Repaglinidă Chanelle Medical 0,5 mg / 1 mg / 2 mg comprimate

Producător: Generics [UK] Ltd.
Substanță activa
repaglinida
Clasa ATC
A10BX
Format
comprimate
Afecțiuni
Diabet zaharat de tip 2
Producător
McDermott Laboratories Ltd., Generics [UK] Ltd, Mylan Hungary
Acțiune terapeutică
ajută pancreasul să producă mai multă insulină, scăzând astfel cantitatea de zahăr (glucoză) din sânge.

Ce este Repaglinidă Chanelle Medical şi pentru ce se utilizează

Repaglinidă Chanelle Medical este un medicament antidiabetic cu administrare orală care conţine repaglinidă şi care vă ajută pancreasul să producă mai multă insulină, scăzând astfel cantitatea de zahăr (glucoză) din sânge.


Diabetul zaharat de tip 2 este o boală în care pancreasul nu produce suficientă insulină pentru a controla cantitatea de zahăr din sânge, sau în care corpul nu prezintă un răspuns normal faţă de insulina secretată (diabetul zaharat de tip 2 era cunoscut sub numele de diabet zaharat non-insulinodependent sau diabet zaharat cu debut la maturitate).

Repaglinidă Chanelle Medical este utilizat pentru a controla diabetul zaharat de tip 2 ca o completare la dietă şi exerciţiul fizic: tratamentul cu Repaglinidă Chanelle Medical se începe, de regulă, dacă dieta, exerciţiul fizic şi scăderea în greutate singure nu au reuşit să controleze (sau să reducă) cantitatea de zahăr din sângele dumneavoastră. Repaglinidă Chanelle Medical poate fi administrat în asociere cu metformină, un alt medicament folosit pentru tratamentul diabetului zaharat.

Înainte să luaţi Repaglinidă Chanelle Medical

Nu luaţi Repaglinidă Chanelle Medical dacă:

–  sunteţi alergic (hipersensibil) la repaglinidă sau la oricare dintre componentele medicamentului

–  aveţi diabet zaharat de tip 1 (diabet zaharat insulinodependent)

–  aţi fost diagnosticat cu valoare crescută a acidităţii din corpul dumneavoastră ( o afecţune numită cetoacidoză diabetică)

–  aveţi o afecţiune severă a ficatului

–  luaţi gemfibrozil (un medicament utilizat pentru reducerea cantităţii de grăsimi din sânge)

Dacă oricare dintre acestea sunt valabile în cazul dumneavoastră, spuneţi-i medicului dumneavoastră şi nu luaţi Repaglinidă Chanelle Medical.

Aveţi grijă deosebită când luaţi Repaglinidă Chanelle Medical dacă:

–  aveţi probleme cu ficatul. Repaglinidă Chanelle Medical nu este recomandat dacă aveţi o afecţiune moderată a ficatului. şi nu trebuie administrat dacă aveţi o afecţiune severă a ficatului (vezi punctul „Nu luaţi Repaglinidă Chanelle Medical „).

–  aveţi probleme cu rinichii. Repaglinidă Chanelle Medical trebuie administrat cu precauţie.

–  vi s-a efectuat recent o intervenţie chirurgicală majoră sau aţi avut recent o boală sau o infecţie severă, deoarece în aceste cazuri se poate pierde controlul asupra diabetului zaharat. În aceste cazuri medicul dumneavoastră vă poate sfătui să opriţi administrarea repaglinidei şi vă va prescrie insulină până la stabilizarea valorii zahărului din sânge.

–  aveţi vârsta sub 18 sau peste 75 ani. Repaglinidă Chanelle Medical nu este recomandat, deoarece nu a fost studiat la aceste grupe de vârstă.

Spuneţi-i medicului dumneavoastră dacă oricare dintre situaţiile de mai sus este valabilă în cazul dumneavoastră.Este posibil ca Repaglinidă Chanelle Medical să nu fie potrivit pentru dumneavoastră. Medicul dumneavoastră vă va sfătui în acest sens.

Dacă aveţi un episod de hipoglicemie

Aveţi hipoglicemie (include o reacţie hipoglicemică şi simptome ale cantităţii scăzute de zahăr din sânge) dacă valoarea zahărulului din sânge este prea mică. Acest fapt se poate întâmpla dacă:

–  luaţi prea mult Repaglinidă Chanelle Medical

–  depuneţi un efort fizic mai mare decât de obicei

–  luaţi alte medicamente sau dacă aveţi afecţiuni ale ficatului sau rinichilor (vezi punctul 2. „Înainte de a lua Repaglinidă Chanelle Medical „).

Semnele de avertizare a hipoglicemiei pot să apară brusc şi pot include: transpiraţii reci, piele palidă şi rece, dureri de cap, bătăi rapide ale inimii, greaţă, senzaţie intensă de foame, tulburări de vedere temporare, somnolenţă, oboseală şi senzaţie de slăbiciune neobişnuite, nervozitate sau tremumături, teamă fără motiv, stare de confuzie, dificultăţi de concentrare.

Dacă scade cantitatea de zahăr din sângele dumneavoastră sau simţiţi că urmează un episod hipoglicemic: luaţi tablete de glucoză sau consumaţi o gustare sau o băutură cu conţinut ridicat de zahăr, apoi odihniţi-vă.

Atunci când simptomele hipoglicemiei au dispărut sau când cantitatea de zahăr din sângele dumneavoastră s-a stabilizat, continuaţi tratamentul cu Repaglinidă Chanelle Medical.

Spuneţi persoanelor din jurul dumneavoastră că aveţi diabet zaharat şi că, în cazul în care leşinaţi

(vă pierdeţi conştienţa) din cauza unui episod hipoglicemic, trebuie să vă aşeze pe o parte şi să ceară imediat asistenţă medicală. Nu trebuie să vă administreze mâncare sau băuturi pentru că vă puteţi îneca.

•          Dacă hipoglicemia severă nu este tratată, aceasta poate provoca leziuni ale creierului (temporare sau permanente) şi chiar deces.

•          Dacă aţi avut un episod hipoglicemic care a determinat pierderea conştienţei sau dacă aveţi în mod frecvent episoade de hipoglicemie, spuneţi medicului dumneavoastră. Poate fi necesară modificarea dozei de Repaglinidă Chanelle Medical, a dietei sau exerciţiului fizic.

În cazul în care cantitatea de zahăr din sângele dumneavoastră creşte prea mult

Cantitatea de zahăr din sângele dumneavoastră poate creşte prea mult (hiperglicemie). Acest fapt se poate întâmpla dacă:

•          luaţi prea puţin Repaglinidă Chanelle Medical

•          aveţi o infecţie sau febră

•          mâncaţi mai mult decât de obicei

•          depuneţi mai puţin efort fizic decât de obicei.

Semnele de avertizare apar treptat. Acestea includ: urinare frecventă, senzaţie de sete, uscăciune a pielii, gură uscată. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră. Poate fi necesară modificarea dozei de Repaglinidă Chanelle Medical, a dietei sau exerciţiului fizic.

Utilizarea altor medicamente

Puteţi să luaţi Repaglinidă Chanelle Medical în asociere cu metformină (un alt medicament utilizat pentru tratamentul diabetului zaharat) dacă medicul dumneavoastră v-a prescris acest medicament. Dacă luaţi un alt medicament pentru diabet şi vă este prescrisă şi repaglinida, vă rugăm să spuneţi medicului înainte de a lua acest medicament.

Nu luaţi repaglinidă dacă deja luaţi gemfibrozil pentru reducerea cantităţii de grăsimi din sânge.

Răspunsul organismului dumneavoastră faţă de repaglinidă se poate modifica dacă utilizaţi alte medicamente, în special dintre cele enumerate mai jos:

–          inhibitori ai monoaminooxidazei (IMAO) (utilizaţi în tratamentul depresiei)

–          beta-blocante utilizate în tratamentul tensiunii arteriale mari sau afecţiunilor inimii)

–          inhibitori ai ECA utilizaţi în tratamentul afecţiunilor inimii

–          salicilaţi (cum este aspirina)

–          antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) (un tip de calmante ale durerii)

–          octreotidă utilizată în tratamentul unor tipuri de cancer

–          steroizi (atât steroizi anabolizanţi cât şi corticosteroizi) – utilizaţi în tratamentul anemiei sau inflamaţiilor

–          contraceptive orale

–         tiazide (numite diuretice sau medicamente care elinmină apa)

–          danazol (utilizat pentru tratamentul chisturilor de la nivelul sânului şi al endometriozei)

–          hormoni tiroidieni (folosiţi în tratamentul concentraţiilor scăzute ale hormonilor glandei tiroide)

–          simpatomimetice folosite în tratamentul astmului bronşic

–          claritromicină, trimetoprim sau rifampicină utilizate pentru tratamentul infecţiilor bacteriene (antibiotice)

–          gemfibrozil (utilizat în tratamentul cantităţilor crescute de grăsimi din sânge)

–          ciclosporină (utilizată pentru inhibarea sistemului imunitar)

–          itraconazol sau ketoconazol utilizate pentru tratamentul infecţiilor fungice

–          fenitoină, carbamazepină sau fenobarbital utilizate pentru tratamentul epilepsiei

–          sunătoare, medicament pe bază de plante medicinale

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele obţinute fără prescripţie medicală.

Utilizarea Repaglinidă Chanelle Medical împreună cu alimente şi băuturi

Luaţi Repaglinidă Chanelle Medical înaintea meselor principale.

Alcoolul etilic poate modifica modul în care Repaglinidă Chanelle Medical acţionează pentru a reduce cantitatea de zahăr din sânge. Fiţi atenţi la semnele de avertizare a hipoglicemiei (cantitate mică de zahăr în sânge) în cazul în care consumaţi alcool etilic.

Sarcina şi alăptarea

Nu trebuie să luaţi Repaglinidă Chanelle Medical dacă sunteţi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă. Adresaţi-vă medicului în cel mai scurt timp posibil dacă rămâneţi gravidă sau dacă doriţi să rămâneţi gravidă pe perioada tratamentului. Nu trebuie să luaţi Repaglinidă Chanelle Medical dacă alăptaţi.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor sau folosirea utilajelor

Capacitatea dumneavoastră de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje poate fi afectată în cazul în care cantitatea de zahăr din sânge este crescută sau scăzută. Ţineţi cont de faptul că v-aţi putea pune în pericol pe dumneavoastră sau pe cei din jur. Vă rugăm să întrebaţi medicul dumneavoastră dacă puteţi conduce vehicule dacă:

prezentaţi frecvent episoade de hipoglicemie

aveţi puţine semne de avertizare a hipoglicemiei sau dacă nu aveţi deloc astfel de semne

Cum să luaţi Repaglinidă Chanelle Medical

Luaţi întotdeauna Repaglinidă Chanelle Medical exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Medicul dumneavoastră vă va stabili doza.

•          Doza uzuală iniţială este de 0,5 mg administrată înainte de fiecare masă principală. Comprimatele trebuie înghiţite cu un pahar cu apă, imediat înainte sau cu cel mult 30 minute înainte de mesele principale.

•          Doza poate fi modificată de către medicul dumneavoastră cu până la 4 mg, de luat imediat înainte sau cu cel mult 30 minute înaintea fiecărei mese principale. Doza maximă recomandată zilnic este de 16 mg.

Utilizarea la copii şi adolescenţi

Utilizarea Repaglinidă Chanelle Medical nu este recomandată pentru copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani.

Dacă aţi luat mai mult Repaglinidă Chanelle Medical decât trebuie

Dacă luaţi prea multe comprimate, cantitatea de zahăr din sângele dumneavoastră poate deveni prea mică, ducând la o reacţie hipoglicemică (hipoglicemie). Vă rugăm, a se vedea punctul „Dacă aveţi un episod de hipoglicemie” pentru descrierea hipoglicemiei şi a tratamentului acesteia.

Dacă aţi uitat să luaţi Repaglinidă Chanelle Medical

Dacă aţi omis o doză, luaţi următoarea doză ca de obicei – nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să luaţi Repaglinidă Chanelle Medical

Ţineţi cont de faptul că efectul dorit nu poate fi atins dacă întrerupeţi tratamentul cu Repaglinidă Chanelle Medical . Diabetul dumneavoastră zaharat se poate agrava. Dacă este nevoie de modificarea tratamentului, adresaţi-vă mai întâi medicului dumneavoastră.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la utilizarea acestui medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Repaglinidă Chanelle Medical poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacţii adverse frecvente (afectează până la 1 din 10 pacienţi):

•          cantitate scăzută a zahărului din sânge (Hipoglicemie, vezi „Dacă aveţi un episod de hipoglicemie’). Riscul apariţiei episoadelor hipoglicemice poate creşte dacă luaţi şi alte medicamente

•          dureri abdominale

•          diaree

Reacţii adverse rare (afectează până la 1din 1000 pacienţi):

•          sindrom coronarian acut (dar poate să nu fie provocat de medicament)

Reacţii adverse foarte rare (afectează până la 1 din 10000 pacienţi):

•          alergie (de exemplu umflare, dificultate în respiraţie, bătăi rapide ale inimii, senzaţie de ameţeală, transpiraţii; acestea pot fi semnele unei reacţii anafilactice). Adresaţi-vă imediat unui medic.

•          vărsături

•          constipaţie

•         tulburări de vedere

•          probleme severe la nivelul ficatului, inclusiv funcţionare anormală a ficatului, creştere a concentraţiilor enzimelor ficatului în sânge.

Reacţii adverse cu frecvenţă necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile)

•          comă hipoglicemică sau pierdere a stării de conştienţă (reacţii hipoglicemice foarte severe – vezi „Dacă aveţi un episod de hipoglicemie”). Adresaţi-vă imediat unui medic.

•          senzaţie de rău (greaţă)

•          hipersensibilitate (cum sunt erupţii trecătoare pe piele, mâncărime la nivelul pielii, roşeaţă a pielii, umflare a pielii)

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastă sau farmacistului.

Cum se păstrează Repaglinidă Chanelle Medical

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Repaglinidă Chanelle Medical după data de expirare înscrisă pe blister, cutie sau flacon, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Repaglinidă Chanelle Medical disponibilă în flacoane din PEÎD nu trebuie utilizată mai mult de 3 luni de la prima deschidere a flaconului.

Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.

Nu utilizaţi Repaglinidă Chanelle Medical dacă observaţi orice modificări de culoare ale comprimatelor.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Repaglinidă Chanelle Medical

–  Substanţa activă este repaglinida. Fiecare comprimat conţine repaglinidă 0,5 mg, 1 mg, 2 mg.

–   Celelalte componente sunt: povidonă, laurilsulfat de sodiu, butilhidroxianisol, hidrogenofosfat de calciu anhidru, celuloză microcristalină (E 460), amidon de porumb, meglumină, croscarmeloză sodică, polacrilin potasic, stearat de magneziu, dioxid de siliciu coloidal anhidru, oxid galben de fer (E 172) (numai pentru comprimatele de 1 mg), oxid roşu de fer (E 172) (numai pentru comprimatele de 2 mg).

Cum arată Repaglinidă Chanelle Medical şi conţinutul ambalajului

Comprimatele a 0,5 mg: comprimate rotunde, biconvexe, de culoare albă sau aproape albă, marcate cu „M” pe o faţă şi cu „R21″ pe cealaltă faţă.

Comprimatele a 1 mg: comprimate rotunde, biconvexe, de culoare galbenă, marcate cu „M” pe o faţă şi cu „R22″ pe cealaltă faţă.

Comprimatele a 2 mg: comprimate rotunde, biconvexe, de culoarea piersicii, marcate cu „M” pe o faţă şi cu „R23″ pe cealaltă faţă.

Repaglinidă Chanelle Medical este disponibil în cutii cu blistere conţinând 30, 90, 120, 180, 200 şi 270 comprimate sau flacoane conţinând 120, 200 şi 270 comprimate.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Generics [UK] Ltd.

Station Close, Potters Bar, Hertfordshire, EN6 1 TL, Marea Britanie

Fabricanţi

McDermott Laboratories Ltd. T/A Gerard Laboratories, 35/36 Baldoyle Industrial Estate, Grange Road, Dublin 13, Irlanda

Generics [UK] Ltd

Station Close, Potters Bar, Hertfordshire, EN6 1 TL, Marea Britanie

Mylan Hungary Kft. H-2900 Komarom Ungaria

 

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica