Ai vacanţa plătită? Vrei să revii în ţară? Cum să călătoreşti responsabil în timpul coronavirus sau să îţi recuperezi banii!

Fiecare ţară are propria politică în ceea ce priveşte călătorii ce ajung pe teritoriu ei din zone puternic afectate de coronavirus. Consultaţi listele cu atenţie
  • Publicat:
Ai vacanţa plătită? Vrei să revii în ţară? Cum să călătoreşti responsabil în timpul coronavirus sau să îţi recuperezi banii!
Ai vacanţa plătită? Cum să călătoreşti responsabil în timpul coronavirus sau să îţi recuperezi banii! foto Shutterstock

Industria turismului este total dată peste cap din cauza exploziei cazurilor de coronavirus, iar zeci de mii de curse de avion sunt anulate, amânate în toată lumea. Şi cel mai mare târg de turism din lume ITB Berlin s-a anulat în acest an, pentru a preveni răspândirea virusului extrem de contagios. Chiar şi fără cei 10.000 de expozanţi şi peste 120.000 de vizitatori aşteptaţi la ITB, în Germania în decursul a zece zile numărul cazurilor confirmate de coronavirus a crescut de la 79 la peste 1.200. Iar autorităţile germane se aşteaptă la noi cazuri.

Situaţiile din China, Italia sunt terifiante. Iar dacă ne gândim la situaţia turiştilor de pe Diamond Princess, nava unde peste 600 de turişti au fost infectaţi cu noul coronavirus şi au stat în carantină în Japonia (6 români au fost la bord de asemenea). Pe 10 martie, New York Times semnala cazul unui alt vas de croazieră Grand Princess unde 19 membri ai echipajului şi 2 pasageri au fost diagnosticaţi cu coronavirus.
Şi dacă totuşi trebuie/vreţi să plecaţi în vacanţă sau în interes de serviciu/vizite la familie etc iată câteva sfaturi pe care experţii în sănătate de la Centers for Disease, Control and Prevention – CDC.
Persoanele în vârstă dar şi cele care suferă de boli cardiovasculare, diabet, boli de plămâni sunt mai predispuse să aibă complicaţii dacă s-ar infecta cu noul coronavirus. Li se recomandă să evite zonele afectate şi să ceară sfatul medicului înainte de orice călătorie.Zonele puternic afectate din China, Italia, Coreea de Sud, Iran – sunt de evitat. Fiecare ţară are propria politică în ceea ce priveşte călătorii care ajung pe teritoriu din ţări sau zone puternic afectate. De asemenea, există riscul de a se declanşa starea de carantina într-un anumit loc pănă să ajungeţi la destinaţie.

Călătorii care să ajung pe teritoriul României – ce trebuie să ştie

Pentru călătorii români sau de alte naţionalităţi care ajung pe teritoriul ţării noastre informaţii la zi despre carantină în scopul prevenirii răspândirii virusului se pot afla de pe pagina Institutului Naţional de Sănătate Publică https://www.cnscbt.ro/

La 10 martie 2020 intră în carantină instiţionalizată toate persoanele care veneau pe teritoriul României din China – provincia Hubei (inclusiv oraşul Wuhan),

Întregul teritoriu al Italiei, Coreea de Sud Daegu şi Ceongo (judeţ) intră direct în carantină în spaţii speciale 14 zile.

Cine intră în autoizolare la domiciliu la întoarcerea în România?

Persoanele care vin din alte zone din China, persoanele care vin din Iran (toată ţara), alte judeţe şi localităţi din Coreea de Sud, şi persoanele care vin din Germania, districtul Heinsberg din Renania de Nord – Westfalia.

Experţii de la Institutul Naţional de Sănătate Publică menţionează că se recomandă testarea pentru COVID-19 şI pentru toate persoanele simptomatice care revin în România din următoarele zone în care au călătorit sau s-au aflat în ultimele 14 zile: – Franţa, Spania sau alte zone din Germania. Aceste persoane simptomatice se raportează la Direcţia de Sănătate Publică imediat, cu setul minim de date.

Unde puteţi urmări evoluţia cazurilor de infecţii coronavirus pe glob?

Pe site-ul Universităţii John Hopkins se updatează în timp real evoluţia cazurilor de coronavirus din toată lumea www.arcgis.com. Aşadar puteţi avea informaţii precise despre zonele cele mai afectate şi evoluţia cazurilor. Şi estima riscul de a intra în carantină la destinaţie sau la întoarcerea în România. Este bine să aveţi bani suplimentari pentru situaţii de urgenţă.

Asigurare de sănătate – nu plecaţi fără să ştiţi pe ce vă bazaţi

Nu plecaţi fără asigurare de sănătate în călătorii şi întrebaţi asiguratorul dacă acoperă eventualele costuri ale unei îmbolnăviri în caz de epidemie (nu toate tipurile de asigurări de călătorie acoperă) şi interesaţi-vă de spitalele cu care colaborează firma de asigurări din zona pe care vreţi să o vizitaţi şi dacă trebuie să plăţiţi cash şi să recuperaţi apoi.Faceţi o vizită la medicul de familie şi eventual la Institutul de Boli Tropicale dacă mergeţi pe alt continent.

Anulăm sau nu călătoriile?

Sfatul CDC – cu siguranţă călătoriile nenecesare în zone cu extindere mare a noului coronavirus nu sunt recomandate şi nici chiar posibile.
Dacă sunteţi într-o situaţie de acest fel cereţi detalii despre cum puteţi primi înapoi banii sau reprograma călătoria companiei la care aţi plătit excursia, biletele de avion.
CDC nu recomandă persoanelor în vârstă sau care suferă de diverse afecţiuni cronice să călătorească nici în zonele în care este deja prezent noul coronavirus. Aceste zone sunt updatate ori de câte ori este nevoie.

Unde se mai poate călători?

Experţii CDC nu recomandă anularea sau reprogramarea călătoriile în destinaţiile din nivelul 1 de risc pentru noul coronavirus (listele se află pe siteul CDC şi sunt updatate ori de câte ori este nevoie). Pasagerii sunt sfătuiţi însă să respecte reguli stricte.

  • Evitaţi contactul cu oamenii bolnavi
  • Evitaţi să atingeţi ochii, nasul sa gura cu mâinile nespălate
  • Spălaţi-vă mâinile cu apă şi săpun cel puţin 20 de secunde sau utilizaţi soluţii de dezinfectare pe bază de alcool ce conţin 60-95 la sută alcool. Dar dacă mâinile sunt vizibil murdare, apa şi săpunul sunt recomandate.
  • Foarte important ca mâinile să fie spălate după folosirea toaletei, înainte de mânca, după tuse, după strănut.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”