Venomenhal Albină, pulbere şi solvent pentru soluţie injectabilă, 120 μg

Substanță activa
Venin de albină
Clasa ATC
V01AA
Format
pulbere şi solvent pentru soluţie injectabilă
Afecțiuni
pentru diagnosticul (testarea prick şi testare intracutanată) şi pentru tratamentul pacienţilor cu alergie la veninul de insecte care au dezvoltat o reacţie generală după o înţepătură de albină
Producător
SC. DIAGNOSTIC TERAPIE HALCIS ALERGIE SRL
Acțiune terapeutică
ajută corpul să producă anticorpi împotriva alergenilor şi să fie mai puţin sensibil la înţepăturile de albină

Ce este Venomenhal Albină şi pentru ce se utilizează

Venomenhal Albină este o pulbere liofilizată care conţine cantităţi mici de alergeni din veninul de albină care se dizolvă într-un solvent specific şi se injectează sub piele.

Venomenhal Albină este folosit pentru diagnosticul (testarea prick şi testare intracutanată) şi pentru tratamentul pacienţilor cu alergie la veninul de insecte care au dezvoltat o reacţie generală după o înţepătură de albină. Când Venomenhal albină se administrează repetat (imunoterapie) corpul produce anticorpi împotriva alergenilor, care vă fac mai puţin sensibili la inţepăturile de albină.

Înainte să utilizaţi Venomenhal Albină

Venomenhal Albină nu trebuie să vă fie administrat în scop diagnostic dacă dumneavoastră:

  • Aveţi infecţii ale pielii
  • Sunteţi alergic (hipersensibil) la oricare dintre celelalte componente ale Venomenhal Albină, altele decât substanţa activă

Venomenhal Albină nu trebuie să vă fie administrat pentru tratament dacă dumneavoastră:

  • Aveţi infecţii acute ale ochilor, căilor aeriene sau ale organelor care aparţin sistemului imunitar
  • Aveţi afecţiuni ireversibile ale plămânilor (cum ar fi emfizem, bronşiectazie) sau ale ochilor
  • Aveţi o boală imunitară gravă sau cancer (inclusiv boli autoimune cum sunt bolile reumatice)
  • Aveţi o scădere a apărării organismului sau sunteţi în tratament cu imunosupresive
  • Aveţi forme grave şi insuficient tratate de astm sau tuberculoză
  • Folosiţi medicamente betablocante sau inhibitori ai enzimei de conversie ai angiotensinei I
  • Aveţi boli de inimă
  • Sunteţi însărcinată
  • Sunteţi alergic (hipersensibil) la oricare dintre celelalte componente ale Venomenhal Albină, altele decât substanţa activă

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Venomenhal Albină pentru diagnostic dacă dumneavoastră:

  • Aveţi o reacţie alergică acută gravă
  • Folosiţi medicamente betablocante
  • Sunteţi însărcinată
  • Aveţi boli de inimă

Trebuie acordată o atenţie specială copiilor sub 5 ani trataţi cu Venomenhal Albină. Medicul trebuie să analizeze raportul risc-beneficiu pentru fiecare copil.

Există puţine date privind eficacitatea clinică în cazul copiilor peste 5 ani, totuşi datele privind siguranţa nu au arătat un risc mai mare decât în cazul adulţilor.

Folosirea altor medicamente

Nu folosiţi Venomenhal Albină pentru tratament dacă sunteţi în tratament cu imunosupresoare, betablocante sau inhibitori ai enzimei de conversie ai angiotensinei

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Dacă începeţi în acelaşi timp cu tratamentul cu Venomenhal Albină şi un tratament cu medicamente care înlătură simptomele alergiei (cum sunt antihistaminicele şi corticosteroizii), sensibilitatea la dozele tolerate de Venomenhal Albină se poate modifica.

Vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră când trebuie să fiţi vaccinat pentru că ar putea fi nevoie de modificarea schemei de dozaj.

Sarcina şi alăptarea

Trebuie evitată începerea tratamentului dacă sunteţi însărcinată sau alăptaţi. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră dacă rămâneţi însărcinată în timpul tratamentului sau dacă alăptaţi.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

In foarte rare situaţii vă puteţi simţi obosit după administrarea medicamentului. Fiţi atent când conduceţi vehicule sau folosiţi utilaje.

Cum să utilizaţi Venomenhal Albină

Venomenhal Albină se injectează sub piele (subcutanat) de către medic.

Diagnostic

Testul se efectuează pe faţa internă a antebraţului dumneavoastră. Testarea cutanată începe întotdeauna cu testul Prick, pentru a obţine anumite indicii asupra gradului dumneavoastră de sensibilizare Dacă aţi avut reacţii grave la înţepăturile de insecte sau alţi factori de risc, testul trebuie făcut într-un spital pentru ca să fiţi ţinut sub observaţie peste noapte. Testarea cutanată se face întotdeauna cu venin de albină. Pentru testarea prick se pune o picătură de venin dizolvat şi diluat pe piele. Pielea este apoi înţepată prin picătură cu o lanţetă prick.

Testarea intracutanată se face prin injectarea lentă a veninului în stratul cel mai superficial al pielii antebraţului dumneavoastră.

Tratament

Doctorul dumneavoastră va stabili cea mai bună schemă de dozare pentru dumneavoastră şi vă va spune cât de des vi se va administra Venomenhal Albină şi care va fi intervalul între injecţii. Doctorul va stabili, de asemenea, şi doza, care depinde de reacţiile adverse la medicament. De aceea medicul vă va întreba despre reacţiile adverse la doza precedentă.

Tratamentul cuprinde o fază iniţială şi una de întreţinere. In timpul fazei iniţiale injecţiile sunt administrate în doze crescânde

De obicei acest tratament iniţial se desfăşoară în spital prin administrarea mai multor injecţii cu doze zilnice crescătoare, în cazul procedurii de hiposensibilizare rapidă. Dacă internarea în spital nu este posibilă sau nu este acceptată, tratamentul iniţial se poate efectua, de asemenea, în ambulator prin injecţii săptămânale.

Tratamentul cu doza de menţinere se continuă în ambulator, intervalul dintre injecţii crescând progresiv de la 7 la 14, 21 şi, în final, la 28 de zile, moment în care începe faza de întreţinere.

In timpul fazei de întreţinere Venomenhal Albină va fi administrat la fiecare 4 săptămâni. Faza de întreţinere continua timp de 3-5 ani.

Venomenhal Albină se injectează sub piele pe faţa externă a braţului, la o palmă deasupra cotului, în treimea medie a braţului.

Tratamentul persoanelor alergice atât la veninul de albină cât şi la cel de viespe va începe doar cu un tip de venin. Când se ajunge la faza de întreţinere cu acesta se începe faza iniţială cu cel de al doilea. In timpul fazei de întreţinere se recomandă ca între cele două injecţii să se lase un interval de cel puţin 2-3 zile.

Dacă apar ulterior efecte adverse generale sau locale trebuie să vă adresaţi imediat medicului dumneavoastră.

Trebuie să rămâneţi sub supraveghere medicală cel puţin 30 de minute după administrarea injecţiei.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Venomenhal Albină

Dacă vi s-a administrat mai mult Venomenhal Albină decât trebuie pot să apară reacţii adverse (vezi punctul 4 Reacţii adverse posibile)

Ajustarea dozei în caz de reacţii locale intense.

Doctorul dumneavoastrăî va lua măsuri corespunzătoare în cazul unor reacţii locale sau sistemice apărute ca urmare a injectării de Venomenhal Albină. Doza următoare va fi ajustată corespunzător.

Diametrul maxim al

papulei

 

Copii

Adulţi

Reducerea recomandată a dozei

< 5 cm

< 8 cm

Continuă creşterea dozei conform programului stabilit

5-7 cm

8-12 cm

Repetarea ultimei doze administrate

7-12 cm

12-20 cm

Reducerea dozei la doza administrată înaintea ultimei doze

12-17 cm

> 20 cm

Reducerea dozei la doza administrată înainte cu 2 doze de ultima administrată

>17 cm

 

Reducerea dozei la doza administrată înainte cu 3 doze de ultima administrată

Reacţii adverse sistemice moderate

Reducerea dozei la % din ultima doză administrată, apoi continuarea tratamentului cu doza în trepte între doze

Reacţii adverse sistemice grave

Reducerea dozei la 1/10 din ultima doză administrată, apoi continuarea tratamentului cu doza în trepte între doze

 

Dacă nu aţi putut să respectaţi schema de dozaj

Spuneţi-i medicului medicului dumneavoastră dacă intervalul dintre două administrări este mai mare decât cel recomandat (mai mult de 2 săptămâni în timpul fazei iniţiale şi mai mult de 4 săptămâni în timpul fazei de întreţinere). Este posibil ca medical dumneavoastră să modifice doza.

Dacă încetaţi să utilizaţi Venomenhal Albină

Tratamenrul cu Venomenhal Albină trebuie continuat pe o perioadă de 3-5 ani pentru a rămâne fără simptome după după sfârşitul tratamentului.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Venomenhal Albină poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Pot să apară următoarele reacţii adverse (în general în primele 30 de minute după injecţie şi mai ales dacă sunteţi foarte alergic).

  • Reacţii exagerate la locul de injectare
  • Reapariţia simptomelor de alergie cum sunt reacţii sistemice uşoare (erupţie), mâncărime, roşeaţă, greaţă
  • Reacţii adverse generale grave: dispnee, urticarie, umflarea feţei (edem Quinke), modificarea tensiunii arteriale şi a pulsului
  • In cazuri foarte rare poate să apară şocul anafilactic

Semnele tipice de avertizare sunt arsură, mâncărime şi senzaţie de căldură sub limbă, la nivelul gâtului, palmei şi tălpii. Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră dacă apar aceste simptome.

  • Ocazional pot să apară reacţii adverse întârziate. Simptomele tipice ale bolii serului sunt febră, durere, nevrită (rar), slăbiciune, umflarea articulaţiilor şi urticarie şi alte semne de afectare vasculară. Aceste simptome apar în mod tipic după câteva ore de la injectare.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Venomenhal Albină

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

A se păstra la frigider (2°C – 8°C). A nu se congela.

Nu utilizaţi Venomenhal Albină dacă soluţia a fost congelată.

Nu utilizaţi Venomenhal Albină după data de expirare înscrisă pe cutie după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Venomenhal Albină:

  • Flaconul cu pulbere
  • Substanţa activă este venin de albină (Apis mellifera) liofilizat
  • Celălalte componente sunt: manitol, albumină serică umană
  • Flaconul cu solvent conţine: clorură de sodiu, albumină serică umană, fenol, apă pentru preparate injectabile
  • Flaconul cu diluent conţine: clorură de sodiu, albumină serică umană, fenol, apă pentru preparate injectabile

Cum arată Venomenhal Albină şi conţinutul ambalajului

Cutie cu 6 flacoane de 3 ml din sticlă incoloră cu dop din cauciuc perforabil, fiecare cu 120 ^g venin de albină liofilizat şi 6 flacoane de 3 ml din sticlă incoloră cu dop din cauciuc perforabil, fiecare cu 1,2 ml solvent.

Cutie cu 6 flacoane de 3 ml din sticlă incoloră cu dop din cauciuc perforabil, fiecare cu 120 pg venin de albină liofilizat, 6 flacoane de 3 ml din sticlă incoloră cu dop din cauciuc perforabil, fiecare cu 1,2 ml solvent.şi cutie cu 10 flacoane de 6 ml din sticlă incoloră cu dop din cauciuc perforabil, fiecare flacon cu 4,5 ml diluent.

Producătorul

SC. DIAGNOSTIC TERAPIE HALCIS ALERGIE SRL.

Str. Mendeleev nr. 11 A, Timişoara, România

Telefon: 0256221413

Fax: 0256221413

e-mail: [email protected]

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

HAL ALLERGY B.V

J.H.Oortweg 15-17, 2333 CH Leiden, Olanda

Acest prospect a fost aprobat în Februarie 2013

 

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?