INNOHEP 20000 UI anti-Xa/ml, soluţie injectabilă în seringi preumplute

Producător: LEO Pharma A/S
Substanță activa
Tinzaparină sodică
Clasa ATC
B01AB
Format
soluţie injectabilă în seringi preumplute
Afecțiuni
cheaguri periculoase de sange, tromboză venoasă profundă
Producător
Laboratoires LEO
Acțiune terapeutică
anticoagulant

Ce este innohep şi pentru ce se utilizează

Innohep aparţine unui grup de medicamente denumite anticoagulante. Innohep este un tip de heparină denumit heparină cu greutate moleculară mică.

Innohep schimbă modul de coagulare a sângelui dumneavoastră. Aceasta înseamnă că sângele va curge uşor prin vasele dumneavoastră de sânge. Acestea sunt căile care transportă sângele în întregul dumneavoastră organism şi poartă denumirea de artere şi vene.

Innohep este utilizat pentru tratamentul:

• cheagurilor periculoase de sânge care s-au format într-o venă profundă din corpul dumneavoastră.

Aceasta se întâmplă de obicei la nivelul picioarelor dumneavoastră (tromboză venoasă profundă sau TVP, pe scurt).

• Cheagurilor periculoase de sânge care s-au format într-o venă în corpul dumneavoastră. Aceste cheaguri pot circula prin sângele dumneavoastră şi pot să rămână blocate în alt vas de sânge (tromboembolism). Un cheag poate să blocheze aprovizionarea cu sânge a plămânilor (embolism pulmonar) care poate duce la dificultăţi de respiraţie.

Înainte să utilizaţi innohep

Nu utilizaţi Innohep

· dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la tinzaparină sau la oricare dintre celelalte componente ale Innohep. Puteţi găsi o listă cu aceste componente în pct. 6 al acestui prospect.

· Dacă ştiţi că aveţi sau aţi suferit vreodată o scădere substanţială a numărului de celule ce au rol în coagularea sângelui (trombocite) din sângele dumneavoastră, determinată de administrarea oricărui tip de heparină (reacţie denumită trombocitopenie indusă de heparină).

· Dacă suferiţi de o afecţiune care provoacă sângerări grave, cum ar fi hemofilia.

· Dacă aveţi tensiune arterială foarte ridicată.

· Dacă aveţi probleme hepatice grave.

· Dacă suferiţi de ulcer la nivelul stomacului.

· Dacă ştiţi că suferiţi de o afecţiune denumită endocardită (o inflamaţie a membranei care înveleşte inima şi valvele inimii).

· Dacă aţi suferit de o hemoragie craniană (sângerare în interiorul creierului).

· Dacă aţi suferit de leziuni la nivelul coloanei vertebrale, capului, ochilor sau urechilor

· Dacă aţi fost supus de curând sau urmează să fiţi supus unei operaţii ce implică coloana vertebrală, capul, ochii sau urechile.

· Dacă este posibil să suferiţi un avort spontan.

Important: Nu trebuie să vi se administreze anestezie epidurală sau spinală dacă urmaţi un tratament cu Innohep

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Innohep

Înainte de a lua Innohep spuneţi-i medicului dumneavoastră:

 • dacă suferiţi de vreo afecţiune care vă face mai predispus la a sângera cu mai mare uşurinţă. Întrebaţi medicul, dacă nu sunteţi sigur.
 • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la heparină.
 • dacă sunteţi alergic la alte heparine cu greutate moleculară scăzută, cum ar fi enoxaparina sau dalteparina.
 • dacă aveţi probleme renale: Este posibil să fie nevoie ca medicul dumneavoastră să vă corecteze doza.
 • dacă ştiţi că suferiţi de o afecţiune denumită diabet zaharat.
 • dacă ştiţi că suferiţi de o afecţiune denumită acidoză metabolică.
 • dacă ştiţi că suferiţi de o afecţiune medicală care poate determina valori crescute de potasiu în sânge (hiperpotasemie). Întrebaţi medicul, dacă nu sunteţi sigur.
 • dacă luaţi un medicament din grupul denumit diuretice care economisesc potasiu, cum ar fi amilorid sau spironolactonă.
 • dacă luaţi un alt medicament care poate afecta coagularea sângelui. Pentru o listă a acestor medicamente, vezi pct. „Folosirea altor medicamente”.
 • dacă aveţi o valvă cardiacă artificială.

Este posibil ca medicul să vă facă nişte analize ale sângelui înainte de a începe administrarea acestui medicament şi chiar şi în timpul administrării acestuia. Acestea sunt realizate pentru a se verifica nivelul de celule implicate în coagularea sângelui (trombocite) şi al potasiului din sânge.

Acest medicament vă poate face să sângeraţi mai uşor. Medicul sau asistenta medicală trebuie să procedeze cu grijă atunci când vă efectuează alte injecţii sau proceduri.

Acest medicament nu trebuie injectat intramuscular.

Folosirea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre medicamentele eliberate fără prescripţie medicală.

Trebuie să vă informaţi medicul sau farmacistul dacă luaţi oricare dintre următoarele medicamente:

 • medicamente antiinflamatoare non-steroidiene cum ar fi ibuprofen sau diclofenac pentru artrită sau dureri. Este posibil să fiţi mai predispus la a sângera cu o mai mare uşurinţă.
 • salicilaţi cum ar fi aspirina: pentru reducerea durerilor şi inflamaţiei sau pentru oprirea formării de cheaguri de sânge periculoase. Este posibil să fiţi mai predispus la a sângera cu o mai mare uşurinţă.
 • inhibitori de agregare a trombocitelor cum ar fi clopidogrel: pentru oprirea formării de cheaguri de sânge periculoase. Este posibil să fiţi mai predispus la a sângera cu o mai mare uşurinţă.
 • trombolitice cum ar fi streptochinaza: pentru dizolvarea cheagurilor de sânge. Este posibil să fiţi mai predispus la a sângera cu o mai mare uşurinţă.
 • antagonişti ai vitaminei K, cum ar fi warfarina: pentru oprirea formării de cheaguri de sânge periculoase. Este posibil să fiţi mai predispus la a sângera cu o mai mare uşurinţă.
 • proteina C activată: pentru eliminarea cheagurilor de sânge. Este posibil să fiţi mai predispus la a sângera cu o mai mare uşurinţă.
 • dextrani: pentru sporirea volumului dumneavoastră de sânge. Este posibil să fiţi mai predispus la a sângera cu o mai mare uşurinţă.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Vă rugăm să solicitaţi sfaturi din partea medicului sau farmacistului dumneavoastră înainte de a lua Innohep:

 • dacă sunteţi însărcinată sau dacă consideraţi că sunteţi însărcinată.
 • dacă alăptaţi.

Informaţi-vă medicul în cazul în care rămâneţi însărcinată în timpul tratamentului cu acest medicament.

Nu trebuie să vi se administreze anestezie epidurală în timpul travaliului dacă luaţi Innohep.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

De obicei, acest medicament poate avea un efect minor asupra abilităţii dumneavoastră de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Cu toate acestea, trebuie să vă consultaţi medicul dacă simţiţi vreun efect secundar care vă poate împiedica să conduceţi vehicule şi să folosiţi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Innohep

Compoziţia Innohep:

Întrucât conţine metabisulfit de sodiu, Innohep poate să determine o reacţie alergică. Poate să ducă la dificultăţi de respiraţie. Vă rugăm să citiţi pct. 4 pentru ca să puteţi identifica orice simptom legat de aseasta

Innohep conţine extrem de puţin sodiu. Medicamentul conţine mai puţin de 23 miligrame (mg) de sodiu pe doză.

Vă rugăm să vă consultaţi medicul dacă sunteţi îngrijorat în privinţa oricăror elemente din compoziţia acestui medicament.

Cum să utilizaţi innohep

Innohep vă este de obicei administrat de un medic sau o asistentă medicală. Innohep nu trebuie amestecat cu nicio altă injecţie.

Medicul dumneavoastră poate decide ca dumneavoastră sau o asistentă medicală să efectuaţi injecţia cu acest medicament. Medicul dumneavoastră sau asistenta medicală vă va arăta modul în care să vă efectuaţi singur injecţia. Administraţi-vă injecţia numai dacă aţi fost instruit despre cum să faceţi acest lucru.

Cantitatea recomandată de Innohep:

Medicul dumneavoastră vă va prescrie doza corespunzătoare.

Adulţi, inclusiv vârstnici:

Doza depinde de greutatea dumneavoastră (denumită greutate corporală). Veţi primi o doză de Innohep în fiecare zi timp de cel puţin 6 zile.

Cum să vă injectaţi Innohep:

Această secţiune explică modul în care să vă injectaţi singur cu seringa ce conţine Innohep.

Avertizare: Administraţi-vă injecţia numai după ce aţi primit instrucţiuni din partea medicului sau asistentei medicale cum să faceţi acestea.

Medicul vă va spune care este doza exactă şi cum să o măsuraţi. Nu modificaţi singur această doză.

Utilizaţi întotdeauna Innohep exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Locul de injectare

Această injecţie se administrează sub piele. Aceasta poate fi denumită injecţie subcutanată (SC). Locul obişnuit de administrare a injecţiei este în partea stângă sau dreaptă a abdomenului dumneavoastră. Alegeţi un loc la cel puţin 5 cm faţă de ombilic. Evitaţi zona haşurată indicată în imagine. Alegeţi un loc care nu se află în apropierea oricăror cicatrice sau leziuni.

Trebuie să schimbaţi locul de injectare în fiecare zi. Efectuaţi înţepătura într-un loc opus faţă de cel în care aţi efectuat ultima injecţie.

Modul de administrare a injecţiei

1. Spălaţi-vă pe mâini temeinic. Uscaţi-vă bine mâinile.

2. Stabiliţi locul unde veţi realiza injecţia.

3. Aşezaţi întregul echipament de care veţi avea nevoie într-un loc la îndemână pe o suprafaţă curată.

4. Verificaţi data de expirare de pe eticheta seringii. Nu utilizaţi injecţia după data expirării. Data expirării este ultima zi din luna respectivă.

5. Priviţi lichidul din interiorul seringii. Dacă observaţi că lichidul este tulbure sau cuprinde orice fel de particule, nu trebuie să-l utilizaţi.

6. Aşezaţi-vă sau întindeţi-vă într-o poziţie confortabilă pentru a putea vedea zona în care va fi administrată injecţia. Vă pot fi de ajutor câteva perne.

7. Curăţaţi şi uscaţi zona de pe piele aşa cum vi s-a spus.

8. Îndoiţi capacul colorat al recipientului de plastic până la capăt. Astfel veţi putea să extrageţi seringa. Utilizaţi exclusiv o seringă pentru fiecare injecţie. Nu păstraţi niciodată una deja desfăcută pentru mai târziu.

9. Îndoiţi dispozitivul de siguranţă în jos, îndepărtându-l de capacul acului.

10. Îndepărtaţi capacul acului numai atunci când sunteţi gata să utilizaţi seringa. Este important ca acul să fie curat. Evitaţi contactul acestuia cu orice altceva.

11. Este posibil să observaţi că în seringă există o mică bulă de aer. Nu trebuie să o eliminaţi. Seringa este

gata de utilizare.

12. Ţineţi seringa în mâna pe care o folosiţi la scris ca pe un pix.

13.Cu cealaltă mână formaţi un pliu din piele. Strângeţi bine pielea utilizând degetul mare şi degetul arătător. După ce aţi format pliul din piele, continuaţi să-l menţineţi strâns ferm.

14.Este important să menţineţi pielea strânsă ferm până ce întregul medicament a fost injectat. Ţineţi seringa pe verticală cu acul îndreptat în jos. Împingeţi acul în pliul din piele.

15. Apăsaţi pe piston uşor în jos timp de 10-15 secunde. Tot lichidul din seringă ar trebui să fie administrat.

16. Extrageţi acul din piele în poziţie verticală. Apoi daţi drumul pliului de piele. Aţi finalizat procedura de injectare.

17. Nu frecaţi şi nu masaţi locul unde tocmai v-aţi administrat injecţia. În caz contrar, este posibil să apară vânătăi

18. Îndoiţi dispozitivul de siguranţă înapoi în poziţia iniţială: acum este dedesubtul acului. Apoi, cu dispozitivul aşezat pe o suprafaţă plană şi dură, împingeţi acul în jos până se blochează în dispozitiv.

Modul de eliminare sigură a seringilor

Ar trebui să dispuneţi de o ladă pentru obiecte ascuţite. Puneţi seringa folosită în lada pentru obiecte ascuţite aşa cum aţi fost ghidat. Aşezaţi mai întâi capătul cu ac. Păstraţi lada în afara accesului şi ascunsă de copii.

Atunci când lada este plină, daţi-o asistentei medicale sau farmacistului dumneavoastră. Nu eliminaţi niciodată seringile împreună cu deşeurile menajere.

Dacă aţi utilizat mai mult Innohep decât trebuie

Medicul sau asistenta medicală vă vor administra de obicei acest medicament; în cazul în care consideraţi că v-aţi administrat o supradoză, comunicaţi aceasta medicului sau asistentei medicale imediat.

Este posibil să începeţi să aveţi hemoragie (să sângeraţi puternic.) Vă rugăm să consultaţi secţiunea 4 pentru a putea să observaţi orice semne care indică faptul că vi se întâmplă acest lucru.

Este posibil să vi se administreze o altă injecţie cu un medicament denumit sulfat de protamină.

Dacă aţi uitat să utilizaţi Innohep

Medicul dumneavoastră sau asistenta medicală vă va administra de obicei acest medicament. În cazul în care uitaţi să vă administraţi injecţia sau dacă consideraţi că aţi uitat să luaţi o doză, atunci spuneţi aceasta medicului dumneavoastră sau asistentei medicale.

Dacă aveţi alte întrebări despre administrarea acestui medicament, întrebaţi farmacistul sau medicul dumneavoastră.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Innohep poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacţii adverse importante de luat în considerare:

Trebuie să apelaţi imediat la asistenţă medicală dacă prezentaţi una dintre următoarele

simptome. Este posibil să suferiţi o reacţie alergică:

• Dacă aveţi dificultăţi de respiraţie

Dacă prezentaţi edem la nivelul feţei şi gâtului

Pe piele vă apare o erupţie gravă

La locul injecţiei vă apar vezicule pe piele

Pielea vi se descuamează.

Aveţi nevoie de asistenţă medicală de urgenţă în cazul în care prezentaţi unul dintre următoarele simptome după ce vi s-a administrat anestezie epidurală sau spinală. Este posibil să apară paralizia:

furnicături, slăbirea sau amorţirea picioarelor şi părţii inferioare a corpului dumneavoastră

dureri lombare

probleme în mersul la toaletă.

Trebuie să vă informaţi medicul imediat în cazul în care observaţi oricare dintre următoarele semne care indică faptul că este posibil să începeţi să sângeraţi abundent:

urină de culoare roşie sau maro

scaune negre, de culoarea gudronului

vânătăi neobişnuite

sângerare nazală sau la nivelul gurii sau a oricărei operaţii, care nu se opreşte.

Alte posibile reacţii adverse

Reacţiile adverse cel mai frecvent raportate sunt problemele sanguine şi reacţiile cutanate, în special, la locul unde a fost administrată injecţia.

Reacţii adverse foarte frecvente (afectează mai mult de 1 din 10 pacienţi)

• Sângerare (hemoragie). Aceasta se poate întâmpla mai probabil dacă luaţi o doză ridicată de Innohep.

Reacţii adverse frecvente (afectează mai puţin de 1 din 10 pacienţi)

• Vânătăi, dureri sau iritaţie la locul de realizare a injecţiei

Reacţii adverse mai puţin frecvente (probabil afectează mai puţin de 1 persoană din 100)

Eczemă

Senzaţie de mâncărime la nivelul pielii

Urticarie

Dureri de cap

Rezultatele examenelor de sânge pot indica modificări ale modului de funcţionare a ficatului.

Reacţiile adverse în cazul cărora numărul de persoane afectate este necunoscut

Modificării ale rezultatelor analizelor dumneavoastră de sânge. Pot apărea vânătăi sau puteţi sângera cu mai mare uşurinţă din cauza reacţiei din sângele dumneavoastră. În sângele dumneavoastră se pot forma cheaguri periculoase. O scădere a numărului de celule implicate în coagularea sângelui dumneavoastră (trombocite) poate conduce la aceste simptome. Medicul dumneavoastră vă poate explica mai în amănunt.

Schimbări ale rezultatelor examenelor dumneavoastră de sânge. Cantitatea de potasiu poate fi ridicată. Aceasta este posibil să aibă loc în cazul în care aveţi probleme grave de rinichi sau diabet. Medicul dumneavoastră vă poate explica mai în amănunt.

Probleme cu inima în cazul în care aveţi o valvă cardiacă artificială. Acestea pot apărea datorită faptului că nu vă administraţi doza de Innohep care este potrivită pentru dumneavoastră.

Oasele dumneavoastră pot deveni fragile şi se pot fractura mai uşor. Această manifestare este cunoscută drept osteoporoză şi a fost observată la pacienţii care iau heparină perioade lungi de timp.

Erecţii prelungite şi dureroase la bărbaţi.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse se agraveazǎ sau dacă observaţi orice reacţie adversǎ nemenţionatǎ în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează innohep

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Innohep după data de expirare înscrisă pe cutie după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A se păstra la temperaturi sub 250C.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Innohep

– Substanţa activă este tinzaparina sodică. Innohep seringi 20000 UI anti-Xa/ml conţine 20000 UI/ml tinzaparină sodică

– Ccelelalte componente sunt: metabisulfit de sodiu, hidroxid de sodiu, apă pentru preparate injectabile

Cum arată Innohep şi conţinutul ambalajului

Soluţie limpede, incoloră sau slab colorată în galben.

Este disponibil în cutie cu 2 seringi preumplute a 0,50 ml (10000 UI anti-Xa) soluţie injectabilă, cu dispozitiv de siguranţă pentru ac, introduse într-un suport din plastic cu capac roşu sau cutie cu 2 seringi preumplute a 0,70 ml (14000 UI anti-Xa) soluţie injectabilă, cu dispozitiv de siguranţă pentru ac, introduse într-un suport din plastic cu capac galben sau cutie cu 2 seringi preumplute a 0,90 ml (18000 UI antiXa) soluţie injectabilă, cu dispozitiv de siguranţă pentru ac, introduse într-un suport din plastic cu capac albastru.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

LEO Pharma A/S

Industriparken 55, DK – 2750 Ballerup, Danemarca

Telefon: +45 44 94 58 88

Fax: +45 72 26 32 88

e-mail: raleodk@leo-pharma.com

Fabricantul:

Laboratoires LEO

39 Route de Chartres

28500 Vernouillet

Franţa

Pentru orice informaţii despre acest medicament, vă rugăm să contactaţi reprezentanţa locală a deţinătorului autorizaţiei de punere pe piaţă:

Reprezentanţa locală:

LEO Pharma A/S Reprezentanţa pentru România

Premium Plaza, Str. Dr. Iacob Felix nr. 63-69, etajul 8

Sector 1, Bucureşti 011033, România

Tel: +40213121963

fax: +40213121933

e-mail office@leo-pharma.ro

Acest prospect a fost aprobat în Decembrie 2012.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica