Jodid 100 g, 200 g, comprimate

Producător: Merck KGaA
Substanță activa
kalii iodidum
Clasa ATC
H03CA
Format
comprimate
Afecțiuni
gusa endemica
Producător
Merck KGaA
Acțiune terapeutică
Prevenirea guşei endemice

Compoziţie

Jodid 100
Un comprimat conţine iod 100 g sub formă de iodură de potasiu 130,8 g şi excipienţi: celuloză microcristalină, dioxid de siliciu coloidal, stearat de magneziu, amidon de porumb, celuloză pulbere, lactoză monohidrat.

Jodid 200
Un comprimat conţine iod 200 ^g sub formă de iodură de potasiu 261,6 g şi excipienţi: celuloză microcristalină, dioxid de siliciu coloidal, stearat de magneziu, amidon de porumb, celuloză pulbere, lactoză monohidrat..

Grupa farmacoterapeutică: preparate hormonale sistemice (excl. Hormoni sexuali) şi insuline, terapia tiroidei, iodoterapice.

Indicaţii terapeutice

Tratamentul şi profilaxia tulburărilor datorate deficitului de iod:

– Prevenirea guşei endemice, inclusiv în timpul sarcinii,

– Prevenirea recidivelor de guşă în continuarea tratamentului cu hormoni tiroidieni sau după tratamentul chirurgical al guşii prin deficit de iod,

– Tratamentul guşii la nou-născuţi, copii şi adolescenţi,

Contraindicaţii

Hipersensibilitate la iodura de potasiu sau la oricare dintre excipienţi. Hipertiroidism manifest.

Hipertiroidism latent în cazul administrării unor doze mai mari de 150 g iod pe zi.

Precauţii

Înainte de începerea terapiei cu iod trebuie exclusă existenţa autonomiei tiroidiene difuze sau focale utilizând metode specifice de diagnostic deoarece în această situaţie hipertiroidismul poate fi indus cu doze zilnice de iod > 150 g.

Datorită conţinutului în lactoză, pacienţii cu afecţiuni ereditare rare de intoleranţă la galactoză, deficit de lactază (Lapp) sau sindrom de malabsorbţie la glucoză-galactoză nu trebuie să utilizeze acest medicament.

Interacţiuni

Deficitul de iod creşte răspunsul la terapia antitiroidiană în caz de hipertiroidism iar excesul de iod scade acest răspuns.

Prin urmare, orice administrare a iodului care poate fi evitată se va opri înainte şi în timpul tratamentului hipertiroidismului.

De asemenea, medicamentele antitiroidiene blochează legarea organică a iodului la nivelul glandei tiroidiene şi pot să acţioneze ca generatori ai guşii. Captarea iodului în tiroidă este inhibată competitiv de perclorat şi tiocianat (la concentraţii plasmatice de peste 5 mg/dl).

Captarea şi turnover-ul iodului la nivelul tiroidei sunt stimulate de TSH.

Tratamentul concomitent cu litiu şi doze mari de iod care inhibă secreţia hormonală pot să favorizeze guşa şi hipotiroidismul.

Dozele mari de iodură de potasiu în asociere cu diuretice care economisesc potasiul pot să producă hiperpotasemie.

Atenţionări speciale

Administrarea iodului în hipotiroidism nu este recomandată; excepţie face hipotiroidia datorată deficitului sever de iod sau a utilizării inadecvate a acestuia.

Administrarea iodului poate să influenţeze negativ tratamentul cu iod radioactiv al hipertiroidismului, nodulilor autonomi sau carcinomului tiroidian.Se va evita administrarea de iod dacă se suspectează prezenţa carcinomului tiroidian.

Sarcina şi alăptarea

Iodul traversează bariera feto-placentară şi poate să producă – la doze mari – hipotiroidism şi guşă la făt. Iodul se excretă în laptele matern, dar dozele terapeutice nu sunt periculoase pentru nou născut. Doze foarte mari de iod (de ordinul miligramelor) trebuie evitate în timpul sarcinii şi alăptării datorită sensibilităţii mari la iod a glandei tiroide a fătului şi a nou născutului.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Jodid nu are nici o influenta asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje..

Cum să utilizaţi Jodid

Doze şi mod de administrare

Prevenirea guşii endemice:

– Sugari şi copii:

Doza uzuală este de 50 – 100 ^g iod pe zi.

– Adolescenţi şi adulţi:

Doza uzuală este de 100 – 200 ^g iod pe zi.

– Sarcină şi alăptare:

Doza uzuală este de 150-200 g iod pe zi.

Prevenirea recidivelor de guşă în continuarea tratamentului cu hormoni tiroidieni sau după tratamentul chirurgical al guşii prin deficit de iod. Doza uzuală este de 100 – 200 g iod pe zi.

Tratamentul guşii endemice:

– Nou născuţi, copii:

Doza uzuală este de 100 – 200 g iod pe zi.

– Adolescenţi:

Doza uzuală este de 200 g iod pe zi.

Comprimatele se vor lua în doză unică, după masă, cu o cantitate suficientă de lichid. Administrarea profilactică a comprimatelor de iod trebuie efectuată timp de luni sau ani, uneori toată viaţa.

Pentru tratamentul guşii datorate deficitului de iod la nou născuţi, de obicei este suficientă o perioadă de tratament de 2 – 4 săptămâni. Copiii şi adolescenţii necesită obişnuit un tratament de 6 – 12 luni sau mai mult.

Reacţii adverse

Nu se aşteaptă reacţii adverse în timpul tratamentului cu Jodid. Atunci când tiroida prezintă zone mari de autonomie, nu poate fi exclusă în întregime posibilitatea de apariţie a hipertiroidismului la dozele zilnice de iod mai mari de 150 ^g.

Pacienţii vârstnici care prezintă guşă de mult timp reprezintă grupul cu risc de a dezvolta reacţii adverse.

Supradozaj

Simptomele supradozajului sunt: mucoase maronii, vărsături, dureri abdominale şi diaree. Pot să apară deshidratare şi şoc. În cazuri rare, a fost observată stenoza esofagiană. Cazuri de deces au apărut la doze foarte mari de iod (30 – 250 ml tinctură de iod). Supradozajul cronic poate determina aşa-numitul iodism (rinită, conjuctivită, gastroenterită şi bronşită).

Tratamentul supradozajului cu doză unică: lavaj gastric, tratamentul tulburărilor hidroelectrolitice, tratamentul şocului. în caz de supradozaj după doze repetate se întrerupe tratamentul cu iod. Hipertiroidismul prin aport de iod este tratat cu antitiroidiene, plasmafereză sau tiroidectomie.

Informatii suplimentare

Păstrare
A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj. A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original. A nu se lăsa la îndemâna copiilor.

Ambalaj
Cutie cu 4 blistere din PP/Al a câte 25 comprimate. Cutie cu 4 blistere din PVC/Al a câte 25 comprimate.

Producător

Merck KGaA,
Frankfurter Strasse 250, 64293 Darmstadt, Germania

Deţinătorul Autorizaţiei de punere pe piaţă

Merck KGaA,
Frankfurter Strasse 250, 64293 Darmstadt, Germania

Data ultimei verificări a prospectului Iunie 2006

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica
Medicamente din aceeași clasă