Complicațiile hipertensiunii arteriale: „Poate să declanșeze orice boală cardiovasculară”

Mai multe despre complicațiile hipertensiunii arteriale ne-a vorbit dr. Cătălina Trifan, șefa secției de medicină internă de la Spitalul Clinic SANADOR.
  • Publicat:

Hipertensiunea poate fi consecința mai multor condiții și afecțiuni diverse sau poate reprezenta ea însăși o afecțiune. Valorile foarte mari ale tensiunii arteriale apărute brusc, precum și efectele pe termen lung ale hipertensiunii ușoare-moderate, pot duce la complicații ce pot pune viața în pericol. Mai multe despre complicațiile hipertensiunii arteriale ne-a vorbit dr. Cătălina Trifan, medic primar medicină internă, șefa secției de medicină internă de la Spitalul Clinic SANADOR.

Ce complicații dă hipertensiunea arterială netratată

„Hipertensiunea arterială este un factor de risc cardiovascular major. Practic, ea poate să declanșeze orice boală cardiovasculară și, lăsată netratată, duce la afectarea ireversibilă a unor organe țintă. Există un mit conform căruia dacă tensiunile sunt ușor crescute, nu ar putea să dea complicații. Nu este adevărat. O hipertensiune arterială moderată îndelungată poate să dea complicații la fel ca o hipertensiune arterială severă. Complicațiile care pot apare în contextul hipertensiunii arteriale sunt legate de diverse organe. Spre exemplu, la nivelul cordului, hipertensiunea arterială poate să declanșeze o serie de aritmii cardiace. Cea mai frecventă este fibrilația atrială. De obicei duce la hipertrofia ventriculară stângă, deci la mărirea pereților inimii, la ventriculul stâng în special, lucru care se poate identifica cu un EKG făcut la monitorizarea pacienților sau ecografia cardiacă care ne arată dimensiunile crescute ale pereților.

În final, această hipertensiune arterial, dacă nu e tratată, poate conduce la insuficiență cardiacă la nivelul vaselor de sânge și produce o ateroscleroză accelerată. Practic generează depunerea colesterolului pe vase, ceea ce duce la îngroșarea peretelui cu scăderea lumenului și la rigidizarea peretelui arterial. Acest lucru este evident în special la nivelul arterelor carotide (…).

De asemenea, hipertensiune arterială poate afecta în mod ireversibil rinichii. Conduce la o nefropatie hipertensivă, care este prima cauză de boală renală cronică și acest lucru se poate identifica întotdeauna făcând un raport între albumină pe creatinină urinară și să decelăm microalbuminuria.

Un alt organ unde pot apărea modificări foarte importante este legat de creier. La nivelul creierului, hipertensiunea arterială poate declanșa o demență vasculară. Există o investigație imagistică care poate să evidențieze modificările la nivelul substanței albe periventriculare. De asemenea, la nivelul creierului pot apărea accidente vasculare ischemice sau hemoragice care ambele se pot întâlni în contextul hipertensiv și atunci creierul este afectat ireversibil. De asemenea, se mai poate ca hipertensiunea arterială să dea modificări la nivelul ochilor, moment în care apare o retinopatie hipertensivă care să tulbure vederea”, a explicat pentru „Ce se întâmplă, Doctore?” dr. Cătălina Trifan, medic primar medicină internă, șefa secției de medicină internă de la Spitalul Clinic SANADOR.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult