Pulsaren 10 mg, comprimate filmate

Substanță activa
clorhidrat de quinapril
Clasa ATC
C09AA
Format
comprimate filmate
Afecțiuni
tensiune arterială mare şi insuficienţă cardiacă
Producător
BIOFARM Sp.
Acțiune terapeutică
cţionează prin lărgirea vaselor de sânge din corp, ceea ce determină scăderea tensiunii arteriale.

Ce este Pulsaren şi pentru ce se utilizează

Substanţa activă din comprimatele de Pulsaren este quinaprilul, care aparţine unui grup de medicamente denumite inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (inhibitori ai ECA). Inhibitorii ECA acţionează prin lărgirea vaselor de sânge din corp, ceea ce determină scăderea tensiunii arteriale.

Pulsaren este utilizat pentru tratamentul tensiunii arteriale mari şi ajută la tratarea insuficienţei cardiace.

Înainte să utilizaţi Pulsaren

Nu utilizaţi Pulsaren

–                dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la quinapril, la alţi inhibitori ai ECA sau la oricare dintre celelalte componente ale Pulsaren (vezi Informaţii suplimentare).

–                dacă aţi prezentat anterior o reacţie alergică care a determinat umflarea feţei, buzelor, limbii sau gâtului (edem angioneurotic) cu dificultate în respiraţie şi la înghiţit, atunci când aţi utilizat un inhibitor al ECA sau dacă aţi avut sau vreun membru al familiei dumneavoastră a avut edem angioneurotic (afecţiunea poate fi ereditară).

–                dacă aveţi un obstacol la nivelul căii de ejecţie a sângelui din inimă ( de exemplu stenoză aortică, stenoză a valvei mitrale sau cardiomiopatie hipertrofică obstructivă) care vă afectează sever circulaţia sângelui.

–               în cazul în care aveţi mai mult de trei luni de sarcină. (Este bine să evitaţi Pulsaren şi în perioada de început a sarcinii – vezi pct. „Sarcina„).

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Pulsaren

–                dacă aveţi inima slăbită (insuficienţă cardiacă), boli cardiace (de exemplu anumite defecte ale valvelor inimii sau îngroşarea muşchiului inimii). Poate fi necesar ca medicul dumneavoastră să vă supravegheze şi să modifice doza medicamentului pe care-l luaţi.

–                 dacă aveţi o boală de ficat, o funcţie renală redusă sau dacă aţi suferit un transplant de rinichi. Poate fi necesar ca medicul dumneavoastră să vă supravegheze şi să modifice doza medicamentului pe care-l luaţi.

–                 dacă utilizaţi Pulsaren cu suplimente de potasiu, medicamente care reţin potasiu, substituente de sare care conţin potasiu, deoarece pot să determine creşterea valorii potasiului din sânge.

–                 dacă luaţi medicamente diuretice (comprimate care elimină apa din organism). Medicul dumneavoastră poate întrerupe tratamentul diuretic şi va corecta deficitul de volum şi/sau de sare înainte de a începe tratamentul cu Pulsaren.

dacă suferiţi de episoade prelungite de diaree şi vărsături.

–                 dacă aveţi diabet zaharat. Poate fi nevoie ca în prima lună de tratament să vă verificaţi mai des glicemia (cantitatea de zahăr din sângele dumneavoastră).

–                 dacă suferiţi de tensiune arterială mică. Aceasta poate să apară dacă aveţi afecţiuni ale inimii sau rinichilor şi sunteţi tratat pentru acestea. Hipotensiunea arterială poate să apară şi dacă luaţi Pulsaren pentru prima dată. Dacă aveţi stări de leşin sau ameţeli, trebuie să vă aşezaţi în decubit dorsal.

–                 dacă urmează să efectuaţi şedinţe de hemodializă (cu utilizarea de membrane de„ flux înalt” de exemplu, AN 69). Informaţi-l pe medicul dumneavoastră, deoarece această tehnică poate determina reacţii alergice severe.

–                 dacă efectuaţi o procedură care îndepartează colesterolul nociv din sângele dumneavoastră (aşa numita LDL afereză), deoarece această tehnică poate determina reacţii de hipersensibilitate.

înainte de intervenţiile chirurgicale şi de anestezie (aceasta este valabilă şi pentru tratamentul stomatologic), medicul/stomatologul dumneavoastră trebuie să fie avertizat dacă sunteţi tratat cu Pulsaren, deoarece există riscul ca, în timpul anesteziei, să vă scadă foarte mult tensiunea arterială.

Diferenţe de rasă: similar altor inhibitori ai ECA, Pulsaren poate fi mai puţin eficace la persoanele aparţinând rasei negre comparativ cu cele care nu aparţin acestei rase.

Trebuie să anunţaţi medicul în cazul în care credeţi că sunteţi gravidă (sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă). Pulsaren nu este recomandat la începutul sarcinii şi nu trebuie utilizat dacă aveţi mai mult de trei luni de sarcină, deoarece poate produce grave prejudicii copilului dumneavoastră dacă este utilizat în această etapă (vezi pct. „Sarcina”).

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

În special, este important ca medicul dumneavoastră să ştie dacă aţi fost deja tratat cu oricare dintre următoarele medicamente:

–                 antibiotice din grupul tetraciclinelor, deoarece efectul tetraciclinelor poate fi redus.

–                 alte medicamente care scad tensiunea arterială, cum sunt nitraţii utilizaţi în tratamentul bolii arterelor coronare şi alte medicamente care scad tensiunea arterială. De asemenea, antidepresivele triciclice, medicamentele utilizate pentru a trata psihozele şi medicamentele utilizate pentru anestezie pot avea un efect de scădere a tensiunii arteriale.

–                 diuretice care reţin potasiu (de exemplu spironolactonă, triamteren şi amilorid) şi suplimentele de potasiu, deoarece cantitatea de potasiu din sângele dumneavoastră poate deveni prea mare. De asemenea, heparina (care previne formarea cheagurilor de sânge) poate să crească cantitatea de potasiu din sângele dumneavoastră.

–                 diuretice (comprimate care elimină apa din organism, cum sunt tiazidele şi diureticele de ansă), deoarece pot să crească efectul de scădere a tensiunii arteriale al Pulsaren.

–                 litiu (medicament utilizat pentru a trata depresia).

–                medicamente pentru ameliorarea durerii (AINS) cum sunt acidul acetilsalicilic (aspirină), ibuprofen sau ketoprofen, administrate regulat, pentru perioade îndelungate (NB: dozele mici de acid acetilsalicilic recomandate pentru prevenirea formarea cheagurilor de sânge pot fi utilizate în siguranţă cu Pulsaren).

–                 anumite medicamente pentru tratamentul astmului bronşic şi adrenalina pot să scadă efectul Pulsaren.

–                medicamente antidiabetice (atât insulină cât şi medicamentele antidiabetice orale). Pulsaren poate amplifica efectul , de scădere a glicemiei, al acestora.

–                 antiacide (medicamente pentru arsurile din capul pieptului) pot să scadă efectul Pulsaren.

–                alopurinol (utilizat pentru a trata guta), procainamidă (utilizată pentru a trata bătăile neregulate ale inimii), medicamente pentru tratamentul cancerului sau medicamente care inhibă sistemul imunitar al organismului dumneavoastră (imunosupresoare).

Utilizarea Pulsaren cu alimente şi băuturi

Pulsaren poate fi luat indiferent de orarul meselor.

Dacă consumaţi alcool etilic împreună cu Pulsaren, puteţi prezenta ameţeli/leşin, oboseală sau slăbiciune. Acest lucru se întâmplă deoarece medicamentul poate să vă scadă tensiunea arterială, în mod considerabil.

Sarcina şi alăptarea

Sarcina

Trebuie să anunţaţi medicul în cazul în care credeţi că sunteţi gravidă (sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă). În mod normal, medicul dumneavoastră vă va sfătui să nu mai utilizaţi Pulsaren înainte de a rămâne gravidă sau de îndată ce aţi aflat că sunteţi gravidă şi vă va recomanda un alt medicament în loc de Pulsaren. Pulsaren nu este recomandat la începutul sarcinii şi nu trebuie utilizat în sarcina mai mare de trei luni, deoarece acesta poate produce grave prejudicii copilului dumneavoastră dacă este utilizat după cea de a treia lună de sarcină.

Alăptarea

Informaţi-vă medicul dacă alăptaţi sau intenţionaţi să începeţi alăptarea. Alăptarea nou-născuţilor (primele săptămâni după naştere) şi în mod special alăptarea prematurilor nu este recomandată în timp ce luaţi Pulsaren.

În cazul unui sugar mai mare medicul dumneavoastră trebuie să vă sfătuiască cu privire la beneficiile şi riscurile utilizării Pulsaren în timp ce alăptaţi, comparativ cu alte tratamente.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Atunci când utilizaţi Pulsaren puteţi prezenta ameţeli sau oboseală. Acestea vă pot influenţa capacitatea de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Pulsaren

Pulsaren conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat ca aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Cum să utilizaţi Pulsaren

Utilizaţi întotdeauna Pulsaren exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Luaţi Pulsaren la aceeaşi oră în fiecare zi; poate fi luat înainte de masă, în timpul mesei sau după masă.

Pulsaren trebuie înghiţit cu lichid. Nu trebuie mestecat sau zdrobit.

Hipertensiune arterială esenţială

Monoterapie: doza iniţială este de 2 comprimate Pulsaren 5 mg (10 mg quinapril) pe zi . În funcţie de răspunsul clinic, doza poate fi crescută treptat (prin dublarea dozei la intervale de 3-4 săptămâni) până la o doza de întreţinere de 4-8 comprimate Pulsaren 5 mg (20-40 mg quinapril) pe zi, administrată într- o singură priză sau în două prize zilnice.

Doza maximă de întreţinere este de 8 comprimate Pulsaren 5 mg (40 mg quinapril) pe zi.

Asocierea de diuretice: pentru a evita scăderea excesivă a tensiunii arteriale în cazul în care utilizaţi diuretice, medicul vă va recomanda să începeţi tratamentul cu o doză de % comprimat Pulsaren 5 mg 2,5 mg quinapril.

Insuficienţa cardiacă congestivă

Doză iniţială de % comprimat Pulsaren 5 mg (2,5 mg quinapril). După aceasta, doza trebuie crescută treptat (menţinând un interval de timp de 2-3 săptămâni) până la doza eficace (de până la 8 comprimate Pulsaren 5 mg 40 mg pe zi) administrată în 1-2 prize, concomitent cu diuretice sau glicozide cardiace. Majoritatea pacienţilor sunt controlaţi cu o doză de 2-4 comprimate Pulsaren 5 mg (10-20 mg )pe zi, administrată în 1-2 prize, cu tratament asociat. Nu trebuie depăşită doza maximă zilnică de 8 comprimate Pulsaren 5 mg (40 mg).

Dacă sunteţi un pacient vârstnic sau dacă aveţi funcţia renală afectată, medicul dumneavoastră poate decide că trebuie să utilizaţi o doză mai mică.

Insuficienţa renală

Se recomandă următoarele doze iniţiale:

Clearance creatinină (ml/min)

Număr comprimate (mg pe zi)

> 60

2 comprimate Pulsaren 5 mg (10)

30-60

un comprimate Pulsaren 5 mg (5)

10-30

% comprimat Pulsaren 5 mg (2,5)

< 10

Experienţa insuficientă


Utilizare la copii şi adolescenţi

Pulsaren nu trebuie utilizat la copii şi adolescenţi.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Pulsaren

Adresaţi-vă imediat medicului sau departamentului de urgenţă al celui mai apropiat spital pentru recomandări.

Supradozajul poate determina simptome cum sunt scăderea bruscă a tensiunii arteriale cu ameţeli şi leşin.

Dacă uitaţi să utilizaţi Pulsaren

Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră saufarmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Pulsaren poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacţiile adverse sunt clasificate în funcţie de frecvenţă, după cum urmează:

Foarte frecvente:

care afectează mai mult de 1 pacient din 10

Frecvente:

care afectează mai puţin de 1 din 10 pacienţi

Mai puţin frecvente:

care afectează mai puţin de 1 din 100 pacienţi

Rare:

care afectează mai puţin de 1 din 1000 pacienţi

Foarte rare:

afectează mai puţin de 1 din 10000 pacienţi

Cu frecvenţă necunoscută

care nu poate fi estimată din datele disponibile

 
 

Adresaţi-vă cât mai curând posibil medicului dumnevoastră dacă prezentaţi următoarele simptome:

ameţeli/leşin, oboseală sau slăbiciune (simptome ale tensiunii arteriale mici).

Nu mai luaţi Pulsaren şi adresaţi-vă imediat medicului dacă prezentaţi următoarele simptome:

•                tumefierea feţei, limbii sau a faringelui,

•                 dificultăţi la înghiţire,

•                urticarie şi dificultăţi la respiraţie, (edem angioneurotic).

Următoarele reacţii adverse au fost raportate cu quinapril şi cu alte medicamente de acelaşi tip Frecvente: somnolenţă marcată, oboseală, somnolenţă, slăbiciune, indispoziţie, insomnie, ameţeli, tulburări de echilibru, tensiune arterială mică, tuse, greaţă, vărsături, diaree, durere de cap, durere în piept.

Mai puţin frecvente: scăderea numărului de trombocite, cu reducerea activităţii de coagulare a sângelui (dacă observaţi, de exemplu, că vă învineţiţi mult mai repede decât în mod obişnuit trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră), tulburări ale somnului, nervozitate, înţepături şi furnicături (parestezii), leşin, bătăi rapide ale inimii, frecvenţă cardiacă crescută, angină pectorală, vasodilataţie (dilatarea vaselor de sânge, care determină scăderea tensiunii arteriale şi poate provoca ameţeli), probleme de digestie cu pierderea poftei de mâncare şi senzaţie de arsură în capul pieptului, dureri abdominale, senzaţie de uscăciune a gurii, flatulenţă, diferite tipuri de erupţii trecătoare pe piele, urticarie, mâncărime, transpiraţie abundentă, căderea în exces a părului, sensibilitatea pielii la lumină, impotenţă, astenie.

Rare: depresie, confuzie, amorţeli (neuropatie), vedere înceţoşată, afectarea vederii, zgomote în urechi, curgerea nasului, agravarea astmului bronşic şi contracţii ale muşchilor respiratori care determină dificultăţi la respiraţie, modificări ale gustului, constipaţie, inflamaţia pancreasului, probleme ale ficatului, băşici la nivelul pielii şi mucoaselor, erupţie tranzitorie pe piele asemănătoare psoriazisului, dureri musculare, dureri ale articulaţiilor, dureri la nivelul spatelui, afectarea funcţiei rinichilor, valori crescute ale concentraţiei de potasiu în sânge, edem angioneurotic (umflarea feţei, buzelor, limbii şi/sau gâtului)

Foarte rare: tulburări ale ritmului inimii, infarct miocardic, accident vascular cerebral, senzaţie de rece şi colorare alb-albăstruie la nivelul degetelor de la mâini şi picioare (fenomen Raynaud), blocarea tranzitului la nivelul intestinului subţire şi gros (ileus), inflamaţia ficatului, eritem polimorf (mici umflături pe piele cu vezicule sau cu un punct în mijloc), căderea unghiilor, reducerea numărului de celule albe din sânge.

Pulsaren poate determina o scădere a numărului de celule albe din sânge şi poate să vă scadă rezistenţa la infecţii. Dacă aveţi o infecţie cu manifestări cum sunt febră şi alterarea gravă a stării generale sau febră cu manifestări de infecţie localizată cum sunt inflamaţia gâtului/faringelui/gurii sau probleme urinare trebuie să vă adresaţi imediat medicului dumneavoastră. Pentru a verifica posibila scădere a celulelor albe din sânge (agranulocitoză) va trebui să efectuaţi o analiză de sânge. Este important să spuneţi medicului dumneavoastră că luaţi medicamentul.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Pulsaren

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

A se păstra la temperaturi sub 25° C, în ambalajul original, pentru a fi ferit de umiditate de umiditate.

Nu utilizaţi Pulsaren după data de expirare înscrisă pe ambalaj, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Pulsaren

–                Substanţa activă este clorhidratul de quinapril. Un comprimat filmat conţine quinapril 10 mg sub formă de clorhidrat de quinapril 10,832 mg.

–                Celelalte componente sunt: nucleu- carbonat de magneziu, lactoză monohidrat, crospovidonă, hidroxipropilceluloză de joasă substituţie, hipromeloză 2280, stearat de magneziu; film- hipromeloză 2910, hidroxipropilceluloză, talc, dioxid de titan (E 171), macrogol 6000.

Cum arată Pulsaren şi conţinutul ambalajului

Pulsaren se prezintă sub formă de comprimate filmate rotunde, biconvexe, de culoare albă, cu o linie mediană pe o faţă.

Este ambalat în cutii cu 3 blistere de Al/Al a câte 10 de comprimate filmate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorul

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

BMF PHARM S R L. Calea Călăraşilor nr. 178 Bloc 60, Scara 1, Etaj 3, Ap. 14 Sector 3, Bucureşti, România

Producătorul

BIOFARM Sp. z o.o. Ul Walbrzyska 13 60-198 Poznan, Polonia

Acest prospect a fost aprobat în August 2009

 

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?