Copiii cu INIMI salvate și-au întâlnit eroii la Spitalul Clinic Sanador: „Când sunt operați la timp, copiii pot avea o viață normală”

Sanador a lansat în 2022 programul de chirurgie cardiovasculară pediatrică, prin care oferă tratamente salvatoare copiilor din România.
  • Publicat:

Chirurgia cardiovasculară pediatrică este un domeniu deficitar în prezent în România, fiind nevoie, în multe cazuri, de trimiterea copiilor cu malformații congenitale ale cordului, în centre medicale din străinătate, pentru tratament. Pentru a oferi o șansă la viață micuților cu afecțiuni ale inimii și vaselor mari, Sanador a lansat în noiembrie 2022 programul de chirurgie cardiovasculară pediatrică, prin care oferă tratamente salvatoare copiilor din România.

„Atunci când sunt operați la timp vor avea aceeași șansă de la viață ca un copil de aceeași vârstă, sănătos”

Șeful Secției de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Spitalului Clinic Sanador, Victor Costache, a vorbit pentru Gândul despre complexitatea specialității – chirurgie cardiovasculară pediatrică. Medicul a explicat că diagnosticul trebuie să fie pus din timp pentru ca cei mici să aibă o șansă reală la o viață normală.

„Chirurgia cardiovasculară pediatrică este într-adevăr una din cele mai complexe specialități chirurgicale. Aș spune că este o specialitate medico-chirurgicală deoarece nu contează numai gestul chirurgului, contează întregul management al cazului și tot acest management, dacă este să fie unul de succes, se poate întâmpla numai în cadrul unei echipe multidisciplinare. De aici, în acest proiect care a fost implementat în Spitalul Sanador, am comparat vârsta proiectului de chirurgie cardiovasculară congenitală din spitalul SANADOR. Practic, suntem un pic mai în vârstă decât Antonia care are un an de zile, dar a survenit în cadrul unui departament de chirurgie cardiovasculară cu tradiție, care are 11 ani de funcționare și în fiecare an se realizează un număr mare de intervenții chirurgicale complexe.

Fiecare caz este un caz particular în sine, fiecare caz are ceva particularitate. Totul în această specialitate, în chirurgie cardiovasculară în special, dar în cea pediatrică în mod particular, toate aceste detalii trebuie cunoscute și identificate din timp pentru a le reda copiilor zâmbetul și pentru a avea o viață normală. Este foarte important de știut că acești copii cu boli congenitale, atunci când sunt operați la timp și sunt operați bine, vor avea aceeași șansă de la viață ca un copil de aceeași vârstă, sănătos.

În cadrul malformațiilor complexe este posibil ca un copil să aibă nevoie de o a doua sau chiar de a treia intervenție odată ce crește pe parcursul vieții. Un exemplu bun este Ianis, care este un luptător. Ați văzut că s-a emoționat la sfârșit. Ianis a fost operat de către colegul meu și îi mulțumesc încă o dată pentru tot ce face profesorul Șerban Stoica. A fost operat cu mulți ani în urmă. O operație complexă, Nikaidoh se numește, și noi l-am reoperat în vara anului trecut pentru a schimba o parte din implantul care se deteriorase datorită timpului. Și-l vedeți. Este un copilaș absolut normal care este vindecat în momentul de față”, a precizat Victor Costache.

„Intervențiile, reintervențiile, în special pentru boli congenitale, se fac în foarte puține centre”

Întrebat care au fost cele mai complicate patologii pe care le-a diagnosticat și operat la copii, medicul a explicat că toate intervențiile sunt riscante.

„Operăm multe cazuri complexe, vedeți că sunt reintervenții, cum a fost la Ianis, reintervenții de reconstrucție de arc aortic. Cele mai complexe cazuri sunt copii care au fost deja operați odată și necesită o reintervenție cardiacă. Anatomia nu mai este aceeași. Un pacient care a fost operat de inimă, la a doua operație, toată anatomia, toate structurile sunt aderente între ele și operația este de foarte mare risc. De acestea, aceste intervenții, reintervenții, în special pentru boli congenitale, se fac în foarte puține centre”, a conchis medicul.

Din păcate, din diverse motive, intervențiile se pot amâna și se prioritizează în funcție de gravitatea cazului.

„Ni se întâmplă frecvent, chiar stau cu inima strânsă pentru misiunea viitoare. Avem o misiune ingrată din mai multe puncte de vedere, deoarece știm că săptămâna viitoare vom putea să tratăm 14, maxim 15 copilași. Practic trebuie să-i alegem pe cei în starea cea mai gravă de pe lista de pe așteptare. Și doi, se poate întâmpla, spre exemplu acum, în luna februarie, început de martie, chiar dacă este o perioadă mai blândă din punct de vedere al temperaturilor, ni se întâmplă să avem copilași care vin și răcesc chiar în seara de dinaintea intervenției. Și atunci, evident, în intervenția pe care ei au așteptat-o cu sufletul la gură și întreaga familie trebuie amânată pentru siguranța lor”, a explicat șeful Secției de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Spitalului Clinic Sanador.

Urmărește CSID.ro pe Google News