Olivia& Andi- in asteptarea bebelusului surpriza

A dansat samba, a calatorit cu avionul in Europa si a participat la un festival de jazz. Cu alte cuvinte, s-a integrat perfect in familia Moisescu care deocamdata il vede doar in ecografii. Pana la venirea lui pe lume mai este doar o luna si abia atunci,
  • Publicat:
Olivia& Andi- in asteptarea bebelusului surpriza
Olivia& Andi- in asteptarea bebelusului surpriza

CSID: Cum ati primit vestea ca veti fi parinti? A fost ceva neasteptat, ati programat sarcina? Cum au primit familiile vestea? Bunicii au revendicat cresterea bebelusului?
Olivia: Ne-am bucurat. Dar n-am fost luati prin surprindere. Eu ma pregateam de ceva vreme, am facut pe rand vizite la medicul de familie, stomatolog, laboratorul de analize. Luam acid folic. Asa ca atunci cand am decis ca e momentul sa facem un copil, bifasem in lista cam toate protocoalele de care trebuie sa se achite o viitoare mamica. Si cu toate astea, am avut la inceput rezerve sa-i anuntam si pe altii, pana n-am avut confirmarea urmatoarelor analize – care se fac doar in primele luni de sarcina – ca totul este ok. Familiile si prietenii s-au bucurat, fara indoiala, cand le-am dat vestea. Cat despre „revendicari”, nu incap negocieri cu nimeni. Copiii trebuie sa creasca si sa stea cu parintii. Andi: In ce ma priveste am primit vestea pe care o asteptam. Am pus la punct toate detaliile de care trebuie sa aiba grija un viitor tata responsabil si am hotarat ca a venit momentul. Mai ales cand e vorba de copii sunt un om calculat.

CSID: Cum a fost prima ecografie?
Olivia: La doua luni de sarcina, pentru un profan, ecografia nu e foarte elocventa. La inceput n-am inteles nimic din cateva contururi negre si gri. Pana cand medicul meu i-a amplificat bataile inimii si i le-am auzit si eu… S-a produs un declick atunci! Andi: Pastrez si acum pozele de la prima ecografie. Se vede inca de atunci ca o sa ne mosteneasca.

CSID: Cum a decurs sarcina? Cum ai facut fata stresului si emotiilor din timpul show-ului „Dansez pentru tine?”
Olivia: Cred ca fac parte din categoria gravidelor norocoase. Am parte de o sarcina usoara, fara greturi si varsaturi, fara stari de rau. Asa ca am trecut usor si peste emotiile de direct, la „Dansez pentru tine”, emisiune maraton chiar si pentru o femeie neinsarcinata. Dar nu, nu cred ca am exagerat. Nici chiar atunci cand am dansat in emisiune o samba cu elemente de semi-acrobatie, impreuna cu Edi Stanciu, coregraful principal. Toate miscarile au fost supervizate de  Doina, coregrafa unuia dintre cuplurile concurente si ea fiind tot mamica. Edi s-a dovedit un partener atent si foarte grijuliu si impreuna cu ei am fost convinsa ca fiecare miscare e bine calculata si nu ma pune cu nimic in pericol.

CSID: Care au fost cele mai mari temeri de pe parcursul sarcinii?
Olivia: Toate sunt mari si riscul sa dezvolti o paranoia pe subiect e mare si el. Eu mi-am potolit pornirile citind cat mai multe carti de specialitate si informatii de pe Internet despre sarcina ca sa ma feresc de sentimentele de panica nejustificata. Cel mai mare pericol e sa pleci urechea si sa te increzi in avertizari panicarde de la persoane neavizate, dar altfel extrem de binevoitoare. E ca la fotbal si politica. Toata lumea se pricepe. Si te asigura ca daca vezi pe strada un copil cu handicap vei face si tu unul, daca poftesti si nu cedezi, pierzi copilul si alte superstitii de genul asta. Secretul e sa-i ignori. Iar daca nu poti sa-i ignori, atunci sa-i eviti. Altfel, nu iesi intreaga din experienta asta. Lumea moare daca nu-ti ofera gratis o portie mare de angoasa.

CSID: Care a fost programul tau de viata in timpul sarcinii?
Olivia: Am mancat ce mi-a dat voie doctorul. Lapte, branza, oua, peste, carne slaba, multe fructe si legume crude. In vacanta, in Grecia, am mai scapat in schimb la inghetata si alte dulciuri. Absolut irezistibile! Cat priveste miscarea, am facut plimbari lungi pana la epuizare si am inotat in mare.

CSID: Cat de mult iti schimba viata sarcina? Dar perspectiva maternitatii?
Olivia: Sarcina mi-a schimbat garderoba. Cat despre viata, am incercat sa fiu la fel de activa, sa nu ma las coplesita si imobilizata de sarcina. Cred, insa, ca lucrurile se vor schimba dramatic cand va aparea copilul. Se vor schimba prioritatile, modul de a gandi. Sunt pregatita.

CSID: Cum te-ai descurcat cu hainele in aceasta perioada? Le-ai gasit pe cele care sa-ti puna in valoare atuurile?
Olivia: In primele cinci-sase luni am incaput in ce aveam. Abia apoi a inceput sa se complice situatia. Mi-am luat rochii largi, gen baby-doll, din magazine de haine pentru femei, cu unul sau doua numere mai mari. Apoi mi-am gasit in Ungaria si Austria haine speciale pentru femei insarcinate, dragute si foarte confortabile. Daca te bazezi pe oferta din Romania, dai in depresie. Oferta e foarte slaba. Hainele sunt urate si mohorate, facute parca sa te pedepseasca.

CSID: Ai avut emotii pe parcursul sarcinii Oliviei? Ce schimbari a determinat in programul vostru de viata?
Andi: Olivia este o minune pana si in privinta sarcinii. Auzisem tot felul de povesti, care au ramas la stadiul de povesti. N-am avut nici o problema. Ne-am plimbat vara asta prin tot felul de locuri, ca si cand nimic nu s-ar fi schimbat in viata ei. Primul nostru copil are deja un festival de jazz de 3 zile la activ. Cred ca e pregatit sa se nasca cu tobele lui Jack de Jonette si chitara lui John Scofield in urechi.

CSID: Cum a fost vacanta? Ati calatorit in aceasta perioada?
Olivia: Mai mult ca niciodata. Am fost in Grecia doua saptamani, la Roterdam la festivalul de jazz pentru trei zile, in Viena, Budapesta si Praga – pentru alte opt zile. Am luat si avion, si tren si masina fara sa am probleme. Andi: Copilul trebuie sa poata face alegeri corecte de mic. E bine sa simta cat mai multe tari, ca sa poata face comparatie.

CSID: Cat de mult te vei implica in cresterea bebelusului?
Andi: Sper sa ma ridic la inaltimea mamei copilului. In ceea ce ma priveste sunt pregatit (cel putin teoretic) sa nu ma impiedic de nimic in afara de timp. Am insa ambitia sa petrec cat mai mult timp cu copilul.

CSID: Veti avea baietel sau fetita?
Olivia: E o surpriza pentru noi. Deci e o surpriza si pentru voi. Andi: Am avut aceasta ambitie. Sa speram ca o sa ne tina pana la final. Nu-i tocmai usor. In fond, doctorul stie de mult.

CSID: Ne puteti spune cateva nume la care v-ati gandit?
Olivia: Avem doua liste scurte, la care ne gandim intens. Dar nu dezvaluim inca nimic. Andi: Lista pentru EA si lista pentru EL.

 

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Cristina Cioran
Cristina Cioran
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân