Triglipo, 160 mg, comprimate

Substanță activa
Fenofibrat
Clasa ATC
C10AB
Format
comprimate
Afecțiuni
pentru a scădea valorile grăsimilor în sânge, (trigliceride mari, colesterol mare)
Producător
Labormed Pharma S.A.
Acțiune terapeutică
scade valoarea grăsimilor (lipidelor) în sânge

Ce este Triglipo şi pentru ce se utilizează

Triglipo aparţine unui grup de medicamente cunoscute în mod obişnuit sub numele de fibraţi. Aceste medicamente sunt utilizate pentru a scădea valorile grăsimilor (lipidelor) în sânge, de exemplu grăsimile cunoscute sub numele de trigliceride.

Triglipo este utilizat pentru a scădea valorile grăsimilor în sânge, în asociere cu o dietă alimentară cu conţinut scăzut de grăsimi şi cu alte tratamente nemedicamentoase, cum sunt activitatea fizică şi scăderea în greutate. Triglipo poate fi utilizat în asociere cu alte medicamente (statine) în anumite situaţii în care valorile grăsimilor în sânge nu sunt controlate numai prin tratamentul cu o statină.

Înainte să utilizaţi Triglipo

Nu utilizaţi Triglipo

  • dacă sunteţi hipersensibil (alergic) la fenofibrat sau la oricare dintre celelalte componente ale Triglipo;
  • dacă suferiţi de boli severe ale ficatului sau rinichilor;
  • dacă aveţi afecţiuni ale vezicii biliare sau o boală numită ciroză biliară;
  • dacă aţi suferit reacţii fotoalergice (reacţie alergică determinată de expunerea la lumină solară sau la lumină UV) sau reacţii fototoxice (leziuni ale pielii determinate de expunerea la lumină solară sau la lumină UV) în timpul tratamentului cu fibraţi (medicamente care modifică concentraţiile lipidelor) sau ketoprofen (medicament antiinflamator);
  • dacă aveţi pancreatită acută sau cronică (inflamaţia pancreasului) de altă cauză decât creşterea în exces a grăsimilor din sânge;
  • sarcină şi alăptare.

Triglipo nu se utilizează la copii şi adolescenţi. Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Triglipo

In cazul apariţiei durerilor musculare, slăbiciunii musculare sau crampelor musculare adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

Medicul dumneavoastră vă poate recomanda analize ale sângelui pentru a monitoriza valorile colesterolului sau vă recomandă efectuarea de teste pentru a evalua funcţia hepatică şi musculară.

Pentru a evita riscul de afectare musculară severă, trebuie să-l informaţi pe medicul dumneavoastră dacă vreuna dintre afecţiunile de mai jos vi se potriveşte:

  • aveţi probleme cu tiroida (hipotiroism),
  • aveţi probleme cu rinichii,
  • aveţi peste 70 ani,
  • dumneavoastră sau rudele dumneavoastră au avut probleme musculare ereditare,
  • consumaţi cantităţi mari de băuturi alcoolice.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală. In special, spuneţi-i medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă utilizaţi:

  • medicamente anticoagulante pentru a împiedica formarea cheagurilor de sânge (cum este warfarină).
  • alte medicamente care modifică concentraţiile lipidelor sanguine (cum sunt medicamentele cunoscute sub denumirea de statine sau fibraţi).
  • ciclosporină (un imunosupresor).

Utilizarea Triglipo cu alimente şi băuturi

Dacă medicul dumneavoastră nu v-a recomandat altfel, luaţi comprimatele întregi în timpul mesei.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Nu este recomandată utilizarea Triglipo în timpul sarcinii.

Informaţi-l pe medicul dumneavoastră dacă sunteţi sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă. Numai acesta poate să decidă dacă tratamentul cu Triglipo este potrivit pentru dumneavoastră.

Deoarece nu se cunoaşte dacă medicamentul trece în lapte, administrarea Triglipo nu este recomandată în timpul alăptării.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Triglipo nu afectează capacitatea de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Triglipo

Triglipo conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să îl întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Cum să utilizaţi Triglipo

Utilizaţi întotdeauna Triglipo exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Adulţi

Doza uzuală pentru adulţi este de 160 mg fenofibrat (un comprimat) pe zi, în timpul mesei. Înghiţiţi comprimatele întregi, cu suficient lichid.

După trei luni de tratament medicul dumneavoastră vă va reevalua tratamentul şi va decide dacă acesta trebuie continuat sau nu.

Pacienţi vârstnici

Se recomandă administrarea dozelor de la adult.

Pacienţi cu insuficienţă renală

La pacienţii cu insuficienţă renală este necesară reducerea dozei.

Copii şi adolescenţi

Este contraindicată administrarea Triglipo la aceste grupe de vârstă.

Pacienţi cu afecţiuni hepatice

Până în prezent, nu sunt studii referitoare la administrarea fenofibratului la aceşti pacienţi.

Luaţi medicamentul aşa cum v-a recomandat medicul dumneavoastră şi cât timp v-a recomandat.

Măsurile dietetice iniţiate înainte de începerea tratamentului (dieta săracă în grăsimi, exerciţiul fizic), trebuie continuate.

Mod de administrare

Comprimatele trebuie înghiţite întregi, în timpul mesei.

Dacă aţi utilizat mai mult Triglipo decât trebuie

Dacă luaţi din greşeală mai multe comprimate, sau dacă credeţi că un copil a înghiţit comprimatele, mergeţi imediat la camera de gardă a celui mai apropiat spital sau spuneţi imediat medicului dumneavoastră.

Dacă aţi uitat să utilizaţi Triglipo

Nu vă îngrijoraţi dacă uitaţi să luaţi o doză de Triglipo. Luaţi doza uitată în timpul mesei următoare şi continuaţi apoi administrarea ca de obicei. Dacă aţi uitat să luaţi medicamentul, nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Triglipo poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacţiile adverse sunt clasificate după următoarele frecvenţe:

Foarte frecvente:                       care afectează mai mult de 1 pacient din 10

Frecvente:                                care afectează mai puţin de 1 din 10 pacienţi

Mai puţin frecvente:                  care afectează mai puţin de 1 din 100 pacienţi

Rare:                                        care afectează mai puţin de 1 din 1000 pacienţi

Foarte rare:                               afectează mai puţin de 1 din 10000 pacienţi

Cu frecvenţă necunoscută           care nu poate fi estimată din datele disponibile

Dacă reacţiile adverse nu dispar după câteva zile sau dacă nu vă simţiţi bine în general, discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a lua următoarea doză. Spuneţi imediat medicului dumneavoastră dacă aveţi dureri sau crampe musculare.

Reacţiile adverse frecvente

Tulburări digestive de intensitate moderată, la nivelul stomacului sau intestinului (durere abdominală, greaţă, vărsături, diaree şi eliminare de gaze), creşteri moderate ale valorilor serice ale transaminazelor (enzime hepatice).

Reacţiile adverse mai puţin frecvente

Pancreatită (inflamaţia pancreasului), litiază biliară (formarea de pietre la nivel biliar), erupţii trecătoare pe piele, mâncărimi, urticarie sau reacţii de fotosensibilitate (la lumina solară sau la radiaţii UV artificiale), tromboembolism venos (embolism pulmonar, tromboza venelor profunde).

Reacţiile adverse rare

Alopecie (căderea părului), mialgie (durere musculară), miozită (inflamaţie a muschilor), crampe musculare, diminuarea forţei musculare, scăderea hemoglobinemiei (componentă a sângelui care transportă oxigenul), scăderea numărului de globule albe din sânge, lipsa apetitului sexual, creşterea creatininemiei şi a ureei serice (analize care arată funcţia rinichilor).

Reacţiile adverse foarte rare

Hepatită (inflamaţia ficatului) ale cărei simptome pot fi icter (colorarea în galben a pielii sau a albului ochilor), mâncărimi, fotosensibilitate cutanată manifestată prin (înroşire trecătoare sau persistentă a pileii, vezicule cu lichid sau noduli pe suprafeţele de piele expuse la soare sau la lumină UV artificială (de exemplu lămpi solare), în cazuri individuale, chiar şi după mai multe luni de utilizare fără probleme, rabdomioliză (distrugerea muşchilor) reversibilă după întreruperea administrării medicamentului, pneumopatie interstiţială (o boală cronică a ţesutului pulmonar).

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse se agravează sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Triglipo

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.

Nu utilizaţi Triglipo după data de expirare înscrisă pe cutie, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Triglipo

  • Substanţa activă este fenofibratul. Un comprimat conţine fenofibrat micronizat 160 mg.
  • Celelalte componente sunt: lactoză monohidrat, hipromeloză, laurilsulfat de sodiu, celuloză microcristalină, croscarmeloză sodică, stearat de magneziu.

Cum arată Triglipo şi conţinutul ambalajului

Triglipo se prezintă sub formă de comprimate oblongi, de culoare albă până la aproape albă, cu lungimea de 15 mm şi lăţimea de 7 mm.

Este disponibil în cutii cu 30 comprimate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorul

Labormed Pharma S.A.

Bd.Theodor Pallady nr. 44B, sector 3, Bucureşti România

Acest prospect a fost aprobat în August 2011

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal