Santini 10 mg/20 mg/40 mg, comprimate filmate

Substanță activa
olmesartan medoxomil
Clasa ATC
C09CA
Format
comprimate filmate
Afecțiuni
tratamentul presiunii arteriale crescute,
Producător
BERLIN-CHEMIE AG, LABORATORIOS MENARINI, S.A.
Acțiune terapeutică
scade presiunea arterială, prin lărgirea vaselor de sânge.

Ce este SANTINI şi pentru ce se utilizează

Santini aparţine unui grup de medicamente, numite antagonişti ai receptorilor de angiotensină II. Aceştia scad presiunea arterială, prin lărgirea vaselor de sânge.

Santini se utilizează în tratamentul presiunii arteriale crescute (care mai este numită şi „hipertensiune arterială”). Presiunea arterială crescută poate afecta vasele de sânge la nivelul unor organe, cum ar fi inima, rinichii, creierul şi ochii. In unele cazuri poate determina infarct miocardic, insuficienţă cardiacă sau renală, accident vascular cerebral sau orbire. De obicei, presiunea arterială crescută nu are simptome. Este important să vă verificaţi presiunea arterială pentru a preveni apariţia complicaţiilor.

Presiunea arterială crescută poate fi controlată cu ajutorul medicamentelor, cum ar fi Santini comprimate. Este posibil ca medicul dumneavoastră să vă fi recomandat, de asemenea, şi unele modificări în stilul dumneavoastră de viaţă, pentru a vă ajuta să vă scădeţi presiunea arterială (de exemplu să scădeţi în greutate, să renunţaţi la fumat, să reduceţi cantitatea de alcool consumată şi să reduceţi cantitatea de sare din dieta dumneavoastră). In plus, este posibil ca medicul dumneavoastră să vă fi spus să faceţi exerciţii fizice regulate, cum ar fi înotul sau mersul pe jos. Este important să urmaţi sfaturile medicului dumneavoastră.

Înainte să utilizaţi SANTINI

Nu utilizaţi Santini:

•         dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la olmesartan medoxomil sau la oricare dintre celelalte componente ale Santini comprimate

•         dacă aveţi mai mult de trei luni de sarcină. (Este bine să evitaţi Santini şi în perioada de început a sarcinii- vezi pct. „Sarcina”)

•         dacă suferiţi de pietre la vezica biliară sau de icter (colorarea în galben a pielii sau albului ochilor).

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Santini

Spuneţi-i medicului dumneavoastră dacă suferiţi de vreuna din următoarele probleme de sănătate:

•         Boli ale rinichilor;

•         Afecţiuni ale ficatului;

•         Insuficienţă cardiacă sau probleme cu valvele inimii sau cu muşchiul inimii;

•         Vărsături severe, diaree, tratament cu doze mari de medicamente care vă fac să urinaţi (diuretice), sau dacă urmaţi un regim cu restrictive de sare;

•         Nivel crescut de potasiu în sânge;

•         Tulburări la nivelul glandelor suprarenale.

Ca în cazul altor medicamente care scad presiunea arterială, o mică creştere a presiunii sanguine la pacienţii cu tulburări circulatorii cardiace sau cerebrale poate determina infarct miocardic sau accident vascular cerebral. Medicul dumneavoastră vă va urmări cu atenţie presiunea arterială.

Trebuie să anunţaţi medicul în cazul în care credeţi că sunteţi gravidă (sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă). Santini nu este recomandat la începutul sarcinii şi nu trebuie utilizat dacă aveţi mai mult de trei luni de sarcină, deoarece poate produce grave prejudicii copilului dumneavoastră dacă este utilizat în această etapă (vezi pct. „Sarcina”).

Folosirea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră dacă utilizaţi sau aţi utilizat recent unul din următoarele medicamente:

•         Suplimente de potasiu, un substitut de sare care conţine potasiu, diuretice (comprimate pentru eliminarea apei) sau heparină (pentru subţierea sângelui). Folosirea concomitentă a acestor medicamente cu Santini poate creşte nivelul potasiului în sânge.

•         Litiu (un medicament folosit pentru tratarea modificărilor de dispoziţie şi unele tipuri de depresie): utilizarea în acelaşi timp cu Santini poate să crească toxicitatea litiului. Dacă este necesar să luaţi litiu este nevoie să vă măsuraţi cantitatea de litiu din sânge.

•         Antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), medicamente (folosite pentru calmarea durerii, umflături şi alte simptome ale inflamaţiei, inclusiv artrita) care folosite în acelaşi timp cu Santini pot creşte riscul de insuficienţă renală iar efectul Santini poate fi diminuat de AINS.

•         Alte medicamente pentru scăderea presiunii arteriale: efectul Santini poate fi crescut.

•         Medicamente antiacide (pentru indigestie), care pot scădea efectul medicamentului Santini.

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre medicamentele eliberate fără prescripţie medicală.

Folosirea SANTINI împreună cu alimente şi băuturi

Santini poate fi luat cu sau fără alimente. Înghiţiţi comprimatele cu puţină apă. Dacă este posibil, luaţi- vă doza la aceeaşi oră în fiecare zi, de exemplu la micul dejun.

Copii şi adolescenţi (sub 18 ani)

Santini nu este recomandat pentru copii şi adolescenţi cu vârsta mai mica de 18 ani. Vârstnici

Dacă sunteţi în vârstă de peste 65 de ani şi medicul decide să vă crească doza de olmesartan medoxomil la 40 mg pe zi va trebui ca acesta să vă verifice în mod regulat presiunea sângelui pentru a avea siguranţa că nu devine prea scăzută.

Pacienţi de culoare

Ca şi în cazul altor medicamente care scad presiunea sanguină efectul medicamentului Santini este oarecum mai scăzut la pacienţii de rasă neagră.

Sarcina şi alăptarea

Sarcina

Trebuie să anunţaţi medicul în cazul în care credeţi că sunteţi gravidă (sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă). In mod normal, medicul dumneavoastră vă va sfătui să nu mai utilizaţi Santini înainte de a rămâne gravidă sau de îndată ce aţi aflat că sunteţi gravidă şi vă va recomanda un alt medicament în loc de Santini. Santini nu este recomandat la începutul sarcinii şi nu trebuie utilizat în sarcina mai mare de trei luni, deoarece acesta poate produce grave prejudicii copilului dumneavoastră dacă este utilizat după cea de a treia lună de sarcină.

Alăptarea

Informaţi-vă medicul dacă alăptaţi sau intenţionaţi să începeţi alăptarea. Santini nu este recomandat mamelor care alăptează, iar medicul dumneavoastră trebuie să vă aleagă un alt tratament în cazul în care doriţi să alăptaţi, mai ales dacă este vorba despre un copil nou născut sau născut prematur.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Este puţin probabil ca Santini să vă afecteze capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Cu toate acestea, pot să apară ocazional ameţeli sau oboseală, pe parcursul tratamentului pentru hipertensiune arterială. Dacă apar astfel de reacţii, cereţi sfatul medicului dumneavoastră înainte de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Informaţii importante despre unele componente din Santini

Acest medicament conţine lactoză. Dacă medical dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Cum să utilizaţi SANTINI

Utilizaţi întotdeauna Santini exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medical dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Santini poate fi luat cu sau fără alimente. Înghiţiţi comprimatele cu puţină apă. Dacă este posibil, luaţi- vă doza la aceeaşi oră în fiecare zi, de exemplu la micul dejun.

Doza uzuală este de 10 mg o dată pe zi. Cu toate acestea, dacă presiunea dumneavoastră arterială nu este controlată, medicul dumneavoastră poate decide să modifice doza până la 40 mg olmesartan medoxomil o dată pe zi, sau să vă prescrie un medicament suplimentar.

Pacienţi cu insuficienţă renală

In cazul pacienţilor cu insuficienţă renală uşoară până la moderată, doza dumneavoastră nu va fi mai mare de 20 mg olmesartan medoxomil pe zi.

Dacă aţi luat mai mult Santini decât trebuie

Dacă aţi luat mai multe comprimate decât trebuia sau dacă un copil a înghiţit câteva comprimate, adresaţi-vă medicului sau celui mai apropiat spital şi luaţi cutia cu medicamente cu dumneavoastră.

Dacă aţi uitat să luaţi Santini

Dacă uitaţi să luaţi o doză, luaţi doza normală în ziua următoare ca de obicei. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Santini poate provoca reacţii adverse cu toate că nu apar la toate persoanele.. Dacă acestea apar, sunt de obicei uşoare şi nu necesită tratament pentru a fi oprite. Deşi nu apar la multe persoane următoarele reacţii adverse pot fi severe:

În foarte rare ocazii pot să apară următoarele reacţii adverse:

Umflarea feţei, a gurii sau laringelui, împreună cu senzaţii de mâncărime şi erupţii cutanate tranzitorii pot apare pe parcursul tratamentului cu Santini. Dacă apar aceste manifestări, întrerupeţi imediat tratamentul cu Santini şi adresaţi-vă imediat medicului.

Santini poate provoca, în situaţii rare, (dar uşor mai des la pacienţii în vârstă) o scădere prea mare a presiunii sanguine la unii pacienţi. Aceasta se poate manifesta prin senzaţie de cap uşor, de leşin sau de ameţeală. Dacă acestea apar întrerupeţi tratamentul cu Santini şi adresaţi-vă imediat medicului şi aşezaţi-vă întins.

Reacţiile adverse frecvente (afectează mai puţin de 1 din 10 utilizatori)

Ameţeli, senzaţie de rău (greaţă), indigestie, diaree, dureri de stomac, inflamaţia stomacului şi intestinului (gastroenterită), oboseală, dureri în gât, secreţii nazale, sau nas înfundat, inflamarea căilor respiratorii din plămân (bronşită), simptome similare gripei, tuse, dureri în piept, dureri de spate, de oase sau încheieturi, infecţii ale căilor urinare, glezne umflate, sânge în urină.

Unele modificări ale analizelor de sânge pot fi de asemenea observate, printre care: creşterea nivelului grăsimilor (hipertrigliceridemie), creşterea nivelului acidului uric (hiperuricemie), creşterea valorilor testelor funcţiei hepatice şi musculare.

Reacţii adverse mai puţin frecvente (afectează mai puţin de 1 din 100 utilizatori):

Vertij, înroşirea pielii, dureri în piept (angina)

Reacţii adverse rare:

Rareori, testele de sânge pot să arate nivel crecut de potasiu (hiperpotasemie).

Reacţii adverse foarte rare:

Durere de cap, crampe musculare şi dureri musculare, insuficienţă renală, funcţionare anormală a rinichilor, stare de slăbiciune, pierdere a energiei, stare de rău ( vomă), mâncărime , erupţie cutanată. S-au observat unele modificări ale testelor sanguine. Aceasta include creşterea nivelului unor compuşi aflaţi în legătură cu funcţia renală şi reducerea numărului unui tip de celule sanguine, cum ar fi trombocitele (trombocitopenia).

Dacă vreuna din reacţiile adverse se agravează sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră.

Cum se păstrează SANTINI

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.

Nu utilizaţi Santini după data de expirare înscrisă pe cutie şi blister, după „EXP”. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Santini

– Substanţa activă este olmesartan medoxomil.

Un comprimat filmat Santini 10 mg conţine olmesartan medoxomil 10 mg. Un comprimat filmat Santini 20 mg conţine olmesartan medoxomil 20 mg. Un comprimat filmat Santini 40 mg conţine olmesartan medoxomil 40 mg.

– Celelalte componente sunt:

Nucleu: celuloză microcristalină, hidroxipropilceluloză de joasă substituţie, lactoză monohidrat*, hidroxipropilceluloză 6-10 mPas, stearat de magneziu;

Film: Opadry OY-S-38956 [conţine dioxid de titan (E 171), talc, hipromeloză 29105 m Pas, apă purificată

Cum arată Santini şi conţinutul ambalajului

Santini 10 mg: Comprimate albe, rotunde, filmate, având inscripţionat C13, pe o parte. Santini 20 mg: Comprimate albe, rotunde, filmate, având inscripţionat C14 pe o parte. Santini 40 mg: Comprimate albe, ovale, filmate, având inscripţionat C15 pe o parte.

Cutie cu un blister PA laminată-Al-PVC/Al a câte 14 comprimate filmate Cutie cu 2 blistere PA laminată-Al-PVC/Al a câte 14 comprimate filmate Cutie cu 4 blistere PA laminată-Al-PVC/Al a câte 14 comprimate filmate Cutie cu 7 blistere PA laminată-Al-PVC/Al a câte 14 comprimate filmate

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricanţii

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Berlin-Chemie AG (Menarini Group) Glienicker Weg 125, 12489 Berlin, Germania

Fabricanţii

BERLIN-CHEMIE AG (MENARINI GROUP) Glienicker Weg 125, D-12489 Berlin, Germania

LABORATORIOS MENARINI, S.A.

Alfonso XII, 587, Badalona, 08918, Barcelona, Spania

Pentru orice informaţii despre acest medicament, vă rugăm să contactaţi reprezentanţa locală a deţinătorului autorizaţiei de punere pe piaţă.

Acest prospect a fost aprobat în decembrie 2012.

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Sandwich proteic și chifteluțe vegetale cu piure de cartofi și sos de ceapă