Lamivudina Aurobindo 150 mg comprimate filmate

Substanță activa
lamivudină
Clasa ATC
J05AF
Format
comprimate filmate
Afecțiuni
infecţia cu HIV
Producător
APL Swift Services, Milpharm Limited
Acțiune terapeutică
antiretroviral

Ce este Lamivudina Aurobindo şi pentru ce se utilizează

Lamivudina Aurobindo este utilizat pentru tratamentul infecţiei cu HIV (virusul imunodeficienţei umane) la adulţi, adolescenţi şi copii.

Substanţa activă în Lamivudine Aurobindo este lamivudina. Lamivudine Aurobindo este un tip de medicament cunoscut ca antiretroviral. Aparţine unei clase de medicamente numite analogi nucleozidici inhibitori ai revers transcriptazei (INRT).

Lamivudine Aurobindoeă Aurobindo nu vindecă complet infecţia cu HIV; medicamentul reduce cantitatea de virus din corpul dumneavoastră şi o menţine la un nivel scăzut. De asemenea, creşte numărul de celule CD4 din sângele dumneavoastră. Celulele CD4 reprezintă un tip de globule albe din sânge care au un rol important în ajutarea organismului duneavoastră să lupte împotriva infecţiei.

Răspunsul la tratamentul cu Lamivudina Aurobindo este diferit de la un pacient la altul. Medicul dumneavoastră va urmări eficacitatea tratamentului dumneavoastră.

Ce trebuie să ştiţi înainte să luaţi Lamivudine Aurobindo

Nu luaţi Lamivudina Aurobindo

• dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la lamivudină sau la oricare dintre celelalte componente ale Lamivudina Aurobindo (enumerate la punctul 6)

Discutaţi cu medicul dumneavoastră dacă credeţi că oricare dintre acestea sunt valabile în cazul dumneavoastră.

Atenţionări şi precauţii

Unii dintre pacienţii care iau Lamivudina Aurobindo sau alte asocieri de medicamente utilizate pentru tratamentul infecţiei cu HIV sunt mai expuşi riscului de apariţie a reacţiilor adverse grave. Trebuie să fiţi informaţi asupra factorilor de risc suplimentari:

• dacă aţi avut vreodată afecţiuni ale ficatului, incluzând hepatită B sau C (dacă aveţi infecţie cu virus hepatitic B, nu întrerupeţi tratamentul cu Lamivudina Aurobindo fără recomandarea medicului dumneavoastră, deoarece puteţi avea o recădere a hepatitei)

• dacă sunteţi obez (în special dacă sunteţi femeie)

• dacă aveţi diabet zaharat şi utilizaţi insulină

• dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră aveţi o afecţiune a rinichilor, doza de medicament poate fi modificată.

Spuneţi medicului dumneavoastră dacă oricare dintre cele enumerate mai sus sunt valabile în cazul dumneavoastră. În timpul tratamentului poate fi necesară efectuarea unor teste suplimentare, incluzând analize ale sângelui. Vezi punctul 4 pentru informaţii suplimentare.

Atenţie la simptome importante

La unii dintre pacienţii trataţi cu medicamente împotriva infecţiei cu HIV, pot să apară alte afecţiuni, care pot fi grave. Trebuie să fiţi informat asupra semnelor şi simptomelor importante care pot să apară în timp ce luaţi Lamivudina Aurobindo.

Citiţi informaţiile de la punctul ,,Alte reacţii adverse posibile ale terapiei combinate a infecţiei cu HIV” la punctul 4 a acestui prospect.

Protejarea altor persoane

Infecţia cu HIV se transmite prin contact sexual cu o persoană care are această infecţie sau prin transfuzii de sânge contaminat (de exemplu prin folosirea aceloraşi ace). Tratamentul cu Lamivudine Aurobindo nu opreşte contaminarea cu HIV a altor persoane.

Pentru a proteja alte persoane de infectarea cu HIV:

• Utilizaţi prezervativul când aveţi contacte sexuale orale sau penetrante.

• Nu vă asumaţi riscuri în cazul transfuziilor – de exemplu nu folosiţi ace în comun.

Alte medicamente şi Lamivudina Aurobindo

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente.

Amintiţi-vă să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă începeţi administrarea unui
medicament nou în timp ce luaţi Lamivudina Aurobindo.

Aceste medicamente nu trebuie administrate concomitent cu Lamivudina Aurobindo :

• alte medicamente ce conţin lamivudină (utilizate pentru tratamentul infecţiei cu HIV sau infecţiei cu virusul hepatitic B)

• emtricitabină (utilizată pentru tratamentul infecţiei cu HIV)

• doze mari de cotrimoxazol, un antibiotic.

Spuneţi medicului dacă sunteţi tratat cu oricare dintre aceste medicamente.

Sarcina, alăptarea şi fertilitatea

Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Sarcina

Dacă sunteţi gravidă, rămâneţi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă discutaţi cu medicul dumneavoastră despre beneficiile şi riscurile administrării Lamivudine Aurobindo, pentru dumneavoastră şi copilul dumneavoastră.

Lamivudina Aurobindo şi medicamentele similare pot provoca reacţii adverse fătului. Dacă rămâneţi gravidă în timpul tratamentului cu Lamivudina Aurobindo, medicul dumneavoastră poate să vă recomande efectuarea unor investigaţii suplimentare (incluzând analize ale sângelui) pentru a se asigura că fătul se dezvoltă normal.

Copiii ai căror mame au luat INRT (medicamente asemănătoare Lamivudina Aurobindo) în timpul sarcinii, au un risc scăzut de a fi infectaţi cu HIV. Acest beneficiu este mai mare decât riscul de a prezenta reacţii adverse.

Alăptarea

Femeile infectate cu HIV nu trebuie să alăpteze, pentru că infecţia cu HIV se poate transmite la copil prin laptele matern.

Dacă alăptaţi sau intenţionaţi să alăptaţi spuneţi imediat medicului dumneavoastră.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Este puţin probabil ca Lamivudina Aurobindo să afecteze capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Cum să luaţi Lamivudina Aurobindo

Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Înghiţiţi comprimatul cu apă. Lamivudina Aurobindo poate fi luat cu sau fără alimente.

Dacă nu puteţi înghiţi comprimatele întregi, puteţi să le sfărâmaţi şi să le amestecaţi cu o cantitate mică de alimente sau lichid şi să administraţi imediat întreaga doză.

Luaţi periodic legătura cu medicul dumneavoastră

Lamivudina Aurobindo ajută la controlul afecţiunii dumneavoastră. Trebuie să îl luaţi zilnic pentru a opri agravarea afecţiunii dumneavoastră. Este posibil să dezvoltaţi alte infecţii sau boli, legate de infecţia cu HIV.

Ţineţi legătura permanent cu medicul dumneavoastră şi nu opriţi administrarea Lamivudina Aurobindo fără recomandarea medicului dumneavoastră.

Doza pe care trebuie să o luaţi

Adulţi şi adolescenţi cu greutatea de cel puţin 30 kg:

Doza uzuală de Lamivudine Aurobindo este de 300 pe zi luată ca:

• Un comprimat de 150 mg de două ori pe zi, la interval de aproximativ 12 ore. Copii cu greutatea între 21 şi 30 kg

• jumătate de comprimat (1/2) de Lamivudina Aurobindo (75 mg) dimineaţa, şi

• un comprimat de Lamivudina Aurobindo (150 mg) seara.

Copii cu greutatea între 14 şi 21 kg

• jumătate de comprimat (1/2) de Lamivudina Aurobindo (75 mg) dimineaţa, şi

• jumătate de comprimat (1/2) de Lamivudina Aurobindo (75 mg) seara.

Pentru tratamentul copiilor cu vârsta peste 3 luni şi al pacienţilor care nu pot înghiţi comprimate sau care necesită doze mai mici, medicamentul este disponibil şi sub formă de soluţie orală.

Dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră aveţi o afecţiune a rinichilor, doza de medicament poate fi modificată.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră dacă această situaţie este valabilă în cazul dumneavoastră sau al copilului dumneavoastră.

Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Lamivudina Aurobindo

Este puţin probabil ca administrarea accidentală a unei cantităţi mai mari de Lamivudina Aurobindo să determine probleme grave.

Dacă luaţi prea mult, spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului sau adresaţi-vă unităţii de primiri urgenţe a celui mai apropiat spital pentru recomandări ulterioare.

Dacă uitaţi să luaţi Lamivudina Aurobindo

Dacă uitaţi să luaţi o doză, luaţi-o imediat ce vă aduceţi aminte. Continuaţi apoi tratamentul ca înainte. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.
Dacă aveţi întrebări suplimentare despre acest medicament discutaţi cu medical dumneavoastră sau farmacistul.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

În timpul tratamentului infecţiei cu HIV, poate fi dificil de stabilit dacă un simptom reprezintă o reacţie adversă a tratamentului cu Lamivudina Aurobindo sau este determinat de alte medicamente pe care le luaţi sau reprezintă un simptom al infecţiei cu HIV.

Din acest motiv, este foarte important să spuneţi medicului dumneavoastră despre orice modificări ale stării dumneavoastră de sănătate.

Pe lângă reacţiile adverse determinate de Lamivudina Aurobindo enumerate mai jos, pot să apară şi alte afecţiuni în timpul terapiei combinate împotriva infecţiei cu HIV.

Este important să citiţi informaţiile menţionate la sfârşitul acestui punct ,,Alte reacţii adverse posibile ale terapiei combinate împotriva infecţiei cu HIV”.

Reacţii adverse frecvente

Acestea pot afecta până la 1 din 10 pacienţi:

• durere de cap

• stare de rău (greaţă)

• stare de rău (vărsături)

• diaree

• dureri de stomac

• oboseală, lipsă de energie

• febră (temperatură crescută)

• stare generală de rău

• dureri ale muşchilor şi disconfort

• dureri ale articulaţiilor

• dificultăţi la adormire (insomnie)

• tuse

• iritaţie la nivelul nasului, secreţie nazală

• erupţii pe piele

• căderea părului (alopecie) .

Reacţii adverse mai puţin frecvente

Acestea pot afecta până la 1 din 100 de pacienţi:

Reacţii adverse mai puţin frecvente care pot fi evidenţiate prin analize ale sângelui sunt:

• reducere a numărului de celule sanguine implicate în coagularea sângelui (trombocitopenie)

• un număr scăzut de globule roşii în sânge (anemie) şi număr scăzut de globule albe în sânge (neutropenie)

• creşterea valorilor enzimelor ficatului

Reacţii adverse rare

Acestea pot afecta până la 1 din 1000 de pacienţi:

• reacţie alergică gravă care poate duce la umflarea feţei, limbii sau gâtului, determinând dificultăţi la înghiţire sau în respiraţie

• acidoză lactică (vezi următorul punct „Alte reacţii adverse posibile ale terapiei combinate a infecţiei cu HIV7)

• inflamaţia pancreasului (pancreatită)

• distrugerea ţesutului muscular

• afecţiuni ale ficatului cum sunt icter, mărirea ficatului sau ficat gras, inflamaţia ficatului (hepatită)

O reacţie adversă rară care poate fi evidenţiată prin analize ale sângelui este:

• creşterea concentraţiei unei enzime numită amilază

Reacţii adverse foarte rare

Acestea pot afecta până la 1 din 10000 de pacienţi:

• senzaţie de amorţeală sau furnicături la nivelul braţelor, picioarelor, mâinilor şi piciorului.

O reacţie adversă foarte rară care poate fi evidenţiată printr-o analiză a sângelui este:

• incapacitatea măduvei osoase de a produce celule roşii noi (aplazie eritrocitarăpură).

Dacă aveţi reacţii adverse

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului, dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect.

Alte reacţii adverse posibile ale terapiei combinate a infecţiei cu HIV

Tratamentul combinat cum este cel cu Lamivudina Aurobindo, poate crea condiţii pentru dezvoltarea altor afecţiuni în timpul tratamentului infecţiei cu HIV.

Infecţiile vechi se pot reactiva

Pacienţii cu infecţie cu HIV avansată (SIDA) au un sistem imunitar slăbit şi sunt mai predispuşi să dezvolte infecţii grave (infecţii oportuniste). Când aceşti pacienţi încep tratamentul, pot constata că infecţii vechi, ascunse se pot reactiva, determinând apariţia de semne şi simptome de inflamaţie. Aceste simptome sunt probabil datorate faptului că sistemul imunitar devine mai puternic, astfel încât organismul începe să lupte împotriva acestor infecţii.

Dacă aveţi orice simptom de infecţie în timp ce luaţi Lamivudina Aurobindo:

Spuneţi imediat medicului dumneavoastră. Nu luaţi alte medicamente pentru tratarea infecţiei fără recomandarea medicului dumneavoastră.

Forma corpului dumneavoastră se poate modifica

Pacienţii trataţi cu terapie antiretrovirală combinată a infecţiei cu HIV, pot constata modificări ale formei corpului, ca urmare a modificărilor apărute în distribuţia grăsimii:

• dispariţia grăsimii de pe picioare, braţe şi faţă,

• creşterea stratului de grăsime din jurul abdomenului (burtă) sau de la nivelul sânilor sau în jurul organelor interne,

• pot să apară depuneri de grăsime la nivelul cefei (numită uneori „ceafa de bizon”).

Nu sunt cunoscute în prezent cauzele acestor modificări sau efectele pe termen lung asupra sănătăţii dumneavoastră. Dacă observaţi orice modificări în forma corpului dumneavoastră spuneţi medicului dumneavoastră.

Acidoza lactică este o reacţie adversă rară, dar gravă

Unii pacienţi trataţi cu lamivudină sau alte medicamente asemănătoare (INRT) au dezvoltat o tulburare numită acidoză lactică; s-a înregistrat totodată şi creşterea în dimensiuni a ficatului.

Acidoza lactică este determinată de acumularea de acid lactic în organism. Este o tulburare rară; dacă apare, se dezvoltă de obicei după câteva luni de tratament. Vă poate pune în pericol viaţa, determinând insuficienţa organelor interne.

Acidoza lactică apare cu mai mare probabilitate la pacienţii cu afecţiuni ale ficatului sau la persoanele obeze (cu greutate corporală mare), în special la femei.

Semnele acidozei lactice includ:

• respiraţie amplă, rapidă, dificilă

• somnolenţă

• senzaţie de amorţeală sau slăbiciune la nivelul membrelor

• senzaţie de rău (greaţă), stare de rău (vărsături)

• dureri de stomac.

In timpul tratamentului, medicul dumneavoastră vă va monitoriza pentru semnele acidozei lactice. Dacă aveţi oricare dintre simptomele enumerate mai sus sau orice alt simptom care vă îngrijorează;

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră cât mai curând posibil.

Este posibil să aveţi probleme osoase

Unii pacienţi trataţi cu terapie combinată a infecţiei cu HIV dezvoltă o afecţiune numită osteonecroză. În cadrul acestei boli, o parte din ţesutul osos se distruge din cauza aportului redus de sânge către ţesutul osos. Pacienţii sunt mai expuşi riscului de a avea această afecţiune:

• dacă au luat tratament combinat o perioadă lungă de timp

• dacă au luat concomitent medicamente antiinflamatoare, numite corticosteroizi

• dacă au consumat alcool etilic

• dacă sistemul lor imunitar este foarte slăbit

• dacă sunt supraponderali.

Semnele osteonecrozei includ:

• rigiditate a articulaţiilor

• disconfort şi durere (în special la nivelul şoldului, genuchiului sau umărului)

• dificultate la mişcare.

Dacă observaţi oricare dintre aceste simptome:

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

Alte reacţii adverse pot fi evidenţiate prin analize ale sângelui

Terapia combinată a infecţiei cu HIV poate determina, de asemenea:

• concentraţii crescute de acid lactic în sânge care, în cazuri rare, pot determina acidoză lactică

• concentraţii crescute de zahăr şi grăsimi (trigliceride şi colesterol) în sânge

• rezistenţă la insulină (în cazul în care aveţi diabet zaharat, este posibil să vă modificaţi doza de insulină pentru a controla concentraţia de zahăr din sânge).

Cum se păstrează Lamivudina Aurobindo

A nu se lăsa acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor. A se păstra la temperaturi sub 30oC.

Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie după EXP. Data expirării se referă la ultima zi a lunii respective.

Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

Ce conţine Lamivudine Aurobindo

– Substanţa activă este lamivudină. Un comprimat filmat conţine lamivudină 150 mg.

– Celelalte componente sunt:

Nucleu: Celuloză microcristalină (E460), amidonglicolat de sodiu (tip A), stearat de magneziu (E572)

Filmul comprimatului: Hipromeloză (E464), macrogol 400, dioxid de titan (E171) şi polisorbat 80 (E433).

Cum arată Lamivudine Aurobindo şi conţinutul ambalajului

Comprimat filmat

Comprimate filmate, în formă de romb, de culoare albă până la aproape albă, inscripţionate cu „Z” şi ’25 ‘de o parte şi de alta a liniei mediane şi cu o linie mediană de cealaltă parte. Dimensiunile sunt 13,9 mm x 6,9 mm. Comprimatul poate fi divizat în două jumătăţi egale.

Lamivudine Aurobindo comprimate filmate este disponibil în blister transparent din PVC-Aclar/Al şi flacon din PEID închis cu dop din polipropilenă.

Blister: 1, 14, 30, 60, 120 şi 500 comprimate filmate Flacon: 60 şi 500 comprimate filmate

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Aurobindo Pharma (Malta) Limited Vault 14, Level 2, Valletta Waterfront Floriana FRN 1913 Malta

Fabricanţii

APL Swift Services (Malta) Limited HF26, Hal Far Industrial Estate, Hal Far Birzebbugia, BBG 3000 Malta

Milpharm Limited
Ares, Odyssey Business Park
West End Road
South Ruislip HA4 6QD
Marea Britanie

Acest medicament este autorizat în Statele Membre ale Spaţiului Economic European sub următoarele denumiri comerciale:

Franţa – Lamivudine Aurobindo 150 mg comprimé pelliculé sécable

Germania – Lamivudin Aurobindo 150 mg Filmtabletten

Italia – Lamivudina Aurobindo 150 mg compresse rivestite con film

Malta – Lamivudine Aurobindo 150 mg film-coated tablets

Olanda – Lamivudine Aurobindo 150 mg filmomhulde tabletten

Portugalia – Lamivudina Aurobindo 150 mg

România – Lamivudine Aurobindo 150 mg comprimate filmate

Spania – Lamivudina Aurobindo 150 mg comprimidos recubiertos con película

Marea Britanie – Lamivudine Aurobindo 150 mg film-coated tablets

Acest prospect a fost revizuit în Octombrie 2012

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Intervențiile ginecologice laparoscopice: „Sunt multe paciente care cer la câteva ore după să plece acasă, pentru că nici nu se simt operate”