Bogaţii lumii şi năpăstuiţii planetei

Ce faci când ajungi star şi eşti plătit cu câteva (zeci de) milioane de dolari pentru orice rol? Primul lucru ar putea fi un act caritabil pentru cei loviţi de soartă. E una dintre cele mai bune şi mai eficiente tehnici de PR, care determină spaţii generoase în mass media. Să nu fim însă prea sarcastici...
  • Publicat:
Bogaţii lumii şi năpăstuiţii planetei

Ce faci când ajungi star şi eşti plătit cu câteva (zeci de) milioane de dolari pentru orice rol? Primul lucru ar putea fi un act caritabil pentru cei loviţi de soartă. E una dintre cele mai bune şi mai eficiente tehnici de PR, care determină spaţii generoase în mass media. Să nu fim însă prea sarcastici…

Angelina Jolie e impresionată de toţi năpăstuiţii planetei, iar în acest sens a vizitat mare parte din ţările lumii a treia. De altfel, a adoptat trei copii din zone cu probleme şi are legături puternice cu organizaţii care participă la programe de susţinere a ţărilor sărace.

O găselniţă caritabilă care prinde în rândul celor dispuşi să ajute oamenii în dificultate poate fi vânzarea bijuteriilor personale. După ce au atins pielea fină a Angelinei, colierele, brăţările, inelele şi pietrele valoroase pot fi cumpărate de către orice om cu dare de mână.

Accesoriile sunt rezultatul colaborării vedetei cu Robert Procop, considerat bijutierul starurilor, cel care a realizat şi inelul de logodnă pentru Angelina, în valoare de 250.000 de dolari. Fondurile obţinute sunt donate ulterior asociaţiei umanitare „Children in Conflict”, pentru construirea unei şcoli în Afganistan.

Şi Madonna are aceleaşi interese plus doi copii adoptaţi din Malawi. La doi ani după ce a fost nevoită să abandoneze un proiect de 15 milioane de dolari pentru construirea unei şcoli în această ţară, Madonna a perseverat anul trecut.

Datorită ei, au fost finalizate 10 şcoli care vor permite accesul la educaţie a 4.871 de copii din una dintre cele mai sărace ţări din Africa. Proiectele s-au derulat sub coordonarea fundaţiei Raising Malawi, care aparţine vedetei şi suma rulată s-a ridicat la 5 milioane de dolari.

Şi Oprah Winfrey găseşte o satisfacţie când oferă din averea ei fabuloasă unor tineri care promit. Winfrey a trăit în copilărie într-o sărăcie lucie. În prezent, nu ezită să povestească amănunte din prima parte a vieţii ei şi să încerce să ajute tineri care au calităţi intelectuale remarcabile, dar posibilităţi materiale mai mult decât limitate.

De altfel, la sfârşitul anului trecut, prezentatoarea şi producătoarea americană de televiziune a primit un premiu Oscar pentru acţiunile sale umanitare. Premiul Jean Hersholt Humanitarian Award i-a fost oferit chiar de către una dintre tinerele care a avut acces la educaţie datorită bursei instituite de realizatoarea TV. Oprah Winfrey este una dintre cele mai bogate femei din Statele Unite, cu o avere estimată la 2,4 miliarde de dolari.

La rândul ei, Shakira este ambasador global pentru Unicef şi participă frecvent la acţiuni umanitare. Munca ei filantropică a început de când avea 18 ani, când a pus bazele unei fundaţii de caritate, care ajută copiii fără posibilităţi să studieze. A donat până acum câteva milioane de dolari, iar pozele cu ea însărcinată şi cu partenerul său, fotbalistul Gerard Pique, au fost folosite drept pretext pentru mobilizarea tuturor pentru ajutorarea copiilor în suferinţă.

Bill şi Melinda Gates nu sunt staruri de cinema, dar trec drept cei mai mari filantropi ai lumii. Anul trecut, prin fundaţia lor, au donat 750 de milioane de dolari într-un fond global al cărui scop este lupta împotriva unor maladii ca SIDA, tuberculoza şi malaria.

Donaţia nu a fost sub formă de lichidităţi, ci ca o garanţie a unui impresionant fond de plată, astfel încât acesta să poată aloca resursele eficient, pe baza nevoilor imediate. Fundaţia deţinută de Bill Gates şi de soţia lui a mai contribuit cu 650 de milioane de dolari la formarea acestui fond global, în urmă cu 10 ani. Fondul Global este cea mai mare organizaţie de acest tip, cu un buget în 2010 de 21,7 miliarde de dolari, care suportă 600 de programe, în 150 de ţări. 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Groza - Redactor colaborator
Mă întâlnesc în fiecare zi cu doctori. Pentru cei mai mulţi pământeni, care nu sunt ipohondri, probabil, acest comportament pare ciudat. Dar socializăm în cadrul unor interviuri în care noi, echipa, încercăm să aflăm poveşti scurte şi concise despre cum putem să funcţionăm optim. Fiecare ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân