Ce soluții există pentru pacienții cu metastaze pulmonare

Dr. Mihaela Codreși, medic primar chirurgie toracică în cadrul SANADOR, trece în revistă soluțiile de tratament recomandate pacienților care au metastaze pulmonare.

La ora actuală, mai multe tipuri de cancer pot da metastaze pulmonare. Tumorile pulmonare, mamare, de colon, renale sau uterine pot da diseminări la distanță în plămâni. În cadrul interviului video pe care ni l-a acordat, dr. Mihaela Codreși, medic primar chirurgie toracică, a explicat mecanismul prin care apar metastazele pulmonare.

„Metastazele pulmonare apar prin însămânțarea la nivelul plămânului cu celule canceroase provenite de la nivelul tumorilor primare pulmonare sau situate la distanță. Însămânțarea se face pe cale sanguină, limfatică sau aerogenă.

Plămânul este frecvent țintă pentru aceste metastaze pulmonare ca urmare a faptului că tot fluxul sanguin din cordul drept și tot sistemul limfatic drenează în vasele pulmonare.

O caracteristică importantă a celulelor cancerigene este o adeziune celulară foarte scăzută. Aceasta înseamnă că ele au posibilitatea să se desprindă foarte ușor din tumoră și să migreze pe calea sanguină, limfatică sau aerogenă către alte organe.

Mare parte din celulele care se desprind din tumori sunt distruse de sistemul imun. Însă rămâne un număr de celule circulante care se cantonează la nivelul altor organe. Acolo, fie se dezvoltă imediat, fie multe dintre ele rămân în stare latentă, adormită o lungă perioadă de timp. Iar la un moment dat, apare un trigger care declanșează dezvoltarea lor. Acesta este motivul pentru care pot apărea metastaze și după 10 ani.

La un pacient cu un sistem imun compromis, un număr mai mare de celule scapă și rămân în circulație, iar tumorile de dezvoltă mult mai ușor. Depinde însă și de tipul histologic al tumorii primare,  de cât de agresive sunt acestea” ne-a declarat dr. Mihaela Codreși.

La ora actuală, metastazele pulmonare beneficiază de o abordare personalizată. „Pentru metastazele pulmonare, ca și la alte tipuri de metastaze, tratamentul se adresează cancerului primiv. Există mai multe situații: de exemplu, există tumori care răspund foarte bine la tratament chimioterapic. Este de exemplu cazul cancerului testicular la care tratamentul chmioterapic distruge și metastazele pulmonare” adaugă medicul specializat în chirurgie toracică.

Mai multe informații despre tratamentele recomandate în metastazele pulomnare și când se recomandă rezecția chirurgicală aflați din interviul video realizat cu medicul Mihaela Codreși!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Mihaela Codreşi - Medic primar Chirurgie toracică
Dr. Mihaela Codreşi este medic primar Chirurgie Toracică în Spitalul Clinic SANADOR, unde acordă zilnic consultații și efectuează intervenții chirurgicale, atât prin abord deschis, cât și miniminvaziv. Parcurs profesionalAbsolventă a Universităţii de Medicină şi Farmacie Craiova, dr. ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic primar Chirurgie toracică
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult