Olimestra 10 mg/ 20 mg/ 40 mg, comprimate filmate

Substanță activa
Olmesartan medoxomil
Clasa ATC
C09CA
Format
comprimate filmate
Afecțiuni
hipertensiune arterială
Producător
KRKA, d.d., Novo mesto
Acțiune terapeutică
antagonist ai receptorilor angiotensinei II, determină scăderea tensiunii arteriale prin relaxarea vaselor de sânge

Ce este Olimestra şi pentru ce se utilizează

Olimestra aparţine unei grupe de medicamente denumită „antagonişti ai receptorilor angiotensinei II”, care determină scăderea tensiunii arteriale prin relaxarea vaselor de sânge.

Olimestra este utilizat pentru tratamentul tensiunii arteriale crescute (cunoscută şi ca ‘hipertensiune arterială’). Tensiunea arterială crescută poate deteriora vasele de sânge din organe ca inimă, rinichi, creier şi ochi. În unele cazuri, acest lucru poate duce la atac de cord, insuficienţă cardiacă sau renală, accident vascular cerebral sau orbire. De obicei, tensiunea arterială crescută nu are simptome. Pentru prevenirea apariţiei acestor deteriorări, este important să vă controlaţi tensiunea arterială.

Tensiunea arterială crescută poate fi controlată cu medicamente cum este Olimestra comprimate. Probabil că medicul dumneavoastră v-a recomandat de asemenea să faceţi şi unele modificări ale stilului de viaţă, pentru a ajuta scăderea tensiunii arteriale (de exemplu, scăderea în greutate, renunţarea la fumat, reducerea consumului de alcool etilic şi a cantităţii de sare din mâncare). De asemenea, medicul dumneavoastră probabil v-a sfătuit să faceţi exerciţii fizice regulate, cum sunt mersul pe jos sau înotul. Este important să urmaţi aceste sfaturi ale medicului dumneavoastră.

Înainte să utilizaţi Olimestra

Nu utilizaţi Olimestra

  • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la olmesartan medoxomil sau la oricare dintre ingredientele Olimestra.
  • In cazul în care aveţi mai mult de trei luni de sarcină. (Este bine să evitaţi Olimestra şi în perioada de început a sarcinii – vezi pct. „Sarcina”.)
  • dacă aveţi litiază biliară (pietre la fiere) sau icter (îngălbenirea pielii).

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Olimestra

Înainte de a utiliza aceste comprimate, spuneţi-i medicului dumneavoastră, dacă aveţi vreuna dintre următoarele probleme de sănătate:

  • probleme ale rinichilor
  • boli ale ficatului
  • Insuficienţă cardiacă sau probleme cu valvele inimii sau cu muşchiul inimii
  • Vărsături severe, diaree, urmaţi tratament cu doze mari de „comprimate pentru eliminarea apei” (diuretice) sau dacă urmaţi o dietă cu cantităţi mici de sare.
  • Concentraţii crescute ale potasiului în sângele dumneavoastră.
  • Probleme ale glandelor suprarenale.

Similar cu oricare dintre medicamentele care scad tensiunea arterială, la pacienţii cu tulburări ale fluxului de sânge la nivelul inimii sau creierului, o scădere prea mare a tensiunii arteriale poate duce la infarct miocardic sau accident vascular cerebral. Ca urmare, medicul dumneavoastră vă va supraveghea cu atenţie tensiunea arterială.

Trebuie să anunţaţi medicul în cazul în care credeţi că sunteţi gravidă (sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă). Olimestra nu este recomandat la începutul sarcinii şi nu trebuie utilizat dacă aveţi mai mult de trei luni de sarcină, deoarece poate produce grave prejudicii copilului dumneavoastră dacă este utilizat în această etapă (vezi pct. „Sarcina”).

Similar altor medicamente, efectul de scădere a tensiunii arteriale al Olimestra este oarecum mai scăzut la pacienţii de rasă neagră.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent oricare dintre următoarele medicamente:

  • Suplimente de potasiu, înlocuitori de sare care conţin potasiu, „comprimate pentru eliminarea apei” (diuretice) sau heparină (pentru subţierea sângelui ). Utilizarea acestor medicamente în acelaşi timp cu Olimestra poate determina creşterea concentraţiilor de potasiu din sângele dumneavoastră.
  • Litiul (un medicament utilizat pentru tratamentul schimbărilor de dispoziţie şi anumitor tipuri de depresie), dacă este utilizat în acelaşi timp cu Olimestra poate determina creşterea toxicităţii litiului. Dacă trebuie să luaţi litiu, medicul dumneavoastră vă va măsura concentraţiile litiului din sânge.
  • Medicamente antiinflamatoare non-steroidiene (AINS, medicamente utilizate pentru ameliorarea durerii, umflăturilor şi altor simptome ale inflamaţiei, incluzând artrita) utilizate în acelaşi timp cu Olimestra pot determina creşterea riscului de insuficienţă renală, iar efectul Olimestra poate fi scăzut de AINS.
  • Alte medicamente care scad tensiunea arterială, deoarece efectul Olimestra poate fi crescut.
  • Anumite antiacide (medicamente pentru indigestie), deoarece efectul Olimestra poate fi uşor scăzut.

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Utilizarea Olimestra cu alimente şi băuturi

Olimestra poate fi luat cu sau fără alimente. înghiţiţi comprimatele cu o cantitate suficientă de lichid. Dacă este posibil, luaţi-vă doza zilnică la aceeaşi oră, în fiecare zi, de exemplu dimineaţa .

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Sarcina

Trebuie să anunţaţi medicul în cazul în care credeţi că sunteţi gravidă (sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă). In mod normal, medicul dumneavoastră vă va sfatui să nu mai utilizaţi Olimestra înainte de a rămâne gravidă sau de îndată ce aţi aflat că sunteţi gravidă şi vă va recomanda un alt medicament în loc de Olimestra. Olimestra nu este recomandat la începutul sarcinii şi nu trebuie utilizat în sarcina mai mare de trei luni, deoarece acesta poate produce grave prejudicii copilului dumneavoastră dacă este utilizat după cea de a treia lună de sarcină.

Alăptarea

Informaţi-vă medicul dacă alăptaţi sau intenţionaţi să începeţi alăptarea. Olimestra nu este recomandat mamelor care alăptează iar medicul dumneavoastră trebuie să vă aleagă un alt tratament în cazul în care doriţi să alăptaţi, mai ales dacă este vorba despre un copil nou-născut sau născut prematur.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Este puţin probabil ca Olimestra să afecteze capacitatea dumneavoastră de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Totuşi, în timpul tratamentului pentru tensiunea arterială crescută pot apare ameţeli sau oboseală. Dacă observaţi astfel de efecte, nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi utilaje până la dispariţia simptomelor. Cereţi sfatul medicului dumneavoastră.

Informaţii importante privind unele componente ale Olimestra

Olimestra conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a spus că aveţi intoleranţă la unele glucide, întrebaţi medicul înainte de a utiliza acest medicament.

Cum să utilizaţi Olimestra

Utilizaţi întotdeauna Olimestra exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Comprimatele pot fi luate cu sau fără alimente. înghiţiţi comprimatul cu o cantitate suficientă de apă. Dacă este posibil, luaţi-vă doza zilnică la acelaşi moment al zilei, de exemplu dimineaţa.

Doza uzuală de începere a tratamentului este de 1 comprimat de 10 mg o dată pe zi. Totuşi, dacă tensiunea arterială nu scade suficient, medicul dumneavoastră poate decide creşterea dozei până la 20 sau 40 mg o dată pe zi, sau să prescrie suplimentar şi alte medicamente.

Pentru pacienţii cu boli renale uşoare până la moderate, doza nu trebuie să fie mai mare de 20 mg o dată pe zi.

Pacienţi vârstnici

Dacă aveţi vârsta de peste 65 ani şi medicul dumneavoastră decide să crească doza de olmesartan medoxomil la 40 mg pe zi, atunci trebuie ca medicul dumneavoastră să controleze regulat valoarea tensiunii arteriale, pentru a fi sigur că tensiunea dumneavoastră arterială nu scade prea mult.

Copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani

Olimestra nu este recomandat pentru copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Olimestra

Dacă luaţi mai multe comprimate decât trebuie sau dacă un copil înghite, în mod accidental, câteva comprimate, mergeţi imediat la medicul dumneavoastră sau la camera de gardă a celui mai apropiat departament de urgenţă şi luaţi cu dumneavoastră şi ambalajul medicamentului.

Dacă uitaţi să luaţi Olimestra

Dacă uitaţi să utilizaţi o doză, luaţi doza dumneavoastră normală în ziua următoare, ca de obicei. Nu luaţi o doză dublă, pentru recuperarea unei doze uitate.

Dacă încetaţi să utilizaţi Olimestra

Este important să continuaţi să utilizaţi Olimestra cu excepţia cazului în care medicul dumneavoastră vă spune să întrerupeţi tratamentul.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Olimestra poate determina reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Deşi nu apar la multe persoane, următoarele două reacţii adverse pot fi grave:

  • In situaţii foarte rare, au fost raportate următoarele reacţii alergice:

În timpul tratamentului cu Olimestra poate apare umflarea feţei, gurii şi/sau laringelui (organul vorbirii) însoţite de mâncărimi şi erupţie trecătoare pe piele. Dacă se întâmplă acest lucru, întrerupeţi administrarea Olimestra şi contactaţi-l imediat pe medicul dumneavoastră.

  • Rareori (dar cu o frecvenţă uşor mai crescută la pacienţii vârstnici) Olimestra poate determina scăderea prea mare a tensiunii arteriale la pacienţii sensibili. Acest lucru poate provoca senzaţie de cap uşor sau leşin. Dacă se întâmplă acest lucru, întrerupeţi administrarea de Olimestra, contactaţi-l imediat pe medicul dumneavoastră şi staţi culcat la orizontală.

Pentru a vă face o idee despre câţi pacienţi pot prezenta reacţii adverse, ele au fost clasificate în foarte frecvente, frecvente, mai puţin frecvente, rare, foarte rare şi cu frecvenţă necunoscută. Acestea sunt prezentate astfel:

Foarte frecvente:

afectează mai mult de 1 pacient din 10

Frecvente:

afectează de la 1 până la 10 pacienţi din 100

Mai puţin frecvente:

afectează de la 1 până la 10 pacienţi din 1,000

Rare:

afectează de la 1 până la 10 pacienţi din 10,000

Foarte rare:

afectează mai puţin de 1 din 10,000 pacienţi

Cu frecvenţă necunoscută

nu poate fi estimată din datele disponibile

 

 

Reacţii adverse frecvente:

Ameţeli, greaţă, indigestie, diaree, durere de stomac, gastroenterită, oboseală, durere în gât, nas înfundat şi secretor, bronşită, simptome asemănătoare cu gripa, tuse, durere în piept, de spate, de oase sau articulaţii, infecţia tractului urinar, umflarea gleznelor, labei piciorului, picioarelor, mâinilor sau braţelor, sânge în urină.

S-au observat şi unele modificări ale testelor de laborator, şi anume:

Creşterea nivelului grasimilor în sânge (hipertrigliceridemie), creşterea nivelului acidului uric (hiperuricemie), creşterea valorilor enzimelor ficatului sau muşchilor.

Reacţii adverse mai puţin frecvente:

Senzaţie de invârtire, erupţie trecătoare pe piele, angină (durere sau senzaţie neplăcută în piept).

Reacţii adverse rare:

Rareori, rezultatele testelor de sânge au arătat nivele crescute ale potasiului (hiperkaliemie). Reacţii adverse foarte rare:

Durere de cap, crampe şi dureri musculare, scăderea funcţiei rinichilor, insuficienţă renală, slăbiciune, lipsă de energie, senzaţie de rău, vărsături, mâncărimi, erupţie pe piele (exantem). S-au observat şi unele modificări ale testelor de laborator. Acestea includ creşterea nivelului unor compuşi ai funcţiei renale şi scăderea numărului unor celule din sânge, cunoscute sub numele de plachete sanguine (trombocitopenie).

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să comunicaţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Olimestra

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Olimestra după data de expirare înscrisă pe ambalaj. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Acest medicament nu necesită condiţii speciale pentru păstrare.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Olimestra

– Substanţa activă este olmesartan medoxomil.

Fiecare comprimat filmat de Olimestra 10 mg conţine olmesartan medoxomil 10 mg. Fiecare comprimat filmat de Olimestra 20 mg conţine olmesartan medoxomil 20 mg. Fiecare comprimat filmat de Olimestra 40 mg conţine olmesartan medoxomil 40 mg. Celelalte componente sunt: celuloză microcristalină, lactoză monohidrat, hidroxipropilceluloză cu substituţie joasă, stearat de magneziu în nucleu, şi dioxid de titan, talc, macrogol 3000 şi alcool polivinilic parţial hidrolizat în film.

Cum arată Olimestra şi conţinutul ambalajului

Comprimatele filmate de 10 mg sunt albe, rotunde, uşor biconvexe. Comprimatele filmate de20 mg sunt albe, rotunde, uşor biconvexe. Comprimatele filmate de 40 mg sunt albe, ovale, biconvexe.

Olimestra 10 mg, 20 mg şi 40 mg comprimate filmate este disponibil în cutii cu blistere a 10, 14, 28, 30, 56, 60, 84, 90, 98 şi 100 comprimate filmate şi în flacon PEÎD a 100 comprimate filmate.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorul

KRKA, d.d., Novo mesto, Smarjeska cesta 6, 8501 Novo mesto, Slovenia

Acest medicament este autorizat în Statele Membre ale Spaţiului Economic European sub următoarele denumiri comerciale:

Numele Statului Membru

Denumirea comercială a medicamentului

Bulgaria

Olimestra 10/20/40 mg film-coated tablets

Danemarca

Olimestra 10/20/40 mg filmovertrukne tabletter

Estonia

Olimestra 10/20/40 mg

Letonia

Olmesartan Krka 10/20/40 mg apvalkotâs tabletes

Lituania

Olimestra 10/20/40 mg plévele dengtos tabletes

Polonia

Olimestra

România

Olimestra 10/20/40 mg comprimate filmate

Republica Slovacia

Olimestra 10/20/40 mg filmom obalené tablety

Slovenia

Olimestra 10/20/40 mg filmsko oblozene tablete

 

Acest prospect a fost aprobat în Iulie 2010

 

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?