Adina Halas, despre tiroidita Hashimoto: „Pot spune că mănânc foarte rar și doar cu titlu de excepție gluten” INTERVIU EXCLUSIV

  • Publicat:

Poate una dintre cele mai discrete prezențe din showbizz, Adina Halas, face furori de fiecare dată când apare la tv sau la evenimentele mondene, iar pe rețelele de socializare are un număr impresionant de urmăritori.

Astăzi ne-a vorbit, însă, de o perioadă mai puțin plăcută din viața sa, și anume de perioada în care a descoperit că are o boală autoimună: tiroidita Hashimoto. Iată ce ne-a dezvăluit îndrăgita vedetă.

Adina Halas s-a confruntat cu tiroidita Hashimoto: „Am început să mă simt obosită fără motiv”

CSID: Când ai fost diagnosticată cu tiroidita Hashimoto și cum s-a întâmplat acest lucru?

Adina Halas: Această afecțiune s-a declanșat în urmă cu 10 ani, atunci când fiul meu avea 2 ani, astfel că tot atunci am fost și diagnosticată.

CSID: Ce simptome ai avut și te-au îngrijorat în așa fel încât să ajungi la medic?

Adina Halas: Am avut stări de oboseală accentuate, ciudate chiar aș putea spune, pentru că eu sunt o persoană foarte activă, care face foarte multe lucruri deodată. La un moment dat am început să mă simt obosită fără motiv, inclusiv în zilele în care, să spunem, eram mai relaxată sau mă aflam în vacanță. (…) Ulterior, am experimentat și niște atacuri de panică.

(…) Am ajuns să îmi fac și un set complet de analize, mi-am făcut și acel TSH care într-adevăr era ieșit din norme și, astfel, la recomandarea meidicului, am început un tratament cu Euthyrox, tratament de care mă țin și în ziua de azi.

CSID: Odată cu această afecțiune, ai schimbat ceva în dieta ta? Ai eliminat vreun aliment, etc?

Adina Halas: Da, pot spune că mănânc foarte rar și doar cu titlu de excepție gluten. Sunt foarte atentă la consumul redus de paste și pâine, făinoase în general. Am eliminat și zahărul, însă recunosc că sunt o mare amatoare de dulce, astfel că atunci când merg în vacanțe, mă răsfăț cu câte o prăjitură sau o înghețată.

(…) Și cruciferele le evit, adică broccoli, varza de Bruxelle, kale, etc.

(…) Alcoolul pe care obișnuiam să îl beau destul de rar și doar în ocazii sociale, la fel, îl consum în cantități și ocazii excepționale.

CSID: Netratată, tiroidita Hashimoto poate determina și alte complicații sau probleme de sănătate?

Adina Halas: În mod clar poate determina și alte complicații dacă nu este tratată sau ținută sub control. Poți inclusiv ajunge la afecțiuni cardiace, la anemii, la depresie și tot ce cuprinde paleta această emoțională negativă.

(…) Dar, în general, cu aceste probleme medicale se confruntă cei care au nevoie de o doză mai mare de Euthyrox, unde această tiroidita se manifestă ceva mai pronunțat.

Eu personal am foarte mare grijă de mine, țin sub control optim maladia. Sunt unul din cazurile fericite.

(…) Singurul lucru pe care eu îl consider extrem de deranjant este faptul că slăbesc foarte greu. Iar eu, fac niște eforturi susținute. Am un câine pe care îl scot afară în fiecare zi. Am 3, 4 antrenamente de crossfit pe săptămâna.

Și mai este un lucru legat de aspectul pielii. Dacă mă aflu într-o vacanță și ies puțin din dieta mea obișnuită, imediat se vede lucru asta pe mine, mă umflu, etc. Iar acest lucru, iarăși, este extrem de neplăcut.

CSID: Ce mesaj ai pentru femeile care s-ar putea confrunta cu un asemenea diagnostic?

Adina Halas: Le-aș spune să treacă pe la endocrinolog. Este foarte important să ajungem la medic în fiecare an, să ne facem seturi de analize amănunțite și să avem grijă de profilul nostru hormonal.

(…) Dacă ai grijă la alimentație, ai un stil de viață sănătos, ai grijă să te odihnești, ai grijă să te miști, să fii tot timpul o persoană activă, atunci toate lucrurile legate de Hashimoto nu te vor împiedică să ai o viață normală.

Citește și: Raluca Dumitru suferă de o boală autoimună rară: „Eu am descoperit-o relativ repede, ceea ce mă face un caz fericit” INTERVIU EXCLUSIV

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân