Spironolactonă Arena 25/50 mg capsule

Substanță activa
Spironolactonă
Clasa ATC
C03DA
Format
capsule
Afecțiuni
hiperaldosteronism primar. Hiperaldosteronism secundar, Edeme în cadrul insuficienţei cardiace, Edeme şi/sau ascită la pacienţii cu ciroză hepatică, Sindrom nefrotic, Hipertensiune arterială, Hipokaliemie, Miastenia gravis, Hipertensiune arterială malignă
Producător
S.C. Arena Group S.A.
Acțiune terapeutică
diuretic

Ce este Spironolactonă Arena şi pentru ce se utilizează

Spironolactonă Arena face parte din grupa medicamentelor diuretice, care favorizează eliminarea apei din organism. De asemenea, Spironolactonă Arena determină eliminarea sodiului prin urină şi reţinerea potasiului în organism.
Spironolactonă Arena este indicat în:
– Tratament preoperator de scurtă durată al hiperaldosteronismului primar. Dacă pacientul este inoperabil sau refuză intervenţia chirurgicală, tratamentul poate fi permanent.
– Hiperaldosteronism secundar, asociat cu edeme
– Edeme în cadrul insuficienţei cardiace
– Edeme şi/sau ascită la pacienţii cu ciroză hepatică
– Sindrom nefrotic, dacă tratamentul bolii preexistente sau restricţia de sare şi lichide, precum şi utilizarea altor diuretice se dovedesc a fi ineficace.
– Hipertensiune arterială, în special asociată cu hipokaliemie; în acest caz, se recomandă asocierea spironolactonei cu medicaţia antihipertensivă.
– Hipokaliemie (concentraţie mică de potasiu în sânge), dacă nu poate fi utilizat alt tratament.
– Miastenia gravis (ca tratament adjuvant)
– Hipertensiune arterială malignă (ca tratament adjuvant)

Înainte să luaţi Spironolactonă Arena

Nu luaţi Spironolactonă Arena
– dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la spironolactonă sau la oricare dintre celelalte componente ale Spironolactonă Arena;
– dacă aveţi boli severe ale rinichilor cum sunt anurie (lipsa urinării), insuficienţă renală acută sau insuficienţă renală cronică
– dacă aveţi hiperkaliemie (concentraţie mare de potasiu în sânge)
– dacă aveţi insuficienţă hepatică acută sau severă
– dacă luaţi concomitent săruri de potasiu sau alte diuretice (triamteren, amilorid) care cresc concentraţia de poasiu din sânge
– dacă sunteţi gravidă sau vreţi să rămâneţi gravidă.
– dacă alăptaţi;

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Spironolactonă Arena
Dacă aveţi insuficienţă renală sau luaţi suplimente de potasiu trebuie să aveţi grijă deosebită deoarece spironolactona poate produce hiperkaliemie (creştere a concentraţiei de potasiu din sânge) cu tulburări importante ale ritmului inimii. Acest lucru apare şi în cazul în care aveţi ciroză hepatică.
Dacă aveţi diabet zaharat, trebuie să fiţi foarte atent, deoarece hiperglicemia favorizează hiperkaliemia.
Deoarece în timpul tratamentului cu spironolactonă a fost semnalată creşterea concentraţiei ureei din sânge, trebuie să vi se efectueze regulat analize de sânge, pentru a vi se supraveghea funcţia rinichilor şi concentraţia sărurilor din sânge.
Dacă practicaţi sport de performanţă, trebuie să ştiţi că spironolactona poate determina pozitivarea testelor antidoping.

Utilizarea altor medicamente
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală
În special spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi vreunul din medicamentele următoare:
 alte diuretice care economisesc potasiul, cum sunt amilorid, triamteren
 săruri de potasiu
 acid tienilic
 litiu
 inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei, cum sunt captopril, enalapril, ramipril
 indometacin şi alte aintiinflamatoare non-steroidiene (AINS)
 metformină
 substanţe de contrast iodate
 diuretice care elimină potasiul cum sunt diureticele de ansă, tiazidice
 neuroleptice
 corticosteroizi
 fenilbutazonă
 digoxină
Sarcină şi alăptare
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.
Sarcină
Nu se recomandă administrarea spironolactonei în timpul sarcinii, deoarece nu există date adecvate privind utilizarea spironolactonei la gravide.
Alăptarea
Spironolactona şi metaboliţii săi trec în laptele matern. Din acestă cauză nu se recomandă administrarea spironolactonei în timpul alăptării. Dacă administrarea medicamentului este absolut necesră, alăptarea trebuie întreruptă.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Spironolactonă Arena poate să determine apariţia unor reacţii adverse cum sunt somnolenţă, stupoare, oboseală, durere de cap, lipsă de coordonare a mişcărilor, care pot influenţa capacitatea de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.
Informaţii importante privind unele componente ale Spironolactonă Arena
Spironolactonă Arena conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat ca aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.
Capsulele Spironolactonă Arena 25 mg conţin negru strălucitor BN (E 151) care poate provoca reacţii alergice, precum şi p-hidroxibenzoat de metil (E 218), p-hidroxibenzoat de propil (E 216) care pot să determine reacţii alergice (chiar întârziate). Capsulele Spironolactonă Arena 50 mg conţin p-hidroxibenzoat de metil (E 218) şi p-hidroxibenzoat de propil (E 216) care pot să determine reacţii alergice (chiar întârziate).

Cum să luaţi Spironolactonă Arena

Utilizaţi întotdeauna Spironolactonă Arena exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumeavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Hiperaldosteronism primar, administrare preoperatorie
Doza recomandată este de 100 – 400 mg spironolactonă pe zi.
Dacă pacientul este inoperabil, doza iniţială poate fi redusă la interval de 2 săptămâni, până la doza minimă eficace, care se poate administra timp îndelungat. În cazul tratamentului de lungă durată, se recomandă asocierea cu alte diuretice, pentru a reduce riscul de reacţii adverse.
Edeme (insuficienţă cardiacă congestivă, hiperaldosteronism secundar, ciroză hepatică, sindrom nefrotic)
Adulţi
Doza iniţială recomandată este de 100 mg spironolactonă pe zi, administrată în două prize; doza poate varia între 25 mg şi 200 mg spironolactonă pe zi.
Pentru doze mai mari, se recomandă asocierea cu alte diuretice, fără a modifica doza de spironolactonă.
Copii şi adolescenţi
Doza recomandată este de 3 mg spironolactonă/kg şi zi, administrată în una sau două prize.
Hipertensiune arterială
Doza iniţială recomandată este de 50-100 mg spironolactonă pe zi, administratăîn două prize, în asociere cu alte medicamente antihipertensive. Deoarece efectul este deplin după cel puţin 2 săptămâni de tratament, în decursul acestei perioade se utilizează doza iniţială recomandată, după care, eventual, doza va fi ajustată pentru fiecare pacient în parte.
Hipokaliemie
Doza recomandată este de 25-100 mg spironolactonă pe zi, dacă administrarea orală de medicamente care conţin potasiu sau alte metode de economisire a potasiului nu pot fi utilizate.
Miastenia gravis
Doza recomandată este de 50- 300 mg pe zi.
Hipertensiune arterială malignă
Spironolactona este utilizată în asociere cu alte medicamente antihipertensive.
Doza iniţială recomandată este de 50-100 mg pe zi şi poate fi crescută trepatat, dacă este necesar până la 300 mg pe zi.
Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Spironolactonă Arena
Dacă luaţi, în mod accidental, mai multe capsule decât trebuie, puteţi prezenta dezechilibre electrolitice cum sunt hiperkaliemie, hiponatremie şi mai rar acidoză. În acest caz, trebuie să vă adresaţi imediat medicului dumneavoastră sau să mergeţi la departamentul de urgenţă al celui mai apropiat spital. Dacă este posibil, luaţi şi cutia medicamentului cu dumneavoastră, pentru a o arăta medicului.
Dacă uitaţi să luaţi Spironolactonă Arena
Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Spironolactonă Arena poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Reacţiile adverse includ
Reacţii adverse mai puţin frecvente (care afectează mai puţin de 1 din 100 pacienţi)
Dezechilibre electrolitice cum sunt hiponatremie (scădere a concentraţiei de sodiu din sânge) şi hiperkaliemie (concentraţie mare de potasiu în sânge)
Reacţiile adverse rare (care afectează mai puţin de 1 din 1000 pacienţi)
Ginecomastie (creştere a sânilor la bărbaţi), diminuare a potenţei sexuale, tulburări ale menstruaţiei şi senzaţie de tensiune la nivelul sânilor, erupţii trecătoare pe piele, somnolenţă, stupoare, lipsă de coordonare a mişcărilor, durere de cap, oboseală, greaţă, dureri abdominale, diaree.
Reacţii adverse cu frecvenţă necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile)
Cancer mamar.
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului, greaţă

Cum se păstrează Spironolactonă Arena

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
Nu utilizaţi Spironolactonă Arena după data de expirare înscrisă pe cutie, blister sau flacon, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce contine Spironolactonă Arena
– Substanţa activă este spironolactona. Fiecare capsulă conţine spironolactonă 25 mg.
– Celelalte componente sunt:
Conţinutul capsulei – lactoză monohidrat, amidon de porumb, polividonă K30, talc, stearat de magneziu, dioxid de siliciu coloidal anhidru;
Capsula – dioxid de titan (E 171), galben de chinolină (E 104), indigotină (E 132), albastru strălucitor FCF (E 133), negru strălucitor BN (E 151), p-hidroxibenzoat de metil,
p-hidroxibenzoat de propil, gelatină.
– Substanţa activă este spironolactona. Fiecare capsulă conţine spironolactonă 50 mg. – Celelalte componente sunt: Conţinutul capsulei – lactoză monohidrat, amidon de porumb, polividonă K30, talc, stearat de magneziu, dioxid de siliciu coloidal anhidru; Capsula – dioxid de titan (E 171), galben de chinolină (E 104), roşu allura AC (E 129), p-hidroxibenzoat de metil, p-hidroxibenzoat de propil, gelatină.

Cum arată Spironolactonă Arena şi conţinutul ambalajului
Capsule cu capac şi corp de culoare albastră, care conţin o pulbere granulată de culoare albă sau slab gălbuie.
Spironolactonă Arena 25 mg este disponibil în cutii cu 2 sau 5 blistere din PVC/Al a câte 10 capsule.
Capsule cu capac de culoare roşie şi corp de culoare roz, care conţin o pulbere granulată de culoare albă sau slab gălbuie. Spironolactonă Arena 50 mg este disponibil în cutii cu 3 blistere din PVC/Al a câte 10 capsule sau în cutii cu un flacon din PE închis cu capac cu sigiliu a 50 capsule.

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal