Algarve, Portugalia – 25 de motive să mergi în vacanţă

O escapadă de 12 zile cu un copil de trei ani în Algarve, Portugalia, s-a transformat într- un album foto XXL, subiect pentru o carte, plus o dragoste pe viaţă.
  • Publicat:
Algarve, Portugalia - 25 de motive să mergi în vacanţă
Algarve, Portugalia - 25 de motive să mergi în vacanţă, foto Marc Vorsatz

”Dance to the end of love” îmi răsuna în cap vocea lui Cohen într-o dimineaţă de duminică, la ora 7:35. Mă apropiam împreună cu fiul meu Marc Robin de marginea lumii, Capo Sao Vicente, cea mai sud vestică extremitate a Bătrânului Continent ce te lasă să priveşti nemărginirea. Atlanticul. Suntem în Algarve, Sagres, Portugalia. Până în secolul al IV-lea această stâncă pe care păşeam noi era socotită capătul lumii.

Nu ştiu exact de ce aveam această melodie în cap. Dar era ceea ce descria cel mai bine emoţia mea. E un loc special. Marginea lumii vechi. Pentru unii chiar aşa a rămas Capo Sao Vicente – marginea lumii, căci oamenii nu sunt nemuritori, pentru alţii aceste stânci au fost doar marginea lumii ştiute. Hărţile sunt într-o continuă schimbare. Stâncile înalte de 60 de metri, la baza cărora sapă de zeci de mii de ani cu forţă Atlanticul împins de zeul Eol şi a lui forţă incredibilă lasă să crească o vegetaţie pitică, de un verde gri nemaiîntânit pentru mine. O vegetaţie deasă, deasă căci doar aşa poate ţine piept vântului feroce. Lumina soarelui captează în toată strălucirea farul cel mai luminos al Europei ce poate fi observat chiar şi de la 60 de mile. Emoţii speciale.


Toată visarea mea este întreruptă de zecile de turişti care vin ca şi noi să se conecteze cu energia şi frumuseţea locului. Facem câţiva paşi şi dăm de o rulotă unde vând ”ultimii cârnaţi înainte de America”. Este deja coadă. Ideea aparţine unor nemţi şi culmea, primeşti şi un atestat că ai avut parte de acest deliciu culinar. Următorul punct în care am oprit este un loc iubit de surferi. Praia do Beliche. Chiar şi în octombrie (temperaturile sunt foarte plăcute). Cu o seară înainte, erau valuri mari, iar spectatorii nu se mai putea sătura de spectacolul dat de ele şi de încercările oamenilor pe placă de a le îmblânzi.

Salutul delfinilor, cappuccino cu spumă chiar şi pentru părinţi şi copiii fericiţi la spa

Poate cea mai spectaculoasă imagine din Algarve este aceea a unui bărbat pe un paddel board care s-a trezit acompaniat de delfini. 2 delfini jucăuşi s-au rotit cel puţin 10 minute în jurul său… O experienţă ce nu poate fi cumpărată cu bani.

Paddeling with dolphins

Eu am observat cu maximă încântare scena de la bordul unui vas cu care am putut ajunge la celebra grotă Benagil, una dintre cele mai frumoase din lume. Dacă ajugeţi cu un paddel board, caiacul sau cu o barcă mică puteţi chiar staţiona pe plaja din interiorul grotei.

bengail cave

Dar la top momente din Algarve se află cu siguranţă mic-dejunurile şi cinele cu vedere la ocean de la Martinhal Resort, unde am putut în sfârşit mânca în linişte, culmea deşi era plin de copii (cine are copil mic ştie despre ce vorbesc). Proprietarii – cuplul Stern sunt părinţii a patru copii, iar conceptul resortului este creat pentru a putea savura un cappuccino cu spumă, chiar dacă ai copil mic. Mai exact, există zone în restaurante unde copiii se joacă, colorează, construiesc şi sunt supravegheaţi de entertaineri. Funcţionează!

Mai mult, părinţii pot evada şi la discotecă căci există servicii precum baby-sitter, creşă, grădiniţă sau activităţi pentru copiii mai mari. De asemenea, indiferent de vârsta copilului găsiţi în meniu mâncare potrivită (chiar şi alimentele permise la început de diversificare şi varianta organică). În plus, nu trebuie să veniţi cu cărucior, oliţă, jucării. Totul poate fi împrumutat de la hotel. Să vă mai zic că există şi programe spa pentru copii? Am fost cu Marc Robin la masaj pentru prima oară. Ne-a plăcut!

 

Detox a la carte, parfait de cimbru, pisici de adoptat, ”hotel with a view” şi cursuri de gătit în familie

Un alt moment de neuitat a fost şi să beau un ceai detox la Villa Lara, celebră atât pentru spa-ul medical de lux (se fac terapii anti-fumat, dar anti-aging, chiar şi teste genetice pentru a măsura lungimea teleomerilor (porţiune din ADN- posibil exilir al tinereţii) şi să admir în linişte dintr-o grădină exotică stânca singuratică ce uneşte plaja şi oceanul.

Villa Lara

De asemenea, aici se poate veni pentru cure de slăbire sau chiar şi pentru experienţe gourmet. Se folosesc produse locale, iar coasta Algarve este vestită pentru fructe de mare (în special caracatiţă) şi peşte. Recomand Parfait de cimbru cu pepene galben.


Un alt moment în care am rămas fără grai a fost panorama  pe care o are hotelul Pine Cliffs Resort. Răsărit, apus, orice moment al zilei sau al nopţii ori al anului, peisajul este unic. Unde mai pui că pe domeniul se plimbă pisici salvate de pe străzi?

Pine Cliffs Praia

 

Iar turiştii le pot chiar adopta sau cumpăra mâncare. Apropo de mâncare, aici nu doar am fost la masă ci am avut ocazia să învăţăm de la mic la mare să gătim în stil portughez. Cataplana à Algarvia (preparat simbol din fructe de mare şi carne consumate cu orez, torta de amêndoas (tartă de migdale – un soi de omletă cu zahăr şi migdale măcinate ce se face ruladă) şi chouriço assado (cârnaţi tradiţionali care se flambează într-un vas special). Apropo, acest hotel a luat din acum o săptămână premiul pentru cel mai bun resort de lux cu plajă pentru familii. Cred că o vacanţă într-un hotel cu o astfel de plajă este o experienţă ce trebuie trăită cel puţin o dată în viaţă. 

La piaţă în oraşul Loulé, Algarve – miere de avocado, carob şi caracatiţă fresh

Piaţa de sâmbătă dimineaţa din Loulé este un spectacol savuros – care redă cel mai bine spiritul locului. Fie că vrei să cumperi o caracatiţă proaspăt pescuită (în Algarve, unii pescari au o metodă ingenioasă de a le prinde – scufundă ghivece legate cu un fir în apă, iar caracatiţele vor să-şi facă culcuş), fie că vrei papaya proaspătă, fie că vrei să încerci miere de avocado, miere de carob sau miere din rozmarin, fie că vrei celebrul condiment piripiri pe bază de ardei iute – aproape în toate restaurantele se regăseşte în meniu puiul piripiri, inventat în urmă cu 40 de ani de José Carlos Ramires (originalul îl găsiţi la restaurant Ramires în Guia – am testat, delicios), fie că vrei doar să îţi delectezi privirea Loulé este locul în care este musai să veniţi.

Mai ales că în urmă cu puţin timp o echipă de arheologi au găsit fosilele apariţinând unor crocodili de acum 227 milioane de ani (din Triasic), iar acestea sunt expuse în muzeul Municipal Loulé . Tot mergând prin centrul oraşului am dat femei aşezate în cerc ca la sezătoare, care împletesc frunze de palmier. Iar din frunzele lui (împletite în 5) se fac coşuri, covoare, poşete, pălării. Amabile, ne-au poftit în mijlocul lor să ne înveţe.

Încălţăminte şi poşete din plută, piscină cu apă de ploaie filtrată de alge, dar şi conversaţii în portughezo-română pe lângă un măgăruş

Explorând Algarve (cu bicicleta, drumeţii sau cu maşina) pe drumuri probabil veţi observa copaci, stejari mai exact, decojiţi. Ei bine coaja lor este sursă de plută. Astăzi nu mai are doar misiunea de a fi material pentru dopuri de vin sau şampanie ci este un înlocuitor pentru pielea de animale folosit în industria textilă. Aşadar din plută se fac pantofi, poşete, portofele, pălării şi evident haine. Acest dar este dat o dată la 8 ani de către copaci. Tot în Algarve am avut şansa să descoperim de la mic la mare cât de prietenoşi şi sinceri sunt măgarii. Am plecat pe dealurile de lângă Portimao cu domnul Manuel îmbrăcat precum se îmbracă fermierii portughezi – pantoloni eleganţi de stofă, largi, cămaşă, pălărie şi ghete şi un măgăruşul Manolo pe care Marc Robin a stat şi singur (noi l-am ajutat de pe margini să îşi ţină echilibrul) să facem un picnic lângă un lac. Ne-am îndrăgostit de gustul pâini de casă cu chorizo (de ce nu s-or mai fi gândit şi alţii la reţetă?!?) dar am şi schimbat impresii despre cât de mult se aseamănă portugheza cu româna. Iar data viitoare când vom întâlni un măgăruş vom şti că îi plac morcovii.

 

Apropo, de măgari – un alt răsărit de soare ne-a găsit într-un fost grajd de măgari, astăzi o cameră de oaspeţi a celui mai spectaculos bed and breakfast pe care l-am putut vedea până acum – Casa Brava, Loulé. Un cuplu a lăsat tumultul Parisului şi a reconstruit o fostă fermă abandonată transformând-o într-o pensiune ecologică. Totul fără a afecta vegetaţia existentă. Piscina este săpată chiar într-o mină de piatră şi decorată chiar cu piatra extrasă, iar apa este colectată din iarnă şi fitrată natural de nişte alge speciale. Ca-n lacuri. Mâncarea este vegană. Şi au şi pisici pentru mângâiat.


Info utile:
Cum ajungi: Pentru a ajunge în Algarve, Portugalia, puteţi avea ca reper oraşul Faro (aeroport cu 70 de destinaţii). Se poate zbura Bucureşti – Lisabona şi apoi lua trenul sau închiria maşină, ori cu avionul, cu escală. Via Berlin aveţi 2 curse low cost, chiar.

Unde să stai:
www.martinhal.com/
www.vilalararesort.com
www.pinecliffs.com/
www.casabrava.pt

Unde să mănânci pui piripiri tradiţional: www.restauranteramires.com/

Activităţi 
Tur delfini şi coastă: algarexperience.com/en/
Picnic cu măgăruşi: www.burroville.com
Workshop: cum să împleteşti coşuri din frunze de palmier: www.loulecriativo.pt
Lecţii de gătit în familie: www.mimofood.com
Pagini oficiale de turism
www.visitalgarve.pt
www.visitportugal.com/en/destinos/algarve

FOTOGRAFII de MARC VORSATZ, Media Crew Mitte, Berlin

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân