Diphereline 0,1 mg, pulbere şi solvent pentru soluţie injectabilă

Substanță activa
triptorelina
Clasa ATC
L02AE
Format
pulbere şi solvent pentru soluţie injectabilă
Afecțiuni
tratamentul de atac al carcinomului de prostată, tratamentul adjuvant al infertilităţii anovulatorii- la femei, pentru inducerea ovulaţiei în vederea fertilizării in vitro, urmată de transferul embrionului (F.I.V.T.E.).
Producător
Ipsen Pharma Biotech
Acțiune terapeutică
După o stimulare iniţială, administrarea prelungită de triptorelină inhibă secreţia de gonadotropine, determinând supresia funcţiilor testiculare şi ovariene

Ce este Diphereline şi pentru ce se utilizează

Diphereline conţine triptorelină, un analog de sinteză al hormonului natural eliberator de gonadotrofine. După o stimulare iniţială, administrarea prelungită de triptorelină inhibă secreţia de gonadotropine, determinând supresia funcţiilor testiculare şi ovariene.

Este utilizat: La bărbaţi

–               pentru tratamentul de atac al carcinomului de prostată, hormonodependent, în stadiu avansat cu metastaze (înaintea formei cu eliberare prelungită). Un efect favorabil al medicamentului este mai pronunţat şi apare mai frecvent atunci când pacientul nu a fost tratat anterior cu un alt produs hormonal.

La femei

–               pentru tratamentul adjuvant al infertilităţii anovulatorii, în asociere cu gonadotropine (hMG, hCG, FSH), pentru inducerea ovulaţiei în vederea fertilizării in vitro, urmată de transferul embrionului (F.I.V.T.E.).

Înainte să utilizaţi Diphereline

Nu utilizaţi Diphereline

–         dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la triptorelină, la alţi analogi ai hormonului natural eliberator de gonadotrofine (GnRH), alti GnRH analogi sau la oricare dintre celelalte componente ale Diphereline.

–         dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi.

Aveţi grijă deosebită când utilizati Diphereline

Dacă sunteti bărbat

Iniţial, triptorelina, ca şi alţi agonişti GnRH, determină o creştere tranzitorie a concentraţiilor plasmatice de testosteron. Ca o consecinţă, în primele săptămâni de tratament, pot apărea ocazional cazuri izolate de agravare tranzitorie a semnelor şi simptomelor cancerului de prostată. În timpul fazei iniţiale de tratament, trebuie luată în considerare administrarea suplimentară a unui anti-androgen adecvat pentru a contracara creşterea iniţială a concertraţiilor plasmatice de testosteron şi agravarea simptomelor clinice.

Un număr mic de pacienţi pot prezenta o agravare temporară a semnelor şi simptomelor cancerului de prostată (exacerbarea tumorii) şi o creştere temporară a durerii provocate de cancer (durere metastatică), care pot fi tratate simptomatic.

In primele săptămăni de tratament, este posibil ca Diphereline, în cazuri izolate, la fel ca şi alţi analogi GnRH, să cauzeze compresie medulară sau blocaj uretral (pe unde trece urina). Veţi fi monitorizat de către medicul dumneavoastră şi veţi primi tratament adecvat pentru aceste complicaţii şi, în cazuri extreme, trebuie luată în considerare o orhiectomie intediată (castrare chirurgicală).

În urma castrării chirurgicale, triptorelina nu induce nicio scădere suplimentară a concentraţiilor plasmatice de testosteron şi, prin urmare, nu trebuie utilizată după orhidectomie.

Testele de diagnostic pentru funcţia gonadală efectuate în timpul tratamentului sau după întreruperea tratamentului cu Diphereline pot fi înşelătoare.

La adulti, în cazul în care triptorelina sau alti analogi GnRH sunt folosite pentru o perioadă lungă de timp, poate să apară un risc crescut de subţiere sau fragilitate a oaselor, mai ales în cazul persoanelor cu abuz de alcool, fumători, istoric familial de osteoporoză (o boală care afectează rezistenţa oaselor), care au o dietă săracă sau care iau anticonvulsivante (medicamente pentru epilepsie sau convulsii) sau corticosteroizi (steroizi). Dacă suferiţi de o boală care afectează oasele, precum osteoporoza, spuneţi medicului dumneavoastră.

Dacă aveţi diabet zaharat sau dacă suferiţi de afecţiuni cardiace sau depresie, spuneţi medicului dumneavoastră.

În cazuri rare, tratamentul cu agonişti GnRH poate dezvălui prezenţa unui adenom pituitar al celulelor gonadotrope necunoscut anterior. Aceşti pacienţi pot prezenta o apoplexie hipofizară caracterizată prin cefalee bruscă, vărsături, tulburări vizuale şi oftalmoplegie.

Dacă sunteti femeie

Utilizarea agoniştilor GnRH este de natură să provoace reducerea densităţii minerale osoase în medie cu 1% pe lună pe parcursul unei perioade de şase luni de tratament. Fiecare reducere cu 10% a densităţii minerale osoase este corelată cu un risc mai crescut de aproximativ două-trei ori de producere a fracturilor.

Datele disponibile în prezent sugerează că la majoritatea femeilor, recuperarea pierderii osoase se produce după încetarea tratamentului.

Nu sunt disponibile date specifice pentru pacientele cu osteoporoză stabilită sau cu factori de risc pentru osteoporoză (de exentllu abuzul cronic de alcool, fumătorii, terapia pe termen lung cu medicamente care reduc densitatea minerală osoasă, de exemplu, anticonvulsivante sau corticoizi, antecedentele familiale de osteoporoză, malnutriţie, de exemplu, anorexia nervoasă). Deoarece este mai probabil ca reducerea densităţii minerale osoase să afecteze cu precădere aceste paciente, tratamentul cu triptorelină trebuie luat în considerare în mod individual şi trebuie iniţiat numai dacă în urma unei evaluări foarte atente se stabileşte că beneficiile tratamentului depăşesc riscurile. Trebuie luate în considerare măsuri suplimentare pentru a contracara pierderea densitătii minerale osoase.

Infertilitate feminină

Trebuie confirmat faptul ca pacienta nu este însarcinată înainte de prescrierea tratamentului cu Diphereline.

La un număr mic de paciente predispuse, este posibil ca recrutarea foliculară, indusă de utilizarea analogilor GnRH şi gonadotropine, să crească semnificativ, în special în cazul sindromului ovarelor polichistice.

Ca şi în cazul altor analogi GnRH au existat raportări privind sindromul de hiperstimulare ovariană (SHSO) asociat cu utilizarea de triptorelină în combinaţie cu gonadotropine.

Vă rugăm să discutaţi cu medicul dvs. dacă sunteţi îngrijorat/ă de oricare dintre aspectele de mai sus.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Sarcina şi alăptarea

Diphereline nu trebuie utilizat în timpul sarcinii sau pe perioada alăptării.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Puteţi resimţi ameţeală, oboseală sau puteţi avea probleme cu vederea cum ar fi vederea înceţoşată. Acestea sunt posibile efecte secundare ale tratamentului sau ale afecţiunii de fond. Dacă observaţi oricare dintre aceste reacţii adverse nu trebuie să conduceţi vehicule sau să folosiţi utilaje.

Cum să utilizaţi Diphereline

Utilizaţi întotdeauna Diphereline exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Diphereline se administrează subcutanat, după dizolvarea pulberii cu ajutorul solventului. Soluţia injectabilă se prepară prin adăugarea solventului peste pulberea din flacon. După ce se agită uşor, soluţia trebuie administrată imediat. Solutia injectabilă nu trebuie amestecată cu alte medicamente. Soluţia nefolosită se aruncă.

Carcinom de prostată

Doza zilnică recomandată este 0,1 mg triptorelină (un flacon cu pulbere pentru suspensie injectabilă Diphereline 0,1 mg, forma cu eliberare imediată, subcutanat), timp de 7 zile, urmată de administrarea formei cu eliberare prelungită, intramuscular în ziua a 8-a.

Vârstnici

Nu este necesară ajustarea dozelor. Sunt necesare aceleaşi precauţii ca pentru adulţi.

Infertilitate anovulatorie

Protocol scurt:

Doza recomandată este de 0,1 mg triptorelină (un flacon cu pulbere pentru suspensie injectabilă Diphereline, 1 mg) injectată subcutanat începând din a 2-a zi a ciclului menstrual (concomitent cu iniţierea stimularii ovariene) până în ziua dinaintea celei hotărâte pentru administrarea hCG, se recomandă o durată medie a tratamentului de 10-12 zile.

Protocol lung:

Doza recomandată este de 0,1 mg triptorelină (un flacon cu pulbere pentru suspensie injectabilă Diphereline, 1 mg) injectată subcutanat începând din a 2-a zi a ciclului menstrual. La atingerea

inhibiţiei pituitare (concentraţia plasmatică a estradiolului E2 < 50 pg/ml, de ex. aproximativ în jurul celei de-a 15-a zi după începutul tratamentului) se începe administrarea de gonadotropină; tratamentul concomitent cu Diphereline,1 mg şi gonadotropină se continuă până în ziua dinaintea celei stabilite pentru administrarea hCG.

Dacă vi se administrează mai mult Diphereline decât trebuie

Este puţin probabil ca medicul dumneavoastră sau asistenta medicală să vă administreze mai mult medicament decât este recomandat.

Cu toate acestea, dacă s-a administrat o cantitate mai mare decât cea intenţionată, medicul dumneavoastră vă va monitoriza atent şi vă va administra tratamentul suplimentar dacă este necesar.

Dacă uitaţi să utilizaţi Diphereline

Vă rugăm să discutaţi cu medicul dumneavoastră dacă aveţi impresia că administrarea de Diphereline a fost omisă.

Dacă încetaţi să utilizaţi Diphereline

Ca o regulă generală, tratamentul cancerului de prostată cu Diphereline trebuie efectuat pe termen lung. De aceea, tratamentul nu trebuie întrerupt, chiar dacă apare o îmbunătăţire a simptomatologiei sau chiar la dispariţia completă a simptomelor.

Dacă tratamentul cu Diphereline este oprit prematur, poate să apară agravarea simptomatologiei bolii de bază.

Nu trebuie să întrerupeţi prematur tratamentul, fără avizul prealabil al medicului.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Diphereline poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Frecvenţa reacţiilor adverse este clasificată după cum urmează: foarte frecvente (>1/I0), frecvente (>1/10 şi >1/100), mai puţin frecvente (<1/100 şi >1/1000), rare (<1/1000), foarte rare (<1/10000) şi cu frecvenţă necunoscută:

Toleranţa generală la adulţi

Foarte frecvente: bufeuri de intensitate uşoară până la severă, şi hiperhidroză, care nu necesită, de obicei, întreruperea tratamentului.

Toleranţa locală

Foarte rare: durere, eritern şi inflamaţie la locul de injectare. Pacienţi de sex masculin

Foarte frecvente la începutul tratamentului (vezi pct. 4.4): simptome urinare, dureri osoase metastatice şi simptome asociate cu compresie medulară datorată metastazelor vertebrale (dureri de spate, astenie, parestezii la nivelul membrelor inferioare) pot fi exacerbate atunci când valorile plasmatice de testosteron sunt iniţial şi tranzitoriu crescute la începutul tratamentului. Aceste simptome sunt tranzitorii şi dispar de obicei în decurs de una sau două săptămâni.

În cazuri rare, tratamentul cu agonişti GnRH poate dezvălui prezenţa unui adenom pituitar al celulelor gonadotrope necunoscut anterior. Aceşti pacienţi pot prezenta o apoplexie hipofizară caracterizată prin cefalee bruscă, vărsături, tulburări vizuale şi oftalmoplegie.

In timpul tratamentului

Frecvente în timpul tratamentului: scăderea Iihidoului şi disfuncţie erectilă, asociate cu scăderea nivelului de testosteron plasmatic care rezultă din efectele farmacologice ale triptorelinei.

Pacienţi de sex feminin

Foarte frecvente la începutul tratamentulu: Atunci când este utilizată pentru a trata infertilitatea asocierea cu gonadotropine poate conduce la sindromul de hiperstimulare ovariană. Este posibil să apară hipertrofie ovariană, dispnee, dureri pelvine şi / sau abdominale.

Foarte frecvente la începutul tratamentului cu formulările pentru 1 lună şi 3 Luni: hemoragie genitală, inclusiv menoragie sau metroragie pot să apară în luna care urmează primei injectări.

Foarte frecvente în timpul tratamentului cu formulările pentru 1 lună şi 3 Luni:aceste reacţii adverse au demonstrat un model general de evenimente hipo-estrogenice asociate cu blocada hipofizo-ovariană, precum tulburări ale somnului, cefalee, modificarea dispoziţiei, uscăciune vulvovaginală şi disparenie, scăderea Iibidoului.

Foarte frecvente în timpul tratamentului cu formulările pentru 1 lună: dureri la nivelul sânilor, spasme musculare, artralgii, creştere în greutate, greaţă, dureri abdominale / disconfort, astenie. Informaţii disponibile ulterior introducerii pe piaţă, considerate cu relevanţă necunoscută:

În timpul supravegherii de după punerea pe piaţă, au fost raportate reacţii adverse suplimentare la femeile tratate pentru FIV. Reacţiile adverse sunt clasificate pe aparate, sisteme şi organe:

Afecţiuni cutanate şi ale ţesutului subcutanat: reacţii de hipersensibilitate, inclusiv prurit, urticarie, erupţii cutanate, edem angioneurotic.

Tulburări ale sistemului nervos: cefalee.

Tulburări oculare: episoade de vedere înceţoşată sau tulburări de vedere.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Diphereline

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj. A se păstra în ambalajul original. A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Diphereline după data de expirare înscrisă pe ambalaj, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Diphereline

–                Substanţa activă este triptorelina. Un flacon cu pulbere conţine triptorelină 0,0001 mg triptorelină sub formă de acetat de triptorelină.

–                Celelalte componente sunt: pulbere- manitol.

O fiolă cu solvent pentru soluţie injectabilă conţine clorură de sodiu şi apă pentru preparate injectabile.

Cum arată Diphereline şi conţinutul ambalajului

Diphereline se prezintă sub formă de pulbere albă, compactă, friabilă. Solventul este o soluţie limpede, incoloră.

Medicamentul este disponibil în cutie cu: cutie cu 7 flacoane din sticlă transparentă cu pulbere şi 7 fiole din sticlă transparentă a 1 ml cu solvent pentru soluţie injectabilă.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

IPSEN Pharma

65, quai Georges Gorse

92650 Boulogne Billancourt Cedex, Franţa

Fabricantul

Ipsen Pharma Biotech

Parc d’Activités du Plateau de Signes

CD No.402-83870 Signes, Franta

Acest prospect a fost aprobat în.Aprilie 2012

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being