STAMARIL Pulbere şi solvent pentru suspensie injectabilă în seringă preumplută, vaccin viu atenuat pentru febra galbenă (fara subst. activa)

Ce este Stamaril şi pentru ce se utilizează

Stamaril este un vaccin care oferă protecţie împotriva unei boli infecţioase grave numite febră galbenă.
Febra galbenă apare în anumite zone ale lumii şi se răspândeşte la om prin muşcăturile ţânţarilor infectaţi.
Stamaril este administrat unor persoane care:
– Călătoresc, trec sau trăiesc într-o zonă în care apare febra galbenă,
– Călătoresc într-o ţară care necesită un Certificat Internaţional de Vaccinare la intrare (Aceasta poate depinde şi de ţările anterior vizitate în cadrul aceleiaşi călătorii),
– Pot manipula materiale infecţioase, cum ar fi angajaţii laboratoarelor.
Pentru a obţine un certificat valabil de vaccinare împotriva febrei galbene, este necesar să se administreze vaccinul într-un centru aprobat de vaccinare, astfel încât să se poată emite un Certificat Internaţional de Vaccinare. Acest certificat este valabil între 10 zile şi 10 ani după prima doză de vaccin. Certificatele emise după doza de rapel (a se vedea secţiunea 3) sunt valabile imediat după injectare.

Înainte ca Stamaril să fie utilizat

Este important să-i comunicaţi medicului sau asistentei dacă se aplică vreuna din situaţiile de mai jos persoanei căreia i se administrează vaccinul. Dacă există ceva ce nu înţelegeţi, cereţi explicaţii medicului sau asistentei.
 

Nu trebuie să vi se administreze Stamaril dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră:
– Sunteţi alergic (hipersensibil) la ouă, proteine de pui sau vreunul din ingredientele Stamaril
– Aţi avut o reacţie gravă după o doză anterioară a vaccinului împotriva febrei galbene
– Aveţi un sistem imun slab sau slăbit din orice motiv, cum ar fi boli sau tratamente medicale (spre exemplu, corticoizi sau chimioterapie)
– Aveţi un sistem imun slăbit din cauza infecţiei cu HIV. Medicul dumneavoastră vă va recomanda dacă să luaţi Stamaril pe baza rezultatelor de la testele de sânge
– Sunteţi infectaţi cu HIV şi aveţi simptome active din cauza acestei infecţii
– Aveţi un istoric cu probleme cu glanda timus sau vi s-a scos glanda timus indiferent de motiv
– Aveţi o maladie cu temperatură ridicată sau o infecţie acută. Vaccinarea va fi amânată până când vă veţi face bine.
– Are vârsta sub 6 luni

Acordaţi o atenţie specială administrării Stamaril dacă:
– Aveţi peste 60 de ani şi prezentaţi un risc mărit a unor anumite tipuri de reacţii grave dar rare la vaccin (inclusiv reacţii grave care afectează creierul, nervii şi organele vitale, a se vedea secţiunea 4). Vi se va administra vaccinul dacă riscul de infectare cu virusul este bine stabilit în ţările unde veţi trăi.
– Copilul dumneavoastră are între 6 şi 9 luni. Stamaril poate fi administrat copiilor cu vârsta cuprinsă între 6 şi 9 luni doar în situaţii speciale şi pe baza unor recomandărilor oficiale în vigoare.
– Dumneavoastră. sau copilul dumneavoastră sunteţi infectat cu virusul HIV, dar nu aveţi simptome active datorate infecţiei. Medicul vă va recomanda dacă se poate administra Stamaril pe baza rezultatelor testelor de laborator şi recomandărilor specializate
– Aveţi tulburări ale sângelui (cum ar fi hemofilia sau un nivel scăzut de trombocite) sau luaţi medicamente care opresc circulaţia normală a sângelui. Vi se poate încă administra Stamaril, cu condiţia să fie administrat sub piele şi nu intramuscular (a se vedea secţiunea 3).

Utilizarea altor medicamente
Spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.
Dacă aţi urmat de curând vreun tratament sau aţi luat un medicament care este posibil să vă fi slăbit sistemul imunitar, vaccinarea trebuie amânată până când rezultatele de laborator arată că sistemul imunitar şi-a revenit. Medicul dumneavoastră vă va recomanda momentul când este sigur să vi se administreze vaccinul.
Stamaril poate fi administrat în acelaşi timp cu vaccinul contra pojarului sau vaccinul contra tifoidei (cele care conţin polizaharida capsulară Vi) şi/sau contra hepatitei A.
Sarcina şi alăptarea
Informaţi-l pe medic sau pe asistentă dacă sunteţi gravidă, credeţi că aţi putea fi gravidă sau alăptaţi. Nu trebuie să vi se administreze Stamaril, în afară de cazul în care acest lucru nu poate fi evitat. Medicul dumneavoastră sau asistenta vă pot recomanda dacă este esenţial să fiţi vaccinată în timpul sarcinii sau alăptării.
Informaţii importante legate de anumite componente ale Stamaril
Stamaril conţine o mică cantitate de sorbitol. Vaccinul nu trebuie administrat persoanelor cu intoleranţă la fructoză.

Cum se administrează Stamaril

Stamaril este administrat ca injecţie de către medic sau asistentă. De obicei se injectează sub piele, însă poate fi administrat intramuscular dacă există o recomandare critică pentru zona în care locuiţi.
Nu trebuie să fie injectat într-un vas de sânge.
Doze
Stamaril este administrat ca doză unică de 0,5 mililitri adulţilor şi copiilor cu vârsta de peste 6 luni.
Prima doză trebuie administrată la cel puţin 10 zile înainte de a fi necesară protecţia la febră galbenă. Aceasta deoarece durează 10 zile până când prima doză de vaccin are efect şi oferă o bună protecţie împotriva virusului de febră galbenă. Protecţia oferită de această doză va dura 10 ani.
O doză de rapel (0,5 mililitri) este recomandată la fiecare 10 ani, dacă prezentaţi încă risc de infecţie cu febră galbenă (de exemplu călătoriţi sau trăiţi încă în zone unde febra galbenă poate fi contractată sau vă puteţi infecta prin natura muncii dumneavoastră).
Dacă aveţi întrebări suplimentare legate de utilizarea vaccinului, vă rugăm să cereţi sfatul medicului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, STAMARIL poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.


Reacţii adverse grave
Au fost uneori raportate următoarele reacţii adverse:
Reacţii alergice
– Erupţie trecătoare pe piele, mâncărimi sau urticarie pe piele
– Umflarea feţei, buzelor, limbii sau altor părţi ale corpului
– Dificultate la înghiţire sau la respiraţie
– Pierderea conştienţei
Reacţii care afectează creierul sau nervii
Acestea se pot produce în decurs de o lună de la vaccinare şi uneori sunt letale.
Simptomele includ:
– Febră mare cu dureri de cap şi confuzie
– Oboseală extremă
– Înţepenirea gâtului
– Inflamaţia creierului şi ţesuturilor nervoase
– Convulsii
– Pierderea posibilităţii de mişcare sau amorţirea parţială sau totală a corpului
Reacţii grave care afectează organele vitale
Se pot produce în decurs de 10 zile de la vaccinare şi pot determina deces. Reacţia poate semăna cu o infecţie cu virusul febrei galbene. În general, începe cu oboseală, febră, durere de cap, dureri musculare şi, uneori, cu tensiune arterială mică. Apoi, se poate transforma într-o tulburare severă a muşchilor şi a ficatului, scăderea numărului anumitor tipuri de celule ale sângelui, care au drept consecinţă învineţire sau sângerări neobişnuite şi un risc crescut de infecţii, precum şi pierderea funcţionării normale a rinichilor şi plămânilor.
Dacă aveţi ORICARE din simptomele de mai sus, vă rugăm să-l contactaţi IMEDIAT pe medicul dumneavoastră.

Alte reacţii adverse
Reacţii adverse foarte frecvente (raportate la mai mult de 1 din 10 persoane)
Probleme la nivelul locului de injectare (cum sunt înroşire, învineţire, durere sau disconfort, umflături sau apariţia unei excrescenţe tari) şi durere de cap.
Reacţii adverse frecvente (raportate la mai puţin de 1 din 10 persoane)
Greaţă sau vărsături, diaree, dureri musculare, febră şi slăbiciune.
Reacţii adverse mai puţin frecvente (raportate la mai puţin de 1 din 100 persoane)
Dureri articulare şi dureri de stomac.
Alte reacţii adverse includ:
Umflarea glandelor
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră, asistentei medicale sau farmacistului.

Cum se păstrează Stamaril

– A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
– Nu utilizaţi Stamaril după data de expirare indicată pe ambalaj. Data expirării se referă la ultima zi a lunii respective.
– A se păstra la frigider (2ºC – 8ºC). A nu se congela. Păstraţi fiola şi seringa în cutie pentru a le proteja de lumină.
– A se utiliza imediat după reconstituire.
– Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Stamaril
Substanţă activă
Virus1 viu atenuat al febrei galbene, tulpina 17D-204 ………………….nu mai puţin de 1000 LD50 unităţi2
1 produs în embrioni de pui fără agenţi patogeni specifici
2 unitate standard OMS
Celelalte componente sunt:
Lactoză, sorbitol, clorhidrat de L-histidină, L-alanină, clorură de sodiu, clorură de potasiu, fosfat disodic dihidrat, dihidrogenofosfat de potasiu, clorură de calciu, sulfat de magneziu şi apă pentru preparate injectabile.
Cum arată Stamaril şi conţinutul ambalajului
Stamaril se prezintă sub formă de pulbere şi solvent pentru suspensie injectabilă (pulbere într-un flacon (doză de 0,5 ml) + solvent în seringă preumplută (doză de 0,5 ml) cu sau fără ac). Cutii cu 1, 10 sau 20.
După reconstituire, suspensia este bej spre roz bej.
Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Sandwich proteic și chifteluțe vegetale cu piure de cartofi și sos de ceapă