Exoderil 10 mg/g cremă

Producător: Sandoz GmbH
Substanță activa
clorhidrat de naftifină
Clasa ATC
D01AE
Format
cremă
Afecțiuni
Este recomandat în tratamentul următoarelor infecţii: - infecţii micotice ale pielii sau ale pliurilor pielii (tinea corporis, tinea inghinalis); - infecţii micotice ale piciorului, în special la nivel interdigital, la nivelul tălpii şi la nivelul mâinilor; - infecţii micotice ale unghiilor (onicomicoze); - infecţii ale pielii cu Candida; - Pitiriasis versicolor; - dermatomicoze inflamatorii (cu sau fără mâncărime).
Producător
Sandoz GmbH
Acțiune terapeutică
antifungic

Ce este Exoderil şi pentru ce se utilizează

Exoderil este un medicament folosit împotriva fungilor, cu utilizare la nivelul pielii. Este recomandat în tratamentul următoarelor infecţii:

–  infecţii micotice ale pielii sau ale pliurilor pielii (tinea corporis, tinea inghinalis);

–  infecţii micotice ale piciorului, în special la nivel interdigital, la nivelul tălpii şi la nivelul mâinilor;

–  infecţii micotice ale unghiilor (onicomicoze);

–  infecţii ale pielii cu Candida;

– Pitiriasis versicolor;

–  dermatomicoze inflamatorii (cu sau fără mâncărime).

Înainte să utilizaţi Exoderil

Nu utilizaţi Exoderil

– dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la naftifină, alcool benzilic sau la oricare dintre celelalte componente ale Exoderil.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Exoderil

Exoderil nu trebuie să vină în contact cu ochii.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Nu s-au efectuat studii privind interacţiunile Exoderil.

Utilizarea Exoderil cu alimente şi băuturi

Nu se cunosc interacţiuni între Exoderil şi alimente sau băuturi.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări, înainte de a lua orice medicament.

Dacă este utilizat corespunzător, Exoderil nu are niciun efect asupra fătului sau asupra nou născutului. Studiile teratologice nu au evidenţiat niciun efect embriotoxic al naftifinei.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Nu sunt relevante.

Informaţii importante privind unele componente ale Exoderil

Exoderil conţine alcool cetilic şi poate provoca reacţii adverse locale la nivelul pielii (de exemplu dermatită de contact).

Cum să utilizaţi Exoderil

Utilizaţi întotdeauna Exoderil exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Exoderil se utilizează o dată pe zi, în strat subţire, pe zona de piele afectată (în prealabil curăţată şi uscată) şi se masează uşor.

Chiar dacă simptomatologia infecţiei de la nivelul pielii (mâncărime, arsuri) a dispărut rapid, este important să continuaţi tratamentul încă două săptămâni după dispariţia simptomelor infecţiei, pentru a se asigura o vindecare permanentă a infecţiilor fungice.

înainte sau în timpul tratamentului infecţiilor unghiilor, unghia afectată trebuie tăiată cât de scurt posibil şi suprafaţa ei protejată. Infecţiile fungice ale unghiilor trebuie tratate mai multe luni, până când o altă unghie a crescut.

În vederea vindecării infecţiei fungice (micoză) cât mai curând posibil vă rugăm să luaţi în considerare următoarele aspecte:

1.  Microbii pot adera la materialul textil realizând un contact cu aria cutanată infectată. De aceea, este necesară schimbarea zilnică a hainelor.

2.   O piele normală şi în mod particular uscată, asigură o protecţie bună în cazul infecţiilor fungice. Se recomandă să evitaţi acoperirea zonei de piele infectate cu îmbrăcaminte strâmtă sau obiecte de îmbrăcăminte care permit o ventilaţie limitată sau care nu permit ventilaţia (de exemplu ciorapi din fibre textile artificiale purtaţi în pantofi strâmţi). De asemenea, după spălare, trebuie să uscaţi bine zona infectată. Orice prosop sau îmbrăcăminte trebuie schimbate zilnic.

3.  în cazul piciorului de atlet nu trebuie să mergeţi descălţaţi acasă, în baie sau, de exemplu în hotel. Aceasta reprezintă calea prin care puteţi preveni să fiţi reinfectaţi şi să preveniţi răspândirea ulterioară a microbilor patogeni.

4.   Sauna sau băile cu aburi trebuie frecventate numai după ce infecţia fungică a fost vindecată definitiv.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Exoderil

Dacă utilizaţi o doză mai mare de Exoderil trebuie să contactaţi medicul dumneavoastră sau farmacistul.

Nu s-a raportat niciun caz de supradozaj.

Dacă uitaţi să utilizaţi Exoderil

Dacă aţi uitat să aplicaţi crema o dată, aplicaţi-o imediat ce vă amintiţi. Nu aplicaţi o cantitate dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să utilizaţi Exoderil

Intrerupeţi tratamentul cu Exoderil doar la recomandarea medicului. In general tratamentul cu Exoderil se continuă încă două săptămâni după dispariţia semnelor clinice.

Dacă aveţi întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Exoderil poate provoca reacţii adverse, cu toate că acestea nu apar la toate persoanele.

În cazuri izolate pot să apară: iritaţie locală, de exemplu uscăciune, înroşire şi senzaţie de arsură. Reacţiile adverse sunt total reversibile şi, de regulă, nu necesită întreruperea tratamentului.

Dacă vreuna din reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Exoderil

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor. A se păstra la temperaturi sub 30°C, în ambalajul original.

Nu utilizaţi Exoderil cremă după data de expirare înscrisă pe ambalaj. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Exoderil

–                 Substanţa activă este clorhidrat de naftifină 10 mg. 1 g cremă conţine clorhidrat de naftifină 10 mg.

–                 Celelalte componente sunt: hidroxid de sodiu, alcool benzilic, sorbitan stearat, cetilpalmitat, alcool cetilic, alcool stearic, polisorbat 60, isopropil miristat, apă purificată.

Cum arată Exoderil şi conţinutul ambalajului

Exoderil se prezintă sub formă de cremă albă omogenă sau uşor granulată, strălucitoare.

Medicamentul este ambalat în cutii cu un tub din aluminiu prevăzut cu capac filetat din polietilenă, a 15 g cremă.

Deţinătorul Autorizaţiei de punere pe piaţă şi Fabricantul

Sandoz GmbH,

Biochemiestrasse 10, A- 6250 Kundl, Austria

Acest prospect a fost aprobat în Octombrie 2011

 

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica
Medicamente cu aceeași substanță activă