Cel mai frumos târg de Crăciun din Barcelona – de ce Moș Crăciun nu e vedetă

Colega noastră, Mădălina Drăgoi - senior editor și fashion stylist - a vizitat celebrul Târg de Crăciun din Cartierul Gotic din Barcelona, Spania.
  • Publicat:
Cel mai frumos târg de Crăciun din Barcelona – de ce Moș Crăciun nu e vedetă
Colega noastră, Mădălina Drăgoi, senior editor și fashion stylist, a vizitat unul dintre cele mai frumoase targuri de Crăciun din Spania

Atunci când am ajuns în Barcelona, mă așteptam la un Târg de Crăciun clasic. Inspirată cumva de celebrele căsuțe din târgurile nemțești, austriece și chiar românești, am avut o mare surpriză. În primul rând erau 18 grade Celsius. Deci, nu erau aburi de vin fiert și nici de celebrul kinder punch. În al doilea rând, tradițiile în Catalunia sunt diferite. Și Moș Crăciun nu este un personaj atât de bine conturat. Acesta este înlocuit de un butuc din lemn cu căciuliță de roșie ce aduce cadourile într-un mod inedit. Iată ce am mai aflat de la fața locului.

targ craciun barcelona
În Catalunia sunt alte obieciuri și tradiții de Crăciun

Caga Tio este în tradiția catalană cel care aduce cadouri copiilor și nu Moș Crăcun. Îi dă viață un butuc din lemn care are desenate ochi, gură și are picioare din lemne mai subțiri. Pe cap poartă un fes roșu cu o bandă subțire neagră. Bușteanul este hrănit cu resturi de mâncare. Când îl lovești cu o nuielușă și îi spui câteva versuri, Tio va trage ”pârțuri”, mai exact: cadouri. I se mai spune și Tio de Nadal.

Caga Tio aduce cadourile de Crăciun
în Catalunia

Niciun Crăciun fără Turron, celebrul desert cu miere și migdale

Bunătățile care te îmbie în târgurile de Crăciun din Barcelona sunt celebrele dulciuri numite Turron. Acestea au o mulțime de rețete și sunt specifice fiecărei regiuni. În general turronul este făcut din miere, albuș de ou, zahăr și migdale ori nuci, alune. Am gustat însă și turron din brânză cu fructe de pădure. Gustul mi-a adus aminte vag de pasca fără aluat, noua modă pentru Sărbătorile Pascale în România. De altfel, multe dintre cadourile aduse de Caga Tio sunt reprezentate de turron.

În Târgurile de Crăciun din Barcelona găsiți sute de figurine pentru Scena Nașterii lui Iisus

În Târgurile de Crăciun din Barcelona găsești foarte multe figurine pentru Scena Nașterii lui Iisus

Un alt personaj ”controversat” pentru turiști dar foarte iubit și apreciat de către localnici este Caganer. O figurină care reprezintă un fermier ce îți face nevoile mai pe românești, semn bun, căci fertilizează astfel pământul.

Caganer poartă cămașă albă, pantaloni negri,  un fes roșu cu dungă subțire neagră pe cap. Este atât de important încât este prezent și în scena nașterii lui Iisus. Apropo, la foarte multe standuri din târgurile de Crăciun se vând figurine diverse pentru scena Nașterii lui Iisus. Pe lângă figurine cu Iisus, Fecioara Maria, Joseph, Magi, am observat foarte mulți palmieri, animăluțe, dar și obiecte casnice în minunatură: de la oale, la foarfece.

Evident, se găsesc de vânzare și brazi, aranjamente florale, coronițe din brad, bijuterii, hainuțe de la artizani. Un târg de Crăciun cu soare și palmieri este o experiență deosebită! Și da, spiritul Crăciunului se simte la fel și la 18 grade plus! Crăciun Fericit!

caga tio
Caga Tio ”îmbracă” și personaje celebre
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân