Cum să-ți protejezi pielea în sezonul estival?

  • Publicat:
Cum să-ți protejezi pielea în sezonul estival?

Vara, razele ultraviolete sunt foarte puternice și pot să afecteze pielea chiar dacă expunerea la soare nu este îndelungată. Arsurile solare sunt mai întâlnite la persoanele care au piele de culoare deschisă, în cazul lor protecția solară fiind esențială, pentru că arsurile repetate pot provoca îmbătrânirea prematură a pielii și cresc riscul de cancer de piele.

Medicul dermatolog va recomanda măsurile necesare pentru prevenirea arsurilor solare, în urma unei consultații în cadrul căreia va evalua și factorii de risc pentru fiecare pacient în parte. Astfel, persoanele care au piele foarte sensibilă, predispusă la alergii, sau suferă de afecțiuni dermatologice, trebuie să acorde o atenție suplimentară protecției solare, dar există câteva reguli esențiale, pe care toți ar fi bine să le respecte.

Înainte de expunerea la soare, este necesară aplicarea unor produse cosmetice speciale, care atenuează efectul razelor UV, însă este important să le alegem pe cele cu factor de protecție potrivit tipului nostru de piele. Cu cât tegumentul este mai puțin pigmentat, cu atât factorul de protecție trebuie să fie mai mare. La plajă, cremele sau loțiunile de protecție solară trebuie aplicate la fiecare 2 ore, dar, dacă intrăm în apă, este bine să le aplicăm din nou, imediat după uscarea pielii. Aceste produse ar trebui folosite inclusiv în zilele înnorate. De asemenea, este indicat să evităm expunerea la soare la orele amiezii.

Ochelarii de soare protejează pleoapele și ochii de razele UV prea puternice, iar pentru protecția corpului putem alege haine din materiale speciale, care ne acoperă cât mai bine, și pălăriile cu boruri largi. Pentru a crește rezistența pielii la radiațiile ultraviolete, vara este indicată o dietă bazată pe fructe și legume și evitarea fumatului, care scad nivelul de colagen și elastină din piele. Odihna suficientă și hidratarea corectă sunt, de asemenea, importante.

Chiar dacă sunt respectate aceste măsuri de protecție, în urma expunerii la soare pot să apară noi leziuni tegumentare, schimbări ale formei, culorii sau dimensiunii unor pete, alunițe ori a unor semne din naștere. Orice modificare apărută la nivelul epidermei necesită o consultație dermatologică, urmată de dermatoscopie, o investigație care poate releva elemente atipice la suprafața pielii. Dermatoscopia este o tehnică performantă, noninvazivă, cu ajutorul căreia medicul observă elemente structurale, invizibile cu ochiul liber.

La SANADOR, pacienții beneficiază de consultații și tratamente dermatologice realizate cu tehnologie de ultimă generație. Pentru evaluarea completă a leziunilor tegumentare este folosită dermatoscopia avansată, realizată cu aparatul FotoFinder. Acesta folosește tehnica microscopiei prin epiluminiscență, iar medicul dermatolog obține o fotografie a pielii, la rezoluție înaltă, cu detalii mărite de până la zece ori, astfel încât pot fi observate chiar și cele mai mici modificări.

Dermoscanarea cu FotoFinder este indicată mai ales pacienților cu risc crescut de cancer de piele, celor cu nevi displazici sau cu pete cutanate. Investigația permite identificarea din timp a unor modificări anormale ale alunițelor, astfel încât acestea pot fi excizate în siguranță, încă din primele stadii ale bolii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân