Nămol şi apă sărată de Techirghiol pentru un restart de vară

Lacul Techirghiol este unul dintre cele mai de preţ daruri oferite de natură. Situat în Eforie Nord, lacul ne cadoriseşte în fiecare zi cu două inestimabile remedii pentru sănătate: apă sărată şi nămol sapropelic
03.08.2020 | Redactia CSID
Nămol şi apă sărată de Techirghiol pentru un restart de vară

Natura e măreaţă şi veşnic darnică, iar la fel cum spunea marele filozof al Greciei Antice,  Aristotel, ”ea nu face niciodată nimic fară motiv”.
Lacul Techirghiol este unul dintre cele mai de preţ daruri oferite de natură. Situat în Eforie Nord, lacul ne cadoriseşte în fiecare zi cu două inestimabile remedii pentru sănătate: apă sărată şi nămol sapropelic.

Nămolul de Techirghiol are beneficii pentru sănătate

Supranumit şi “Aurul Negru”, nămolul sapropelic din Lacul Techirghiol are beneficii miraculoase pentru sănătate. Acesta este compus din substanţe formate în mod natural, în urma unor procese geologice, iar dr. Mihaela Cucu, Director medical al ANA Aslan Health SPA – Eforie Nord, confirmă: “Recunoscută încă de pe vremea romanilor, peloidoterapia, sau terapia cu peloide sau nămoluri, este plurifactorială şi acţionează prin mecanisme complexe. Efectele benefice apar imediat, cât şi în timp, prin modificarea capacităţii adaptive generale a organismului. Acestea acţionează la nivelul aparatului cardio-vascular, la nivelul sistemului nervos central şi vegetativ, imunologic şi endocrin”.

Atuurile terapiilor cu nămol nu se opresc aici, pentru că ele sunt surprinzătoare. Nămolul ajută la:

  • Stimularea circulaţiei periferice, la fineţea mecanismelor de termoreglare şi răspunsul imun nespecific prin bariera cutaneo-mucoasă şi celulele dendritice din piele;
  • Detoxifiază şi exfoliază prin masaj, dar şi purifică şi hidratează pielea;
  • Alină durerile de spate şi pe cele articulare.
  • Reduce contracturile musculare;
  • Elimină oboseala, creşte tonusul psihic şi vitalitatea.

Ştiai că Lacul Techirghiol este cel mai mare şi cel mai sărat lac salin din România? Da şi acest mic mare detaliu face diferenţa. “Cu o salinitate ridicată de 80-90 grame/litru, apa din Lacul Techirghiol este extrem de bogată în minerale şi oligoelemente precum magneziu, brom, calciu potasiu, mangan şi bor.”, punctează dr. Mihaela Cucu: ”Apa este foarte sărată şi de aceea ea poate fi folosită doar în cure externe, pentru băi reci sau calde. Apa îşi exercită efectul terapeutic prin temperatura şi compoziţia sa chimică, stimulând mecanismele de termoreglare şi reacţiile adaptive. Densitatea crescută a apei de lac determină o forţă arhimedică mai ridicată decât a apei simple, cu o senzaţie accentuată de descărcare a greutăţii corpului cufundat în ea. Această caracteristică îi conferă beneficii importante în recuperarea diferitelor afecţiuni ale muşchilor şi articulaţilor, prin programe de exerciţii fizice în apă”, încheie specialistul în balneologie de la ANA Aslan Health SPA.
Dacă te afli în căutarea unui loc în care să îţi încarci bateriile, unde să găseşti şi o doză bună de sănătate, optează pentru un sejur în Eforie Nord unde poţi profita de beneficiile nămolului din Lacul Techirghiol.