RANITIDINĂ ATB 150 mg / 300 mg, comprimate filmate

Producător: S.C. Antibiotice S.A.
Substanță activa
ranitidină
Clasa ATC
A02BA
Format
comprimate filmate
Afecțiuni
ulcer gastric sau duodenal, esofagita de reflux, manifestări provocate de prezenţa unei cantităţi prea mari de acid în stomac
Producător
S.C. Antibiotice S.A.
Acțiune terapeutică
reduce cantitatea de acid din stomac

Ce este Ranitidină ATB şi pentru ce se utilizează

Ranitidină ATB conţine ranitidină, o substanţă care reduce cantitatea de acid din stomacul dumneavoastră. Acest lucru permite ca stomacul şi duodenul dumneavoastră să se vindece mai repede iar durerea poate fi înlăturată.

Medicul dumneavoastră a ales acest medicament deoarece este potrivit pentru dumneavoastră şi boala dumneavoastră.

Ranitidină ATB se foloseşte în următoarele cazuri:

-tratamentul ulcerului gastric sau duodenal- în unele cazuri medicul vă poate prescrie Ranitidină ATB în asociere cu antibiotice.

-unele medicamente folosite în tratamentul inflamaţiei pot provoca ulcere, ca reacţie adversă – dacă sunteţi sub un asemenea tratament, medicul dumneavoastră v-ar putea prescrie Ranitidină ATB în scopul prevenirii apariţiei ulcerului.

-ulcerele pot sângera- medicul dumneavoastră v-a prescris Ranitidină ATB în scopul prevenirii hemoragiilor.

-tratamentul manifestărilor provocate de prezenţa acidului gastric în esofag (esofagita de reflux) şi alte probleme ce pot provoca durere sau disconfort, fenomen cunoscut ca „indigestie”, „dispepsie” sau „arsuri la stomac”.

-tratamentul manifestărilor provocate de prezenţa unei cantităţi prea mari de acid în stomac.

-înaintea anesteziei pentru prevenirea tulburărilor specifice pe care prezenţa acidului în stomac le poate cauza în timpul operaţiei.

Ranitidină ATB se foloseşte la copii cu vârsta peste 6 ani şi adolescenţi în următoarele cazuri:

–  tratamentul ulcerului gastric sau duodenal;

-tratamentul manifestărilor provocate de prezenţa acidului gastric în esofag şi de boala determinată de aceasta (boala de reflux gastroesofagian).

Înainte să utilizaţi Ranitidină ATB

Nu utilizaţi Ranitidină ATB

–                dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la ranitidină sau la oricare dintre celelalte componente ale medicamentului.

Ranitidină ATB, comprimate filmate nu se administrează la copii cu vârsta sub 6 ani.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Ranitidină ATB

Dacă aţi răspuns afirmativ la oricare dintre întrebările de mai jos, informaţi-l despre aceasta pe medicul dumneavoastră înainte de a lua acest medicament.

–                Aveţi probleme cu rinichii sau vi s-a spus că rinichii dumneavoastră nu funcţionează aşa cum ar trebui?

–                Suferiţi de o afecţiune rară numită porfirie?

–                Sunteţi gravidă sau plănuiţi să rămâneţi gravidă curând?

–               Alăptaţi?

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

In general, ranitidina nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje; totuşi, se va ţine cont că, rareori, pot să apară reacţii adverse nervos-centrale.

Cum să utilizaţi Ranitidină ATB

Utilizaţi întotdeauna Ranitidină ATB exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Pentru tratamentul ulcerului gastric, ulcerului duodenal, arsurilor (aciditate în esofag) sau indigestiilor, doza recomandată este de 150 mg ranitidină dimineaţa şi 150 mg ranitidină seara sau 300 mg ranitidină seara la culcare, timp de patru săptămâni. In anumite cazuri, tratamentul poate necesita doze mai mari, de până la 600 mg ranitidină pe zi şi poate dura până la 12 săptămâni.

În cazul dispepsiei, doza recomandată este de 150 mg ranitidină de două ori pe zi, timp de şase săptămâni.

Afecţiunile în care producţia de acid este excesivă, sunt rare şi acestea sunt de obicei tratate cu o doză de 600 mg până la 900 mg ranitidină pe zi sau chiar mai mari.

Este important să continuaţi administrarea medicamentului până la sfârşitul schemei de tratament.

Chiar dacă vă simţiţi mai bine, medicul dumneavoastră poate decide continuarea tratamentului cu Ranitidină ATB comprimate filmate, în scopul prevenirii reapariţiei durerii şi a disconfortului. În funcţie de boala pentru care sunteţi tratat, doza recomandată poate fi de 150 mg – 300 mg ranitidină, o dată pe zi, după masa de seară sau 150 mg ranitidină de două ori pe zi.

Dacă Ranitidină ATB a fost prescris pentru un copil cu vârsta peste 6 ani sau un adolescent, dozajul depinde de greutatea acestuia; asiguraţi-vă că acesta ia comprimatele filmate aşa cum a recomandat medicul. Doza zilnică recomandată este cuprinsă între 2 mg/kg şi 4 mg/kg. Doza maximă este de 300 mg pe zi.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Ranitidină ATB

Este important să respectaţi indicaţiile din prospectul medicamentului.

Este periculos să luaţi mai multe comprimate filmate decât este indicat, mai ales dacă aţi luat mai multe comprimate filmate odată. În acest caz, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau departamentului de urgenţă al celui mai apropiat spital.

Dacă uitaţi să utilizaţi Ranitidină ATB

Dacă aţi uitat să luaţi o doză, luaţi alta, imediat ce v-aţi amintit. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Ranitidină ATB poate determina reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Unele persoane pot fi alergice la medicamente; dacă apar oricare dintre următoarele reacţii adverse, la scurt timp după ce aţi început să luaţi aceste comprimate filmate, opriţi administrarea Ranitidină ATB şi

anunţaţi-l imediat pe medicul dumneavoastră:

–  Respiraţie grea, şuierătoare sau o apăsare în piept.

–  Umflarea pleoapelor, a feţei, a buzelor sau a limbii.

–  Erupţii trecătoare pe piele („urticarie”).

–  Febră de cauză necunoscută.

–  Ameţeli, mai ales când staţi în picioare.

De asemenea, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră cât mai curând dacă observaţi oricare dintre aceste reacţii adverse:

–   Confuzie.

–  manifestări cum sunt: greaţă (senzaţie de rău), vărsături (stare de rău), pierderea poftei de mâncare, stare generală de rău, febră, icter, colorarea în galben a pielii şi a albului ochilor şi urină închisă la culoare), care pot fi determinate de inflamarea ficatului.

–  Rărirea bătăilor inimii, bătăi neregulate ale inimii, ameţeli, oboseală neobişnuită sau leşin.

–  Vedere în ceaţă.

–  Erupţii cutanate, uneori severe (pete roşii pe piele sau urticarie).

–   Căderea părului (alopecie).

–  Impotenţă.

–  Durere de stomac severă sau schimbarea tipului acesteia.

–  Diaree.

–  Respiraţie îngreunată şi oboseală.

–  Tendinţă la infecţii.

–  Tendinţă la vânătăi.

De asemenea, comunicaţi medicului dumneavoastră la următoarea vizită dacă observaţi oricare dintre aceste reacţii adverse:

–  Dureri de cap.

–  Dureri musculare sau articulare.

–   Afectare renală (manifestările pot include schimbări în cantitatea de urină eliminată şi culoarea sa, greaţă, vărsături, confuzie, febră sau urticarie).

–  Depresie.

–  Halucinaţii.

–  Mişcări necontrolate sau tremurături.

–  Dacă sunteţi bărbat- sensibilizarea şi/sau mărirea sânilor.

Spuneţi medicului dumneavoastră că luaţi Ranitidină ATB dacă faceţi analize ale sângelui, urinii sau alte teste, cărora Ranitidină ATB le-ar putea afecta rezultatele.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să comunicaţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Ranitidină ATB

Nu utilizaţi Ranitidină ATB după data de expirare înscrisă pe ambalaj după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

 Ce conţine Ranitidină ATB

Ranitidină ATB 150 mg

-Substanţa activă este ranitidină 150 mg sub formă de clorhidrat de ranitidină. Fiecare comprimat filmat conţine ranitidină 150 mg sub formă de clorhidrat de ranitidină 168 mg. -Celelalte componente sunt: nucleu: celuloză microcristalină, amidon glicolat de sodiu, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu; film: alcool polivinilic parţial hidrolizat, dioxid de titan (E 171), macrogol 3350, talc, oxid galben de fer (E 172).

Ranitidină ATB 300 mg

-Substanţa activă este ranitidină 300 mg sub formă de clorhidrat de ranitidină. Fiecare comprimat filmat conţine ranitidină 300 mg sub formă de clorhidrat de ranitidină 336 mg. -Celelalte componente sunt: nucleu: celuloză microcristalină, amidon glicolat de sodiu, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu; film: alcool polivinilic parţial hidrolizat, dioxid de titan (E 171), macrogol 3350, talc, oxid galben de fer (E 172).

Cum arată Ranitidină ATB şi conţinutul ambalajului

Ranitidină ATB 300 mg şi Ranitidină ATB 150 mg se prezintă sub formă de comprimate filmate de culoare bej, biconvexe.

Ranitidină ATB 150 mg

Este disponibil în cutii cu 2 sau 120 blistere din PVC/Al a câte 10 comprimate filmate

Ranitidină ATB 300 mg

Este disponibil în cutii cu 1, 2 sau 120 blistere din PVC/Al a câte 10 comprimate filmate

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorul

S.C. Antibiotice S.A.,

Str. Valea Lupului nr. 1, Iaşi, România

Acest prospect a fost aprobat în

Martie 2009AUTORIZAŢIE DE PUNERE PE PIAŢĂ NR. 3683/2011/01-02-03

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. CSID.ro nu este o farmacie online și nu oferă informații legate de preț. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Dr. Adrian Marinescu: „Trebuie să fim pregătiți pentru un sezon lung de gripă. Va dura până la sfârșitul lunii aprilie”