Olanzapină Lilly 5 mg/ 10 mg/ 15 mg/ 20 mg, comprimate orodispersabile

Substanță activa
olanzapină
Clasa ATC
N05AH
Format
comprimate orodispersabile
Afecțiuni
afectiuni psihice, schizofrenie, variatii extreme de dispozitie
Producător
Lilly S.A
Acțiune terapeutică
antipsihotic

Ce este Olanzapină Lilly şi pentru ce se utilizează

Olanzapină Lilly comprimate orodispersabile aparţine unui grup de medicamente denumit antipsihotice.

Olanzapină Lilly este utilizat pentru tratamentul unei afecţiuni cu simptome, cum sunt auzirea, vederea, sau simţirea unor lucruri inexistente, convingeri eronate, suspiciune neobişnuită şi tendinţă la izolare. Persoanele cu această afecţiune pot de asemenea să se simtă deprimaţi, anxioşi sau tensionaţi.

Olanzapină Lilly este utilizat pentru tratamentul unei afecţiuni cu simptome cum sunt stare de dispoziţie exagerată, faptul de a avea excesiv de multă energie, de a avea nevoie de mult mai puţin somn decât de regulă, de a vorbi foarte repede cu fugă de idei şi, uneori, cu iritabilitate severă. Medicamentul este, de asemenea, un stabilizator de dispoziţie care previne apariţia ulterioară a altor manifestări cu variaţii extreme de dispoziţie, în sens pozitiv şi negativ (deprimare) asociate acestei afecţiuni.

Înainte să utilizaţi Olanzapină Lilly

Nu utilizaţi Olanzapină Lilly

  • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la olanzapină sau la oricare dintre celelalte componente. O reacţie alergică poate fi identificată prin erupţie trecătoare pe piele, mâncărime, umflare a feţei, umflare a buzelor şi scurtare a respiraţiei. Dacă vi s-a întâmplat aşa ceva, spuneţi-i medicului dumneavoastră.
  • dacă aţi fost diagnosticat anterior cu probleme oculare ca de exemplu unele tipuri de glaucom (presiune crescută în interiorul ochiului).

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Olanzapină Lilly

  • Medicamentele de acest tip pot provoca mişcări neobişnuite, în principal la nivelul feţei sau limbii. Dacă vi se întâmplă acest lucru după ce aţi luat Olanzapină Lilly, spuneţi medicului dumneavoastră.
  • Foarte rar, medicamentele de acest tip determină o asociere de simptome precum febră, respiraţie accelerată, transpiraţii, rigiditate musculară şi toropeală sau somnolenţă. Dacă se întâmplă acest lucru, anunţaţi imediat medicul dumneavoastră.
  • Nu este recomandată utilizarea Olanzapină Lilly la pacienţii vârstnici cu demenţă având în vedere gravitatea reacţiilor adverse.

Dacă suferiţi de oricare dintre afecţiunile următoare, spuneţi medicului dumneavoastră cât mai curând posibil:

  • Diabet zaharat
  • Boală de inimă
  • Boală de ficat sau rinichi
  • Boală Parkinson
  • Epilepsie
  • Probleme la nivelul prostatei
  • Blocaj la nivelul intestinului (ileus paralitic)
  • Boli ale sângelui
  • Accident vascular cerebral sau accident vascular cerebral minor (simptome tranzitorii ale accidentului vascular cerebral).

Dacă suferiţi de demenţă, dumneavoastră, rudele sau persoana care vă îngrijeşte, trebuie să spună medicului dumneavoastră dacă aţi avut vreodată accident vascular cerebral sau accident vascular cerebral minor.

Ca măsură de precauţie de rutină, dacă aveţi vârsta peste 65 ani, poate fi necesar ca medicul dumneavoastră să vă monitorizeze tensiunea arterială.

Olanzapină Lilly nu se este destinat pacienţilor cu vârsta sub 18 ani.

Utilizarea altor medicamente

În timpul tratamentului cu Olanzapină Lilly nu luaţi alte medicamente decât dacă medicul dumneavoastră vă spune că este permis.

Dacă luaţi Olanzapină Lilly în asociere cu antidepresive sau cu medicamente care se iau pentru anxietate sau care vă ajută să dormiţi (tranchilizante), s-ar putea să vă simţiţi somnolent.

Trebuie să-i spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi fluvoxamină (un antidepresiv) sau ciprofloxacină (un antibiotic), deoarece s-ar putea să fie necesar să vi se modifice doza de Olanzapină Lilly.

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală. În special, spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi medicamente pentru boala Parkinson.

Folosirea Olanzapină Lilly cu alimente şi băuturi

Nu consumaţi alcool etilic în timpul tratamentului cu Olanzapină Lilly, deoarece Olanzapină Lilly în asociere cu alcoolul etilic vă pot face să vă simţiţi somnolent.

Sarcina şi alăptarea

Spuneţi medicului dumneavoastră cât mai curând posibil dacă sunteţi gravidă sau credeţi că aţi putea fi gravidă. Nu trebuie să luaţi acest medicament dacă sunteţi gravidă, decât după ce discutaţi cu medicul

dumneavoastră. Nu trebuie să luaţi acest medicament în perioada în care alăptaţi având în vedere că o cantitate mică de Olanzapină Lilly poate trece în laptele matern.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Atunci când utilizaţi Olanzapină Lilly este posibil să vă simţiţi somnolent. Dacă se întâmplă acest lucru, nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi niciun fel de utilaje. Discutaţi cu medicul dumneavoastră.

Informaţii importante privind unele componente ale Olanzapină Lilly

Pacienţii care nu pot utiliza fenilalanină trebuie să aibă în vedere că OLANZAPINĂ LILLY conţine aspartam, care este o sursă de fenilalanină. Medicamentul poate fi dăunător persoanelor cu fenilcetonurie.

Pacienţii care nu pot utiliza manitol trebuie să aibă în vedere că OLANZAPINĂ LILLY conţine manitol.

OLANZAPINĂ LILLY conţine metil parahidroxibenzoat de sodiu şi propil parahidroxibenzoat de sodiu care pot determina o reacţie alergică la unele persoane. O reacţie alergică poate fi recunoscută ca o erupţie tranzitorie la nivelul pielii, mâncărime sau dificultăţi la respiraţie. Aceasta poate apărea imediat sau la un anumit timp după ce aţi luat OLANZAPINĂ LILLY.

Cum să utilizaţi Olanzapină Lilly

Utilizaţi întotdeauna Olanzapină Lilly exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Medicul dumneavoastră vă va spune câte comprimate orodispersabile de Olanzapină Lilly să luaţi şi cât timp trebuie să continuaţi tratamentul. Doza zilnică de Olanzapină Lilly este cuprinsă între 5 şi 20 mg. Spuneţi medicului dumneavoastră dacă simptomele reapar, dar nu întrerupeţi tratamentul cu Olanzapină Lilly decât dacă medicul dumneavoastră vă spune acest lucru.

Trebuie să luaţi Olanzapină Lilly o dată pe zi, conform recomandării medicului dumneavoastră. Încercaţi să luaţi comprimatele în fiecare zi la aceeaşi oră. Nu are importanţă dacă le luaţi cu sau fără alimente. Comprimatele orodispersabile Olanzapină Lilly sunt pentru administrare orală.

Comprimatele orodispersabile de Olanzapină Lilly se sfrâmă uşor, de aceea trebuie sa fiţi precaut când umblaţi cu ele. Nu atingeţi comprimatele cu mâinile ude deoarece se pot sfărâma.

  1. Ţineţi banda cu blister de margini şi separaţi o celulă din blister de restul benzii, rupând cu grijă de-a lungul perforaţiilor din jurul său.
  2. Îndepărtaţi cu grijă folia din partea de jos a celulei.
  3. Scoateţi comprimatul din blister fără să forţaţi.
  4. Puneţi comprimatul în gură. Comprimatul se va dizolva direct în gură, astfel că va fi uşor de înghiţit.

Puteţi, de asemenea, să puneţi comprimatul într-un pahar plin cu apă, suc de portocale, suc de mere, lapte sau cafea şi amestecaţi. În cazul anumitor băuturi, amestecul poate să îşi schimbe culoarea sau să se tulbure. Beţi imediat lichidul.

Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Olanzapină Lilly

Pacienţii care au luat mai mult decât trebuie din Olanzapină Lilly au prezentat următoarele simptome: bătăi rapide ale inimii, agitaţie/agresivitate, tulburări de vorbire, mişcări neobişnuite (în special la nivelul feţei sau limbii) şi un nivel de conştienţă redus. Alte simptome pot fi: confuzie acută, convulsii (epilepsie), comă, o asociere de febră, respiraţie rapidă, transpiraţii, rigiditate musculară şi toropeală

sau somnolenţă, scădere a frecvenţei respiratorii, aspiraţie traheo-bronşică, tensiune arterială crescută sau scăzută, bătăi anormale ale inimii. Anunţaţi imediat medicul sau mergeţi la cel mai apropiat spital. Arătaţi medicului cutia dumneavoastră cu comprimate.

Dacă uitaţi să luaţi Olanzapină Lilly

Luaţi comprimatele imediat ce vă amintiţi. Nu luaţi două doze în aceeaşi zi. Dacă încetaţi să luaţi Olanzapină Lilly

Nu încetaţi să luaţi comprimatele doar pentru că vă simţiţi mai bine. Este important să continuaţi să luaţi Olanzapină Lilly atât timp cât va spune medicul dumneavoastră.

Dacă încetaţi brusc să luaţi Olanzapină Lilly, pot apărea simptome, cum sunt transpiraţii, incapacitatea de a dormi, tremurături, anxietate sau greaţă şi vărsături. Înainte de întreruperea tratamentului, medicul dumneavoastră vă poate recomanda să reduceţi treptat doza.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Olanzapină Lilly poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacţii adverse foarte frecvente: afectează 1 utilizator din 10

  • Creştere în greutate
  • Somnolenţă
  • Creşteri ale concentraţiilor prolactinei din sânge.

Reacţii adverse frecvente: afectează 1 până la 10 utilizatori din 100

  • Modificări ale numărului unor celule din sânge şi ale concentraţiilor grăsimilor din sânge
  • Creştere a concentraţiilor zahărului din sânge şi urină
  • Senzaţie mai accentuată de foame
  • Ameţeli
  • Stare de nelinişte
  • Tremurături
  • Rigiditate sau spasme musculare (incluzând mişcări ale ochilor)
  • Tulburări de vorbire
  • Mişcări neobişnuite (în special la nivelul feţei sau limbii)
  • Constipaţie
  • Uscăciune a gurii
  • Erupţie trecătoare pe piele
  • Pierdere a forţei
  • Oboseală extremă
  • Retenţie de apă care determină umflarea mâinilor, gleznelor sau picioarelor
  • La începutul tratamentului, unele persoane pot simţi senzaţie de ameţeală sau leşin (cu rărirea bătăilor inimii), în special la ridicarea în picioare din poziţie culcat sau şezând. Aceste manifestări dispar, de regulă, de la sine, dar dacă nu dispar, anunţaţi medicului dumneavoastră.
  • Disfuncţii sexuale cum sunt scăderea libidoului la bărbaţi şi femei sau disfuncţie erectilă la bărbaţi.

Reacţii adverse mai puţin frecvente: afectează 1 până la 10 utilizatori din 1000

  • Bătăi rare ale inimii
  • Deveniţi mai sensibil în cazul expunerii la lumina solară
  • Cădere a părului
  • Incontinenţă urinară
  • Absenţa sau scăderea duratei ciclului menstrual.
  • Modificări la nivelul sânilor la bărbaţi şi femei cum ar fi producerea anormală de lapte sau creşterea în volum a sânilor.

Alte reacţii adverse posibile: frecvenţa nu poate fi estimată din datele disponibile.

  • Reacţie alergică (de exemplu umflare la nivelul gurii şi gâtului, mâncărime, erupţie trecătoare pe piele)
  • Diabet zaharat sau agravare a diabetului zaharat, asociat ocazional cu cetoacidoză (corpi cetonici în sânge şi urină) sau comă
  • Scădere a temperaturii normale a corpului
  • Convulsii, de regulă asociate cu un istoric de convulsii (epilepsie)
  • Asociere de febră, respiraţie mai rapidă, transpiraţii, rigiditate musculară şi toropeală sau somnolenţă
  • Spasme ale musculaturii oculare care determină mişcări rotative ale ochilor
  • Bătăi anormale ale inimii
  • Moarte subită inexplicabilă
  • Cheaguri de sânge care se pot manifesta de exemplu ca tromboză venoasă profundă a piciorului sau cheaguri de sânge la nivelul plămânilor
  • Inflamaţia pancreasului care determină durere puternică de stomac, febră şi greaţă
  • Afecţiuni ale ficatului care se manifestă prin îngălbenire a pielii şi a albului ochilor
  • Afecţiune musculară care se manifestă prin dureri inexplicabile şi disconfort
  • Dificultate la urinare
  • Erecţie prelungită şi/sau dureroasă.

În timpul tratamentului cu Olanzapină Lilly, pacienţii vârstnici cu demenţă pot suferi accidente vasculare cerebrale, pneumonie, pierderi necontrolate de urină, căderi, stare de oboseală extremă, halucinaţii vizuale, o creştere a temperaturii corporale, înroşire a pielii şi tulburări la mers. La acest grup de pacienţi s-au raportat şi unele decese.

La pacienţii cu boală Parkinson, Olanzapină Lilly poate agrava simptomele.

Rar, femeile care iau medicamente de acest tip, pentru o perioadă lungă de timp, pot să înceapă să secrete lapte sau să prezinte întreruperi sau neregularităţi ale ciclului menstrual. Dacă acestea persistă, spuneţi medicului dumneavoastră.

Foarte rar, copiii născuţi din mame care au luat Olanzapină Lilly în ultimul trimestru de sarcină (trimestrul al III-lea) pot prezenta tremurături, pot fi somnolenţi sau ameţiţi.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră.

Cum se păstrează Olanzapină Lilly

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Olanzapină Lilly după data de expirare înscrisă pe cutie după EXP..Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A se păstra în ambalajul original pentru a fi protejat de lumină şi umiditate.

Vă rugăm să returnaţi medicamentele neutilizate farmacistului dumneavoastră. Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului

Informaţii suplimentare

Ce conţine OLANZAPINĂ LILLY

  • Substanţa activă este olanzapina. Fiecare comprimat de OLANZAPINĂ LILLY conţine 5 mg, 10 mg, 15 mg sau 20 mg de substanţă activă. Cantiatea exactă este tipărită pe cutia dumneavoastră de OLANZAPINĂ LILLY.
  • Celelalte componente sunt gelatină, manitol (E 421), aspartam, metil parahidroxibenzoat de sodiu (E 219) şi propil parahidroxibenzoat de sodiu (E 217).

Cum arată OLANZAPINĂ LILLY şi conţinutul ambalajului

Comprimatele orodispersabile de OLANZAPINĂ LILLY 5 mg, 10 mg, 15 mg şi 20 mg sunt de culoare galbenă. Comprimate orodispersabile este denumirea tehnică a comprimatelor care se dizolvă direct în gură, astfel încât pot fi înghiţite uşor.

Comprimatele de OLANZAPINĂ LILLY 5 mg, 10 mg, 15 mg şi 20 mg sunt disponibile în cutii care conţin 28, 35, 56 sau 70 comprimate. Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Eli Lilly România S.R.L.

str. Menuetului, nr. 12, corp D, et. 2, 013713 Bucureşti România

Fabricantul

Lilly S.A

Avda. de la Industria 30, 28108 Alcobendas, Madrid Spania

Acest medicament este autorizat în Statele Membre ale AEE sub următoarele denumiri:

Republica Cehă, Finlanda, Germania, Ungaria, Slovacia, Slovenia: Olanzapin Lilly

Bulgaria, Irlanda, Malta: Olanzapine Lilly

Cipru, Grecia: Olansek

Austria, Danemarca, Suedia: Olanzapin Lilly

Belgia, Franţa, Luxemburg: Olanzapine Lilly

România: Olanzapina Lilly

Italia, Polonia:Olanzapina Lilly

Acest prospect a fost aprobat în Februarie 2012

 

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?