Dorzolamidă/Timolol Dr. Gerhard Mann 20 mg/ml + 5 mg/ml picături oftalmice, soluţie

Substanță activa
dorzolamidă şi timolol
Clasa ATC
S01ED
Format
picături oftalmice, soluţie
Afecțiuni
recomandat pentru a reduce presiunea ridicată din interiorul ochiului în cadrul tratamentului glaucomului
Producător
Dr. Gerhard Mann Chem.
Acțiune terapeutică
inhibitori ai anhidrazei carbonice

Ce este Dorzolamidă/Timolol Dr. Gerhard Mann şi pentru ce se utilizează

Dorzolamidă/Timolol Dr. Gerhard Mann conţine două substanţe active: dorzolamidă şi timolol.

•                Dorzolamida aparţine unui grup de medicamente cunoscut sub numele de „inhibitori ai anhidrazei carbonice”

•                 Timololul aparţine unui grup de medicamente cunoscut sub numele de „beta-blocante”. Ambele substanţe active reduc presiunea din interiorul ochiului în moduri diferite.

Dorzolamidă/Timolol Dr. Gerhard Mann este recomandat pentru a reduce presiunea ridicată din interiorul ochiului în cadrul tratamentului glaucomului, atunci când administrarea numai a picăturilor oftalmice conţinând beta-blocante nu este adecvată.

înainte să utilizaţi Dorzolamidă/Timolol Dr. Gerhard Mann

Nu utilizaţi Dorzolamidă/Timolol Dr. Gerhard Mann dacă

•                sunteţi alergic (hipersensibil) la dorzolamidă, timolol sau la oricare dintre celelalte componente ale Dorzolamidă/Timolol Dr. Gerhard Mann

•                aveţi sau aţi avut vreodată o tulburare respiratorie cum este astmul bronşic, sau dacă aveţi boală obstructivă cronică a căilor respiratorii (de exemplu constricţie anormală a căilor respiratorii)

•                suferiţi de anumite boli de inimă, inclusiv anumite tulburări de ritm cardiac cu un ritm cardiac neobişnuit de lent sau insuficienţă cardiacă severă

•                aveţi probleme severe cu rinichii

•                aveţi un excesde aciditate în sânge din cauza concentraţiei crescute de clorură (acidoză hipercloremică).

Dacă nu sunteţi sigur dacă ar trebui să utilizaţi Dorzolamidă/Timolol Dr. Gerhard Mann, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Dorzolamidă/Timolol Dr. Gerhard Mann

Spuneţi medicului dumneavoastră despre orice probleme de sănătate pe care le aveţi în prezent sau pe care le-aţi avut în trecut – în special:

astm bronşic sau orice altă boală de plămâni afecţiuni ale inimii

circulaţie slabă sau probleme cu circulaţia sângelui tensiune arterială scăzută

diabet zaharat sau concentraţie scăzută a zahărului din sânge (hipoglicemie) tulburări ale tiroidei

slăbiciune musculară sau miastenia gravis (o tulburare a musculaturii scheletice) probleme cu ficatul orice alergii sau reacţie alergică pietre la rinichi.

Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră dacă aveţi orice probleme cu ochii, cum sunt:

•                 iritaţie a ochilor

•                 orice alte probleme cu ochii, cum sunt înroşire a ochilor sau pleoape umflate.

Spuneţi medicului dumneavoastră dacă:

•                v-a apărut o infecţie la nivelul ochilor

•                v-a apărut o leziune la nivelul ochilor

•                 sunteţi supuşi unei intervenţii chirurgicale la nivelul ochilor

•                 aveţi orice simptome noi sau simptomele s-au agravat.

Administrarea Dorzolamidă/Timolol Dr. Gerhard Mann în ochi poate afecta întregul corp.

Dacă purtaţi lentile de contact moi, consultaţi medicul dumneavoastră înainte de a utiliza Dorzolamidă/Timolol Dr. Gerhard Mann. A se vedea, de asemenea, „Informaţii importante privind unele componente ale Dorzolamidă/Timolol Dr. Gerhard Mann” de la sfârşitul punctului 2.

Utilizarea la copii

Există experienţă limitată privind utilizarea Dorzolamidă/Timolol Dr. Gerhard Mann la sugari şi copii.

Utilizarea la pacienţii vârstnici

Efectul Dorzolamidă/Timolol Dr. Gerhard Mann este asemănător la pacienţii vârstnici şi cei mai tineri.

Efecte atunci când medicamentul este utilizat în mod abuziv în scop de dopaj

In testele antidoping, utilizarea Dorzolamidă/Timolol Dr. Gerhard Mann poate determina rezultate pozitiv.

Utilizarea altor medicamente

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Acest lucru este deosebit de important dacă luaţi/utilizaţi oricare dintre următoarele:

•                medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale sau pentru a trata o afecţiune a inimii (cum sunt blocante ale canalelor de calciu, beta-blocante sau digoxină)

•                medicamente pentru tratamentul bătăilor inimii modificate sau neregulate, cum sunt blocante ale canalelor de calciu, beta-blocante sau digoxină)

•                 alte picături oftalmice care conţin beta-blocante, utilizate pentru scăderea presiunii din interiorul ochiului

•                 alţi inhibitori ai anhidrazei carbonice (cum este acetazolamida) utilizaţi pentru a reduce presiunea din interiorul ochiului

•                medicamente numite inhibitori de monoaminooxidază (inhibitori MAO), utilizaţi pentru tratamentul depresiei sau altor boli

•                medicamente parasimpatomimetice, care pot fi prescrise pentru a vă ajuta să urinaţi. Unele medicamente parasimpatomimetice sunt, de asemenea utilizate uneori pentru a restabili mişcările normale ale intestinului

•                narcotice, cum este morfina, utilizate pentru tratamentul durerii moderate până la severă

•                 doze mari de acid acetilsalicilic

•                medicamente pentru tratamentul diabetului zaharat

•                 antidepresive.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua/utiliza orice medicament.

Utilizarea în timpul sarcinii

Nu trebuie să utilizaţi Dorzolamidă/Timolol Dr. Gerhard Mann în timpul sarcinii. Spuneţi medicului dumneavoastră dacă sunteţi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă.

Utilizarea în timpul alăptării

Dacă tratamentul cu Dorzolamidă/Timolol Dr. Gerhard Mann este necesar, alăptarea nu este recomandată.

Spuneţi medicului dumneavoastră dacă alăptaţi sau dacă intenţionaţi să alăptaţi.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

în timpul tratamentului cu Dorzolamidă/Timolol Dr. Gerhard Mann, posibilele reacţii adverse cum este înceţoşarea vederii pot afecta capacitatea dumneavoastră de a conduce vehicule şi/sau de a folosi utilaje. Nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi unelte sau utilaje până când nu vă simţiţi mai bine sau vederea dumneavoastră este clară.

Informaţii importante privind unele componente ale Dorzolamidă/Timolol Dr. Gerhard Mann

Dorzolamidă/Timolol Dr. Gerhard Mann conţine clorură de benzalconiu cu rol de conservant, care poate cauza iritaţie oculară.

Dacă purtaţi lentile de contact, acestea trebuie îndepărtate înainte de administrarea picăturilor oftalmice şi trebuie să aşteptaţi de cel puţin 15 minute înainte de a le reaplica, deoarece clorura de benzalconiu poate determina modificarea culorii lentilelor de contact moi.

Cum să utilizaţi Dorzolamidă/Timolol Dr. Gerhard Mann

Utilizaţi întotdeauna Dorzolamidă/Timolol Dr. Gerhard Mann exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Medicul dumneavoastră va decide doza şi durata adecvată a tratamentului.

Doza uzuală este: o picatură Dorzolamidă/Timolol Dr. Gerhard Mann în fiecare ochi afectat, dimineaţa şi seara.

Dacă utilizaţi Dorzolamidă/Timolol Dr. Gerhard Mann picături oftalmice, soluţie împreună cu alte picături oftalmice, picăturile trebuie administrate la cel puţin 10 minute diferenţă.

Nu modificaţi doza recomandată de medicament fără a-l întreba mai întâi pe medicul dumneavoastră.

Nu atingeţi ochii sau zona din jurul ochilor cu vârful picurătorului flaconului. Picăturile oftalmice se pot contamina astfel cu bacterii, ceea ce ar putea determina apariţia unei infecţii la nivelul ochiului, rezultând leziuni oculare grave şi chiar pierderea vederii. Pentru a evita contaminarea flaconumui, spălaţi-vă pe mâini înainte de a utiliza acest medicament şi evitaţi ca vârful flaconului să intre în contact cu orice suprafaţă. Dacă credeţi că medicamentul este contaminat sau dacă vă apare o infecţie la nivelul ochiului, adresaţi-vă imediat medicul dumneavoastră pentru recomandări cu privire la utilizarea în continuare a acestui flacon.

Instrucţiuni de utilizare

Spălaţi-vă pe mâini şi aşezaţi-vă sau staţi în picioare confortabil. Deşurubaţi capacul. înclinaţi capul pe spate.

Cu ajutorul unui deget, trageţi uşor în jos pleoapa inferioară a ochiului afectat. întoarceţi flaconul cu picurătorul în jos şi puneţi vârful flaconului aproape de ochi, fără însă a atinge ochiul. NU ATINGEŢI OCHIUL SAU PLEOAPA CU VÂRFUL PICURĂTORULUI. Strângeţi uşor flaconul astfel încât o singură picătură să cadă în ochi, apoi eliberaţi pleoapa inferioară.

închideţi ochiul şi apăsaţi cu un deget pe colţul de lângă nas al ochiului afectat. Menţineţi presiunea timp de 1 minut.

Repetaţi paşii anteriori în cazul celuilalt ochi dacă medicul dumneavoastră v-a recomandat acest lucru.

Dacă utilizaţi mai mult Dorzolamidă/Timolol Dr. Gerhard Mann decât trebuie

Dacă aţi pus prea multe picături în ochi sau dacă aţi înghiţit o parte din conţinutul flaconului, este posibil, printre alte efecte, să începeţi să simţiţi ameţeală, să aveţi dificultăţi de respiraţie sau să simţiţi că viteza inimii dumneavoastre încetineşte. Dacă simţiţi oricare dintre efectele de mai sus, trebuie să solicitaţi imediat asistenţă medicală.

Dacă aţi uitat să utilizaţi Dorzolamidă/Timolol Dr. Gerhard Mann

Este important să utilizaţi Dorzolamidă/Timolol Dr. Gerhard Mann aşa cum v-a recomandat medicul dumneavoastră. Dacă uitaţi o doză, utilizaţi-o cât mai curând posibil. Cu toate acestea, dacă este aproape timpul pentru doza următoare, săriţi peste doza uitată şi reluaţi orarul obişnuit de administrare. Nu utilizaţi o doză dublă pentru a compensa o doză uitată.

Dacă încetaţi să utilizaţi Dorzolamidă/Timolol Dr. Gerhard Mann

Dacă doriţi să întrerupeţi tratamentul cu acest medicament, discutaţi mai întâi cu medicul dumneavoastră.

Dacă aveţi întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Dorzolamidă/Timolol Dr. Gerhard Mann poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. In cazul în care acestea apar, este posibil să aveţi nevoie de îngrijire medicală.

Reacţii adverse importante la care trebuie să fiţi atent, şi ce trebuie să faceţi dacă acestea apar: Dacă prezentaţi reacţii alergice incluzând

•                blânde (urticarie)

•                 erupţie trecătoare pe piele

•                 roşeaţă şi mâncărimi la nivelul ochiului, umflare a feţei, buzelor, limbii şi/sau gâtului, care pot cauza dificultăţi de respiraţie sau la înghiţire întrerupeţi administrarea acestui medicament şi solicitaţi imediat asistenţă medicală.

Următoarele reacţii adverse au fost raportate pentru combinaţia dorzolamidă/timolol Dr. Gerhard Mann sau oricare dintre substanţele active componente.

Alte reacţii adverse posibile:

Foarte frecvente (afectează mai mult de 1 din 10 persoane)

•                 senzaţie de arsură şi înţepături la nivelul ochilor

•                modificare a gustului

Frecvente (afectează mai puţin de 1 din 10 persoane)

•                 durere de cap

•                înroşirea ochilor şi a zonei din jurul ochilor, mâncărimi la nivelul ochilor şi lăcrimare, afectarea suprafeţei ochiului, umflarea şi/sau iritaţia ochilor şi a zonei din jurul ochilor, senzaţie de corp străin în ochi (afectarea corneeană), scăderea sensibilităţii corneei (nu se simte dacă există corpuri străine în ochi şi durere), durere a ochilor, uscăciune a ochilor, vedere înceţoşată

•                 inflamaţie a sinusurilor (sinuzită)

•                greaţă şi oboseală

Mai puţin frecvente (afectează mai puţin de 1 din 100 persoane)

•                 ameţeală, depresie

•                 inflamaţie a irisului, vedere înceţoşată (în unele cazuri ca urmare a întreruperii bruşte a tratamentului cu miotice/tratamentului pentru constricţia pupilei(lor))

•                 frecvenţă cardiacă încetinită, leşin

•                 indigestie

•                pietre la rinichi (adesea manifestate prin apariţia bruscă a unor dureri puternice, crampe în partea inferioară a spatelui şi/sau lateral, dureri inghinale sau la nivelul abdomenului)

Rare (afectează mai puţin de 1 din 1000 persoane)

•                tulburări ale somnului (insomnie), coşmaruri, pierderi de memorie, slăbiciune musculară/agravarea miasteniei gravis (slăbiciune musculară gravă), apetit sexual redus, accident vascular cerebral

•                miopie temporară care este reversibilă când tratamentul se termină, detaşare a coroidei (după intervenţii chirurgicale de montare a unui sistem de filtrare), cădere a pleoapei, vedere dublă, cruste la nivelul pleoapelor, edem al corneei (împreună cu simptome de tulburări de vedere), presiune scăzută în interiorul ochiului

•                ţiuit în urechi

•                tensiune arterială scăzută, bătăi neregulate ale inimii, dureri în piept, bătăi puternice ale inimii (palpitaţii), inflarct miocardic, circulaţie redusă a sângelui către creier, umflare şi senzaţie de rece la nivelul mâinilor/picioarelor şi circulaţie slabă la nivelul braţelor şi picioarelor, crampe la nivelul picioarelor şi/sau durere la mers (claudicaţie), furnicături sau amorţeală la nivelul mâinilor sau picioarelor

•                 scurtarea respiraţiei, afectarea funcţiei plămânilor, nas înfundat/secreţii nazale abundente, sângerări din nas, constricţia căilor respiratorii (bronhospasm, în principal la pacienţii cu boală bronhospastică preexistentă), tuse

•                 iritaţie în gât, uscăciune a gurii, diaree

•                 reacţii alergice la nivelul pielii (dermatită de contact), cădere a părului, psoriazis sau agravarea psoriazisului

•                boala Peyronie (care poate duce la curbarea penisului)

•                 slăbiciune/oboseală, reacţii alergice precum erupţii trecătoare pe piele, blânde (urticarie), mâncărimi la nivelul pielii, în cazuri rare, este posibilă umflarea buzelor, ochilor şi gurii, respiraţie şuierătoare

•                 lupus eritematos sistemic (o tulburare a sistemului imunitar, care poate cauza inflamaţie a organelor interne)

Cum se păstrează Dorzolamidă/Timolol Dr. Gerhard Mann

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Dorzolamidă/Timolol Dr. Gerhard Mann după data de expirare înscrisă pe flacon (după „EXP”). Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Puteţi utiliza Dorzolamidă/Timolol Dr. Gerhard Mann cel mult 28 zile de la prima deschidere a flaconului.

A se păstra la temperaturi sub 25 °C. A se păstra flaconul în cutie pentru a fi protejat de lumină.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Dorzolamidă/Timolol Dr. Gerhard Mann

•          Substanţele active sunt dorzolamidă şi timolol. Fiecare ml conţine dorzolamidă 20 mg (sub formă de clorhidrat de dorzolamidă 22,26 mg) şi timolol 5 mg (sub formă de maleat de timolol 6,83 mg).

•          Celelalte componente sunt hidroxietilceluloză, manitol, citrat de sodiu, hidroxid de sodiu, apă pentru preparate injectabile şi clorură de benzalconiu.

Cum arată Dorzolamidă/Timolol Dr. Gerhard Mann şi conţinutul ambalajului

Dorzolamidă/Timolol Dr. Gerhard Mann este o soluţie limpede, incoloră până la galben-pal, sterilă.

Mărimi de ambalaj

Dorzolamidă/Timolol Dr. Gerhard Mann picături oftalmice, soluţie este disponibil în următoarele

mărimi de ambalaj:

Cutie cu 1 flacon a 5 ml

Cutie cu 3 flacoane a câte 5 ml

Cutie cu 6 flacoane a câte 5 ml

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

Dr. Gerhard Mann Chem. – pharm. Fabrik GmBH Brunsbutteler Damm 165-173 13581 Berlin, Germania

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Sandwich proteic și chifteluțe vegetale cu piure de cartofi și sos de ceapă