Paclitaxel Accord 6 mg/ml, concentrat pentru soluţie perfuzabilă

Producător: Accord Healthcare Limited
Substanță activa
Paclitaxel
Clasa ATC
L01CD
Format
concentrat pentru soluţie perfuzabilă
Afecțiuni
cancer ovarian, cancer de san, carcinom bronho-pulmonar avansat, sarcom Kaposi la pacienţi cu SIDA
Producător
Accord Healthcare Limited
Acțiune terapeutică
taxan, inhibă creşterea celulelor canceroase

Ce este Paclitaxel Accord şi pentru ce se utilizează

Numele medicamentului dumneavoastră este Paclitaxel Accord 6 mg/ml concentrat pentru soluţie perfuzabilă, dar în restul prospectului va fi numit “Paclitaxel Accord”.

 

Paclitaxel aparţine unui grup de medicamente anticanceroase denumite taxani. Aceste medicamente inhibă creşterea celulelor canceroase.

 

Paclitaxel Accord este utilizat pentru tratarea:

Cancerului ovarian:

– ca terapie de primă linie (după intervenţia chirurgicală iniţială, în asociere cu cisplatina, un medicamentul care conţine platină).

– după eşecul terapiei standard cu medicamente care conţin platină.

 

 

Cancerului de sân: 

– ca terapie de primă linie pentru boala avansată sau boala care s-a împrăştiat în alte părţi ale corpului (boală metastazică). Paclitaxel Accord este asociat fie cu o antraciclină (de exemplu, doxorubicină), fie cu un medicament numit trastuzumab (la pacienţii pentru care tratamentul cu antraciclină nu este adecvat şi ale căror celule canceroase au o proteină pe suprafaţa lor numită HER-2, vezi Prospectul pentru trastuzumab).

– ca tratament adjuvant, după intervenţia chirurgicală iniţială urmată de terapia cu antraciclină şi ciclofosfamidă (AC).

– ca terapie de linia a doua la pacienţii care nu au răspuns la tratamentele standard cu antraciclină sau la pacienţii pentru care un astfel de tratament nu trebuie utilizat.

 

 

Carcinom bronho-pulmonar avansat altul decât cu celule mici: 

–  în asociere cu cisplatina, când intervenţiile chirurgicale şi/sau radioterapia nu sunt adecvate.

 

 

Sarcom Kaposi la pacienţi cu SIDA:

– când alt tratament (adică antracicline înglobate în lipozomi) a fost încercat, dar nu s-a obţinut rezultatul dorit.

Înainte de a vi se administra Paclitaxel Accord

Nu trebuie să vi se administreze Paclitaxel Accord 

dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la paclitaxel sau la oricare dintre celelalte componente ale Paclitaxel Accord, în special la ulei de ricin polietoxilat (macrogolglicerol de ricinoleat);

dacă alăptaţi;

–  dacă numărul celulelor dumneavoastră albe din sânge este prea mic (valoarea iniţială a neutrofilelor <1,5 x 109/l – medicul dumneavoastră vă va sfătui despre aceasta). Medicul dumneavoastră vă va recolta probe de sânge ca să verifice aceasta.

–  dacă aveţi infecţii grave şi necontrolate şi Paclitaxel Accord este utilizat pentru tratarea sarcomului Kaposi.

 

Dacă oricare dintre acestea sunt aplicabile la dumneavoastră, informaţi medicul înainte de începerea tratamentului cu Paclitaxel Accord.

 

Paclitaxel Accord nu este recomandat pentru utilizarea la copii şi adolescenţi (cu vârsta sub 18 ani).

 

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Paclitaxel Accord

 

Pentru a reduce la minim reacţiile alergice, vi se vor administra alte medicamente înainte să vi se administreze Paclitaxel Accord.

 • dacă aveţi reacţii alergice severe (de exemplu, dificultăţi în respiraţie, scurtare a respiraţiei, senzaţie de apăsare la nivelul pieptului, tensiune arterială mică, ameţeli, stare confuzională, reacţii la nivelul pielii, cum sunt erupţia trecătoare pe piele sau umflăturile).
 • dacă aveţi febră, frisoane, durere în gât sau ulcere la nivelul gurii (semne de supresie a măduvei hematopoietice)
 • dacă aveţi amorţeli, furnicături, senzaţii de înţepături, sensibilitate la atingere sau slăbiciune în mâini şi picioare (semne de neuropatie periferică); poate fi necesară reducerea dozei de Paclitaxel Accord.
 • dacă aveţi probleme severe la nivelul ficatului; în acest caz tratamentul cu Paclitaxel Accord nu este recomandat.
 • dacă aveţi probleme de conducere la nivelul inimii.
 • dacă aveţi diaree persistentă sau severă, cu febră şi durere de stomac, în timpul sau la scurt timp după tratamentul cu Paclitaxel Accord. Colonul dumneavoastră ar putea fi inflamat (colită pseudomembranoasă).
 • dacă aţi fost anterior iradiat în zona pieptului (deoarece poate creşte riscul de inflamaţie a plămânilor).
 • dacă gura dumneavoastră este dureroasă sau roşie (semne de mucozită) şi sunteţi tratat pentru sarcom Kaposi; poate fi necesară o doză mai mică.

 

 

Spuneţi imediat medicului dumneavoastră dacă aveţi oricare dintre aceste simptome.

Paclitaxel Accord trebuie administrat întotdeauna intravenos. Administrarea Paclitaxel Accord în artere poate produce inflamaţia arterelor şi dumneavoastră puteţi prezenta durere, umflături, înroşire şi călduri.

 

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală. Aceasta deoarece Paclitaxel Accord sau celălalt medicament poate să nu acţioneze aşa cum este de aşteptat, sau puteţi să fiţi mai predispus la reacţii adverse.

 

Interacţiunea înseamnă că diferitele medicamente pot să se influenţeze unul pe celălalt. Interacţiunea poate apare şi medicul dumneavoastră trebuie să ştie când Paclitaxel Accord este utilizat împreună cu:

 

cisplatină (pentru tratarea cancerului); Paclitaxel Accord trebuie administrat înaintea cisplatinei. Poate fi necesar ca funcţia dumneavoastră renală să fie verificată mai des. 

doxorubicină (pentru tratarea cancerului); Paclitaxel Accord trebuie administrat numai la 24 de ore după administrarea doxorubicinei, pentru evitarea acumulării unei cantităţi prea mari de doxorubicină în corpul dumneavoastră. 

– efavirenz, nevirapină, ritonavir, nelfinavir sau alţi inhibitori de protează, care reprezintă tratamente pentru infecţia cu HIV. Poate fi necesară ajustarea dozei de Paclitaxel Accord.

– eritromicină, un antibiotic, fluoxetină, un antidepresiv sau gemfibrozil, utilizat pentru reducerea colesterolului. Poate fi necesară reducerea dozei de Paclitaxel Accord.

– rifampicină, un antibiotic utilizat împotriva tuberculozei. Poate fi necesară reducerea dozei de Paclitaxel Accord.

– carbamazepină, fenitoină sau fenobarbital, utilizate în epilepsie.

 

 

Utilizarea Paclitaxel Accord cu alimente şi băuturi

Paclitaxel Accord nu este afectat de consumul de alimente şi băuturi.

 

Sarcina şi alăptarea

Înainte de începerea tratamentului cu Paclitaxel Accord, spuneţi medicului dumneavoastră dacă sunteţi gravidă sau credeţi că puteţi fi gravidă. Dacă există o şansă să rămâneţi gravidă, utilizaţi în timpul tratamentului o metodă de contracepţie eficace şi sigură.

Paclitaxel Accord nu trebuie utilizat în timpul sarcinii decât dacă este absolut necesar. Femeile şi bărbaţii aflaţi la vârsta fertilă şi/sau partenerii acestora trebuie să utilizeze metode contraceptive pentru cel puţin 6 luni după întreruperea tratamentului cu paclitaxel. Pacienţii bărbaţii trebuie să solicite consiliere privind crioconservarea spermei înainte de tratamentul cu paclitaxel, datorită posibilităţii apariţiei infertlităţii ireversibile.

 

Spuneţi medicului dumneavoastră dacă alăptaţi. Nu se ştie dacă paclitaxelul se excretă în laptele uman. Datorită posibilităţii de afectare a sugarului, întrerupeţi alăptarea dacă utilizaţi Paclitaxel Accord. Nu reîncepeţi alăptarea dacă medicul dumneavoastră nu vă permite aceasta.

 

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Paclitaxel Accord poate produce reacţii adverse, cum sunt oboseala (foarte frecventă) şi ameţelile (frecvente), care pot afecta capacitatea dumneavoastră de a conduce vehicule şi folosi utilaje. Dacă aveţi aceste simptome, nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi utilaje până când aceste simptome nu dispar complet. Dacă vi se administrează şi alte medicamente ca parte a tratamentului dumneavoastră, trebuie să cereţi sfatul medicului dumneavoastră referitor la conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor. Acest medicament conţine alcool etilic. De aceea, nu este recomandat să conduceţi vehicule sau să folosiţi utilaje imediat după un ciclu de tratament.

 

Informaţii importante privind unele componente ale Paclitaxel Accord

 

Paclitaxel Accord conţine ulei de ricin care poate produce reacţii alergice severe. Dacă sunteţi alergic la ulei de ricin, spuneţi medicului dumneavoastră înainte de administrarea Paclitaxel Accord.

 

Paclitaxel Accord conţine alcool etilic-fiecare mililitru de Paclitaxel Accord conţine 0,391 g alcool etilic. O doză de Paclitaxel Accord de 300 mg/50 ml conţine 20 g alcool etilic, echivalent cu 429 ml bere sau 179 ml vin.

 

Acest medicament poate fi nociv pentru pacienţii care suferă de alcoolism. Conţinutul în alcool etilic trebuie trebuie luat în considerare la gravide sau femeile care alăptează, copii şi grupurile de pacienţi cu risc mare, cum sunt pacienţii cu probleme la nivelul ficatului sau epilepsie.

 

Cantitatea de alcool etilic din acest medicament poate modifica efectele altor medicamente.

 

Cum se administrează Paclitaxel Accord

 • Pentru a reduce la minim reacţiile alergice, vi se vor administra alte medicamente înainte de administrarea Paclitaxel Accord. Aceste medicamente pot fi administrate fie sub formă de comprimate, fie sub formă de soluţie perfuzabilă, fie sub ambele forme.
 • Vi se va administra Paclitaxel Accord sub formă de perfuzie, într-una din venele dumneavoastră, printr-un filtru inclus în linia de perfuzie. Paclitaxel Accord vi se va administra de către profesionişti din domeniul medical. El sau ea vor prepara soluţia perfuzabilă înainte să vi se administreze. Doza care vi se va administra va depinde, de asemenea, de rezultatele testelor dumneavoastră de sânge. În funcţie de tipul şi severitatea cancerului, vi se va administra Paclitaxel Accord singur sau împreună cu un alt medicament anticanceros. 
 • Paclitaxel Accord trebuie întotdeauna să fie administrat sub formă de perfuzie intravenoasă, cu o durată de 3 sau 24 de ore. De regulă, este administrat o dată la 2 sau 3 săptămâni, cu excepţia cazului în care medicul dumneavoastră decide altfel. Medicul dumneavoastră vă va informa în ceea ce priveşte numărul de cicluri de tratament cu Paclitaxel Accord de care aveţi nevoie. 

 

 

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare privind utilizarea acestui medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

 

Dacă vi se administrează mai mult Paclitaxel Accord decât trebuie

Nu există un antidot cunoscut pentru supradozajul cu Paclitaxel Accord. Vi se va administra un tratament pentru simptomele dumneavoastră.

 

Dacă se omite administrarea de Paclitaxel Accord

Dacă dumneavoastră credeţi că a fost omisă o doză, spuneţi medicului sau asistentei medicale.

Nu trebuie administrată doză dublă pentru a compensa doza uitată.

 

Dacă încetaţi să utilizaţi Paclitaxel Accord

Medicul dumneavoastră va decide când să întrerupeţi tratamentul cu paclitaxel.

 

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare privind utilizarea acestui medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Paclitaxel Accord poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

 

Vă rugăm să spuneţi imediat medicului dumneavoastră dacă observaţi orice semne de reacţii alergice. Acestea pot include unul sau mai multe din următoarele semne:

 • înroşire bruscă a feţei;
 • reacţii la nivelul pielii;
 • mâncărime;
 • senzaţie de apăsare la nivelul pieptului;
 • scurtare a respiraţiei sau dificultăţi în respiraţie;
 • umflături.

 

Toate acestea pot fi semne de reacţii adverse grave.

 

Vă rugăm să spuneţi imediat medicului dumneavoastră:

 • dacă aveţi febră, frisoane, durere în gât sau ulceraţii la nivelul gurii (semne de supresie a măduvei hematopoietice).
 • dacă aveţi amorţeală sau slăbiciune în mâini şi picioare (semne de neuropatie periferică).
 • dacă apare diaree severă sau persistentă, cu febră şi durere la nivelul stomacului.

 

 

 

Reacţii adverse foarte frecvente 

Acestea afectează mai mult de 10 din 100 pacienţi.

 • Reacţii alergice minore, cum sunt înroşirea bruscă a feţei, erupţie trecătoare pe piele, mâncărime 
 • Infecţii: în principal infecţie respiratorie superioară şi infecţie a tractului urinar
 • Scurtare a respiraţiei
 • Durere în gât sau ulceraţii la nivelul gurii, înroşire şi durere a gurii, diaree, senzaţie sau stare de rău (greaţă, vărsături)
 • Cădere a părului
 • Durere musculară, crampe, durere la nivelul articulaţiilor 
 • Febră, frisoane, durere de cap, ameţeli, oboseală, paloare, sângerări, învineţire mai uşoară decât în mod normal
 • Amorţeli, furnicături sau slăbiciune în mâini şi picioare (toate simptome de neuropatie periferică)
 • Testele pot arăta: reducere a numărului de plachete, celule albe sau roşii din sânge, tensiune arterială mică

 

Reacţii adverse frecvente 

Acestea afectează până la 10 din 100 pacienţi.

 • Modificări uşoare şi temporare la nivelul unghiilor şi pielii, reacţii la locurile de injectare (umflare localizată, durere şi înroşire a pielii)
 • Testele pot arăta: bătăi lente ale inimii, creştere severă a valorilor serice ale enzimelor hepatice (fosfataza alcalină şi AST – GOT)

 

 

Reacţii adverse mai puţin frecvente 

Acestea afectează până la 10 din 1000 pacienţi.

 • Şoc ca urmare a infecţiilor (cunoscut ca “şoc septic”)
 • Palpitaţii, disfuncţie cardiacă (bloc AV), bătăi rapide ale inimii, infarct miocardic, detresă respiratorie
 • Oboseală, transpiraţie, leşin (sincopă), reacţii alergice semnificative, flebită (inflamaţie a venei), umflare a feţei, buzelor, gurii, limbii sau gâtului
 • Durere de spate, durere în piept, durere la nivelul mâinilor şi picioarelor, frisoane, durere abdominală (durere de burtă)
 • Testele pot arăta: creştere severă a valorilor bilirubinei (icter), tensiune arterială mare şi cheaguri de sânge

 

Reacţii adverse rare

Acestea afectează până la 10 din 10000 pacienţi.

 • Scădere a numărului de celule albe din sânge, cu febră şi creşterea riscului de apariţie a infecţiei (neutropenie febrilă)
 • Afecţiune a nervilor cu stare de slăbiciune la nivelul muşchilor braţelor şi picioarelor (neuropatie motorie)
 • Scurtare a respiraţiei, embolism pulmonar, fibroză pulmonară, pneumonie interstiţială, dispnee, efuziune pleurală
 • Obstrucţi a intestinului, perforare a intestinului, inflamare a colonului (colită ischemică), inflamare a pancreasului (pancreatită)
 • Mâncărime, erupţie trecătoare pe piele, înroşire a pielii (eritem)
 • Otrăvire a sângelui (sepsis), peritonită
 • Pirexie, deshidratare, astenie, edem, stare generală de rău
 • Reacţii de hipersensibilitate grave şi posibil letale (reacţii anafilactice)
 • Testele pot arăta: creştere a valorilor creatininei în sânge, indicând o insuficienţă renală

 

Reacţii adverse foarte rare

Acestea afectează până la 10 din 100000 pacienţi.

 • Bătăi neregulate şi rapide ale inimii (fibrilaţie atrială, tahicardie supraventriculară)
 • Afectare bruscă a formării celulelor sanguine (leucemie mieloidală acută, sindrom mielodisplazic)
 • Afecţiuni ale nervului optic şi/sau tulburări vizuale (scotoame scintilante)
 • Reducere sau pierdere a auzului (otoxicitate), ţiuituri în urechi (tinitus), vertij
 • Tuse
 • Cheaguri de sânge într-un vas de sânge abdominal şi intestinal (tromboză mezenterică), inflamaţie a colonului însoţită uneori de diaree severă persistentă (colită pseudomembranoasă, colită neutropenică), acumulare de lichid în cavitatea peritoneală (ascită), inflamaţie a esofagului, constipaţie
 • Reacţii de hipersensibilitate grave, incluzând febră, înroşire a pielii, dureri ale articulaţilor şi/sau inflamaţie a ochilor (sindrom Stevens-Johnson), descuamare locală a pielii (necroză epidermică), înroşire cu pete neregulate de culoare roşie (exudative) la nivelul pielii (eritem polimorf), inflamare a pielii cu băşici şi descuamare (dermatită exfoliativă), urticarie, cădere a unghiilor (pacienţii sub tratament trebuie să îşi protejeze mâinile şi picioarele împotriva acţiunii soarelui)
 • Pierdere a poftei de mâncare (anorexie)
 • Reacţii de hipersensibilitate grave şi posibil letale cu şoc (şoc anafilactic)
 • Disfuncţie a ficatului [necroză hepatică, encefalopatie hepatică (ambele cu cazuri raportate de deces)]
 • Stare de confuzie.

 

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră.

Cum se păstrează Paclitaxel Accord

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

 

Nu utilizaţi Paclitaxel Accord după data expirare înscrisă pe ambalaj, după EXP. Data expirării se referă la ultima zi a lunii respective.

 

Înainte de deschidere

 

A nu se păstra la temperaturi peste 25°C. A se păstra în ambalajul original, pentru a fi protejat de lumină.

 

Congelarea nu afectează flacoanele nedeschise.

 

După deschidere înainte de diluare (descrierea condiţiilor)

 

Din punct de vedere microbiologic, după deschiderea flaconului, medicamentul poate fi păstrat maxim 28 de zile la o temperatură de 25°C. În cazul utilizării altor timpi şi condiţii de păstrare, responsabilitatea aparţine utilizatorului.

 

După diluare (descrierea condiţiilor)

 

Din punct de vedere microbiologic, medicamentul diluat trebuie utilizat imediat. Dacă nu este utilizat imediat, păstraţi-l la frigider (2 până la 8°C), nu mai mult de 24 de ore, cu excepţia cazului în care diluarea a avut loc în condiţii aseptice controlate şi validate.

Pentru mai multe detalii privind stabilitatea după diluare, vezi pct. pentru profesioniştii din domeniul sănătăţii.

 

Nu utilizaţi medicamentul dacă observaţi o soluţie tulbure sau un precipitat insolubil.

 

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Paclitaxel Accord

– Substanţa activă este paclitaxelul. Un ml de concentrat conţine paclitaxel 6 mg.

 

Fiecare flacon conţine 5 ml, 16,7 ml sau 50 ml (echivalent cu paclitaxel 30 mg, 100 mg, respectiv 300 mg). 

– Celelalte componente sunt ulei de ricin polietoxilat (macrogolglicerol de ricinoleat) şi etanol.

 

 

Cum arată Paclitaxel Accord şi conţinutul ambalajului

Paclitaxel Accord este o soluţie limpede, incoloră până la uşor gălbuie.

 

Este disponibil în flacoane conţinând 5 ml, 16,7 ml sau 50 ml concentrat pentru soluţie perfuzabilă.

 

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

 

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorul

 

Accord Healthcare Limited

Sage House, 319, Pinner Road, 

North Harrow, 

Middlesex, HA1 4HF, 

Marea Britanie

 

Acest medicament este autorizat în Statele Membre ale Spaţiului Economic European sub următoarele denumiri comerciale:

Numele Statului Membru

Numele medicamentului

Olanda

Paclitaxel Accord 6 mg/ml concentraat voor oplossing voor infusie

Austria

Paclitaxel Accord 6 mg/ml Konzentrat zur Herstellung einer Infusionslösung

Belgia

Paclitaxel Accord Healthcare 6 mg/ml, solution à diluer pour perfusion/ concentraat voor oplossing voor infusie / Konzentrat zur Herstellung einer Infusionslösung

Bulgaria

Паклитаксел Акорд 6 mg/ml концентрат за инфузионен разтвор

Cipru

Πακλιταξέλη Ακόπντ 6 mg/ml, σςμπύκνωμα για διάλςμα ππορ έγσςση

Republica Cehă

Paclitaxel Accord 6 mg/ml koncentrat pro pripravu infuzniho roztoku

Germania

Paclitaxel Accord 6 mg/ml, Konzentrat zur Herstellung einer Infusionslösung

Danemarca

Paclitaxel Accord 6 mg/ml koncentrat til infusionsvæske, opløsning

Estonia

Paclitaxel Accord 6 mg/ml infusioonilahuse kontsentraat

Spania

Paclitaxel Accord 6 mg/ml, concentrado para solución para perfusión EFG

Finlanda

Paclitaxel Accord 6 mg/ml, infuusiokonsentraatti, liuosta varten / koncentrat till infusionsvätska, lösning

Franţa

Paclitaxel Accord 6 mg/ml, solution à diluer pour perfusion

Ungaria

Paclitaxel Accord 6 mg/ml, koncentrátum oldatos infúzióhoz

Irlanda

Paclitaxel 6 mg/ml, Concentrate for Solution for Infusion

Italia

Paclitaxel Accord Healthcare 6 mg/ml concentrato per soluzione per infusione

Lituania

Paclitaxel Accord 6 mg/ml koncentratas infuziniam tirpalui

Letonia

Paclitaxel Accord 6 mg/ml koncentrāts infūziju šķīduma pagatavošanai

Norvegia

Paclitaxel Accord 6 mg/ml konsentrat til infusjonsvæske

Polonia

Paclitaxelum Accord, 6 mg/ml, koncentrat do sporządzania roztworu do infuzji

Portugalia

Paclitaxel Accord 6 mg/ml concentrado para solução para perfusão

România

Paclitaxel Accord 6 mg/ml concentrat pentru soluţie perfuzabilă

Suedia

Paclitaxel Accord 6 mg/ml koncentrat till infusionsvätska, lösning

Slovenia

Paclitaxel Accord 6 mg/ml koncentrat za raztopino za infundiranje

Republica Slovacia

Paclitaxel Accord 6 mg/ml, infúzny koncentrát

Marea Britanie             

Paclitaxel 6 mg/ml Concentrate for Solution for Infusion                                                                                                                          

Acest prospect a fost aprobat în Octombrie 2010.

 

Următoarele informaţii sunt destinate numai medicilor şi profesioniştilor din domeniul sănătăţii:

 

Prepararea soluţiilor perfuzabile:

 

§ Flacoanele şi trusele de perfuzie utilizate cu Paclitaxel Accord trebuie să nu conţină DEHP. Aceasta va reduce la minim expunerea pacientului la plastifiantul DEHP (di-2-etilhexi-ftalat), care poate proveni din flacoanele sau trusele de perfuzie din PVC. Utilizarea unor dispozitive de filtrare (de exemplu, IVEX-2) care încorporează tuburi scurte de intrare şi/sau evacuare din PVC plastifiat nu a condus la o eliberare semnificativă de DEHP.

§ Aveţi grijă în cursul manipulării Paclitaxel Accord, ca în cazul manipulării tuturor medicamentelor antineoplazice. Purtaţi întotdeauna mănuşi de protecţie corespunzătoare la manipularea flacoanelor care conţin paclitaxel. Diluarea trebuie efectuată în condiţii aseptice, de către personal instruit, într-o zonă de preparare rezervată acestui scop. În cazul contactului cu pielea, spălaţi zona respectivă cu apă şi săpun. În cazul contactului cu mucoasele, acestea trebuie clătite bine cu apă. 

§ Nu utilizaţi dispozitivul de preparare Chemo-Dispensing Pin sau dispozitive similare care prezintă componente ascuţite, deoarece ele pot determina intrarea dopului în flacon, rezultând pierderea integrităţii sterilităţii.

Etapa 1: Diluarea concentratului

 

Înaintea administrării, Paclitaxel Accord trebuie mai întâi diluat cu una din soluţiile perfuzabile de mai jos:

 • Soluţie de clorură de sodiu 0,9%
 • Soluţie de glucoză 5%
 • Amestec de soluţie de glucoză 5% şi soluţie de clorură de sodiu 0,9%  
 • Soluţie Ringer conţinând glucoză 5%

 

 

Concentraţie finală de paclitaxel trebuie să fie cuprinsă între 0,3 mg/ml şi 1,2 mg/ml. 

 

În cursul diluării, soluţiile pot deveni tulburi, aceasta atribuindu-se formulării vehiculului, care nu poate fi îndepărtat prin filtrare. Nu s-au observat pierderi semnificative în ceea ce priveşte puterea de acţiune a medicamentului în urma administrării simulate a soluţiei printr-un tub intravenos conţinând un filtru încorporat.

 

Etapa 2: Administrarea perfuziei

Toţi pacienţii trebuie trataţi înainte cu corticosteroizi, antihistaminice şi antagonişti ai receptorilor H2, înaintea administrării Paclitaxel Accord. 

Nu readministraţi Paclitaxel Accord până când numărul neutrofilelor nu este ≥ 1500/mm3 

(≥ 1000/mm3 pentru pacienţii cu sarcom Kaposi) şi numărul trombocitelor nu este ≥ 100000/mm3 

(≥ 75000/mm3 pentru pacienţii cu sarcom Kaposi).

 

Evitaţi precipitarea soluţiei perfuzabile: 

 • Utilizaţi soluţia cât mai repede posibil după diluare 
 • Evitaţi agitarea excesivă, vibrarea sau scuturarea
 • Înainte de utilizare, pregătiţi bine trusele de perfuzie 
 • Verificaţi regulat aspectul perfuziei şi opriţi perfuzarea în cazul apariţiei unui precipitat.

 

 

Stabilitatea chimică şi fizică a soluţiei diluate în utilizare a fost demonstrată la temperaturi de 5°C şi 25°C, timp de 7 zile, prin diluare cu soluţie perfuzabilă de glucoză 5% şi timp de 14 zile prin diluare cu soluţie perfuzabilă de clorură de sodiu 0,9%. Din punct de vedere microbiologic, medicamentul

diluat trebuie utilizat imediat sau menţinut la temperatură de 2°C până la 8°C nu mai mult de 24 de ore.

 

Paclitaxel Accord trebuie administrat printr-un filtru încorporat în linia de perfuzie adecvat prevăzut cu o membrană microporoasă cu diametrul ≤ 0,2 micrometri. Trebuie utilizate flacoane şi truse de perfuzie care nu conţin DEHP. Utilizarea unor dispozitive de filtrare care încorporează tuburi scurte de intrare şi/sau evacuare plastifiate nu a condus la o eliberare semnificativă de DEHP.

 

Etapa 3: Eliminarea

Eliminaţi orice produs neutilizat sau material rezidual în conformitate cu reglementările locale pentru manipularea medicamentelor citotoxice.

Doze:

Dozele recomandate pentru perfuzia intravenoasă de Paclitaxel Accord sunt următoarele:

Indicaţie

Doză

Intervalul între curele de Paclitaxel Accord

Prima linie a carcinomului ovarian

135 mg/m2 în decurs de 24 ore, urmat de cisplatină

75 mg/m2 sau 175 mg/m2 în decurs de 3 ore, urmat de cisplatină 75 mg/m2

3 săptămâni

A doua linie a carcinomului ovarian

175 mg/m2 în decurs de 3 ore

3 săptămâni

Adjuvant în carcinomul de sân

175 mg/m2 în decurs de 3 ore; urmat de tratamentul cu antraciclină şi ciclofosfamidă (AC)

3 săptămâni

Prima linie a carcinomului de sân (cu doxorubicină)

220 mg/m2 în decurs de 3 ore, la 24 de ore după doxorubicină (50 mg/m2)

3 săptămâni

Prima linie a carcinomului de sân (cu trastuzumab)

175 mg/m2 în decurs de 3 ore, după trastuzumab (vezi RCP pentru trastuzumab)

3 săptămâni

A doua linie a carcinomului de sân

175 mg/m2 în decurs de 3 ore

3 săptămâni

Forma avansată de carcinom bronho-pulmonar altul decât cu celule mici

175 mg/m2 în decurs de 3 ore, urmat de cisplatină

80 mg/m2

3 săptămâni

Sarcom Kaposi la pacienţii cu SIDA

100 mg/m2 în decurs de 3 ore

2 săptămâni

Nu readministraţi Paclitaxel Accord până când numărul neutrofilelor nu este ≥ 1500/mm3

(≥ 1000/mm3 pentru pacienţii cu sarcom Kaposi) şi numărul trombocitelor nu este ≥ 100000/mm3

(≥ 75000/mm3 pentru pacienţii cu sarcom Kaposi).

Pacienţiilor care prezintă neutropenie severă (neutrofilele < 500/mm3 pentru o săptămână sau mai mult) sau cu neuropatie periferică severă trebuie să li se administreze o doză mai mică cu 20% în următoarele cicluri de tratament (25% pentru pacienţii cu SK) (vezi Rezumatul caracteristicilor produsului).

Nu există date adecvate disponibile pentru recomandarea modificărilor dozelor la pacienţii cu insuficienţă hepatică uşoară până la moderată. Pacienţii cu insuficienţă hepatică severă nu trebuie trataţi cu Paclitaxel Accord (vezi Rezumatul caracteristicilor produsului). 

 

Paclitaxel Accord nu este recomandat pentru utilizarea la copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani, datorită lipsei datelor privind siguranţa şi eficacitatea.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica