PRIMOVIST 0,25 mmol/ml, soluţie injectabilă în seringă preumplută

Substanță activa
gadoxetat disodic
Clasa ATC
V08CA
Format
soluţie injectabilă
Afecțiuni
diagnosticare a bolilor la nivelul ficatului
Producător
Bayer Pharma AG
Acțiune terapeutică
utilizat pentru a ajuta la detectarea şi diagnosticul shimbărilor ce apar la nivelul ficatului

Ce este Primovist şi pentru ce se utilizează

Primovist este un mediu de contrast pentru rezonanţa magnetică nucleară (RMN) a ficatului. Este utilizat pentru a ajuta la detectarea şi diagnosticul shimbărilor ce apar la nivelul ficatului. Semnele anormale din interiorul ficatului pot fi mai bine evaluate (în ce priveşte numărul, mărimea şi distribuţia). Primovist poate ajuta, de asemenea, medicul să determine natura oricăror modificări şi la creşterea certitiudinii diagnosticului.

Primovist se prezintă sub formă de soluţie pentru injecţie intravenoasă. Acest medicament este utilizat numai pentru diagnostic.

IRM este o formă de diagnostic medical prin imagini care se bazează pe comportamentul moleculelor de apă în ţesuturile normale şi anormale. Acesta se realizează printr-un sistem complex de magneţi şi unde radio.

Înainte de a vi se administra Primovist

Nu trebuie să vi se administreze Primovist

Nu sunt situaţii în care să nu puteţi primi Primovist.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Primovist:

–               dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la gadoxetatul disodic sau la oricare dintre celelalte componente ale Primovist (vezi pct.6 Informaţii suplimentare )

–               dacă aţi avut în antecedente o reacţie la un mediu de contrast

–               dacă aţi avut alergii (ex. febra fânului, urticarie) sau astm

–               dacă suferiţi de o boală gravă a inimii sau vaselor de sânge

Spuneţi medicului dumneavoastră dacă:

–            dacă aveţi o funcţie renală foarte slăbită

–             dacă aţi suferi recent, sau vă aşteptaţi să fiţi supuşi curând unui transplant

Medicul dumneavoastră poate decide să vă facă teste de sânge pentru a verifica cât de bine funcţionează rinichii dumneavoastră înainte de a decide să utilizeze Primovist, în special dacă aveţi vârsta de 65 ani sau peste.

^ Înainte să vi se administreze Primovist, informaţi-vă medicul dacă vreuna dintre aceste situaţii se aplică în cazul dumneavoastră. Medicul dumneavoastră va decide dacă examinarea planificată este sau nu posibilă.

După utilizarea Primovist pot să apară reacţii de tip alergic. Reacţiile grave sunt posibile. Majoritatea acestor reacţii apar în decurs de 30 de minute de la administrare. Din acest motiv, veţi fi ţinut sub observaţie pentru cel puţin 30 de minute după injectare.

Au fost observate reacţii întârziate după câteva ore sau zile (vezi pct. 4 „Reacţii adverse posibile„).

^ Spuneţi medicului dumneavoastră dacă aveţi un pacemaker cardiac sau dacă în corpul dumneavoastră există orice tipuri de implanturi sau clipsuri care conţin fier.

Insuficienţa renală:

^ înainte de a primi Primovist, medicul dumneavoastră va verifica cât de bine vă funcţionează rinichii. Acesta poate decide să realizeze un test sanguin pentru a verifica acest lucru înainte de a hotărî folosirea Primovist

Dacă aveţi o funcţie renală precară, medicul se va asigura că aţi eliminat Primovist din corp înainte de a primi o a doua înjecţie cu Primovist.

Primovist poate fi eliminat din corp prin dializă. Dacă sunteţi supuşi deja în mod regulat dializei, medicul vă va da o recomandare despre programarea următoarei dialize.

Au existat rapoarte despre reacţii severe, implicând în principal o îngroşare a pielii şi a ţesuturilor de legătură (fibroza sistemică nefrogenă(FSN). FSN poate avea ca rezultat imobilitatea articulară gravă, slăbiciune musculară sau poate afecta funcţionarea normală a organelor interne lucru care este posibil să pună viaţa în pericol.

FSN a fost asociată cu folosirea unor agenţi de contrast conţinând gadoliniu la pacienţii cu insuficienţă renală severă.

A fost de asemenea asociată cu folosirea unor agenţi de contrast conţinând gadoliniu la pacienţi cu insuficienţă renală acută datorată sindromului hepato-renal (insuficienţă renală la pacienţi cu boală hepatică cronică avansată) sau la pacienţi cu insuficienţă renală acută, care au suferit recent sau se aşteaptă să fie supuşi curând unui transplant hepatic (vezi capitolul „Efecte adverse posibile”).

Dacă vreunul din cazurile de mai sus vi se potriveşte, medicul va administra Primovist după o analiză atentă.

Copii şi adolescenţi

Siguranţa Primovist la pacienţii cu vârsta sub 18 ani nu a fost încă testată. Totuşi, utilizarea Primovist la aceşti pacienţi nu este recomandată.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau personalului medical specializat al centrului IRM dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală. Acestea includ în special:

– rifampicină (medicament folosit pentru tratamentul infecţiilor, cum ar fi tuberculoza)

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Sarcina

Trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă bănuiţi că sunteţi sau aţi putea să rămâneţi gravidă, întrucât Primovist nu trebuie utilizat pe durata sarcinii decât în caz de strictă necesitate.

Alăptarea

Spuneţi medicului dumneavoastră dacă alăptaţi sau urmează săîncepeţi să alăptaţi. Medicul dumneavoastrăvă va spune dacă puteţi continua alăptarea sau trebuie să întrerupeţi alăptarea pentru 24 de ore după ce vi se administrazăPrimovist.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Nu este de aşteptat ca după injectarea Primovist să se producă vreun efect care să afecteze capacitatea dumneavoastră de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Primovist

Primovist conţine 82 mg sodiu/doză (în funcţie de cantitatea medie administrată unei persoane cu greutate de 70 kg). Acest lucru trebuie luat în considerare dacă sunteţi supuşi unei diete controlate de sodiu.

Cum se utilizează Primovist

Primovist este injectat de către medic într-o venă, prin intermediul unui ac sau cateter. Primovist va fi administrat imediat înaintea examenului dumneavoastră IRM.

Doza uzuală

Doza efectivă de Primovist care este potrivită în cazul dumneavoastră va depinde de greutatea dumneavoastră corporală: 0,1 ml Primovist pe kg este în general suficientă (aceasta înseamnă că pentru o persoană cântărind 70 kg doza va fi de 7 ml).

Dozele la grupele speciale de pacienţi

Primovist nu este recomandat pentru utilizare la copii cu vârsta sub 18 ani.

Utilizarea Primovist nu este recomandată la pacienţii cu probleme renale severe şi la pacienţii care au făcut recent sau urmează să facă un transplant hepatic. Cu toate acestea,dacă utilizarea este necesară, trebuie să vi se admnistreze o singurădoză de Primovistla un examen şi nu trebuie să vi se efectueze un al doilea examen timp de cel puţin 7 zile.

Persoane în vârstă

Nu este necesară ajustarea dozei dacă aveţi vârsta de 65 de ani sau mai mult dareste posibil să vi se efectueze o analiză de sânge pentru a evalua cât de bună este funcţia rinichilor dumneavoastră.

Infomaţii suplimentare referitoare la administrarea şi manipularea Primovist sunt prezentate la sfârşitul prospectului (vezi capitolul „ Informaţii suplimentare”)..

Dacă primiţi mai mult Primovist decât trebuie:

Până în prezent nu a fost raportată nici o supradozare. Dacă acest lucru se întâmplă, medicul va trata orice simptom care apare şi va verifica dacă rinichii funcţionează normal.

Dacă aveţi întrebări suplimentare legate de folosirea acestui produs, întrebaţi medicul sau radiologul.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Primovist poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Majoritatea efectelor adverse sunt uşoare spre moderate.

Efectele adverse cele mai frecvent observate la pacienţii primind Primovist (pot afecta 5 sau mai mulţi utilizatori din 1000) sunt greaţa (senzaţia de rău), cefaleea, senzaţia de fierbinte, tensiunea sanguină crescută şi ameţeală.

Cea mai importantă reacţie adversă la pacienţii la care s-a administrat Primovist este şocul anafilactic (o reacţie severă asemănătoare alergiei).

în cazuri rare pot să apară reacţii asemănătoare alergiei, inclusiv reacţii severe (şoc) care pot necesita intervenţie medicală imediată.

Dacă observaţi:

–         umflarea moderată a feţei, buzelor, limbii sau gâtului

–          tuse sau strănut

–          dificultăţi de respiraţie

–         prurit

–          secreţii nazale

–         negi (erupţie de tip urticarie)

anunţaţi imediat personalul departamentului RMN. Acestea pot fi primele semne care anunţă că aveţi o reacţie adversă severă. Este posibil ca investigaţia să trebuiască întreruptă şi să aveţi nevoie de tratament ulterior.

Au fost observate reacţii asemănătoare alergiilor întârziate, la câteva ore până la câteva zile după administrarea de Primovist. Dacă acest lucru vi se întâmplă, informaţi-vă medicul sau radiologul.

Mai jos sunt enumerate reacţiile adverse raportate/experimentate după frecvenţă

Frecvente: afectează 1 până la 10 utilizatori din 100

Rare: afectează 1 până la 10 utilizatori din 10000.

–  Cefalee

–  Greaţă (stare de rău)

–  tremor

–  acatisie (nelinişte)

–  bloc de ramură (bloc cardiac)

–  palpitaţii (bătăi sau pulsaţii cardiace neregulate. rapide)

–  discomfort oral (senzaţia de discomfort la nivelul gurii)

–  hipersecreţie salivară (producţie crescută de salivă)

 
 

 

– rash maculopapular (rash asemănător pojarului)

 

– hiperhidroză (transpiraţie excesivă)

 

– discomfort

 

– indispoziţie (stare de rău general)

Mai puţin frecvente: afectează 1 până la 10 utilizatori din 1000

Necunoscute (frecvenţa nu poate fi estimată din informaţiile disponibile)

– vertigo (senzaţie de confuzie)

– reacţii de hipersensibilitate/anafilactoide

– ameţeală

(asemănătoare alergiei), de ex.

– disgeuzie (simţul gustului alterat)

• şoc

– parestezie („cuie şi ace”)

• hipotensiune (tensiune sangvină scăzută)

– parosmie (simţul mirosului alterat)

• edem faringolaringian (umflarea limbii

sau a gâtului)

– tensiune sangvină crescută

 

• urticarie (eczemă, rash de tip urticoid)

– înroşire

 

– dispnee, suferinţă respiratorie (dificultăţi în

• edemul feţei (umflarea feţei)

respiraţie)

• rinită (secreţii nazale)

– vomă

• conjunctivită

– gură uscată

• durere abdominală (durere de stomac)

– rash cutanat

• hipoestezie (simţ sau sensibilitate

– prurit (mâncărime severă a pielii sau a ochilor)

cutanată scăzute)

– durere de spate

• strănut

– durere de piept

• tuse

– diferite tipuri de reacţii la locul injectării

• paloare (piele palidă)

incluzând extravazarea (scurgerea involuntară a

– nelinişte

substanţei de contrast şi sângerare), arsură,

răceală, iritaţie, durere

– tahicardie (creştere a frecvenţei cardiace

– senzaţia de fierbinţeală

 

– frisoane

 

– oboseală (surmenaj)

 

– senzaţie anormală

 

 

Următoarele efecte adverse au pus viaţa în pericol sau au fost fatale în unele cazuri: şoc şi dispnee (dificultăţi în respiraţie).

După ce vi s-a administrat Primovist poate să apară o uşoară creştere a valorilor de laborator ale fierului şi bilirubinei pentru o scurtă perioadă de timp. Din acest motiv informaţi personalul medical că aţi fost supuşi recent unei examinări cu Primovist dacă este necesar să vi se ia probe de sânge.

• Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului sau radiologului.

S-au raportat cazuri de fibroză sistemică nefrogenă (care cauzează întărirea pielii şi poate afecta, de asemenea, ţesuturile moi şi organele interne) asociate cu utilizarea altor agenţi de contrast cu conţinut de gadolinium (vezi pct. Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Primovist).

Cum se păstrează Primovist

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.

Nu utilizaţi Primovist după data de expirare înscrisă pe etichetă după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Primovist

–                Substanţa activă este gadoxetatul disodic. Un ml soluţie injectabilă conţine gadoxetat disodic, 181,43 mg, echivalent cu acid gadoxetic, sare disodică, 0,25 mmol.

–                Celelalte componente sunt: caloxetat trisodic, trometamol, acid clorhidric (pentru ajustarea pHului), hidroxid de sodiu (pentru ajustarea pHului), apă pentru preparate injectabile.

Instrucţiuni de folosire/manipulare Inspecţia vizuală

Acest medicament trebuie inspectat vizual înainte de folosire. Primovist este distribuit sub forma unei soluţii limpezi, incolore până la galben palid.

Nu folosiţi Primovist dacă observaţi decolorare marcată, prezenţa de depuneri sau recipientul este defect.

Eticheta de urmărire decolabilă de pe {fiole/seringi/flacoane} trebuie lipită pe fişa pacientului, pentru a permite înregistrarea precisă a agentului de contrast pe bază de gadoliniu utilizat. Doza trebuie de asemenea înregistrată.

Seringi preumplute

Seringa preumplută trebuie extrasă din ambalaj şi pregătită pentru injectare imediat înainte de administrare.

Capacul protector trebuie înlăturat de pe seringa preumplută imediat înainte de folosire. Orice soluţie de mediu de contrast nefolosită la o examinare trebuie aruncată.

Incompatibilităţi

în absenţa studiilor de compatibilitate nu amestecaţi acest produs medicamentos cu alte produse medicamentoase.

Cum arată Primovist şi conţinutul ambalajului

Primovist este o soluţie injectabilă limpede, incoloră sau de culoare galben pal, fără particule vizibile. Primovist este disponibil în:

–                cutii cu 1,5 şi 10 seringi preumplute (cu capacitate de 10 ml) a câte 5 ml soluţie injectabilă care conţine 907 mg gadoxetat disodic.

–                cutii cu 1,5 şi 10 seringi preumplute (cu capacitate de 10 ml) a câte 7,5 ml soluţie injectabilă care conţine 1361 mg gadoxetat disodic.

–                cutii cu 1,5 şi 10 seringi preumplute (cu capacitate de 10 ml) a câte 10 ml soluţie injectabilă care conţine 1814 mg gadoxetat disodic.

Nu toate mărimile de ambalaj sunt comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul(ţii)

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă:

Bayer Pharma AG

Mullerstrasse 178, 13353 Berlin, Germania

Fabricantul:

Bayer Pharma AG

Mullerstrasse 178, 13353 Berlin, Germania

Acest prospect a fost aprobat în Octombrie 2012

 

INFORMAŢII SUPLIMENTARE DESTINATE NUMAI PERSONALUL MEDICAL

Următoarele informaţii suplimentare sunt destinate numai personalului medical. Vă rugăm să citiţi, de asemenea, informaţiile oferite în prospect de la punctele 1 la 6.

Mod de administrare

Acest produs medicamentos este pentru administrare intravenoasă.

Doza se administrează nediluată ca injecţie în bolus. După injectarea substanţei de contrast canula/linia intravenoasă trebuie spălată cu ser fiziologic.

După injectarea în bolus a Primovist, imagistica dinamică din fazele arterială, portovenoasă şi de echilibru foloseşte diferitele tipare de amplificare temporală a diferitelor tipuri de leziuni hepatice pentru a obţine informaţii despre clasificarea acestora (benign/malign) şi caracterizările specifice. In continuare îmbunătăţeşte vizualizarea leziunilor hepatice hipervasculare.

Faza întârziată (hepatocitară) începe la aproximativ 10 minute după injectare (în studiile de confirmare majoritatea datelor au fost obţinute la 20 de minute după injectare) cu o fereastră imagistică durând cel puţin 120 de minute. Fereastra imagistică este redusă la 60 de minute la pacienţii ce necesită hemodializă şi la pacienţii cu valori crescute ale bilirubinei (> 3 mg/dl).

Intensificarea parenchimului hepatic în cursul fazei hepatocitare ajută la identificarea numărului, distribuţiei segmentate, vizualizării şi conturului leziunilor hepatice astfel îmbunătăţind detectarea leziunilor. Tiparele diferite de intensificare/ştergere ale leziunilor hepatice completează informaţiile din faza dinamică.

Excreţia hepatică a gadoxetatului disodic rezultă în intensificarea structurilor biliare.

Trebuie luate în considerare regulile uzuale de siguranţă pentru rezonanţa magnetică, ex. excluderea pacemaker-elor cardiace şi a implanturilor feromagnetice.

Regimul de dozare

•          Adulţi

0,1 ml Primovist per kg greutate corporală (echivalent cu 25 micromol per kg greutate corporală) Informaţii suplimentare despre grupe speciale de pacienţi

•          Copii şi adolescenţi

Primovist nu este recomandat pentru utilizare la copii cu vârsta mai mică de 18 ani datorită lipsei de informaţii privind siguranţa şi eficacitatea.

•          Populaţia în vârstă (cu vârsta 65 de ani şi peste)

Nu este necesară nici o ajustare a dozei. în studiile clinice, nu au fost observate diferenţe generale în siguranţă sau eficacitate între pacienţii vârstnici (cu vârsta de 65 de ani şi peste) şi cei tineri, şi alte experienţe clinice raportate nu au identificat diferenţe între răspunsurile pacienţilor vârstnici şi tineri.

•          Pacienţii cu insuficienţă hepatică

Nu este necesară nici o ajustare a dozei. în studiile clinice, nu au fost observate diferenţe generale de siguranţă sau eficienţă între pacienţii cu şi fără insuficienţă hepatică şi în alte studii clinice nu au fost identificate diferenţe între răspunsurile pacienţilor cu insuficienţă hepatică şi cele ale subiecţilor sănătoşi

•          Pacienţii cu insuficienţă renală

în studiile clinice, nu au fost observate diferenţe generale în siguranţă şi eficacitate între pacienţii cu insuficienţă renală şi cei cu funcţie renală normală. Eliminarea gadoxetatului disodic este prelungită la pacienţii cu insuficienţă renală. Pentru a garanta imagini utile în diagnostic este recomandat să nu se facă ajustări ale dozei (vezi capitolul „ Atenţionări şi precauţii speciale pentru utilizare”).

Atenţionări şi precauţii speciale pentru utilizare

•          Hipersensibilitate

Este recomandată observarea post-intervenţie a pacientului.

Sunt necesare atât medicaţia pentru tratamentul reacţiilor de hipersensibilitate cât şi pregătirea pentru instituirea măsurilor de urgenţă

Pacienţii care iau beta-blocante şi experimentează astfel de reacţii pot fi rezistenţi la tratamentul cu beta-agonişti.

•          Funcţie renală afectată:

La pacienţii sănătoşi, gadoxetatul disodic este eliminat în măsură egală pe căile renală şi hepatobiliară.

Înainte de administrarea de Primovist, este recomandat ca toţi pacienţii să fie evaluaţi în ce priveşte funcţia renală prin obţinerea unui istoric şi/sau a testelor de laborator.

La pacienţii cu funcţie renală afectată sever, beneficiile trebuie comparate foarte atent cu riscurile, deoarece eliminarea mediului de contrast în astfel de cazuri este întârziată. Trebuie asigurată o perioadă de timp suficientă pentru eliminarea agentului de contrast din corp anterior oricărei administrări ulterioare la pacienţii cu funcţie renală afectată.

Gadoxetatul disodic poate fi eliminat din corp prin hemodializă. Aproximativ 30% din doza administrată este eliminată din corp printr-o singură şedinţă de dializă de 3 ore cu începere la 1 oră după injectare. La pacienţii cu insuficienţă renală în stadiu final, gadoxetatul disodic a fost aproape complet eliminat prin dializă şi excreţie biliară în cursul perioadei de observare de 6 zile, majoritatea în decurs de 3 zile. Pentru pacienţii care primeau deja hemodializă la momentul administrării de Primovist, trebuie luată în considerare iniţierea promptă a hemodializei ca urmare a administrării Primovist, cu scopul de a spori eliminarea agentului de contrast.

S-au raportat cazuri de fibroză sistemică nefrogenă (FSN) asociate cu utilizarea anumitor agenţi de contrast cu conţinut de gadoliniu la pacienţii cu disfuncţie renală severă acută sau cronică (RFG < 30 ml/min/1,73m2). Pacienţii supuşi unui transplant hepatic sunt expuşi unui risc deosebit, întrucât incidenţa insuficienţei renale acute este mare la acest grup. întrucât există posibilitatea apariţiei FSN la utilizarea Primovist, aceasta trebuie evitată la pacienţii cu disfuncţie renală severă şi la pacienţii aflaţi în perioada perioperatorie a unui transplant hepatic, cu excepţia cazului în care informaţiile de diagnosticare sunt esenţiale şi indisponibile prin examenul RMN fără agent de contrast. Dacă utilizarea Primovist nu poate fi evitată, doza nu trebuie să depăşească 0,025 mmol/kg greutate corporală. Nu trebuie să se utilizeze mai mult de o doză la o scanare. Din cauza lipsei de informaţii privind administrarea repetată, injecţiile cu Primovist nu trebuie repetate decât la un interval între injecţii de cel puţin 7 zile.

Hemodializa efectuată la scurt timp după administrarea Primovist poate fi utilă în eliminarea Primovist din organism. Nu există dovezi care să susţină iniţierea hemodializei în scopul prevenirii sau tratării FSN la pacienţii care nu urmează deja tratament prin hemodializă. Primovist nu trebuie utilizat în timpul sarcinii, cu excepţia cazului în care starea clinică a femeii impune tratament cu gadoxetat disodic.

•          Intoleranţă locală

Administrarea intramusculară trebuie evitată cu stricteţe, deoarece poate determina reacţii de intoleranţă locală inclusiv necroză focală.

Interacţiuni cu alte medicamente şi alte forme de interacţiune

•          Interferenţa cu inhibitorii OATP

Studiile pe animale au demonstrat că substanţele compuse aparţinând clasei produselor medicamentoase anionice, ex. rifampicina, blochează absorbţia hepatică a Primovistului astfel reducând efectul de contrast hepatic. In acest caz, beneficul aşteptat al unei injecţii cu Primovist poate fi limitat. Nu sunt cunoscute interacţiuni cu alte medicamente din studiile pe animale.

Un studiu de interacţiune la subiecţi sănătoşi a demonstrat că administarea concomitentă a inhibitorului OATP eritromicină nu a influenţat eficacitatea şi farmacocinetica Primovistului. Nu au fost realizate studii ulterioare de interacţiune clinică cu alte medicamente.

•          Interferenţe datorate nivelurilor crescute ale bilirubinei sau feritinei la pacienţi

Nivelurile crescute ale bilirubinei (>3 mg/dl) sau feritinei pot scădea efectul de contrast hepatic al Primovist. Dacă Primovist este folosit la aceşti pacienţi, efectuaţi scanarea prin rezonanţă magnetică nu mai târziu de 60 de minute după administrarea de Primovist.

•          Interferenţa cu teste de diagnostic

Determinarea fierului seric folosind metode complexometrice (ex. Metoda de complexare a feritinei) poate avea ca rezultat obţinerea de valori fals crescute sau scăzute timp de până la 24 de ore după examinarea cu Primovist din cauza agentului de complexare liber caloxetat trisodic conţinut în soluţia mediului de contrast.

Sarcina şi alăptarea

•          Sarcină

Nu sunt disponibile informaţii din studii clinice pentru gadoxetatul disodic în ce priveşte expunerea sarcinilor.

Studiile pe animale la doze relevante clinic un au demonstrat toxicitate la nivel reproducător după administrare repetată.

Riscul potenţial pentru oameni este necunoscut.

Primovist nu trebuie utilizat în timpul sarcinii, cu excepţia cazului în care starea clinică a femeii impune tratament cu acid gadoxetic.

•          Alăptarea

Nu se cunoaşte dacă gadoxetatul disodic este excretat în laptele matern.

Există dovezi din date non-clinice că gadoxetatul este excretat în laptele matern în cantităţi foarte mici (mai puţin de 0,5% din doza administrată intravenos) şi că absorbţia la nivelul tractului gastrointestinal este redusă (aproximativ 0,4 % din dozele administrate oral au fost excretate prin urină).

Continuarea sau întreruperea alăptării pe o perioadă de 24 de ore după administrarea Primovist trebuie să se facă la decizia medicului şi a mamei care alăptează.

Efecte adverse

Profilul general de siguranţă al Primovist este bazat pe datele obţinute de la mai mult de 1.900 de pacienţi din studiile clinice şi din supravegherea post-marketing.

Supradozaj

Dozele unice de gadoxetat disodic de 0,4 ml/kg (100 micromoli/kg) greutate corporală au fost bine tolerate. La un număr limitat de pacienţi, a fost testată, în timpul sudiilor clinice, o doză de 2,0 ml/kg (500 ^mol/kg) greutate corporală; la aceşti pacienţi au fost descoperite apariţii mai frecvente ale reacţiilor adverse dar nici o reacţie adversă nouă. Având în vedere volumul scăzut şi rata de absorbţie gastrointestinală extrem de scăzută a Primovist şi bazat pe informaţiile despre toxicitatea acută, intoxicaţia datorată ingestiei orale accidentale a mediului de contrast este extrem de improbabilă.

Nu au existat cazuri de supradozare observate sau raportate în timpul studiilor clinice. Din acest motiv semnele şi simptomele supradozării nu au fost caracterizate.

•          Pacienţi cu insuficienţă renală şi/sau hepatică

In cazul supradozării accidentale la pacienţii cu funcţie renală şi/sau hepatică afectată sever, Primovist poate fi înlăturat din corp prin hemodializă.

•          Persoane în vârstă

întrucât clearance-ul renal al gadoxetatului disodic poate fi afectat la persoanele vârstnice, este deosebit de important screeningul pacienţilor cu vârsta de 65 de ani şi peste, pentru depistarea disfuncţiei renale.

Eticheta de urmărire decolabilă de pe {fiole/seringi/flacoane} trebuie lipită pe fişa pacientului, pentru a permite înregistrarea precisă a agentului de contrast pe bază de gadoliniu utilizat. Doza trebuie de asemenea înregistrată.

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?