RANITIDINĂ LAROPHARM 150 mg, comprimate filmate

Producător: S.C. Laropharm S.R.L.
Substanță activa
ranitidina
Clasa ATC
A02BA
Format
comprimate filmate
Afecțiuni
ulcer gastric sau duodenal, esofagită de reflux, prevenirea hemoragiilor intenstinale la pacienţii cu ulcer
Producător
S.C. Laropharm S.R.L.
Acțiune terapeutică
reduce cantitatea de acid din stomac

Ce este Ranitidină Laropharm şi pentru ce se utilizează


Ranitidină Laropharm conţine ranitidină, o substanţă care reduce cantitatea de acid din stomacul dumneavoastră. Acest lucru permite ca stomacul şi duodenul dumneavoastră să se vindece mai repede iar durerea poate fi înlăturată.


Ranitidină Laropharm se foloseşte în următoarele cazuri:


-tratamentul ulcerului gastric sau duodenal- în unele cazuri medicul vă poate prescrie Ranitidină Laropharm în asociere cu antibiotice.


 


-unele medicamente folosite în tratamentul inflamaţiei pot determina ulcere, ca reacţie adversă – dacă sunteţi sub un asemenea tratament, medicul dumneavoastră v-ar putea prescrie Ranitidină Laropharm în scopul prevenirii apariţiei ulcerului.


 


-ulcerele pot sângera- medicul dumneavoastră v-a prescris Ranitidină Laropharm în scopul prevenirii hemoragiilor.


 


-tratamentul manifestărilor determinate de prezenţa acidului în esofag (esofagita de reflux) şi alte probleme ce pot determina durere sau disconfort, fenomen cunoscut ca „indigestie”, „dispepsie” sau „arsuri la stomac”.


 


-tratamentul manifestărilor determinate de prezenţa unei cantităţi prea mari de acid în stomac. -înaintea anesteziei pentru prevenirea tulburărilor specifice pe care prezenţa acidului în stomac le poate cauza în timpul operaţiei

Înainte să utilizaţi Ranitidină Laropharm

Nu utilizaţi Ranitidină Laropharm

– dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la ranitidină sau la oricare dintre celelalte componente ale medicamentului.

Ranitidină Laropharm nu se administrează la copii cu vârsta sub 6 ani.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Ranitidină Laropharm

Dacă aţi răspuns afirmativ la oricare dintre întrebările de mai jos, informaţi-l despre aceasta pe medicul dumneavoastră înainte de a lua acest medicament.

–                Aveţi probleme cu rinichii sau vi s-a spus că rinichii dumneavoastră nu funcţionează aşa cum ar trebui?

–                Suferiţi de o afecţiune rară numită porfirie?

–                Sunteţi gravidă sau plănuiţi să rămâneţi gravidă curând?

–               Alăptaţi?

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

In general, ranitidina nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje; totuşi, se va ţine cont că, rareori, pot să apară reacţii adverse nervos-centrale.

Informaţii importante privind unele componente ale Ranitidină Laropharm

Medicamentul conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat ca aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Cum să utilizaţi Ranitidină Laropharm

Utilizaţi întotdeauna Ranitidină Laropharm exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Pentru tratamentul ulcerului gastric, ulcerului duodenal, arsurilor (aciditate în esofag) sau indigestiilor, doza recomandată este de un comprimat filmat Ranitidină Laropharm dimineaţa şi un comprimat filmat Ranitidină Laropharm seara sau două comprimate filmate de 150 mg seara la culcare, timp de patru săptămâni. In anumite cazuri, tratamentul poate necesita doze mai mari, de până la 600 mg ranitidină pe zi (câte un comprimat filmat Ranitidină Laropharm de patru ori pe zi) şi poate dura până la 12 săptămâni.

În cazul dispepsiei, doza recomandată este de un comprimat filmat Ranitidină Laropharm de două ori pe zi, timp de şase săptămâni.

Afecţiunile în care producţia de acid este excesivă sunt rare şi acestea sunt de obicei tratate cu o doză de 600 mg până la 900 mg ranitidină pe zi (4 – 6 comprimate filmate Ranitidină Laropharm) sau chiar mai mari.

Este important să continuaţi administrarea medicamentului până la sfârşitul schemei de tratament.

Chiar dacă vă simţiţi mai bine, medicul dumneavoastră poate decide continuarea tratamentului cu Ranitidină Laropharm comprimate, în scopul prevenirii reapariţiei durerii şi a disconfortului. In funcţie de boala pentru care sunteţi tratat, doza recomandată poate fi de 150 mg – 300 mg ranitidină (un comprimat sau două comprimate Ranitidină Laropharm), o dată pe zi, după masa de seară sau un comprimat Ranitidină Laropharm de două ori pe zi.

Dacă Ranitidină Laropharm a fost prescris pentru un copil cu vârsta peste 6 ani, dozajul depinde de greutatea copilului; asiguraţi-vă că acesta ia comprimatele filmate aşa cum a recomandat medicul. Doza zilnică recomandată este cuprinsă între 2 mg/kg şi 4 mg/kg. Doza maximă este de 300 mg (două comprimate de 150 mg) pe zi.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Ranitidină Laropharm

Este important să respectaţi indicaţiile din prospectul medicamentului.

Este periculos să luaţi mai multe comprimate filmate decât este indicat, mai ales dacă aţi luat mai multe comprimate filmate odată. In acest caz, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau departamentului de urgenţă al celui mai apropiat spital.

Dacă uitaţi să utilizaţi Ranitidină Laropharm

Dacă aţi uitat să luaţi o doză, luaţi alta, imediat ce v-aţi amintit. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Ranitidină Laropharm poate determina reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Unele persoane pot fi alergice la medicamente; dacă apar oricare dintre următoarele reacţii adverse, la scurt timp după ce aţi început să luaţi aceste comprimate, opriţi administrarea Ranitidină Laropharm şi anunţaţi-l imediat pe medicul dumneavoastră:

–  Respiraţie grea, şuierătoare sau o apăsare în piept.

–  Umflarea pleoapelor, a feţei, a buzelor sau a limbii.

–  Erupţii trecătoare pe piele („urticarie”).

–  Febră de cauză necunoscută.

–  Ameţeli, mai ales când staţi în picioare.

De asemenea, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră cât mai curând dacă observaţi oricare dintre aceste reacţii adverse:

–   Confuzie.

–  manifestări cum sunt: greaţă (senzaţie de rău), vărsături (stare de rău), pierderea poftei de mâncare, stare generală de rău, febră, icter, colorarea în galben a pielii şi a albului ochilor şi urină închisă la culoare), care pot fi determinate de inflamarea ficatului.

–  Rărirea bătăilor inimii, bătăi neregulate ale inimii, ameţeli, oboseală neobişnuită sau leşin.

–  Vedere în ceaţă.

–  Erupţii cutanate, uneori severe (pete roşii pe piele sau urticarie).

–   Căderea părului (alopecie).

–  Impotenţă.

–  Durere de stomac severă sau schimbarea tipului acesteia.

–  Diaree.

–  Respiraţie îngreunată şi oboseală.

–  Tendinţă la infecţii.

–  Tendinţă la vânătăi.

De asemenea, comunicaţi medicului dumneavoastră la următoarea vizită dacă observaţi oricare dintre aceste reacţii adverse:

–  Dureri de cap.

–  Dureri musculare sau articulare.

–   Afectare renală (manifestările pot include schimbări în cantitatea de urină eliminată şi culoarea sa, greaţă, vărsături, confuzie, febră sau urticarie).

–  Depresie.

–  Halucinaţii.

–  Mişcări necontrolate sau tremurături.

–  Dacă sunteţi bărbat- sensibilizarea şi/sau mărirea sânilor.

Spuneţi medicului dumneavoastră că luaţi Ranitidină Laropharm dacă faceţi analize ale sângelui, urinii sau alte teste, cărora Ranitidină Laropharm le-ar putea afecta rezultatele.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să comunicaţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Ranitidină Laropharm

Nu utilizaţi Ranitidină Laropharm după data de expirare înscrisă pe ambalaj după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Intrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Ranitidină Laropharm

-Substanţa activă este ranitidina. Fiecare comprimat filmat conţine ranitidină 150 mg sub formă de clorhidrat de ranitidină 168 mg.

-Celelalte componente sunt: nucleu: lactoză monohidrat, amidon de porumb, polividonă K 30, celuloză microcristalină, talc, stearat de magneziu, dioxid de siliciu coloidal anhidru; film: Opadry II Yellow*.

*conţine: alcool polivinilic parţial hidrolizat, dioxid de titan (E 171), macrogol 3350, talc, oxid galben de fer (E 172), galben de chinolină (E 104), oxid negru de fer (E 172)

Cum arată Ranitidină Laropharm şi conţinutul ambalajului

Ranitidină Laropharm se prezintă sub formă de comprimate filmate, biconvexe, de culoare galbenă. Cutie cu 2 blistere din PVC/Al a câte 10 comprimate filmate

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

S.C. Laropharm S.R.L.

Şoseaua Alexandriei nr. 145 A, Bragadiru, judeţul Ilfov, România

Producătorii

S.C. Laropharm S.R.L.

Şoseaua Alexandriei nr. 145 A, Bragadiru, judeţul Ilfov, România

Acest prospect a fost aprobat în

Decembrie 2008

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica