Amoxiplus, comprimate filmate, 500/ 125 mg

Substanță activa
amoxicilină, acid clavulanic
Clasa ATC
J01CR
Format
comprimate filmate
Afecțiuni
infecţii ale urechii medii, infecţii ale sinusurilor, infecţii ale tractului respirator, infecţii ale tractului urinar, infecţii ale pielii, infecţii dentare, infecţii osoase, infecţii articulare
Producător
Antibiotice SA
Acțiune terapeutică
Antibiotic

Ce este Amoxiplus şi pentru ce se utilizează

Amoxiplus este un antibiotic.Amoxiplus omoară bacteriile care cauzează unele infecţii. Acesta conţine două medicamente diferite numite amoxicilină şi acid clavulanic. Amoxicilina aparţine unei clase de medicamente denumite „peniciline” şi uneori poate fi inactivată. Acidul clavulanic, celălalt component al Amoxiplus face ca acest lucru să nu se întâmple.

Amoxiplus este indicat pentru tratamentul următoarelor infecţii bacteriene, la copii şi adulţi:

-infecţii sinusale şi ale urechii medii;

-infecţii ale tractului respirator;

-infecţii ale tractului urinar;

-infecţii ale pielii şi ale ţesuturilor moi, inclusiv infecţii dentare;

-infecţii ale oaselor şi ale articulaţiilor.

Înainte să utilizaţi Amoxiplus

Nu utilizaţi Amoxiplus

-dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la amoxicilină, acid clavulanic, peniciline sau la oricare dintre celelalte componente al Amoxiplus (enumerate la pct. 6)

-dacă aţi avut vreodată o reacţie alergică severă (sau o reacţie de hipersensibilitate severă) la orice alt antibiotic. Această reacţie poate include o erupţie tranzitorie pe piele sau umflături ale feţei sau ale gâtului.

-dacă aţi avut vreodată afecţiuni hepatice sau icter (îngălbenirea pielii) când aţi luat un antibiotic.

Nu utilizaţi Amoxiplus dacă vreuna din situaţiile de mai sus se aplică dumneavoastră. Dacă nu sunteţi sigur, discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul înainte de a utiliza Amoxiplus.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Amoxiplus

Discutaţi cu medical dumneavoastră sau cu farmacistul înainte să utilizaţi acest medicament: -dacă aveţi febră glandulară (mononucleoza infecţioasă); -dacă urmaţi un tratament pentru afecţiuni hepatice sau renale;

-dacă nu urinaţi regulat.

Dacă nu sunteţi sigur că vreuna din situaţiile de mai sus se aplică dumneavoastră, discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul înainte să utilizaţi Amoxiplus.

Există situaţii cand medicul poate investiga tipul de bacterie care cauzează infecţia de care suferiţi. În funcţie de rezultatul obţinut, medicul vă poate recomanda altă formă de amoxicilină/acid clavulanic sau un alt medicament.

Afecţiuni la care trebuie să fiţi atent

Amoxiplus poate agrava unele dintre afecţiunile existente sau poate determina reacţii adverse grave. Acestea pot fi: reacţii alegice, convulsii (crize convulsive) şi inflamaţia intestinului gros. In timpul tratamentului cu Amoxiplus, pentru a reduce riscul acestor reacţii adverse, trebuie să urmăriţi dacă apar o serie de simptome. (vezi pct.4).

Analize de sânge şi de urină

Dacă faceţi analize de sânge (de exemplu analize ale formulei globulelor roşii ale sângelui sau analize ale funcţiilor ficatului) sau analize urinare (de exemplu glucoza urinară), anunţaţi medicul sau asistenta medicală că luaţi Amoxiplus, deoarece acest medicament poate influenţa rezultatele acestor teste.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală sau medicamente pe bază de plante.

Dacă utilizaţi alopurinol (un medicament utilizat în gută) împreună cu Amoxiplus creşte riscul apariţiei de reacţii alergice pe piele.

Dacă utilizaţi probenecid (un medicament utilizat în gută), medicul poate decide să vă ajusteze dozele de Amoxiplus.

Dacă împreună cu Amoxiplus utilizaţi medicamente care împiedică formarea cheagurilor de sânge (de tipul warfarinei) este necesară realizarea unor teste sanguine suplimentare.

Amoxiplus poate influenţa modul de acţiune al metotrexatului (medicament utilizat în tratamentul cancerului sau a afecţiunilor reumatismale).

Sarcina şi alăptarea

Dacă sunteţi gravidă, credeţi că aţi putea fi gravidă sau dacă alăptaţi, vă rugăm să-l informaţi pe medicul dumneavoastră sau pe farmacist .

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Amoxiplus poate determina reacţii adverse, iar simptomele vă pot afecta capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi utilaje decât dacă vă simţiţi bine.

Cum să utilizaţi Amoxiplus

Utilizaţi întotdeauna Amoxiplus exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur. Adulţi şi copii cu greutatea de cel puţin 40 kg: -doza uzuală este 1 comprimat filmat de 3 ori pe zi.

Copii cu greutate mai mică de 40 kg:

Copii de 6 ani sau mai mici vor fi trataţi administrându-se forme farmaceutice adecvate vârstei. Întrebaţi medicul sau farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Pacienţi cu afecţiuni renale sau hepatice:

Dacă aveţi afecţiuni renale medicul vă poate modifica dozele.

Dacă aveţi afecţiuni hepatice medicul vă poate recomanda efectuarea mai frecevntă a unor teste sanguine pentru a verifica modul în care vă funcţionează ficatul.

Înghiţiţi comprimatele întregi cu o cantitate suficientă de apă la începutul mesei sau imediat după masă.

Spaţiaţi dozele la intervale egale în timpul zilei, lăsând un interval de cel puţin 4 ore între ele. Nu utilizaţi două doze într-o oră.

Nu utilizaţi Amoxiplus mai mult de 2 săptămâni. Dacă nu observaţi nici o ameliorare, anunţaţi medicul.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Amoxiplus

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Amoxiplus pot să apară manifestări la nivelul stomacului (greaţă, vărsături sau diaree) sau convulsii.

Dacă apar astfel de simptome, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră, sau departamentului de primire urgenţe. Arătaţi medicului ambalajul medicamentului pe care l-aţi utilizat.

Dacă uitaţi să utilizaţi Amoxiplus

Daca aţi uitat să luaţi o doză, luaţi medicamentul imediat ce vă amintiţi. Nu luaţi următoarea doză prea repede, ci aşteptaţi aproximativ 4 ore.

Dacă încetaţi să utilizaţi Amoxiplus.

Utilizaţi Amoxiplus până la finalul tratamentului recomandat de medic, chiar dacă vă simţiţi bine mai devreme. Aveţi nevoie de fiecare doză pentru a lupta cu infecţia. Întreruperea tratamentului fără recomandarea medicului poate determina reapariţia infecţiei.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Amoxiplus poate determina reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Afecţiuni la care trebuie să fiţi atent:

Reacţii alergice:

-erupţie pe piele;

-inflamaţie a vaselor de sânge (vasculită) care se poate manifesta prin pete roşii la nivelul pielii, dar care pot afecta şi alte părţi ale corpului;

-febră, dureri articulare, umflarea ganglionilor de la nivelul gâtului, de la subbraţ sau de la nivel inghinal;

-umflături, uneori la nivelul feţei sau a gurii (angioedem) care pot determina dificultăţi de rspiraţie; -colaps.

^ Anunţaţi imediat medicul dacă observaţi oricare dintre aceste simptome. Opriţi administrarea de Amoxiplus.

Inflamarea intestinului gros:

Inflamarea intestinului gros determină diaree apoasă, de obicei cu sânge şi mucus, durere abdominală şi/sau febră.

^ Anunţaţi medicul cât mai curând posibil dacă observaţi aceste simptome.

Reacţii adverse foarte frecvente (care afecatează mai mult de 1 pacient din 10): -diaree (la adulţi).

Reacţii adverse frecvente (care afectează mai puţin de 1 din 10 pacienţi)

-suprainfecţie candidozică (candida- o ciupercă ce poate infecta vaginul, gura şi pliurile cutanate); -stare de rău (greaţă), mai ales în cazul administrării unor doze mari de Amoxiplus

^ Dacă Amoxiplus este administrat înainte de masă

-vărsături;

-diaree (la copii).

Reacţii adverse mai puţin frecvente (care afectează mai puţin de 1 din 100 pacienţi)

-erupţie pe piele, mâncărime;

-urticarie (erupţie pruriginoasă supradenivelată);

-indigestie;

-ameţeală;

-durere de cap.

Reacţii adverse mai puţin frecvente care se pot observa în analizele dumneavoastră de sânge:

-creşterea unor substanţe (enzime) produse de ficat.

Reacţii adverse rare (care afectează mai puţin de 1 din 1000 pacienţi)

-erupţii pe piele care pot forma vezicule şi care arată ca nişte mici ţinte (pete inchise la culoare în centru înconjurate de o zonă mai palidă, cu un inel mai închis la culoare în jurul marginii- eritem polimorf).

^ Dacă observaţi aceste simptome anunţaţi de urgenţă medicul. Reacţii adverse rare care se pot observa în analizele dumneavoastră de sânge: -număr redus de celule implicate în coagularea sângelui; -număr redus al celulelor albe sanguine.

Alte reacţii adverse

Acestea au apărut la un număr foarte mic de pacienţi, dar frecvenţa lor este necunoscută. -reacţii alergice (vezi mai sus) -inflamarea intestinului gros (vezi mai sus) -reacţii adverse grave ale pielii

•erupţie generalizată cu vezicule şi exfolierea pielii, mai ales în jurul gurii, nasului, ochilor şi organelor genitale (sindrom Stevens-Johnson), precum şi o formă mai severă cu exfolierea generalizată a pielii (mai mult de 30% din suprafaţa corpului- necroliză epidermică toxică)

•erupţie generalizată cu piele roşie şi mici vezicule care conţin puroi (dermatită buloasă exfoliativă)

•erupţie roşie solzoasă cu proeminenţe sub piele şi vezicule (exantem pustulos). ^ Anunţaţi medicul imediat dacă observaţi aceste simptome. -inflamarea ficatului (hepatită)

-icter, determinat de creşterea bilirubinei din sânge (o substanţă produsă de ficat), care vă colorează pielea şi albul ochilor în galben

-inflamarea rinichilor

-durează mai mult ca sângele să coaguleze

-agitaţie

-convulsii (mai ales la pacienţii care iau doze mari de Amoxiplus sau care au afecţiuni renale) -limbă neagră cu aspect păros

-dinţi pătaţi (la copii), pete care în general dispar la periat.

Reacţii adverse care se pot evidenţia în analizele dumneavoastră de sânge sau de urină: -reducerea severă a numărului celulelor albe din sânge -număr redus de celule roşii din sânge (anemie hemolitică) -cristale în urină.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă ori îngrijorătoare, sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să comunicaţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Amoxiplus

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Amoxiplus după data de expirare înscrisă pe ambalaj dupa EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Acest medicament se păstrează la temperaturi sub 30°C, în ambalajul original.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Amoxiplus Amoxiplus 500/125 mg

-Substanţele active sunt: amoxicilină şi acidul clavulanic. Un comprimat filmat conţine amoxicilină 500 mg sub formă de amoxicilină trihidrat şi acid clavulanic 125 mg sub formă de clavulanat de potasiu.

-Celelalte componente sunt: nucleu-celuloză microcristalină, amidonglicolat de sodiu tip A, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu; film – hipromeloză 15 cps, hipromeloză 5 cps, dioxid de titan (E 171), macrogol 400

Cum arată Amoxiplus şi conţinutul ambalajului

Amoxiplus 500/125 mg se prezinta sub forma de comprimate filmate de formă ovală, de culoare albă, marcate cu logo „A” pe una din feţe şi „64” pe cealaltă faţă.

Este ambalat în cutii cu unul, respectiv 2 blistere a câte 7 comprimate filmate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorii

Antibiotice SA

Str. Valea Lupului nr. 1, 707410, Iaşi, România

Acest prospect a fost aprobat în Decembrie 2010

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Medicamente cu aceeași substanță activă
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal