Lipofib, 267 mg, capsule

Substanță activa
Fenofibrat
Clasa ATC
C10AB
Format
capsule
Afecțiuni
pentru a scădea valorile grăsimilor (lipidelor) în sânge
Producător
Terapia SA
Acțiune terapeutică
fibraţi

Ce este Lipofib şi pentru ce se utilizează

Lipofib aparţine unui grup de medicamente cunoscute în mod obişnuit sub numele de fibraţi. Aceste medicamente sunt utilizate pentru a scădea valorile grăsimilor (lipidelor) în sânge, de exemplu, grăsimile cunoscute sub numele de trigliceride.

Lipofib este utilizat pentru a scădea valorile grăsimilor în sânge, în asociere cu o dietă alimentară cu conţinut scăzut de grăsimi şi cu alte tratamente nemedicamentoase, cum sunt activitatea fizică şi scăderea în greutate.

Înainte să utilizaţi Lipofib

Nu utilizaţi Lipofib

  • dacă sunteţi hipersensibil (alergic) la fenofibrat sau la oricare dintre celelalte componente ale Lipofib,
  • dacă suferiţi de boli severe ale ficatului sau rinichilor,
  • dacă aveţi pietre la nivelul vezicii biliare (litiază biliară) sau o boală numită ciroză biliară,
  • dacă aţi suferit reacţii fotoalergice (reacţie alergică determinată de expunerea la lumină solară sau la lumină UV) sau reacţii fototoxice (leziuni ale pielii determinate de expunerea la lumină solară sau la lumină UV) în timpul tratamentului cu fibraţi (medicamente care modifică concentraţiile lipidelor) sau ketoprofen (medicament antiinflamator),
  • dacă aveţi pancreatită acută sau cronică (inflamarea pancreasului)-de altă cauză decât creşterea în exces a grăsimilor din sânge.

Lipofib 267 mg nu este destinat utilizării la copii.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Lipofib

  • dacă aveţi probleme cu ficatul sau rinichii,
  • dacă suferiţi de hipotiroidie (activitate diminuată a glandei tiroide),
  • dacă consumaţi alcool etilic în exces.

Medicul dumneavoastră vă poate recomanda analize ale sângelui pentru a monitoriza valorile colesterolului sau vă recomandă efectuarea de teste pentru a evalua funcţia hepatică şi musculară. La copii fenofibratul se administrează numai dacă medicul consideră că este absolut necesar acest tratament.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală, mai ales:

  • dacă luaţi medicamente care împiedică formarea cheagurilor de sânge (de exemplu warfarină),
  • dacă luaţi alte medicamente modificatoare ale concentraţiilor lipidelor (de exemplu medicamente cunoscute sub denumirile de statine sau fibraţi),
  • dacă luaţi fenofibrat şi ciclosporină (un imunosupresor),
  • contraceptive orale.

Utilizarea Lipofib cu alimente şi băuturi

Lipofib trebuie administrat întotdeauna cu alimente, deoarece acesta se absoarbe mai greu în cazul administrării în condiţii de repaus alimentar

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Fenofibratul nu are nici o influenţă asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Lipofib

Medicamentulconţine lactoză.

Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament

Cum să utilizaţi Lipofib

Luaţi întotdeauna Lipofib exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră.

Adulţi

Doza iniţială recomandată este 200 mg fenofibrat pe zi, administrată în timpul unei mese principale. La pacienţii cu dislipidemie severă se recomandă o doză de 267 mg fenofibrat. Alternativ, se poate administra 67 mg fenofibrat de trei ori pe zi. Răspunsul la tratament trebuie monitorizat prin determinarea concentraţiilor lipidelor (grăsimilor) din sânge, iar doza zilnică este de 67 mg pe zi de 2-4 ori pe zi.

Fenofibratul trebuie luat în timpul mesei, deoarece absorbţia este lentă în absenţa alimentelor. Dieta instituită înaintea terapiei trebuie continuată. înghiţiţi capsula cu un pahar cu apă.

Copii

La copii, doza recomandată este de 67 mg fenofibrat/20 kg şi zi.

Luaţi medicamentul aşa cum v-a recomandat medicul dumneavoastră şi cât timp v-a recomandat. Tratamentul dislipidemiei trebuie efectuat pe o perioadă îndelungată. Nu încetaţi să luaţi medicamentul decât dacă medicul dumneavoastră vă spune acest lucru. De asemenea, trebuie să continuaţi dieta săracă în grăsimi.

Dacă mergeţi la alt medic sau la spital, spuneţi că luaţi Lipofib, deoarece sunt unele medicamente pe care nu trebuie să le luaţi concomitent cu Lipofib.

Dacă aveţi impresia că efectul lui Lipofib este prea puternic sau prea slab, spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Lipofib

Dacă luaţi din greşeală mai multe capsule, sau dacă credeţi că un copil a înghiţit capsulele, mergeţi imediat la camera de gardă a celui mai apropiat spital sau spuneţi imediat medicului dumneavoastră.

Dacă uitaţi să luaţi Lipofib

Nu vă îngrijoraţi dacă uitaţi să luaţi o doză de Lipofib. Luaţi doza următoare în timpul mesei următoare şi continuaţi apoi ca de obicei. Dacă aţi uitat să luaţi medicamentul nu luaţi o doză dublă în acelaşi timp. Dacă nu sunteţi sigur, discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Lipofib poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Majoritatea pacienţilor nu vor prezenta reacţii adverse în timp ce iau capsulele. Dacă reacţiile adverse nu dispar după câteva zile sau dacă nu vă simţiţi bine în general, discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a lua următoarea doză. Spuneţi imediat medicului dumneavoastră dacă aveţi dureri sau crampe musculare.

Principalele reacţii adverse raportate sunt:

Tulburări gastro-intestinale: tulburări digestive, la nivelul stomacului sau intestinului (durere abdominală, greaţă, vărsături, diaree şi eliminare de gaze) de intensitate moderată, mai puţin frecvent pancreatită..

Afecţiuni cutanat şi ale ţesutului subcutanat: reacţii cum ar fi erupţii pe piele, prurit (senzaţie de mâncărime), urticarie (băşici roşii apărute pe piele) sau reacţii de fotosensibilitate (la lumina solară sau la radiaţii UV artificiale). În cazuri izolate poate să apară fotosensibilitate manifestată prin eritem (înroşire trecătoare sau persistentă), formaţiuni veziculare (băşici cu lichid) sau nodulare (umflături solide).

Tulburări ale sistemului nervos: durere de cap

Tulburări generale: oboseală

Tulburări acustice şi vestibulare: vertij

Tulburări vasculare: mai puţin frecvent tromboembolism (blocarea vaselor de sânge de la nivel plămânilor sau membrele inferioare prin cheaguri de sânge).

Reacţiile adverse raportate includ:

Tulburări la nivelul ficatului şi biliare: Foarte rar, s-a raportat hepatită (inflamaţie a ficatului) ale cărei simptome pot fi icter (colorarea în galben a pielii sau a conjunctivei oculare), durere abdominală şi prurit (senzaţie de mâncărime). La unele persoane s-a raportat formarea de pietre la nivel biliar.

Tulburări musculo-scheletice şi ale ţesutului conjunctiv: s-au raportat mialgie (durere musculară), miozită (inflamaţie a muşchilor), crampe musculare, diminuarea forţei musculare şi rabdomioliză (distrugere a muşchilor). De obicei, aceste efecte sunt reversibile după întreruperea administrării medicamentului.

Alte reacţii adverse: La un număr foarte mic de pacienţi s-a raportat astenie sexuală (lipsa dorinţei de a face sex), alopecie (căderea părului) şi cazuri foarte rare de pneumopatie interstiţială (o boală cronică a ţesutului pulmonar).

Investigaţii diagnostice

-la unii pacienţi, se pot observa creşteri moderate ale concentraţiilor plasmatice ale transaminazelor (unele enzime hepatice),

-leucopenie (scăderea numărului celulelor albe din sânge) şi scăderea hemoglobinei, -creşterea uşoară a concentraţiei plasmatice de creatinină şi uree (substanţe eliminate în urină). Dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-l informaţi imediat pe medicul dumneavoastră sau pe farmacist.

Cum se păstrează Lipofib

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj. A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine LIPOFIB

LIPOFIB 267 mg

  • Substanţa activă este fenofibrat. O capsulă conţine fenofibrat 267 mg.
  • Celelalte componente sunt lactoză monohidrat, lauril sulfat de sodiu, amidon pregelatinizat, crospovidonă, talc, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu, dioxid de titan (E171), oxid galben de fer, indigotină (E132), cerneală de imprimare 1012-Opacode S-1-8100 HV neagră (Shellac, oxid negru de fer (E172), 2-etoxietanol, SDA 3A alcool (etanol, metanol), lecitină din soia (E 322), simeticona).

Cum arată Lipofib şi conţinutul ambalajului

LIPOFIB 267 mg se prezintă sub formă de capsule mărimea 0, cu capac galben-pal şi corp verde, imprimate cu „FB 267 „, conţinând pulbere granulară albă până la aproape albă.

Este disponibil sub formă de cutie cu 3 blistere din PVC/Al a câte 10 capsule

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorul

Terapia SA

Str. Fabricii nr.124, Cluj Napoca, România

Pentru orice informaţii despre acest medicament, vă rugăm să contactaţi reprezentanţii locali ai deţinătorului autorizaţiei de punere pe piaţă.

Acest prospect a fost aprobat în Iulie 2011

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal