Care sunt cele mai moderne metode pentru tratamentul cancerului pulmonar?

Cancerul pulmonar are cea mai ridicată rată de mortalitate la nivel mondial, fiind descoperit deseori în stadii avansate.
  • Publicat:
Care sunt cele mai moderne metode pentru tratamentul cancerului pulmonar?

Cancerul pulmonar are cea mai ridicată rată de mortalitate la nivel mondial, fiind descoperit deseori în stadii avansate, când opțiunile terapeutice sunt limitate. Cu toate acestea, dacă pacientul beneficiază de un tratament personalizat, multimodal, șansele de supraviețuire și calitatea vieții cresc semnificativ. Este foarte important însă ca abordarea terapeutică să fie una integrată, stabilită în funcție de stadializarea bolii, de aceea pacientul ar trebui să se adreseze unui centru oncologic specializat.

Tratamentul pentru cancer pulmonar primar, numit și cancer bronhopulmonar, implică de cele mai multe ori intervenție chirurgicală și proceduri de tratament oncologic. Etapele necesare sunt stabilite de comisia oncologică multidisciplinară, formată din medici cu diferite specializări, care analizează fiecare caz în parte și decid împreună care este conduita terapeutică potrivită.

Intervenția chirurgicală poate fi de mai multe tipuri, în funcție de localizarea și de extinderea tumorii. Astfel, chirurgul specializat în chirurgie toracică poate realiza o rezecție în unghi sau o rezecție segmentară, pentru a îndepărta numai țesutul malign. În stadiile mai avansate, poate fi necesară o lobectomie, adică excizarea unui lob pulmonar, sau chiar eliminarea completă a plămânului afectat, uneori și a ganglionilor.

În cazul tumorilor pulmonare de dimensiuni mari, comisia oncologică poate recomanda câteva ședințe de radioterapie sau de chimioterapie, pentru micșorarea acestora. Aceste proceduri de tratament oncologic pot fi administrate și după operație, dacă există această indicație medicală, pentru a preveni recidiva cancerului și formarea de metastaze. În anumite situații, pot fi indicate și alte metode de tratament, spre exemplu terapia țintită, imunoterapia sau ablația prin radiofrecvență.

Pentru cancerul pulmonar secundar, adică în caz de metastaze pulmonare, abordarea terapeutică este diferită. În prezent, în anumite cazuri atent selecționate, tratamentul chirurgical poate fi efectuat cu ajutorul unui laser performant. Chirurgia toracică asistată de laser permite excizarea tumorilor fără afectarea semnificativă a țesutului pulmonar. Acest tip de intervenție chirurgicală este mai sigur decât operația clasică, permițând o recuperare mai rapidă a pacientului și un risc redus de complicații.

În prezent, un tratament modern, sigur și eficace pentru tumorile pulmonare, atât primare, cât și secundare, îl reprezintă stereotaxia. Prin ședințe de stereotaxie, pot fi administrate doze mari de radiații, țintit, care să iradieze numai formațiunile tumorale, fără să afecteze și țesutul sănătos din jur. În acest fel, tratamentul este mai performant, iar efectele secundare sunt semnificativ reduse. Acest tip de tratament este mai eficient în cazul cancerelor care au dat un număr limitat de metastaze, indicația privind numărul necesar de ședințe de stereotaxie urmând să fie stabilită de medicul radioterapeut, după consultarea pacientului și analizarea dosarului medical al acestuia.

La Centrul Oncologic SANADOR, pacienții beneficiază de toate procedurile de tratament pentru cancerul pulmonar, în funcție de indicația stabilită. Printre acestea se numără inclusiv proceduri de stereotaxie efectuate cu echipamente de ultimă generație, dacă există această recomandare.

Tratamentul chirurgical pentru cancerul pulmonar este realizat în deplină siguranță la Spitalul Clinic SANADOR, într-unul dintre cele mai performante blocuri operatorii din țară. În cazul metastazelor pulmonare, atunci când există indicație, operația poate fi asistată laser, pentru o excizie mai sigură și mai puțin invazivă a țesutului malign.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân