Ropinirol PharmaSwiss 2 mg / 4 mg / 8 mg comprimate cu eliberare prelungită

Producător: PharmaSwiss d.o.o
Substanță activa
ropinirol
Clasa ATC
N04BC
Format
comprimate cu eliberare prelungită
Afecțiuni
Parkinson
Producător
Pharmathen S.A, Pharmathen International S.A
Acțiune terapeutică
acţionează asupra creierului în acelaşi mod ca dopamina, o substanţă prezentă în mod natural în creierul dumneavoastră.

Ce este Ropinirol PharmaSwiss şi pentru ce se utilizează

Substanţa activă din Ropinirol PharmaSwiss este ropinirol, care aparţine unui grup de medicamente denumite agonişti ai dopaminei.

Agoniştii dopaminei (cum este ropinirolul) acţionează asupra creierului în acelaşi mod ca dopamina, o substanţă prezentă în mod natural în creierul dumneavoastră.

Ropinirol PharmaSwiss comprimate cu eliberare prelungită este utilizat în tratamentul bolii Parkinson.

Persoanele care au boala Parkinson au concentraţii mici de dopamină, în anumite părţi ale creierului. Ropinirolul are efecte similare cu cele ale dopaminei, astfel încât ajută la reducerea simptomelor bolii Parkinson.

Înainte să luaţi Ropinirol PharmaSwiss

Nu utilizaţi Ropinirol PharmaSwiss

–                dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la substanţa activă (ropinirol) sau la oricare dintre celelalte componente ale Ropinirol PharmaSwiss (vezi punctul 6).

–                dacă aveţi o boală severă a rinichilor

–                dacă aveţi o boală a ficatului.

Discutaţi cu medicul dumneavoastră dacă oricare dintre acestea este valabilă în cazul dumneavoastră.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Ropinirol PharmaSwiss

înainte să utilizaţi Ropinirol PharmaSwiss este important să-i spuneţi medicului dumneavoastră:

–                 dacă sunteţi gravidă sau credeţi că aţi putea fi gravidă

–                 dacă alăptaţi

–                 dacă aveţi mai puţin de 18 ani

–                dacă aveţi boli de inimă severe

–                dacă aveţi o problemă gravă de sănătate mintală

–                dacă aţi avut orice comportament neobişnuit/dorinţe neobişnuite (cum sunt jocuri de noroc sau comportament sexual excesiv)

–                dacă aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide (cum este lactoza).

Spuneţi medicului dumneavoastră dacă oricare dintre acestea este valabilă în cazul dumneavoastră. Medicul dumneavoastră va decide dacă Ropinirol PharmaSwiss este potrivit pentru dumneavoastră sau dacă este necesară o supraveghere mai atentă pe perioada tratamentului.

În timp ce luaţi Ropinirol PharmaSwiss

Vă rugăm să discutaţi cu medicul dumneavoastră dacă dumneavoastră sau familia dumneavoastră observaţi/observă că aveţi orice comportamente neobişnuite (cum ar fi dorinţa neobişnuită de a juca jocuri de noroc sau comportament/impulsuri sexuale crescute), în timp ce utilizaţi Ropinirol PharmaSwiss. Este posibil ca medicul dumneavoastră sa vă modifice doza sau să vă întrerupă tratamentul.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Ropinirol PharmaSwiss vă poate face să vă simţiţi ameţit. Medicamentul poate face pacienţii să se simtă foarte somnoroşi şi, uneori, pacienţii pot să adoarmă subit, fără semne premergătoare. Dacă prezentaţi astfel de manifestări: nu conduceţi vehicule, nu folosiţi utilaje şi nu vă puneţi în nicio situaţie în care somnolenţa sau adormirea bruscă v-ar putea pune (sau ar putea pune alte persoane) în situaţii cu risc de accidentare gravă sau moarte. Nu vă implicaţi în astfel de activităţi, până când nu mai sunteţi afectaţi.

Discutaţi cu medicul dumneavoastră dacă acest lucru vă cauzează probleme.

Fumatul şi Ropinirol PharmaSwiss

Discutaţi cu medicul dumneavoastră dacă începeţi să fumaţi sau renunţaţi la fumat în timp de utilizaţi Ropinirol PharmaSwiss. Poate fi necesar ca medicul dumneavoastră să vă modifice doza.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv medicamente pe bază de plante sau medicamente eliberate fără prescripţie medicală.

Nu uitaţi să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă începeţi să luaţi un medicament nou în timp ce utilizaţi Ropinirol PharmaSwiss.

Unele medicamente pot influenţa modul în care acţionează Ropinirol PharmaSwiss, sau vă pot predispune la reacţii adverse. De asemenea, Ropinirol PharmaSwiss poate modifica efectul altor medicamente.

Asemenea medicamente includ:

•         fluvoxamina (utilizată în tratamentul depresiei)

•         medicamente utilizate în tratamentul problemelor de sănătate mintală, de exemplu sulpirida

•         terapia de substituţie hormonală (numită şi TSH)

•         metoclopramid, utilizat pentru a trata greaţa şi arsurile de la nivelul stomacului

•         ciprofloxacina sau enoxacina (antibiotice)

•         orice alt medicament pentru tratamentul bolii Parkinson.

Utilizarea Ropinirol PharmaSwiss împreună cu alimente şi băuturi

Puteţi utiliza Ropinirol PharmaSwiss cu sau fără alimente, în funcţie de preferinţele dumneavoastră. Sarcina şi alăptarea

Ropinirol PharmaSwiss nu este recomandat în timpul sarcinii, cu excepţia cazului în care medicul dumneavoastră vă spune că beneficiul administrării este mai mare decât riscul potenţial asupra fătului. Ropinirol PharmaSwiss nu este recomandat dacă alăptaţi, deoarece acesta ar putea afecta producerea de lapte.

Spuneţi imediat medicului dumneavoastră dacă sunteţi gravidă, dacă credeţi că aţi putea fi gravidă sau dacă plănuiţi să rămâneţi gravidă. Cereţi sfatul medicului dumneavoastră dacă alăptaţi sau intenţionaţi să alăptaţi. Este posibil ca medicul dumneavoastră să vă recomande să întrerupeţi tratamentul cu Ropinirol PharmaSwiss.

Informaţii importante privind unele componente ale Ropinirol PharmaSwiss

Ropinirol PharmaSwiss 2 mg

Ropinirol PharmaSwiss comprimate cu eliberare prelungită conţine o glucidă numită lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Cum să luaţi Ropinirol PharmaSwiss

Utilizaţi întotdeauna Ropinirol PharmaSwiss exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Nu administraţi Ropinirol PharmaSwiss la copii şi adolescenţi. Ropinirol PharmaSwiss nu este recomandat în mod normal la persoane cu vârsta sub 18 ani.

Este posibil să vi se spună să luaţi Ropinirol PharmaSwiss ca unic medicament pentru a vă trata simptomele bolii Parkinson. De asemenea, Ropinirol PharmaSwiss poate fi utilizat în asociere cu un alt medicament, numit levodopa. Dacă utilizaţi levodopa, la începutul tratamentului cu Ropinirol PharmaSwiss este posibil să prezentaţi dificultăţi în controlul mişcărilor (dischinezie). Dacă acestea apar, discutaţi cu medicul dumneavoastră, deoarece poate fi necesară ajustarea dozelor.

Ce doză de Ropinirol PharmaSwiss va trebui să luaţi?

Este posibil să dureze un timp până când se stabileşte ce doză de Ropinirol PharmaSwiss este potrivită pentru dumneavoastră

Doza iniţială recomandată este un comprimat de 2 mg, o dată pe zi, în prima săptămână. Din a doua săptămână de tratament, medicul dumneavoastră poate creşte doza la 4 mg de Ropinirol PharmaSwiss comprimate cu eliberare prelungită, zilnic. La persoanele vârstnice, medicul poate creşte doza mai lent. Ulterior, medicul va modifica doza până la atingerea dozei potrivite pentru dumneavoastră. În unele cazuri se pot administra zilnic până la 24 mg de Ropinirol PharmaSwiss comprimate cu eliberare prelungită.

Dacă la începutul tratamentului observaţi apariţia unor reacţii adverse pe care nu le puteţi tolera, discutaţi cu medicul dumneavoastră. Este posibil ca acesta sa vă recomande o doză mai mică de ropinirol sub formă de comprimate filmate (cu eliberare imediată) pe care le veţi lua de trei ori pe zi.

Cum să luaţi doza de Ropinirol PharmaSwiss

Administraţi Ropinirol PharmaSwiss o dată pe zi, la acelaşi moment al zilei.

Înghiţiţi comprimatul(ele) cu eliberare prelungită de Ropinirol PharmaSwiss întregi, cu un pahar cu apă.

Nu rupeţi, nu mestecaţi şi nu sfărâmaţi comprimatele – dacă o faceţi, există pericolul de supradozaj, pentru că medicamentul va fi eliberat în organismul dumneavoastră prea repede.

Dacă treceţi de la tratamentul cu ropinirol sub formă de comprimate filmate (cu eliberare imediată) la cel cu Ropinirol PharmaSwiss comprimate cu eliberare prelungită

Medicul dumneavoastră vă va stabili doza de Ropinirol PharmaSwiss comprimate cu eliberare prelungită pe baza dozei de ropinirol sub formă de comprimate filmate (cu eliberare imediată) pe care o luaţi. Luaţi ropinirol sub formă de comprimate filmate (cu eliberare imediată) în modul obişnuit în ziua dinaintea schimbării tratamentului. Apoi, luaţi Ropinirol PharmaSwiss comprimate cu eliberare prelungită în dimineaţa următoare şi nu mai luaţi deloc ropinirol sub formă de comprimate filmate (cu eliberare imediată).

Dacă aţi utilizat mai mult Ropinirol PharmaSwiss decât trebuie

Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau farmacistului. Arătaţi-le acestora cutia de medicamente.

O persoană care a luat doză prea mare de Ropinirol PharmaSwiss comprimate cu eliberare prelungită poate prezenta: senzaţie de rău (greaţă), stare de rău (vărsături), ameţeli (senzaţie de învârtire), somnolenţă, oboseală fizică sau mintală, leşin, halucinaţii.

Dacă aţi uitat să luaţi Ropinirol PharmaSwiss

Nu luaţi o doză suplimentară de comprimate cu eliberare prelungită şi nu dublaţi doza pentru a compensa doza uitată.

Dacă aţi uitat să luaţi Ropinirol PharmaSwiss timp de una sau mai multe zile, trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră despre cum să începeţi să luaţi din nou medicamentul.

Dacă încetaţi să utilizaţi Ropinirol PharmaSwiss

Nu întrerupeţi tratamentul cu Ropinirol PharmaSwiss, decât dacă medicul v-a recomandat acest lucru.

Luaţi Ropinirol PharmaSwiss atât timp cât v-a recomandat medicul dumneavoastră.

Nu întrerupeţi tratamentul decât la recomandarea medicului dumneavoastră.

Dacă opriţi brusc administrarea de Ropinirol PharmaSwiss, simptomele bolii Parkinson pot să se agraveze, în scurt timp.

Dacă nu mai trebuie să luaţi Ropinirol PharmaSwiss, medicul dumneavoastră vă va reduce treptat doza.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Ropinirol PharmaSwiss poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacţiile adverse la Ropinirol PharmaSwiss pot să apară mai frecvent când începeţi terapia pentru prima oară sau în momentul când vă este crescută doza.

In general, reacţiile adverse sunt uşoare şi se pot atenua după ce aţi luat medicamentul pentru o perioadă scurtă de timp. Spuneţi medicului dumneavoastră dacă observaţi orice reacţie adversă şi aceasta vă îngrijorează.

Reacţii adverse foarte frecvente

Acestea pot afecta mai mult de 1 persoană din 10 care utilizează Ropinirol PharmaSwiss:

–  leşin

–  somnolenţă

–  senzaţie de rău (greaţă).

Reacţii adverse frecvente

Acestea pot afecta până la 1 persoană din 10 care utilizează Ropinirol PharmaSwiss:

–  halucinaţii (a vedea lucruri care nu există în realitate)

–  vărsături

–  ameţeli (senzaţie de învârtire)

–  arsuri în capul pieptului

–  dureri de stomac

–  constipaţie

–   umflare a picioarelor, tălpilor sau mâinilor .

Reacţii adverse mai puţin frecvente

Acestea pot afecta până la 1 persoană din 100 care utilizează Ropinirol PharmaSwiss:

–  senzaţie de ameţeli sau leşin, în special atunci când vă ridicaţi brusc în picioare (din cauza unei scăderi a tensiunii arteriale)

– moleşeală excesivă în timpul zilei (somnolenţă extremă)

– adormire bruscă, fără senzaţie aparentă de somn(episoade de somn cu instalare bruscă)

– alte reacţii psihice, cum sunt delir (confuzie severă), iluzii (idei nerezonabile) sau paranoia (suspiciuni nefondate).

În unele cazuri pot să apară:

–  reacţii alergice, cum sunt umflături roşii însoţite de mâncărime pe piele (urticarie), umflare a feţei, buzelor, gurii, limbii sau gâtului care poate determina dificultăţi la înghiţire sau respiraţie, erupţii sau mâncărime intensă (vezi punctul 2)

–  comportament neobişnuit, cum sunt dorinţă neobişnuită de a juca jocuri de noroc sau creştere a impulsurilor/comportamentelor sexuale

–  modificări ale funcţiei ficatului, puse în evidenţă de analizele de sânge.

Dacă utilizaţi Ropinirol PharmaSwiss împreună cu levodopa:

La persoanele care utilizează Ropinirol PharmaSwiss împreună cu levopoda, pot să apară de-a lungul timpului şi alte reacţii adverse:

–  mişcările necontrolate reprezintă o reacţie adversă foarte frecventă. Dacă utilizaţi levodopa, la începutul tratamentului cu Ropinirol Pharmaswiss este posibil să prezentaţi unele dificultăţi în controlul mişcărilor (dischinezie). Dacă acestea apar, discutaţi cu medicul dumneavoastră, deoarece poate fi necesară modificarea dozelor.

–  senzaţia de confuzie este o reacţie adversă frecventă.

Dacă observaţi apariţia reacţiilor adverse

Dacă vreuna din reacţiile adverse se agravează sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Ropinirol PharmaSwiss

A nu se lăsa la vederea şi îndemâna copiilor.

Nu luaţi Ropinirol PharmaSwiss după data de expirare înscrisă pe blister, pe flacon şi pe cutie. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Flacon de PEÎD: Perioada de valabilitate după prima deschidere este de 60 de zile.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Ropinirol PharmaSwiss

Substanţa activă din Ropinirol PharmaSwiss este ropinirolul.

Un comprimat cu eliberare prelungită conţine ropinirol 2 mg, 4 mg sau 8 mg (sub formă de clorhidrat). Celelalte componente sunt:

Nucleu: copolimer de tip RS al acidului metacrilic, hipromeloză, lauril sulfat de sodiu, copovidonă, stearat de magneziu (E572)

Film, comprimat 2 mg: lactoză monohidrat, hipromeloză (E 464), dioxid de titan (E 171), triacetină, oxid roşu de fer (E 172)

132), galben amurg FCF (E 110)

 

Film, comprimat 8 mg: dioxid de titan (E 171), hipromeloză (E 464), macrogol 400, oxid roşu de fer

(E 172), oxid negru de fer (E 172), oxid galben de fer (E 172)

 

     
 

Cum arată Ropinirol PharmaSwiss şi conţinutul ambalajului

Ropinirol PharmaSwiss 2 mg comprimate cu eliberare prelungită: comprimate de culoare roz, rotunde, biconvexe, cu diametrul de 6,8 ± 0,1 mm şi grosimea de 4,4 mm ± 0,2 mm. Ropinirol PharmaSwiss 4 mg comprimate cu eliberare prelungită: comprimate de culoare maro deschis, ovale, biconvexe, cu diametrul de 12,5 x 6,5 ± 0,1 mm şi grosimea de 3,7 mm ± 0,2 mm. Ropinirol PharmaSwiss 8 mg comprimate cu eliberare prelungită: comprimate de culoare roşie, ovale, biconvexe, cu diametrul de 19,2 x 10,2 ± 0,2 mm şi grosimea de 4,4 ± 0,2 mm. Toate concentraţiile sunt comercializate în blistere albe opace din PVC/PCTFE cu folie de Al şi în flacoane albe opace din PEÎD cu capace cilindrice din polipropilenă cu trei puncte de rupere pe inelul de sigilare şi cu spaţiu pentru inserarea desicantului.

Mărimi de ambalaj:

Blister: 21, 28, 42, 56, 84 de comprimate cu eliberare prelungită. Flacon: 21, 28, 42, 56, 84 de comprimate cu eliberare prelungită.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

PharmaSwiss d.o.o., Ljubljana, Wolfova ulica 1, 1000 Ljubljana, Slovenia

Fabricanţii

Pharmathen S.A, 6 Dervanakion str., 153 51, Pallini Attiki, Grecia

Pharmathen International S.A. Industrial Park Sapes, Rodopi Prefecture, Block No 5, Rodopi 69300, Grecia

Acest medicament este autorizat în Statele Membre ale Spaţiului Economic European sub următoarele denumiri comerciale:

Numele statului membru

Denumirea medicamentului

Republica Cehă

Ropinirole PharmaSwiss 2 mg, tablety s prodlouzenym uvolnovanim Ropinirole PharmaSwiss 4 mg, tablety s prodlouzenym uvolnovanim Ropinirole PharmaSwiss 8 mg, tablety s prodlouzenym uvolnovanim

Estonia

Ropinirole PharmaSwiss 2 mg Ropinirole PharmaSwiss 4 mg Ropinirole PharmaSwiss 8 mg

Germania

Ropinirol-Hormosan 2 mg Retardtabletten Ropinirol-Hormosan 4 mg Retardtabletten Ropinirol-Hormosan 8 mg Retardtabletten

Letonia

Ropinirole PharmaSwiss 2mg ilgstosâs darbîbas tablets Ropinirole PharmaSwiss 4mg ilgstosâs darbîbas tablets Ropinirole PharmaSwiss 8mg ilgstosâs darbîbas tablets

Lituania

Requirol 2 mg pailginto atpalaidavimo tabletes Requirol 4 mg pailginto atpalaidavimo tabletes Requirol 8 mg pailginto atpalaidavimo tabletes

Polonia

REPIROL SR

România

Ropinirol PharmaSwiss 2 mg comprimate cu eliberare prelungită Ropinirol PharmaSwiss 4 mg comprimate cu eliberare prelungită Ropinirol PharmaSwiss 8 mg comprimate cu eliberare prelungită

Slovenia

REPIROL SR 2 mg tablete s podaljsanim sproscanjem REPIROL SR 4 mg tablete s podaljsanim sproscanjem REPIROL SR 8 mg tablete s podaljsanim sproscanjem

Ungaria

Requirol 2mg retard tabletta Requirol 4mg retard tabletta Requirol 8mg retard tabletta

 

Acest prospect a fost aprobat în Iunie 2012

 
Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica