Mezym forte 20000, comprimate gastrorezistente, 250 mg

Producător: Berlin - Chemie AG
Substanță activa
Pancreatină
Clasa ATC
A09AA
Format
comprimate gastrorezistente
Afecțiuni
tulburări de digestie şi absorbţie a alimentelor cauzate de insuficienta producere a enzimelor digestive de către pancreas
Producător
Berlin Chemie AG
Acțiune terapeutică
enzime digestive, preparate enzimatice, multienzime

Ce este Mezym forte 20000 şi pentru ce se utilizează

Mezym forte 20000 conţine enzime digestive din pancreas (enzime pancreatice). Mezym forte 20000 se foloseşte în substituţia enzimelor digestive din tulburările de digestie şi absorbţie a alimentelor cauzate de insuficienta producere a enzimelor digestive de către pancreas. Aceasta se poate asocia cu:

 • Inflamaţia cronică a pancreasului (pancreatită cronică) care nu este acutizată
 • Fibroza chistică
 • Îngustarea canalului pancreatic cauzat de tumori sau calculi biliari
 • Operaţii de pancreas
 • Operaţii anterioare ale stomacului sau intestinului
 • Tranzitul intestinal accelerat cauzat de stări de nervozitate sau de boli intestinale infecţioase
 • Deficienţe digestive cu pierderea poftei de mâncare, eructaţii, regurgitări şi diaree (dispepsie)
 • Consumul unor legume greu digerabile, alimente grase sau cu care nu sunteţi obişnuit
 • Tulburări ale sistemului hepatic/vezicii biliare
 • Boala celiacă (o afecţiune autoimună a intestinului subţire)
 • Boală inflamatorie a intestinului (în special, boala Crohn)
 • Diabetul zaharat
 • Sindromul imunodeficienţei dobândite (SIDA)
 • Sindromului chwachman (o boală moştenită care afectează, printre altele, pancreasul)
 • Sindromul Sjogren (o boală autoimună care afectează, printre altele pancreasul)

Înainte să luaţi Mezym forte 20000

Nu utilizaţi Mezym forte 20000

-dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la enzimele pancreatice de origine porcină sau la oricare dintre componente.

-dacă aveţi pancreatită acută şi acutizări ale pancreatitei cronice în stadiul cel mai avansat al bolii. Totuşi dacă pancreatita acută sau cronică dar agravată, dă semne că se ameliorează, medicul dumneavoastră poate decide să vă prescrie ocazional Mezym forte 20000.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Mezym forte 20000

Dacă aveţi fibroză chistică, medicul vă va instrui să fiţi atent(ă) la orice simptom care ar putea fi cauzat de blocarea intestinului (ocluzia intestinală). Dacă observaţi un astfel de simptom, trebuie să nu mai luaţi Mezym forte 20000 şi să contactaţi medicul imediat.

Evitaţi să mestecaţi comprimatele de Mezym forte 20000, întrucât ele conţin enzime active ce pot răni mucoasa gurii. Aveţi aşadar grijă să înghiţiţi întregi comprimatele de Mezym forte 20000.

Folosirea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Absorbţia acidului folic (o vitamină esenţială) din suplimente cu acid folic sau din alimente poate fi diminuată de pulberea pancreatică (substanţa activă din Mezym forte 20000). Medicul ar putea să vă prescrie acid folic suplimentar.

Medicamentele care scad zahărul din sânge (antidiabetice orale) care conţin substanţa activă acarboză sau miglitol ar putea să fie mai puţin eficace dacă utilizaţi în acelaşi timp Mezym forte 20000.

Sarcina şi alăptarea

Puteţi utiliza Mezym forte 20000 în timpul sarcinii şi alăptării după ce aţi consultat medicul. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Nu sunt necesare precauţii speciale.

Informaţii importante privind unele componente din Mezym forte 20000

Mezym forte 20000 conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Cum să luaţi Mezym forte 20000

Luaţi întotdeauna Mezym forte 20000 exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Doze

Dacă nu există o altă recomandare doza uzuală este de: 1 -2 comprimate comprimate gastrorezistente Mezym forte 20000 administrate în timpul meselor (echivalentul a 20000 – 40000 unităţi de lipază la o masă).

Poate fi nevoie de doze mai mari decât cea de mai sus, pentru că ele trebuie stabilite în funcţie de severitatea afecţiunii dumneavoastră digestive (insuficienţă pancreatică exocrină). Medicul dumneavoastră ar putea aşadar să vă crească doza pentru a vă ameliora simptomele (de exemplu să normalizeze frecvenţa sau consistenţa scaunelor sau să amelioreze durerile abdominale) şi pentru a menţine o greutate corporală normală.

Doza zilnică maximă este în funcţie de greutatea corporală. Nu trebuie depăşită doza de 15000-20000 unităţi de lipază pe fiecare kilogram de masă corporală.

Doza la copii este indicată de către medic.

Modul de administrare

Comprimatele de Mezym forte 20000 trebuie înghiţite întregi cu lichid suficient (apă sau suc), în timpul meselor (vezi pct. 2).

Durata tratamentului

Durata utilizării Mezym forte 20000 depinde de evoluţia afecţiunii şi este stabilită de medicul dumneavoastră.

Adresaţi-vă unui medic dacă în 7 – 14 zile, simptomele nu vi se ameliorează sau se agravează.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă vi se pare că efectul Mezym forte 20000 este prea puternic sau prea slab.

Dacă aţi utilizat mai mult Mezym forte 20000decât trebuie

Nu sunt aşteptate efecte dăunătoare dacă luaţi mai mult Mezym forte 20000 decât trebuie. Totuşi, trebuie să luaţi cantitatea recomandată la momentul administrării dozei următoare.

Dacă aţi uitat să utilizaţi Mezym forte 20000

Nu utilizaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să utilizaţi Mezym forte 20000

Dacă încheiaţi tratamentul cu Mezym forte 20000 înainte de termen sau întrerupeţi tratamentul este de aşteptat ca efectul terapeutic să nu apară sau starea de „digestie proastă” să reapară. Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Mezym forte 20000 poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Atenţie: Dacă sunteţi afectat(ă) de oricare dintre următoarele reacţii adverse, nu mai luaţi Mezym forte 20000 şi mergeţi la medic cât mai repede posibil.

Reacţii adverse foarte rare (pot afecta mai puţin de 1 pacient din 10000)

Stomac şi aparat digestiv:

La pacienţii cu fibroză chistică, a fost descrisă îngustarea regiunilor inferioare ale intestinelor după administrarea de doze mari de pulbere pancreatică (substanţa activă din Mezym forte 20000).

Au fost descrise diaree, disconfort gastric şi greaţă după utilizarea pulberii pancreatice.

Sistem imun:

Reacţii alergice, inclusiv erupţii pe piele, strănut, lăcrimare excesivă şi crize de astm bronşic (tulburări respiratorii), au fost descrise după utilizarea pulberii pancreatice.

Frecvenţă necunoscută a reacţiilor adverse (care nu poate fi estimată din datele disponibile):

Rinichi şi sistem urinar:

La pacienţii cu fibroză chistică, poate apărea o excreţie crescută de acid uric în urină, mai ales când se utilizează doze mari de pulbere pancreatică. Dacă aveţi fibroză chistică, medicul dumneavoastră vă va controla nivelul acidului uric din urină pentru a evita formarea de pietre de acid uric.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse se agravează sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului

Cum se păstrează Mezym forte 20000

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi MEZYM FORTE 20000 după data de expirare înscrisă pe cutie şi blister după „EXP”. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective. A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original. Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere.

Intrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Mezym forte 20000

 • Substanţa activă este pancreatină (pulbere de pancreas de porc) 250 mg cu o activitate minimă: lipolitică 20000 U, amilolitică 12000 U şi proteolitică 900 U.
 • Celelalte componente sunt: nucleu: lactoză monohidrat, celuloză microcristalină, dioxid de siliciu coloidal anhidru, crospovidonă, stearat de magneziu; film gastrorezistent: hipromeloză 5mPa^S, copolimer acid metacrilic:etilacrilat 1:1, 250000 suspensie 30%, trietilcitrat, dioxid de titan (E171), talc, simeticonă emulsie(ca substanţă uscată), macrogol 6000, croscarmeloză sodică 30mPa^S, polisorbat 80, aromă de vanilie (501 345 C), aromă de bergamot (501 356 T).

Cum arată Mezym forte 20000 şi conţinutul ambalajului

Comprimate gastrorezistente de culoare albă până la slab cenuşie, cu feţe uşor biconvexe şi suprafeţe lucioase.

Cutie cu 1 blister din Al-Al/PVC/PA a 10 comprimate gastrorezistente Cutie cu 2 blistere din Al-Al/PVC/PA a câte 10 comprimate gastrorezistente Cutie cu 5 blistere din Al-Al/PVC/PA a câte 10 comprimate gastrorezistente Cutie cu 10 blistere din Al-Al/PVC/PA a câte 10 comprimate gastrorezistente Cutie cu 1 blister din Al-PVC/PVDC a 10 comprimate gastrorezistente Cutie cu 2 blistere din Al-PVC/PVDC a câte 10 comprimate gastrorezistente Cutie cu 5 blistere din Al-PVC/PVDC a câte 10 comprimate gastrorezistente Cutie cu 10 blistere din Al-PVC/PVDC a câte 10 comprimate gastrorezistente

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

BERLIN-CHEMIE AG (MENARINI GROUP) Glienicker Weg 125, D-12489 Berlin, Germania

Fabricantul

Berlin Chemie AG (Menarini Group), Glienicker Weg 125, D-12489 Berlin, Germania

Acest prospect fost aprobat în Noiembrie 2011

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. CSID.ro nu este o farmacie online și nu oferă informații legate de preț. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cele mai periculoase infecții ale ochilor