Cu CV-ul prin Europa

Am sarbatorit-o cu artificii galbene si albastre, am arborat steagurile ei peste tot si acum ca tot ne-am trezit din mahmureala pricinuita de aderarea la UE sa vedem ce e cu jobul european. Cu ce se mananca, de ce i s-a tot dus vestea ca e plin de avantaj
  • Publicat:
Cu CV-ul prin Europa
Cu CV-ul prin Europa

S-au gandit ei europenii: mobilitatea fortei de munca in interiorul Uniunii nu poate sa aduca decat bine: progres economic si social, o rata a angajarii care creste de nu se mai opreste si ce sa mai vorbim de dezvoltarea tarilor, stimulate bine de competitivitatea economica globala. Statisticile arata ca in Uniune ar fi cam 2-3 milioane de locuri de munca neocupate, iar rata de somaj sa tot fie de 10%. Daca te bate gandul sa-ti incerci norocul la firme din afara, cifrele te incurajeaza: 59% dintre cei care si-au cautat o slujba in UE, dupa aderarea tarii lor, au gasit de lucru in maximum un an (spre deosebire de 35% dintre cei care au ales sa ramana in tarile lor si si-au gasit acolo serviciu).

Ce-si doresc angajatorii europeni?
Pai, viseaza la ocuparea multor locuri goale din domenii tehnice, dar si din IT si finante. Si la sectorul de constructii trebuie pus umar strain la munca. Foarte multe joburi sunt vacante si pentru translatori, interpreti. Printre domeniile in care se mai cauta „ostasi” in Uniune se numara: cel turistic (hotelier), consultanta manageriala, unele segmente din domeniul medical, precum si munca sezoniera in agricultura. In general, salariul porneste de la minimum 1.500 euro pe luna. Sa nu-ti inchipui insa ca a te muta cu cartea de munca in Uniune e floare la ureche, trebuie sa te adaptezi la o cultura noua, sa lucrezi intr-o limba straina si sa te familiarizezi cu taxe ciudate si noi sisteme sociale.
La euro-slujbe, inainte!

Cum faci rost de o slujba?
Ai mai multe optiuni: fie apelezi la agentiile de recrutare private care se afla in numeroase state membre (mai ales cele care gasesc slujbe temporare te pot ajuta pentru inceput), fie trimiti direct CV-ul la firmele pe care le gasesti cu usurinta pe Internet (incearca sa afli intai cat mai multe despre compania respectiva pentru ca unda verde depinde foarte mult de capacitatea ta de a-i convinge pe angajatori ca te integrezi perfect in lumea lor profesionala), fie urmezi anumite cursuri de recalificare pentru o slujba europeana. Trebuie insa sa-ti revizuiesti CV-ul, sa il traduci in limba tarii respective, sa iti traduci si legalizezi toate diplomele de studii.

Cu ochii pe statul lor de plata
Ca sa-ti faci o idee cam cat ai putea castiga daca trudesti in birouri europene, arunca un ochi pe salariile minune garantate in diverse state din UE: in primul rand avem grupul tarilor in care pragul venitului minim nu sare de 300 de euro pe luna: Letonia (129 euro), Lituania (159 euro), Slovacia (183 euro), Estonia (192 euro), Polonia (234 euro), Ungaria (247 euro) si Republica Ceha (261 euro), apoi tarile cu salariul minim garantat intre 400 de euro si 700 de euro pe luna: Portugalia (437 euro), Slovenia (512 euro), Malta (580 euro), Spania (631 euro) si Grecia (668 euro) si tarile „premiante”, cu peste 1.200 de euro salariu minim: Franta (1.218 euro), Belgia (1.234 euro), Marea Britanie (1.269 euro), Olanda (1.273 euro), Irlanda (1.293 euro) si Luxemburg (1.503 euro). Cifra din Romania ne aduce cu picioarele pe pamant: 390 de lei.

In fine, specialistii spun ca pragul salariului minim este o oglinda a nivelului de plata in acea tara, asa ca acest clasament te poate ajuta sa te orientezi spre tara care iti poate oferi cecul lunar la care tot visezi…

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Love story... la usa ta
Love story... la usa ta
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân