GASTROFAIT, comprimate, 1 g

Producător: Egyptian International Pharmaceutical Industries Company
Substanță activa
sucralfat
Clasa ATC
A02BX
Format
comprimate
Afecțiuni
ulcer gastro-duodenal, boala de reflux gastro-esofagian
Producător
Egyptian International Pharmaceutical Industries Company
Acțiune terapeutică
sare bazica de aluminiu a octasulfatului de sucroza

Compozitie

Compozitia

Un comprimat contine sucralfat 1 g si excipienti : lactoza, hidroxipropilceluloza, carboximetilceluloza sare de calciu, stearat de magneziu, amidon de porumb.

Grupa farmacoterapeutica: alte medicamente pentru tratamentul ulcerului gastro-duodenal si bolii de reflux gastro-esofagian

Indicatii/ Contraindicatii

Indicatii

Tratamentul de scurta durata (pana la maxim 8 saptamani) al ulcerului gastro-duodenal pentru a favoriza vindecarea si ameliorarea simptomelor.

Contraindicatii

Hipersensibilitate la sucralfat sau la oricare dintre excipientii produsului. Nou nascut hipotrofic, prematur.

Precautii

Nu sunt necesare.

Atentionari speciale/ Interactiuni

Atentionari speciale

Trebuie exclus orice proces malign prin mijloace adecvate inaintea inceperii tratamentului ulcerului gastric cu Gastrofait.

Ulcerul peptic este o boala cronica recurenta. Desi tratamentul de scurta durata cu Gastrofait poate determina vindecarea totala a ulcerului, acest lucru nu exclude aparitia recaderilor.

Doar o cantitate mica de aluminiu continuta de sucralfat se absoarbe din tractul gastrointestinal. Riscul de acumulare creste cu administrarea concomitenta a altor medicamente ce contin aluminiu (anumite antiacide).

In cazul pacientilor cu afectare renala in special cei dializati sau al pacientilor cu boala Alzheimer sau dementa trebuie evitata administrarea pe termen lung si in doze mari a Gastrofait.

Fiind legat de albumina si transferine la nivel plasmatic, aluminiul nu traverseaza membrane de dializa.

Hipofosfatemie: desi in acest caz nu s-a evidentiat nici o contraindicatie, se recomanda prudenta la administrarea de sucralfat pe o perioada indelungata la pacienti cu hiperparatiroidism primar, rahitism distrofic vitamino-rezistent).

La copii sub 6 ani nu se recomanda administrarea comprimatelor; se vor utiliza forme farmaceutice adecvate.

Interactiuni

Medicamentele ce contin aluminiu (anumite antiacide) pot produce acumulare de aluminiu la pacientii cu capacitate limitata de eliminare a aluminiului (vezi Atentionari speciale).

Daca se administreaza antiacide in timpul terapiei cu sucralfat, acestea vor fi administrate cu o jumatate de ora mai devreme sau mai tarziu de la administrarea sucralfatului.

Sucralfatul poate reduce absorbtia anumitor medicamente, precum: tetraciclina, cimetidina, ranitidina, fluorochinolonele, digoxina, teofilina cu eliberare prelungita, warfarina, ketoconazolul, tiroxina, chinidina si fenitoina. La administrarea concomitenta cu sucralfatul, aceste medicamente se vor lua cu cel putin 2 ore inainte de sucralfat.

Sucralfatul se poate lega de proteine alimentare si de unele medicamente. De aceea la pacientii cu timp de evacuare gastrica prelungit si la cei hraniti prin tub nasogastric se poate forma un bezoar. Pacientii hraniti prin tub nazogastric vor lua sucralfat separat de alimente si alte medicamente.

Sarcina si alaptarea

Nu exista experienta suficienta in ceea ce priveste administrarea de sucralfat la gravide. De aceea, nu se recomanda utilizarea medicamentului in timpul sarcinii.

Studiile efectuate la animale nu au furnizat date cu privire la aparitia efectelor teratogene sau embriotoxice.

Tinand cont ca medicamentul contine aluminiu, ce se poate absorbi, in caz de insuficienta renala materna exista risc fetal si neonatal de intoxicatie cu aluminiu.

Nu se recomanda utilizarea produsului in timpul alaptarii.

Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Gastrofait nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje, dar pacientii trebuie informati despre posibilitatea aparitiei vertijului, ametelilor sau somnolentei.

Doze si mod de administrare

Doza recomandata este de 4 g sucralfat pe zi (cate 2 comprimate Gastrofait de 2 ori pe zi sau cate 1 comprimat Gastrofait de 4 ori pe zi).

Comprimatele trebuie administrate pe stomacul gol, 2 comprimate Gastrofait dimineata si alte 2 comprimate Gastrofait seara inainte de culcare, sau cate 1 comprimat Gastrofait inaintea celor 3 mese principale si al patrulea inainte de culcare.

Comprimatele se vor inghiti intregi cu o cantitate suficienta de lichid sau dizolvate in jumatate de pahar cu apa.

Reactii adverse/ Supradozaj

Reactii adverse

Reactiile adverse observate dupa administrarea Gastrofait au fost minore si foarte rar a fost necesara oprirea tratamentului.

Cea mai frecventa reactie adversa este constipatia. Celelalte reactii adverse raportate au fost observate cu frecventa mai mica si sunt:

reactii adverse gastro-intestinale: diaree, greata, varsaturi, discomfort gastric, indigestie, flatulenta, uscaciunea mucoasei bucale.

reactii adverse dermatologic: prurit, rash.

reactii adverse nervos-centrale: ameteli, insomnie, somnolenta, vertij.

altele: dureri lombare, cefalee.

 

La pacientii spitalizati s-au raportat cateva cazuri de formare de bezoari, mai ales la cei din unitatile de terapie intensiva, care au fost alimentati pe sonda si la nou nascuti prematuri si dismaturi.

Supradozaj

Datorita experientei reduse privind supradozajul cu Gastrofait la om, nu se pot face recomandari specifice de tratament.

Studiile de toxicitate dupa doza unica orala efectuate la animale, cu doze de pana la 12 g/kg, nu au evidentiat o doza letala. Intrucit Gastrofait se absoarbe in proportie foarte mica de la nivelul tractului digestiv, riscurile asociate supradozaj ului sunt minime. In cazurile rare de supradozaj raportate, majoritatea pacientilor au ramas asimptomatici. Reactiile adverse raportate asociate supradozajului sunt gastro-intestinale: dispepsie, dureri abdominale si varsaturi.

Alte informatii

Pastrare

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.

A se pastra la temperaturi sub 25°C, in ambalajul original.

A nu se lasa la indemana copiilor.

Ambalaj

Cutie cu 5 blistere din Al/PVC a cate 4 comprimate.

Producator

Egyptian International Pharmaceutical Industries Company, Egipt

Detinatorul Autorizatiei de punere de piata

Egyptian International Pharmaceutical Industries Company Industrial Area, 10th of Ramadan, Egipt

Data ultimei verificari a prospectului

Ianuarie, 2005

 

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Medicamente cu aceeași substanță activă
Cel mai nou articol Video:
Sandwich proteic și chifteluțe vegetale cu piure de cartofi și sos de ceapă