Povești de călătorie în Africa prin ochii Loredanei Negrilă, TVR

Realizatoarea emisiunii Brilliant de la TVR, Loredana Negrilă este un story teller prin excelență. Și este îndrăgostită de Africa, iar mai nou a fost și într-un program de voluntariat în Kenya.
  • Publicat:
Povești de călătorie în Africa prin ochii Loredanei Negrilă, TVR
Loredana Negrilă, jurnalist de televiziune, realizatorul emisiunii Brilliant de la TVR este îndrăgostită de Africa, foto arhiva personală

Jurnalist de televiziune. Întru totul dedicată televiziunii. Pasionată de scrisul corect, coerent şi de sugestia imaginii de televiziune. Călător prin excelență. O femeie puternică, dar şi sensibilă. Omul care înţelege că daruri precum logica, hotărârea sau forţa sunt la fel de feminine precum intuiţia şi conexiunea emoţională. Omul care aduce oameni brilianți dar necunoscuți publicului larg prin emisiunea Brilliant de la TVR: Loredana Negrilă. Vă prezentăm în exclusivitate locurile din lume de care jurnalistul de televiziune s-a îndrăgostit.

CSÎD: Ce îți amintești din prima ta călătorie?

Loredana Negrilă: Nisipul din Sahara pe care l-am adus într-o sticlă, la Bucureşti, alături de o carte rară, cu mărturii ale generalului Simon Bolivar despre reconstrucţia Americii de Sud.

Loredana Negrila
Loredana Negrilă iubește savana, foto arhivă

CSÎD: Când și unde a fost prima călătorie în afara granițelor României?

Loredana Negrilă: În Tunisia, acum mai bine de 14 ani. Nu a fost chiar prima călătorie, însă a fost prima în afara Europei. Îmi amintesc faptul că am traversat granița cu Algeria doar pentru a întâlni oamenii Tuareg, un grup etnic berber unic în lume. Ei trăiesc doar în Sahara și ies în evidență prin cele mai vechi și frumoase veșminte, dar mai ales prin originalitatea bijuteriilor. Turiștii îi întâlnesc rar, sub denumirea de” oamenii albaștri ai deșertului.”

Loredana Negrila, foto arhivă
Loredana Negrilă aduce în fața reflectoarelor oameni care schimbă lumea în cadrul emisiunii Brilliant de la TVR

CSÎD: Ce ai învățat din călătorii?

Loredana Negrilă: Așadar, am învăţat să respect cultura şi religia oamenilor pe care îi întâlnesc. Diversitatea ideilor pe care alţii mi le împărtăşesc. Am învăţat că cititul unor cărţi bune şi un bagaj solid de cunoştinţe te salvează din multe situaţii “limită”, iar bunătatea sinceră, lipsită de orgolii, uneşte spaţii culturale diferite. Am învăţat să ascult şi să asimilez tot ceea ce poate contribui la formarea, educaţia, devenirea mea într-un om mai bun, pe toate planurile.

Loredana Negrilă, TVR, foto arhivă
Africa este fascinantă pentru Loredana Negrilă, foto arhivă

Este fascinată de locuri istorice unde să uite de timp precum cele din Africa

CSÎD: Unde simți să călătorești?

Loredana Negrilă: Oriunde este FOARTE cald şi cu vedere la mare sau la ocean, obligatoriu. Oriunde mă pot îmbraca, lejer, în rochii midii albastre şi bleu ciel. Oriunde pot purta, cu eleganţă şi rafinament, bijuteriile mele sofisticate, rare. În locuri încărcate de istorie, de poveşti, de mirosuri pe care îmi place să le descopăr. Mă fascinează tot ceea ce este rar, nemaiîntâlnit, fin şi care emană atemporalitate. Deseori, cât mai aproape de natură, în locuri care nu cer timpului, timp.

Africa, foto arhiva Loredana Negrilă

CSÎD: Ești apropiată de Africa. Ce descoperi acolo?

Loredana Negrilă: Cred că sunt un om norocos mai ales pentru faptul că am avut şansa să călătoresc mult, sunt și pasionată de istoria popoarelor şi dornică de frenezia altor culturi. Am văzut aproape tot ceea ce mi-am propus, cu precădere ţinuturi calde pentru că sunt foarte friguroasă. De departe, Africa m-a cucerit.

CSÎD: Africa este cunoscută și pentru frumusețe, dar și pentru sărăcie… Explică-ne ce este atât de fascinant pentru tine acolo.

Loredana Negrilă: Peisajele ciudat de variate, orizonturi infinite, ritmul obsedant al tam-tam-ului din fiecare seară, vegetaţia cu mari constraste, savanale superbe, diamantele și diversele animale sălbatice au hrănit omenirea din cele mai vechi timpuri, până când colonizarea și exploatarea europeană au cauzat suferințe și pierderi incomensurabile.

Elefant, savana, foto Loredana Negrilă
foto: arhivă 

Africa prin ochii jurnalistului de televiziune Loredana Negrilă

CSÎD: Ce recomanzi de văzut din Africa ta?

Loredana Negrilă: Pentru a înțelege modul în care Africa s-a dezvoltat, a prosperat, a suferit și a apărut în peisajul popoarelor de astăzi, îi îndemn pe toţi cei care vor citi acest interviu să facă o călătorie, înapoi în timp, pe străvechiul râu Nil, din partea de Nord, până pe coasta Africii de Est şi mai apoi, în Africa Subsahariană. Vor descoperi splendoarea Maghrebului, considerat Perla Africii de Nord, talentul dansatorilor Wodaabe din Niger, corsetele vii colorate, ornamentate cu mărgele ale femeilor Dinka din Sudan, fețele pictate în culori izbitoare ale oamenilor Karo din Etiopia și nenumărați localnici îmbrăcați în haine tradiționale rare, vechi de sute de ani, cu toţii dornici să celebreze alături de turişti momente speciale din viață. Dar, mai presus de toate acestea, îmi vor rămâne în suflet royalul Marrakesh cu influenţe maure, din Maroc şi riadurile sale încântătoare în care am grijă să locuiesc, de fiecare dată când ajung acolo.

africa, foto loredana negrilă

CSÎD: Ce ți-a mai plăcut?

Loredana Negrilă: Mi-a plăcut, în egală măsură, oraşul albastru șarmant cu vedere la Marea Mediterană, Sidi Bou Said. În Sidi Bou Said m-aş întoarce oricând, am simţit mereu că acolo locuieşte o parte antică a sufletului meu. Se spune că tot în Africa îşi are originea rasa umană, de-a lungul văii Marelui Rift African care traversează Etiopia şi Kenya, acolo fiind descoperite cele mai vechi schelete ale înaintaşilor oamenilor de azi.

Loredana Negrila, foto arhiva persoanală
Loredana Negrilă în Orașul Albastru, foto arhiva personală

Călătorind mulţi ani singură până să mi se alăture buna mea prietenă, Otilia, am descoperit farmecul ţărilor Africii de Nord, diversitatea etnică şi culturală, jovialitatea oamenilor, bucuria din ochii lor care oglindeşte cea mai autentică formă de generozitate. La fel, credinţele, tabuurile, convingerile, prejudecăţile. Mai ales atunci când destinul îţi este scris de culoarea pielii, raţiune care duce la o poftă viscerală a fiecărui maghrebian de a-şi regăsi rădăcinile. Toți maghrebienii sunt consideraţi africani, dar nu toți africanii, maghrebieni.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”