Depakine, 200 mg, comprimate filmate gastrorezistente

Producător: Sanofi-aventis France
Substanță activa
Valproat de sodiu
Clasa ATC
N03AG
Format
comprimate filmate gastrorezistente
Afecțiuni
tratamentul epilepsiei, tratamentul episodului maniacal
Producător
Sanofi Winthrop Industrie
Acțiune terapeutică
antiepiletice, derivati de acizi grasi

Ce este Depakine şi pentru ce se utilizează

Depakine este un medicament utilizat pentru tratamentul epilepsiei şi tratamentul episodului maniacal. Depakine este utilizat pentru tratamentul

 • Epilepsiei: Mecanismul de acţiune nu este bine cunoscut, dar se presupune că Depakine previne sau inhibă impulsurile din creier care declanşează convulsiile epileptice.
 • Episodului maniacal, caz în care vă puteţi simţi foarte excitat, euforic, agitat, entuziasmat sau hiperactiv. Episodul maniacal apare într-o boală denumită „tulburare afectivă bipolară”. Depakine poate fi administrat atunci când nu poate fi utilizat litiul.

Înainte să luaţi Depakine

Nu luaţi Depakine

 • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la valproatul de sodiu (substanţa activă din Depakine) sau la oricare dintre celelalte componente ale Depakine.
 • dacă aveţi hepatită sau o boală activă a ficatului.
 • dacă dumneavoastră (sau oricare dintre rudele apropiate) aţi avut hepatită severă, în special dacă a fost determinată de medicamente.
 • dacă aveţi porfirie hepatică (o boală metabolică foarte rară, caracterizată prin excreţia crescută a anumitor pigmenţi în sânge).
 • în cazul în care copilul dumneavoastră are vârsta sub 6 ani. Pentru aceştia, sunt disponibile forme farmaceutice adecvate vârstei.

Dacă credeţi că oricare dintre situaţiile de mai sus este valabilă în cazul dumneavoastră sau nu sunteţi sigur, adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte de a lua Depakine.

Aveţi grijă deosebită când luaţi Depakine

 • dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră dezvoltaţi o boală neaşteptată, în special în primele şase luni de tratament şi mai ales, dacă apar vărsături repetate, oboseală marcată, durere abdominală, somnolenţă, slăbiciune, lipsa poftei de mâncare, durere în partea superioară a abdomenului, greaţă, icter (îngălbenirea pielii sau a albului ochilor), umflarea picioarelor, înrăutăţirea epilepsiei sau o stare generală de rău, trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră imediat. Depakine poate afecta ficatul (şi rar pancreasul) la un număr foarte mic de pacienţi.
 • în cazul în care copilul are o altă boală neurologică, metabolică sau o formă severă de epilepsie
 • dacă aveţi lupus eritematos sistemic (o boală rară)
 • dacă suferiţi de orice fel de tulburări metabolice, în particular tulburări datorate deficitului enzimatic ereditar, cum este tulburarea ciclului ureei, deoarece există riscul de creştere a valorilor concentraţiei amoniacului în sânge
 • dacă aveţi probleme ale funcţiei rinichilor, medicul dumneavoastră va putea dori să vă supravegheze concentraţia valproatului în sânge sau să vă modifice doza
 • dacă creşteţi în greutate, datorită faptului că puteţi avea poftă de mâncare crescută
 • un număr mic de persoane tratate cu medicamente antiepileptice, cum este valproatul de sodiu, au avut gânduri de autovătămare sau de sinucidere. Dacă vă apar astfel de gânduri, în orice moment al tratamentului, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.

Copii şi adolescenţi

Copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani:

Depakine nu trebuie utilizat la copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani pentru tratamentul episodului maniacal.

Folosirea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Unele medicamente pot influenţa efectul medicamentului Depakine sau acesta poate influenţa efectul altor medicamente. Aceste medicamente includ:

 • neuroleptice (utilizate pentru tratamentul tulburărilor psihice)
 • medicamente pentru tratamentul depresiei
 • benzodiazepine, utilizate ca hipnotice sau pentru tratamentul anxietăţii
 • alte medicamente utilizate pentru tratamentul epilepsiei: fenobarbital, fenitoină, primidonă, lamotrigină, carbamazepină, topiramat
 • zidovudină (utilizată pentru tratarea infecţiilor cu HIV şi a SIDA)
 • meflochină (utilizată pentru tratamentul sau prevenirea malariei)
 • salicilaţi
 • medicamente anticoagulante (utilizate pentru prevenirea formării cheagurilor de sânge)
 • cimetidină (pentru tratamentul ulcerului gastric)
 • eritromicină, rifampicină, carbapenemi, cum sunt imipenem, panipenem, meropenem (antibiotice).

Efectul acestor medicamente şi al altora poate fi influenţat de Depakine sau aceste medicamente pot influenţa acţiunea acestuia. Puteţi avea nevoie de doze diferite de medicament sau poate fi nevoie să luaţi alte medicamente. Medicul dumneavoastră sau farmacistul vă vor sfătui.

Medicul dumneavoastră sau farmacistul vă pot da mai multe informaţii despre medicamentele cu care trebuie să fiţi atent sau pe care să le evitaţi dacă luaţi Depakine.

Folosirea Depakine împreună cu alimente şi băuturi

In timpul tratamentului nu trebuie să consumaţi alcool etilic, deoarece Depakine creşte efectul alcoolului etilic.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Nu trebuie să luaţi acest medicament dacă sunteţi gravidă sau sunteţi o femeie aflată în perioada fertilă, decât dacă vă este recomandat în mod explicit de către medicul dumneavoastră. Dacă sunteţi o femeie aflată în perioada fertilă, trebuie să utilizaţi o metodă contraceptivă eficace pe durata tratamentului.

Informaţii pentru femeile care pot rămâne gravide

Depakine nu afectează eficacitatea medicamentelor contraceptive orale.

Este important să discutaţi despre sarcină şi epilepsie cu medicul dumneavoastră sau cu medicul specialist care vă tratează pentru epilepsie, pentru a fi sigură că dumneavoastră şi medicul dumneavoastră sunteţi de acord că trebuie să continuaţi să luaţi Depakine dacă rămâneţi gravidă. Există o probabilitate mai mare să apară probleme la copiii născuţi de mame care iau Depakine. Printr- o planificare adecvată, probabilitatea de apariţie a acestor probleme poate fi scăzută.

Depakine poate determina un risc crescut de defecte congenitale la fătul aflat în dezvoltare, cum este spina bifida (afecţiune în care oasele coloanei vertebrale nu sunt dezvoltate normal). Cu toate acestea, anomaliile fetale pot fi depistate în prima parte a sarcinii prin utilizarea testelor obişnuite de urmărire a sarcinii.

Copiii născuţi de mame care au luat Depakine în timpul sarcinii pot avea tulburări de dezvoltare sau tulburări de tipul autismului.

Discutaţi imediat cu medicul dumneavoastră dacă sunteţi gravidă sau credeţi că aţi putea fi gravidă şi luaţi sau aţi luat Depakine. Medicul dumneavoastră poate să dorească să vă adapteze tratamentul şi/sau să vă prescrie suplimente cu acid folic. Nu trebuie să întrerupeţi tratamentul cu Depakine, fără recomandarea medicului dumneavoastră, deoarece epilepsia necontrolată determină riscuri severe pentru dumneavoastră sau pentru făt.

De asemenea, la nou-născuţii ai căror mame au luat Depakine în timpul sarcinii pot exista probleme legate de formarea cheagurilor de sânge.

Informaţii pentru femeile care planifică o sarcină (vezi Informaţii pentru femeile care pot rămâne gravide)

O sarcină neplanificată nu este de dorit la femeile tratate cu medicamente antiepileptice. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte de a planifica o sarcină, pentru a primi sfaturi adecvate şi pentru ca medicul să vă adapteze tratamentul şi/sau dozele şi să vă supravegheze în mod adecvat sarcina. Spuneţi medicului dumneavoastră imediat ce aflaţi că sunteţi gravidă.

Informaţii pentru femeile care rămân gravide în timp ce iau Depakine (vezi Informaţii pentru femeile care pot rămâne gravide)

Dacă rămâneţi gravidă în timp ce luaţi Depakine, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.

Alăptarea

Deoarece Depakine trece în laptele matern într-o cantitate foarte mică, în general nu prezintă niciun risc pentru sugar şi întreruperea alăptării nu este, de obicei, necesară. Cu toate acestea, trebuie să îl întrebaţi pe medicul dumneavoastră dacă puteţi alăpta.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Depakine poate determina somnolenţă sau ameţeli la unele persoane, în special la începutul tratamentului sau în asociere cu alte medicamente antiepileptice sau benzodiazepine. înainte de a conduce un vehicul, de a folosi un utilaj sau de a efectua orice acţiune care ar putea fi periculoasă dacă sunteţi somnolent sau aveţi ameţeli, asiguraţi-vă că stiţi ce efecte are Depakine asupra dumneavoastră.

Cum să luaţi Depakine

Luaţi întotdeauna Depakine exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Asiguraţi-vă că efectuaţi vizitele medicale regulate, care sunt foarte importante, deoarece poate fi necesară modificarea dozei recomandate pentru dumneavoastră.

Doza este stabilită de către medic şi este stabilită în mod individual, pentru fiecare pacient în parte.

Epilepsie

Doze

Doza zilnică medie:

 • copii cu vârsta de minim 6 ani: 30 mg/kg şi zi (se recomandă utilizarea formei farmaceutice Depakine 200 mg);
 • adolescenţi şi adulţi: 20 – 30 mg/kg şi zi (se recomandă utilizarea formei farmaceutice Depakine Chrono comprimate filmate cu eliberare prelungită).

Mod şi cale de administrare

Administrarea Depakine 200 mg se face pe cale orală, în 2 sau 3 prize pe zi, de preferinţă în timpul meselor.

Durata tratamentului

Nu trebuie să întrerupeţi tratamentul fără să discutaţi în prealabil cu medicul dumneavoastră. Altfel, boala dumneavoastră se poate agrava.

Luaţi Depakine atât timp cât v-a recomandat medicul dumneavoastră.

Episodul maniacal

Doza zilnică trebuie stabilită şi controlată în mod individual de către medicul dumneavoastră.

Doza iniţială

Doza iniţială zilnică recomandată este de 750 mg.

Doza medie zilnică

Dozele zilnice recomandate sunt cuprinse, de obicei, între 1000 mg şi 2000 mg

Dacă luaţi mai mult Depakine decât trebuie

O doză mai mare decât cea recomandată de Depakine poate fi periculoasă. Dacă aţi luat prea mult din acest medicament, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau mergeţi la departamentul de urgenţă al celui mai apropiat spital.

Dacă uitaţi să luaţi Depakine

Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa dozele uitate. Continuaţi să luaţi medicamentul conform recomandărilor medicului dumneavoastră.

Dacă aţi uitat să luaţi mai multe doze, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.

Dacă încetaţi să luaţi Depakine

Nu întrerupeţi tratamentul cu Depakine şi nu modificaţi doza fără a vă adresa în prealabil medicului dumneavoastră. Dacă întrerupeţi tratamentul fără recomandarea medicului dumneavoastră, starea dumneavoastră se poate înrăutăţi.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Depakine poate provoca reacţii adverse cu toate că nu apar la toate persoanele.

Rareori, reacţiile adverse pot fi grave. De obicei reacţiile adverse sunt reversibile. Dacă apar anumite reacţii adverse puteţi avea nevoie de tratament medical. Pot să apară următoarele reacţii adverse:

 • greaţă sau dureri de stomac, diaree, în special la începutul tratamentului
 • tremor, somnolenţă, instabilitate la mers
 • sedare, tulburări extrapiramidale
 • reacţii cutanate cum este erupţia trecătoare pe piele
 • căderea trecătoare a părului
 • modificări ale menstruaţiei
 • probleme de auz
 • reacţii alergice
 • umflarea picioarelor (edeme)
 • creştere în greutate
 • probleme ale rinichilor, pierderi involuntare de urină sau nevoia imperioasă de a urina.

Spuneţi imediat medicului dumneavoastră dacă observaţi oricare dintre următoarele reacţii adverse grave, deoarece puteţi avea nevoie de îngrijire medicală de urgenţă:

 • modificarea stării de conştienţă, comportament bizar asociat sau nu cu convulsii care sunt mai frecvente sau mai severe, pierderea controlului, în special dacă se administrează în acelaşi timp fenobarbital şi topiramat sau dacă doza de Depakine a fost crescută brusc
 • vărsături repetate, oboseală marcată, durere abdominală, somnolenţă, slăbiciune, pierderea poftei de mâncare, durere severă în partea superioară a stomacului, greaţă, icter (îngălbenirea pielii şi a albului ochilor), umflarea picioarelor, agravarea epilepsiei sau o stare generală de rău
 • probleme de coagulare a sângelui
 • vânătăi sau sângerări spontane
 • formare de băşici pe piele, însoţite de detaşarea pielii
 • scăderea severă a numărului de globule albe din sânge sau insuficienţă a măduvei osoase, uneori descoperite prin febră şi dificultăţi la respiraţie
 • confuzie, care poate fi determinată de scăderea valorilor concentraţiei sodiului din sânge
 • umflare, cel mai frecvent în jurul ochilor şi buzelor, la nivelul gâtului şi uneori a mâinilor şi picioarelor, declanşată de o alergie, asociată cu erupţie pe piele, dureroasă şi însoţită de mâncărime
 • sindrom de erupţie cutanată determinat de medicamente, febră, mărirea ganglionilor limfatici şi afectare posibilă a altor organe.

Depakine poate provoca, de asemenea, scăderea numărului de trombocite sau globule roşii.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Depakine

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor. A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.

Nu utilizaţi Depakine după data de expirare înscrisă pe cutie după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Depakine

 • Substanţa activă este valproatul de sodiu. Fiecare comprimat filmat gastrorezistent conţine valproat de sodiu 200 mg.
 • Celelalte componente sunt:

nucleu: povidonă K90, silicat de calciu, talc, stearat de magneziu;

film: povidonă K30, macrogol 400, amidon de porumb, talc, dioxid de titan, acetoftalat de celuloză, dietilftalat.

Cum arată Depakine şi conţinutul ambalajului

Cutie cu un flacon din polipropilenă cu capac cu desicant, conţinând 40 comprimate filmate gastrorezistente.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

sanofi-aventis France

1-13 boulevard Romain Rolland

75014 Paris, Franţa

Fabricanţii

Sanofi Winthrop Industrie

1, rue de la Vierge, Ambarès et Lagrave

33565 – Carbon Blanc Cédex, Franţa

Sanofi-Aventis, S.A.

Ctra. C-35 La Batlloria a Hostalric, Km 63,09 17404 Riells i Viabrea, Girona, Spania

Pentru orice informaţii despre acest medicament, vă rugăm să contactaţi reprezentanţa locală a deţinătorului autorizaţiei de punere pe piaţă:

sanofi-aventis România S.R.L. Tel: 021 317 31 36 Fax: 021 317 31 34 Logo sanofi-aventis

Acest prospect a fost aprobat în Octombrie, 2012.

SFATURI GENERALE

Epilepsia este o boală neurologică. Ea este datorată unei funcţionări anormale, acute şi tranzitorii a activităţii electrice a creierului şi se manifestă prin crize epileptice. Crizele se pot repeta pe parcursul unei anumite perioade din viaţa persoanei bolnave.

Formele de manifestare ale crizelor şi evoluţia acestora sunt diferite: de aceea nu se poate vorbi despre un singur tip de epilepsie, ci despre mai multe tipuri de epilepsie.

De asemenea, nu există un singur tip de tratament, ci diferite tratamente: medicul dumneavoastră vă va recomanda tratamentul adecvat pentru dumneavoastră.

Pentru ca medicamentul care v-a fost recomandat să aibă efect, este obligatoriu să urmaţi recomandările medicului dumneavoastră şi să respectaţi:

 • doza zilnică recomandată;
 • schema de administrare;
 • durata tratamentului care, în general, este lungă;
 • recomandările referitoare la stilul de viaţă: să evitaţi stresul, lipsa somnului şi consumul de băuturi alcoolice.

Modificarea dozelor şi, în special, întreruperea bruscă a tratamentului pot să determine reapariţia tulburărilor.

Nu uitaţi să luaţi medicamentul cu dumneavoastră dacă plecaţi în călătorie.

 

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica