Tanyz 0,4 mg comprimate cu eliberare prelungită

Producător: KRKA d. d. NOVO MESTO
Substanță activa
clorhidrat de tamsulosin
Clasa ATC
G04CA
Format
comprimat
Afecțiuni
hiperplazia benignă de prostată
Producător
SYNTHON BV, SYNTHON HISPANIA SL, KRKA d.d.,TAD Pharma GmbH
Acțiune terapeutică
relaxează musculatura prostatei şi a tractului urinar

Ce este Tanyz 0,4 mg şi pentru ce se utilizează

Tamsulosin relaxează musculatura prostatei şi a tractului urinar, astfel încât permite trecerea mai uşoară a urinei şi diminuă senzaţia de nevoie imperioasă de a urina.
Tamsulosin este indicat pentru bărbaţi pentru ameliorarea simptomelor urinare determinate de creşterea prostatei (hiperplazia benignă de prostată). Aceste simptome pot include dificultate de a urina (jet slab), jet împrăştiat, nevoie imperioasă de a urina şi urinare frecventă atât noaptea, cât şi ziua.

Înainte să utilizaţi Tanyz 0,4 mg

Nu utilizaţi Tanyz 0,4 mg  dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la tamsulosin sau la oricare dintre celelalte componente ale Tanyz comprimate. Hipersensibilitatea sau alergia la clorhidratul de tamsulosin se poate exprima sub forma apariţiei bruşte a edemelor mâinilor sau picioarelor, dificultăţi în respiraţie şi/sau prurit şi erupţii cutanate (edem angioneurotic).  dacă aţi avut ameţeli sau leşinuri în cazul tensiunii arteriale mici (de exemplu la aşezarea sau la ridicarea bruscă în picioare).
 dacă aţi fost diagnosticat cu afecţiuni hepatice severe.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Tanyz 0,4 mg
 dacă aveţi ameţeli, în special la ridicarea bruscă în picioare. Tamsulosin poate scădea tensiunea arterială, determinnd aceste simptome. Trebuie să vă aşezaţi sau să vă întindeţi până la dispariţia acestor simptome.
 Dacă aveţi probleme severe la rinichi, discutaţi cu medicul dumneavoastră.
 Dacă urmează să faceţi o operaţie de cataractă (opacifierea cristalinului). Poate apărea o afecţiune numită „Sindromului Intraoperator de Iris Flasc” (vezi pct. 4, Reacţii adverse posibile). Vă rugăm informaţi medicul oftalmolog că folosiţi sau aţi folosit anterior clorhidrat de tamsulosin. Atunci medicul specialist poate lua măsurile de precauţie necesare în ceea ce priveşte medicaţia şi actul operator. Întrebaţi medicul dacă trebuie sau nu să întrerupeţi temporar administrarea medicamentului pentru operaţia de cataractă.
Pentru evaluarea evoluţiei afecţiunii dumneavoastră sunt necesare examinări medicale periodice.
În scaunul (fecalele) dumneavoastră puteţi observa resturi ale comprimatului. Substanţa activă se va fi absorbit deja, astfel încât nu există riscul unei probleme de eficacitate a medicamentului

Utilizarea altor medicamente
Tamsulosin poate afecta modul de acţiune al altor medicamente, iar alte medicamente pot afecta modul de acţiune al tamsulosin. Tamsulosin poate interacţiona cu:
 diclofenac, un medicament contra durerii şi inflamaţiei. Acest medicament poate accelera eliminarea tamsulosin din organism, scurtând timpul de acţiune al tamsulosin.
 warfarina, un medicament pentru prevenirea coagulării sângelui. Acest medicament poate accelera eliminarea tamsulosin din organism, scurtând timpul de acţiune al tamsulosin.
 Alt blocant al receptorilor alfa1A adrenergici. Asocierea poate scădea tensiunea arterială, determinând ameţeli.
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fară prescripţie medicală.
Utilizarea Tanyz cu alimente şi băuturi
Tamsulosin poate fi administrat cu sau fără alimente.
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Tanyz nu influenţează negativ capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Totuşi, este necesar să luaţi în considerare că în timpul tratamentului poate apare ameţeală sau leşin. Conduceţi maşini sau folosiţi utilaje numai dacă vă simţiţi bine.

Cum să utilizaţi Tanyz 0,4 mg

Utilizaţi întotdeauna tamsulosin aşa cum v-a indicat medicul. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Doza obişnuită este de 1 comprimat pe zi. Puteţi lua tamsulosin cu sau fără alimente, de preferat în aceeaşi perioadă a zilei, în fiecare zi.
Înghiţiţi comprimatul întreg. Nu trebuie să sfărâmaţi sau să mestecaţi comprimat, deoarece acest lucru afectează modul de acţiune al tamsulosinului.
Tamsulosin este contraindicat copiilor şi adolescenţilor.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Tanyz 0,4 mg
Dacă aţi luat mai mult tamsulosin decât trebuie, tensiunea dumneavoastră arterială poate scădea brusc. Puteţi avea ameţeli, slăbiciune, vărsături, diaree şi leşin. Pentru a diminua efectele tensiunii arteriale scăzute, întindeţi-vă în pat şi contactaţi medicului dumneavoastră.

Dacă uitaţi să luaţi Tanyz 0,4 mg
Dacă uitaţi să luaţi tamsulosin la timp, puteţi lua medicamentul mai târziu, imediat ce va amintiţi, în cursul aceleiaşi zile.
Dacă nu aţi luat medicamentul o zi, luaţi următoarea doză conform instrucţiunilor.
Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.
Dacă încetaţi să luaţi Tanyz 0,4 mg
Dacă opriţi mai devreme tratamentul cu tamsulosin, simptomele iniţiale ale bolii pot reveni. De aceea, utilizaţi tamsulosin atât timp cât v-a recomandat medicul dumneavoastră, chiar dacă simptomele au dispărut. Dacă vă gândiţi să întrerupeţi tratamentul, întrebaţi întotdeauna medicul.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, tamsulosin poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Reacţiile adverse severe sunt rare. Contactaţi imediat medicul dacă apare o reacţie alergică severă , care determină umflarea feţei sau gâtului (angioedem).
Frecvente (afectează de la 1 până la 10 utilizatori din 100)
– Ameţeli
– Tulburări de ejaculare.
Mai puţin frecvente (afectează de la 1 până la 10 utilizatori din 1000)
– Durere de cap
– Bătăi anormale ale inimii (palpitaţii)
– Scădere a tensiunii arteriale la ridicarea în picioare, ceea ce determină ameţeli sau leşin (hipotensiune arterială ortostatică)
– Umflătură şi iritaţie în nas (rinită)
– Constipaţie
– Diaree
– Senzaţie de rău (greaţă)
– Vărsături
– Erupţie trecătoare pe piele
– Mâncărimi
– Blânde (urticarie)
– Slăbiciune (astenie)
Rare (afectează de la 1 până la 10 utilizatori din 10000)
– Leşin (sincopă)
Foarte rare (afectează mai puţin de 1 din 10000 utilizatori)
– Erecţie dureroasă (priapism)
– Afectare gravă, cu vezicule pe piele, în gură şi la nivelul ochilor şi organelor genitale (sindrom Stevens-Johnson)
Frecvenţă necunoscută (frecvenţa nu poate fi estimată din datele disponibile)
– Bătăi cardiace anormale
– Bătăi cardiace neregulate
– Bătăi cardiace rapide
– Dificultăţi respiratorii.
În timpul unei operaţii la ochi, poate apărea o afecţiune numită „Sindromului Intraoperator de Iris Flasc” (SIIF): dilataţie redusă a pupilei, iar irisului (inelul colorat din jurul pupilei) devine flasc în timpul operaţiei (vezi pct. 2, Aveţi grijă deosebită).
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravǎ sau dacă observaţi orice reacţie adversǎ nemenţionatǎ în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Tanyz 0,4 mg

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
Nu utilizaţi Tanyz 0,4 mg după data de expirare înscrisă pe ambalaj dupa EXP. Data de expirare este marcată in formatul „lună/an”. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
A se păstra în ambalajul original, pentru a fi protejat de lumină.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Tanyz 0,4 mg
– Substanţa activă este clorhidratul de tamsulosin 0,4 mg, echivalent cu tamsulosin 0,367 mg.
– Celelalte componente sunt: hipromeloză, celuloza microcristalină, carbomer, dioxid de siliciu coloidal anhidru, oxid roşu de fer (E172), stearat de magneziu în interiorul nucleului comprimatului, şi celuloză microcristalină, hipromeloză, carbomer, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu în exteriorul nucleului comprimatului.

Cum arată Tanyz 0,4 mg şi conţinutul ambalajului
Comprimate de culoare albă, rotunde, cu diametrul de 9 mm, inscripţionate cu „T9SL” pe una dintre feţe şi cu “0,4” pe cealaltă faţă.
Cutie cu blistere cu 10, 18, 20, 28, 30, 50, 60, 90, 98 şi 100 comprimate cu eliberare prelungită.
Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica