Sancroidul, boala cu transmitere sexuală care poate lăsa cicatrici genitale

Sancrul moale sau sancroidul este o boală cu transmitere sexuală, cauzată de infecţia cu Haemophilus ducreyi. Se caracterizează prin apariţia unei leziuni ulcerative la nivel genital, cu limfoadenopatie inghinală dureroasă
  • Publicat:
  • Actualizat:
Sancroidul, boala cu transmitere sexuală care poate lăsa cicatrici genitale

Sancrul moale sau sancroidul este o boală cu transmitere sexuală, cauzată de infecţia cu Haemophilus ducreyi. Se caracterizează prin apariţia unei leziuni ulcerative la nivel genital, cu limfoadenopatie inghinală dureroasă. Sancroidul este o boală contagioasă, dar este curabilă.

În trecut, afecţiunea avea o prevalenţă crescută, dar datorită campaniilor de conştiientizare a simptomelor, recunoaşterii bolii, diagnosticului şi tratamentului prompt, numărul cazurilor a scăzut vertiginos în ţările dezvoltate.

Leziunile ulcerative genitale pot creşte riscul de infectare cu HIV.

Medicul ginecolog Erna Stoian explică pentru CSID cum se manifestă boala şi de ce e important să fie tratată la timp.

Cum evoluează sancroidul

Sancroidul este cauzat de H. Ducreyi, un bacil gram negativ, anaerob, care este patologic doar la oameni. H. Ducreyi penetrează pielea prin microleziuni şi produce citotoxine care duc la moartea celulelor umane şi la agravarea ulcerelor. Se transmite prin contact direct cu leziunile purulente şi autoinoculare în alte regiuni, ca ochii sau pielea. Perioada de incubare este de 1-2 săptămâni.

Boala debutează cu apariţia unei papule care se erodează şi formează o ulceraţie dureroasă. Fără tratament, leziunea poate persista mai multe săptămâni sau câteva luni, ulterior apărând limfoadenopatia supurativă.

Boala afectează ambele sexe, dar simptomele variază. Iniţial, bărbaţii pot observa o zonă mică, roşie, la nivelul organelor genitale, care evoluează spre ulceraţie într-o zi sau două. Infecţia poate apărea în orice zonă a organelor genitale, inclusiv pe penis sau scrot.

Femeile pot prezenta mai multe bubiţe roşii pe labie, între labii şi anus, pe coapse. Acestea pot varia în dimensiuni, de la 0.5, la 5 cm. După ce se produce ulceraţia, pot apărea dureri la urinat sau la defecaţie.

Alte simptome:

  • Inflamarea zonei inghinale, ganglionii limfatici pot ulcera şi forma abcese voluminoase;
  • Durere la contactul sexual;
  • Sângerare;
  • Diagnosticul nu se pune pe baza analizelor de sânge, ci după recoltarea de culturi din ulceraţii.

Tratamentul pentru sancroid şi complicaţiile bolii

Se administrează antibiotice care omoară bacteria, dar ajută şi la vindecarea mai rapidă şi la formarea de cicatrici minime. Tratamentul chirurgical poate fi necesar pentru drenarea abceselor.

,,Dacă este tratat, sancoidul se vindecă complet, iar cicatricile sunt puţin sau deloc vizibile. Infecţia netratata duce, în 25 % dintre cazuri, la apariţia limfoadenopatiei inghinale dureroase, care poate duce la ulcerul inghinal cronic.

Pacienţii pot prezenta multiple ulcere genitale şi limfadenopatie. Suprainfectarea leziunilor poate genera necroza extinsă. Acesta produce desfigurarea organelor genitale şi necesită excizie chirurgicală”, precizează medicul Erna Stoian pentru CSID.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Simona TUDORACHE
Simona Tudorache este jurnalist şi redactor al site-ului "Ce se întâmplă, doctore?", având în portofoliu articole şi interviuri cu medici, nutriţionişti şi specialişti în activitate fizică. De asemenea, Simona Tudorache este preocupată şi de zona de lifestyle sănătos, intervievând vedete ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”