Osagrand 150 mg, comprimate filmate

Producător: Zentiva, k.s.
Substanță activa
Acid ibandronic
Clasa ATC
M05BA
Format
comprimate filmate
Afecțiuni
osteoporoza
Producător
Zentiva, k.s.
Acțiune terapeutică
bifosfonat, poate inhiba pierderea osoasă prin oprirea pierderii suplimentare şi determină creşterea masei osoase

Ce este Osagrand şi pentru ce se utilizează

Osagrand aparţine grupului de medicamente denumite bifosfonaţi. Acesta conţine acid ibandronic. Nu conţine hormoni.

 

Osagrand poate inhiba pierderea osoasă prin oprirea pierderii suplimentare şi determină creşterea masei osoase la majoritatea femeilor care utilizează acest medicament, chiar dacă nu pot vedea sau simţi diferenţa. Osagrand poate ajuta la scăderea posibilităţii de rupere a oaselor (fracturi). Această scădere a riscului a fost demonstrată pentru fracturile vertebrale, dar nu şi pentru fracturile de şold.

 

Vi s-a prescris Osagrand pentru tratamentul osteoporozei care apare după menopauză, deoarece aveţi un risc crescut de fractură. Osteoporoza se manifestă prin subţierea şi slăbirea oaselor, care este mai frecventă la femei după menopauză. La menopauză, ovarele nu mai produc hormonul feminin, estrogen, care ajută la păstrarea stării de sănătate a scheletului.

Cu cât femeile ajung mai devreme la menopauză, cu atât riscul de fracturi osteoporotice este mai mare. Alţi factori care pot creşte riscul de fractură includ:

– alimentaţia având un conţinut insuficient de calciu şi vitamina D

– fumatul sau consumul de alcool în cantităţi mari

– lipsa de mişcare sau a exerciţiului fizic

– istoric familial de osteoporoză

Multe paciente cu osteoporoză nu prezintă simptome. Dacă nu aveţi simptome, puteţi să nu ştiţi că aveţi această afecţiune. Cu toate acestea, osteoporoza vă predispune la fracturarea oaselor în caz de căzături sau lovituri. O fractură osoasă apărută după vârsta de 50 ani poate fi un semn de osteoporoză. De asemenea, osteoporoza poate provoca dureri de spate, scădere în înălţime şi curbarea spatelui.

 

Acidul ibandronic previne pierderea de masă osoasă ca urmare a osteoporozei şi ajută la reconstruirea osului. Prin urmare, acidul ibandronic scade probabilitatea de apariţie a fracturilor osoase.

Un stil de viaţă sănătos vă ajuta, de asemenea, să obţineţi un maxim de beneficiu de la tratamentul dumneavoastră. Acesta include o alimentaţie echilibrată bogată în calciu şi vitamina D, mersul pe jos sau exerciţiul fizic, lipsa fumatului şi a consumului de alcool în exces.

Înainte să utilizaţi Osagrand

Nu utilizaţi Osagrand dacă

 • sunteţi alergică (hipersensibilă) la acid ibandronic sau la oricare dintre celelalte componente ale Osagrand.
 • aveţi anumite probleme la nivelul esofagului (tubul care face legătura între gură şi stomac) cum sunt îngustare a esofagului sau dificultate la înghiţire.
 • nu puteţi să staţi în şezut sau în picioare timp cel puţin o oră (60 minute) în continuu.
 • aveţi sau aţi avut în trecut valori mici ale concentraţiei calciului în sânge. Vă rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră.

Copii şi adolescenţi

Nu administraţi Osagrand copiilor sau adolescentelor.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Osagrand

Unele persoane trebuie să aibă grijă deosebită în timp ce utilizează Osagrand. Spuneţi medicului dumneavoastră dacă:

 • aveţi orice tulburări ale metabolismului mineralelor (cum este deficitul de vitamină D).
 • rinichii dumneavoastră nu funcţionează normal.
 • aveţi dificultăţi la înghiţire sau probleme digestive.
 • urmaţi tratament stomatologic sau vi se va efectua o intervenţie chirurgicală stomatologică, spuneţi-i dentistului dumneavoastră că urmaţi tratament cu Osagrand.

Pot să apară iritaţie, inflamaţie sau ulceraţie la nivelul esofagului (tubul care face legătura între gură şi stomac), adesea cu simptome de durere severă în piept, durere severă la înghiţirea alimentelor şi/sau băuturilor, greaţă severă sau vărsături, în special dacă nu beţi un pahar plin cu apă plată şi/sau dacă vă aşezaţi în poziţia culcat la mai puţin de o oră după ce aţi luat Osagrand. Dacă observaţi apariţia acestor simptome, opriţi administrarea Osagrand şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.

 

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală. În special:

 • suplimente care conţin calciu, magneziu, fier sau aluminiu, deoarece pot influenţa efectele Osagrand.
 • acid acetilsalicilic şi alte antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) (incluzând ibuprofen, diclofenac sodic şi naproxen) care pot determina iritaţia stomacului şi a intestinului. Bifosfonaţii (cum este Osagrand) pot, de asemenea, determina aceeaşi reacţie. De aceea, în timp ce luaţi Osagrand, trebuie să aveţi grijă deosebită dacă luaţi şi medicamente analgezice sau antiinflamatoare.

După ce înghiţiţi, o dată pe lună, comprimatul Osagrand, aşteptaţi 1 oră înainte de a lua orice alt medicament, incluzând comprimate pentru indigestie, suplimente care conţin calciu sau vitamine.

Utilizarea Osagrand împreună cu alimente şi băuturi

Nu luaţi Osagrand împreună cu alimente. Osagrand este mai puţin eficace dacă este luat împreună cu alimente.

Puteţi bea apă plată, dar nu şi alte băuturi (vezi punctul 3. „CUM SĂ UTILIZAŢI OSAGRAND”).

 

Sarcina şi alăptarea

Nu luaţi Osagrand dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi. Dacă alăptaţi, ar putea fi necesar să întrerupeţi alăptarea pentru a lua Osagrand.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

 

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Puteţi conduce vehicule şi să folosiţi utilaje, deoarece este foarte puţin probabil ca Osagrand să vă afecteze capacitatea de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.

 

Informaţii importante privind unele componente ale Osagrand

Medicamentul conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Cum să utilizaţi Osagrand

Luaţi întotdeauna Osagrand exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

 

Doza uzuală de Osagrand este de un comprimat o dată pe lună.

 

Cum să luaţi doza lunară

Este important să urmaţi cu atenţie aceste instrucţiuni. Acestea sunt concepute pentru a favoriza ajungerea rapidă a comprimatului care conţine acid ibandronic în stomac, făcând astfel mai puţin probabilă apariţia iritaţiei esofagului.

 • Luaţi un comprimat Osagrand 150 mg o dată pe lună.
 • Alegeţi o zi a lunii de care vă este uşor să vă amintiţi. Puteţi alege fie aceeaşi dată (cum ar fi prima zi a fiecărei luni) sau aceeaşi zi (cum ar fi prima duminică a fiecărei luni) pentru a lua comprimatul Osagrand. Alegeţi data care se potriveşte cel mai bine programului dumneavoastră.
 • Luaţi comprimatul Osagrand la cel puţin 6 ore după ce aţi mâncat sau băut ceva, cu excepţia apei plate.
 • Luaţi comprimatul Osagrand

 

– după ce vă treziţi dimineaţa şi

– înainte de a consuma orice aliment sau băutură (pe stomacul gol)

 • Înghiţiţi comprimatul cu un pahar plin cu apă plată (cel puţin 180 ml). Nu luaţi comprimatul cu apă minerală, suc de fructe sau orice alte băuturi.
 • Înghiţiţi comprimatul întreg – nu mestecaţi, nu zdrobiţi şi nu lăsaţi comprimatul să se dizolve în gură.
 • În următoarea oră (60 minute) după ce aţi luat comprimatul

  • nu staţi culcată; dacă nu staţi în poziţie verticală (în şezut sau în picioare), o parte din medicament poate ajunge înapoi în esofag
  • nu consumaţi niciun aliment
  • nu consumaţi nicio băutură (cu excepţia apei plate, dacă vă este sete)
  • nu luaţi niciun alt medicament
 • După ce aţi aşteptat o oră, puteţi consuma alimente sau băuturi. După ce aţi mâncat, puteţi să staţi culcată, dacă doriţi, şi puteţi lua celelalte medicamente de care aveţi nevoie.

 

Nu luaţi comprimatul înainte de culcare sau înainte de a vă ridica din pat dimineaţa.

 

Continuarea tratamentului cu Osagrand

Este important să continuaţi să luaţi Osagrand în fiecare lună, atât timp cât vă recomandă medicul dumneavoastră.

Osagrand poate trata osteoporoza numai atât timp cât continuaţi să îl luaţi.

 

Dacă luaţi mai mult Osagrand decât trebuie

Dacă aţi luat din greşeală mai mult de un comprimat, beţi un pahar plin cu lapte şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.

Nu vă provocaţi vărsături şi nu staţi culcată – aceste lucruri pot determina iritaţia esofagului de către Osagrand.

Dacă uitaţi să luaţi o doză

Dacă uitaţi să luaţi comprimatul în dimineaţa zilei stabilite, nu luaţi un comprimat mai târziu în aceeaşi zi. Verificaţi calendarul şi aflaţi când este planificată următoarea doză:

 • Dacă mai sunt doar 1 până la 7 zile până la momentul în care aţi planificat să luaţi următoarea doză…

 

Trebuie să aşteptaţi până în momentul în care aţi planificat să luaţi următoarea doză şi luaţi-o ca de obicei; continuaţi apoi să luaţi un comprimat, o dată pe lună, în zilele pe care vi le-aţi marcat pe calendar.

 • Dacă mai sunt mai mult de 7 zile până la momentul în care aţi planificat să luaţi următoarea doză…

 

Trebuie să luaţi un comprimat în dimineaţa zilei următoare celei în care v-aţi amintit; continuaţi apoi să luaţi un comprimat, o dată pe lună, în zilele planificate pe care vi le-aţi marcat pe calendar.

Nu luaţi niciodată două comprimate Osagrand în decursul aceleiaşi săptămâni.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Osagrand poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

 

Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă observaţi oricare dintre următoarele reacţii adverse grave – este posibil să aveţi nevoie de tratament medical de urgenţă:

 • erupţie trecătoare pe piele, umflare a feţei, buzelor, limbii sau gâtului, cu dificultăţi la respiraţie. Este posibil să aveţi o reacţie alergică la medicament.
 • durere severă în piept, durere severă după înghiţirea alimentelor sau băuturilor, greaţă severă sau vărsături.
 • simptome asemănătoare gripei (dacă oricare dintre simptome devine supărător sau durează mai mult de câteva zile).
 • durere sau disconfort la nivelul gurii sau maxilarului.
 • durere şi inflamaţie la nivelul ochiului (dacă sunt prelungite).

 

Alte reacţii adverse posibile

 

Reacţii adverse frecvente (afectează mai puţin de 1 din 10 persoane)

 • durere de cap
 • arsură în capul pieptului, durere de stomac (cum sunt „gastroenterită” sau „gastrită”), indigestie, greaţă, diaree sau constipaţie
 • erupţie trecătoare pe piele
 • durere sau înţepenire la nivelul muşchilor, articulaţiilor sau spatelui
 • simptome asemănătoare gripei (incluzând febră, tremurături sau frisoane, senzaţie de disconfort, oboseală, dureri ale oaselor, muşchilor şi articulaţiilor)
 • oboseală.

Reacţii adverse mai puţin frecvente (afectează mai puţin de 1 din 100 persoane):

 • dureri ale oaselor
 • senzaţie de slăbiciune
 • ameţeală
 • vânturi.

 

 

Reacţii adverse rare (afectează mai puţin de 1 din 1000 persoane):

 • reacţie de hipersensibilitate, umflare a feţei, buzelor sau gurii (vezi alergii).
 • mâncărime
 • durere sau inflamaţie la nivelul ochiului.
 • rareori poate să apară fractura neobişnuită a femurului, în special la pacienţii care urmează un tratament de lungă durată pentru osteoporoză. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră dacă prezentaţi durere, slăbiciune sau disconfort la nivelul coapsei, şoldului sau la nivel inghinal deoarece acest lucru poate fi un semn precoce al unei posibile fracturi de femur.

 

Reacţii adverse foarte rare (afectează mai puţin de 1 din 10000 persoane)

 • o afecţiune a osului superior de la nivelul cavităţii bucale, numită „osteonecroză de maxilar”.

 

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 

Cum se păstrează Osagrand

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.

Nu utilizaţi după data de expirare înscrisă pe cutie după ”EXP:”. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Osagrand

– Substanţa activă este acidul ibandronic. Un comprimat filmat conţine acid ibandronic 150 mg.

– Celelalte componente sunt: nucleu: Ludipress (lactoză, povidonă, crospovidonă), stearat de magneziu şi film: Opadry II 85F18422 White (amestec de polietilenglicol, dioxid de titan, talc şi alcool polivinilic).

 

Cum arată Osagrand şi conţinutul ambalajului

Osagrand se prezintă sub formă de comprimate filmate alungite, biconvexe, de culoare albă.

 

Mărimi de ambalaj

1, 3 sau 6 comprimate filmate

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

 

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

Zentiva, k.s.

U kabelovny 130, Dolní Měcholupy, 102 37, Praga 10

Republica Cehă

 

Acest medicament este autorizat în Statele Membre ale Spaţiunlui Economic European sub următoarele denumiri comerciale:

Republica Cehă

Osagrand 150 mg potahované tablety

Republica Slovacia

Osagrand 150 mg filmom obalené tablety

Polonia

Osagrand

Letonia

Osagrand 150 mg apvalkotãs tabletes

Lituania

Osagrand 150 mg plėvele dengtos tabletės

Estonia

Osagrand 150 mg

Ungaria

Osagrand 150 mg tabletta

România

Osagrand 150 mg comprimate filmate

Bulgaria

Осагранд 150 mg филмирани таблетки

Cipru

Osagrand

Grecia

Osagrand

Slovenia

Osagrand 150 mg filmsko obložene tablete

Acest prospect a fost aprobat în Aprilie 2012

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica