ITRACONAZOL 100 mg

Producător: S.C. SLAVIA PHARM S.R.L.
Substanță activa
Itraconazol
Clasa ATC
J02AC
Format
capsule
Afecțiuni
candidoza vulvovaginala
Producător
S.C. SLAVIA PHARM S.R.L.
Acțiune terapeutică
antiinfectios de uz sistemic, antimicotic sistemic

Compozitie

O capsula contine itraconazol 100 mg si excipienti: continutul capsulei: sfere de zahar, hipromeloza, copolimer butilat-metacrilat bazic (Eudragit E 100); capsula: dioxid de titan (E 171), galben de chinolina (E 104), Sunset Yellow FCF (E 110), Brilliant Blue FCF (E 133), Ponceau 4R (E 124), gelatina, parahidroxibenzoat de metil, parahidroxibenzoat de propil.

Grupa farmacoterapeutica: antiinfectioase de uz sistemic; antimicotice sistemice; triazol – derivati

Indicatii terapeutice/ Contraindicatii

Indicatii terapeutice

Afectiuni ginecologice: candidoza vulvovaginala;

-Afectiuni dermatologice si oftalmologice: pitiriasis versicolor, dermatomicoze, keratite fungice si candidoze orale, onicomicoze cauzate de dermatofiti sau levuri;

-Micoze sistemice: aspergiloze si candidoze sistemice, criptococoze (incluzand meningita cu criptococcus), histoplasmoze, sporotrichoze, paracoccidioidomicoze, blastomicoze si alte tipuri rare de micoze sistemice sau tropicale.

Contraindicatii

Hipersensibilitate cunoscuta la itraconazol sau la oricare dintre excipienti.

Utilizarea concomitenta de terfenadina, astemizol, mizolastin, cisaprida, dofetilid, chinidina, pimozida, bepridil, inhibitorii reductazei HMG-CoA metabolizati de CYP3A4 cum sunt simvastatina si lovastatina, triazolam si midazolam oral sunt contraindicate in timpul tratamentului cu itraconazol.

Alaptare daca sugarul este tratat cu cisaprida.

Precautii

Intr-un studiu cu itraconazol i.v. la un voluntar sanatos, a fost observata o scadere tranzitorie asimptomatica a fractiei de ejectie a ventriculului stang; aceasta s-a remis inaintea urmatoarei administrari intravenoase. Relevanta clinica a acestor rezultate la formele orale este necunoscuta.

Itraconazolul a demonstrat a avea un efect inotropic negativ si a fost asociat cu rapoarte de insuficienta cardiaca congestiva. Itraconazolul nu trebuie administrat la pacientii cu insuficienta cardiaca congestiva sau istoric de insuficienta cardiaca congestiva decat in cazul in care beneficiul depaseste evident riscul. Aceasta evaluare individuala beneficiu/risc ar trebui sa ia in considerare factori precum severitatea indicatiei, regimul de dozaj si factorii de risc individual pentru insuficienta cardiaca congestiva. Acesti factori de risc includ boli cardiace, cum sunt bolile ischemice si valvulare; bolile cronice obstructive pulmonare; insuficienta renala si alte afectiuni edematoase. Astfel de pacienti trebuie informati asupra semnelor si simptomelor insuficientei cardiace congestive, trebuie tratati cu precautie si monitorizati in timpul tratamentului pentru semnele si simptomele insuficientei cardiace congestive; daca astfel de semne sau simptome apar in timpul tratamentului, cu itraconazol acesta trebuie intrerupt.

Uz pediatric: deoarece datele clinice de administrare a itraconazol capsule la copii sunt limitate, itraconazol capsule nu trebuie utilizat la acesti pacienti decat daca beneficiile depasesc riscurile potentiale.

In cazul aparitiei unei neuropatii care poate fi atribuita itraconazolului, tratamentul trebuie intrerupt.

Interactiuni/ Atentionari speciale

Interactiuni

Medicamente care afecteaza metabolizarea itraconazolului:

Au fost realizate studii de interactiune medicamentoasa cu rifampicina, rifabutina si fenitoina. Deoarece, in aceste studii, biodisponibilitatea itraconazolului si a hidroxi-itraconazolului a fost scazuta

intr-o asemenea masura incat eficacitatea poate fi mult redusa, asocierea itraconazol cu acesti inductori enzimatici potenti nu este recomandata. Nu sunt disponibile date referitoare la alti inductori enzimatici, cum sunt carbamazepina, fenobarbitalul si izoniazida, dar pot fi anticipate efecte similare.

Deoarece itraconazol este metabolizat in principal prin CYP3A4, inhibitorii potenti ai acestei enzime pot creste biodisponibilitatea itraconazolului. Exemple sunt: ritonavir, indinavir, claritromicina si eritromicina.

Efectele itraconazolului asupra metabolizarii altor medicamente:

Itraconazol poate inhiba metabolizarea medicamentelor ce sunt metabolizate de familia citocromului 3A. Acest fapt poate determina o crestere si/sau o prelungire a efectelor acestora, incluzand reactii adverse. Dupa intreruperea tratamentului, concentratiile plasmatice de itraconazol scad treptat, in functie de doza si durata tratamentului (vezi pct. 5.2 Proprietati farmacocinetice). Acest aspect trebuie avut in vedere atunci cand se considera efectul inhibitor al itraconazolului asupra medicamentelor co-administrate.

Exemple:

Medicamente ce nu trebuie utilizate in timpul tratamentului cu itraconazol: terfenadina, astemizol, mizolastin, cisaprida, triazolam, midazolam, dofetilid, chinidina, pimozida, inhibitorii reductazei HMG-CoA metabolizati de CYP3A4 cum sunt simvastatina si lovastatina.

Blocantele canalelor de calciu pot avea efecte inotrope negative care pot fi adaugate celor ale itraconazolului; itraconazol poate sa inhibe metabolizarea blocantelor canalelor de calciu. De aceea, este necesara prudenta la co-administrarea de itraconazol si blocante ale canalelor de calciu.

Medicamente ale caror concentratii plasmatice, efecte sau reactii adverse trebuie monitorizate. Daca este necesar, in cazul co-administrarii cu itraconazol doza lor trebuie redusa:

anticoagulante orale;

inhibitorii proteazei HIV cum sunt ritonavir, indinavir, saquinavir;

anumite medicamente antineoplazice cum sunt alcaloizii vinca, busulfan, docetaxel si trimetrexat;

blocante ale canalelor de calciu metabolizate prin CYP3A4 cum sunt dihidropiridina si verapamil;

anumite medicamente imunosupresoare: ciclosporina, tacrolimus, rapamicina (cunoscuta de asemenea ca sirolimus).

altele: digoxina, carbamazepina, buspirona, alfentanil, alprazolam, brotizolam, midazolam i.v., rifabutina, metilprednisolona, ebastina, reboxetina, halofantrina, quinidina, tolterodina, lercanidipina, lumefantrina, artemeter, hidrochinidina, anticonvulsivante inductoare enzimatice (carbamazepina, fenobarbital, primidona), sildenafil, didanozina, buprenorfina, medicamentele ce scad pH-ul gastric.

Nu au fost observate interactiuni cu AZT (zidovudina) si fluvastatina.

Nu s-au evidentiat efecte induse de itraconazol asupra metabolizarii etinilestradiol sau noretisteron.

Studiile in vitro au aratat ca nu exista interactiuni asupra legarii de proteinele plasmatice intre itraconazol si imipramina, propranolol, diazepam, cimetidina, indometacin, tolbutamida si sulfametazina.

Atentionari speciale

Blocantele canalelor de calciu pot avea efecte inotrop negative care pot fi adaugate efectelor itraconazolului; itraconazolul poate sa inhibe metabolizarea blocantelor de canale de calciu. De aceea, se recomanda prudenta la co-administrarea de itraconazol si blocantele de canale de calciu.

itraconazolul are potential pentru interactiuni medicamentoase importante clinic (vezi pct. 4.5 Interactiuni cu alte produse medicamentoase, alte interactiuni).

Aciditate gastrica scazuta: absorbtia itraconazol din capsulele itraconazol este afectata atunci cand aciditatea gastrica este scazuta. La pacientii care utilizeaza medicamente de neutralizare a aciditatii gastrice (de exemplu hidroxid de aluminiu) acestea ar trebui administrate la cel putin doua ore de la administrarea itraconazol capsule. La pacientii cu aclorhidrie cum sunt pacientii cu SIDA si cei care utilizeaza inhibitori ai secretiei gastrice (de exemplu antagonistii H2, inhibitorii pompei protonice) se recomanda administrarea itraconazol capsule cu un lichid acidulat.

Cazuri foarte rare de hepatotoxicitate severa, incluzand unele cazuri de afectare hepatica acuta letala, au aparut la utilizarea itraconazolului. Majoritatea acestor cazuri au implicat pacienti care aveau o boala hepatica pre-existenta, au fost tratati pentru indicatii sistemice, aveau alte afectiuni si/sau erau sub tratament cu alte medicamente hepatotoxice. Unii pacienti nu prezentau factori de risc evidenti pentru afectiune hepatica. Unele dintre aceste cazuri au fost observate in prima luna de tratament, incluzand cazurile aparute in prima saptamana. Monitorizarea functiei hepatice trebuie avuta in vedere la pacientii

sub tratament cu itraconazol. Pacientii trebuie sfatuiti sa raporteze imediat medicului semnele si simptomele sugestive de hepatita cum sunt anorexia, greata, varsaturile, oboseala, durerea abdominala si culoarea inchisa a urinei. La acesti pacienti, tratamentul trebuie oprit imediat iar testarea functiilor hepatice trebuie initiata. La pacientii cu enzimele hepatice crescute sau cu afectiune hepatica activa sau care au avut experienta toxicitatii hepatice la alte medicamente, tratamentul nu trebuie initiat decat in cazul in care beneficiul preconizat depaseste riscul unei afectari hepatice. In asemenea cazuri este necesara monitorizarea enzimelor hepatice.

Disfunctii hepatice: itraconazolul este metabolizat predominant in ficat. Timpul de injumatatire terminal al itraconazol la pacientii cirotici este oarecum prelungit. Biodisponibilitatea orala la acesti pacienti este oarecum scazuta. In aceste cazuri poate fi luata in considerare o ajustare a dozei.

Afectiuni renale: biodisponibilitatea orala a itraconazolului poate fi mai scazuta la pacientii cu insuficienta renala. Se recomanda ajustarea dozei.

Nu exista informatii privind hipersensibilitatea incrucisata intre itraconazol si alti azoli antifungici. Totusi, se recomanda prudenta la prescrierea itraconazolului la pacientii cu hipersensibilitate cunoscuta la alti azoli.

La pacientii cu neutropenie, SIDA, in starea stationara, concentratiile plasmatice de itraconazol sunt scazute ceea ce justifica utilizarea unor doze crescute si monitorizarea acestor parametri daca exista suspiciunea prezentei unor elemente care pot modifica absorbtia medicamentului.

Deoarece medicamentul contine zahar, administrarea nu este recomandata la pacientii cu intoleranta la fructoza, cu sindrom de malabsorbtie a glucozei, galactozei, sau deficit de sucraza – isomaltaza.

Sarcina si alaptarea:

Administrat in doze mari la femelele gestante de sobolan si la soarece, itraconazolul a crescut incidenta malformatiilor fetale si a produs efecte adverse asupra embrionului. Nu sunt disponibile studii clinice cu itraconazol la femeile gravide. Prin urmare, itraconazolul poate fi administrat numai in cazurile de micoze sistemice potential letale si cand in aceste cazuri beneficiile terapeutice depasesc riscurile potentiale asupra fatului. In special in primul trimestru de sarcina trebuie evitata administrarea itraconazolului.

O cantitate foarte mica de itraconazol este excretata in laptele uman. Prin urmare, beneficiile preconizate ale terapiei cu itraconazol capsule trebuie evaluate fata de riscul potential in alaptare. In cazul in care exista dubii pacienta nu trebuie sa alapteze. Daca sugarul primeste tratament cu cisaprida, administrarea la mama a itraconazolului este contraindicata.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Medicamentul nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Doze si mod de administrare

Pentru o absorbtie maxima se recomanda administrarea itraconazolului imediat dupa o masa principala.

INDICATII TERAPEUTICE DOZA DURATA
Indicatii ginecologice
Candidoza vulvovaginala 200 mg itraconazol de 2 ori pe zi 1 zi
200 mg itraconazol o data pe zi 3 zile
Indicatii dermatologice
Pityriasis versicolor 200 mg itraconazol o data pe zi 7 zile
Dermatomicoze 200 mg itraconazol o data pe zi 7 zile
100 mg itraconazol o data pe zi 15 zile
Regiuni puternic keratinizate:

 

Tinea pedis plantar 200 mg itraconazol de doua ori pe zi 7 zile
Tinea manus palmar 100 mg itraconazol o data pe zi 30 zile
Candidoza orala 100 mg itraconazol o data pe zi 15 zile

In cazul pacientilor cu imunitate scazuta (neutropenie, SIDA sau transplant) biodisponibilitatea itraconazolului poate fi scazuta, putand fi necesara dublarea dozelor.

INDICATII TERAPEUTICE DOZA DURATA
Indicatii oftalmologice
Keratite fungice 200 mg itraconazol o data pe zi 21 zile
Onicomicoze:
Tratament puls 200 mg itraconazol de doua ori pe zi o saptamana
Infectii ale unghiilor mainii Doua tratamente puls
Infectii ale unghiilor picioarelor Trei tratamente puls

Tratamentele puls sunt separate de o pauza de 3 saptamani.

Raspunsul clinic devine evident la cresterea unghiilor dupa terminarea tratamentului.

Tratamentul onicomicozelor poate fi continuu (200 mg itraconazol/zi) 3 luni.

INDICATII TERAPEUTICE DOZA DURATA OBSERVATII
Micoze sistemice
Aspergiloza

Candidoza

200 mg itraconazol o data pe zi

100 – 200 mg itraconazol o data pe zi

2 – 5 luni

3 sapt.- 7 luni

200 mg itraconazol de doua ori pe zi in bolile invazive
sau diseminate
Criptococoze

– nonmeningeale

– meningeale

200 mg itraconazol o data pe zi

200 mg itraconazol de doua ori pe zi

2 luni – 1 an

2 luni – 1 an

intretinere

(cazuri meningeale)

200 mg itraconazol o data pe zi

Histoplasmoze 200 mg itraconazol o data pe zi

200 mg itraconazol de doua ori pe zi

8 luni
Sporotricoze 100 mg itraconazol o data pe zi 3 luni
Paracoccidioidomicoze 100 mg itraconazol o data pe zi 6 luni
Chromomicoze 100 – 200 mg itraconazol o data pe zi 6 luni
Blastomicoze 100 mg itraconazol o data pe zi

200 mg itraconazol de doua ori pe zi

6 luni

 

Reactii adverse/ Supradozaj

Reactii adverse

Reactiile adverse cel mai frecvent raportate in asociere cu utilizarea itraconazolului au fost cele de origine gastro-intestinala, precum: dispepsie, greata, varsaturi, dureri abdominale, diaree si constipatie. Alte reactii adverse raportate includ: cefalee, cresteri reversibile ale enzimelor hepatice, hepatita, tulburari

menstruale, vertij si reactii alergice (cum sunt prurit, eruptie cutanata, urticarie si angioedem), neuropatie periferica, sindrom Stevens-Johnson, alopecie, hipokaliemie, edem, insuficienta cardiaca congestiva si edem pulmonar.

Cazuri de hepatotoxicitate severa, incluzand unele cazuri de afectare hepatica acuta letala, au aparut la utilizarea itraconazolului.

Supradozaj

Nu s-au raportat cazuri de supradozaj.

Informatii suplimentare

Pastrare

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.

A se pastra la temperaturi sub 25ºC, in ambalajul original.

A nu se lasa la indemana copiilor.

Ambalaj

Cutie cu 3 blistere din PVC/Al a cate 5 capsule

Producator

S.C. SLAVIA PHARM S.R.L.

B-dul Theodor Pallady nr. 44C

Sector 3, Bucureşti, România

Detinatorul Autorizatiei de punere pe piata

S.C. Slavia Pharm S.R.L.,

Str. Stirbei Voda, Nr. 53 – 55, Sector 1, Bucuresti, Romania

Data ultimei verificari a prospectului

Septembrie, 2008

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica