Orgasmul, biletul pentru al noualea cer

Paroxismul placerii, "seismul senzatiilor", "mica moarte"- expresii dintr-o lunga lista inventata pentru a exprima intensitatea trairilor din timpul orgasmului. Intoarcem pe toate partile acest punct culminant al excitatiei. Orgasmul este necesar pentru
  • Publicat:
Orgasmul, biletul pentru al noualea cer
Orgasmul, biletul pentru al noualea cer

Unele femei cred ca orgasmul obtinut prin stimularea clitorisului este cel mai intens, in schimb, acela avut in timpul contactului sexual prin stimularea vaginului sau a colului e mai profund, insa nu la fel de puternic.

Pentru inceput, cateva detalii „tehnice”. Orgasmul inseamna totalitatea manifestarilor fizice si psihologice care au loc in momentul apogeului excitarii sexuale. In cazul barbatilor, este asociat cu ejacularea si contractia muschilor perineului, iar in cel al femeilor cu contractia clitorisului, a muschilor perineului si a vaginului. In cazul ambilor parteneri, frecventa cardiaca creste, vasele de sange se dilata, mameloanele se intaresc. Se va declansa secretia, prin hipofiza, a endorfinelor (molecule 100% naturale si foarte apropiate de morfina, care dau o senzatie de bine si de placere totala). 

Orgasm clitoridian vs. orgasm vaginal
Foarte multi se intreaba daca, nu cumva, anumite femei sunt „clitoridiene”, iar altele „vaginale”? Oare pentru unele orgasmul se declanseaza numai prin stimularea clitorisului, iar pentru altele doar prin penetrare? Spre deosebire de barbati, in cazul carora cea mai mare parte a sensibilitatii se gaseste la nivelul penisului, pentru femei, placerea sexuala poate rezulta din stimularea mai multor zone: clitorisul (de altfel cea mai sensibila zona), anumite parti din vagin (in special peretele anterior unde se afla punctul G) si colul uterin care este stimulat de miscarile facute de penis in timpul penetrarii. Unele femei cred ca orgasmul obtinut prin stimularea clitorisului este cel mai intens, in schimb, acela avut in timpul contactului sexual prin stimularea vaginului sau a colului e mai profund, insa nu la fel de puternic. Multa vreme s-a crezut (si inca se mai crede) ca femeile care ating punctul culminant numai prin stimulare clitoridiana sunt cumva inferioare celor care simt placerea in urma penetrarii. Specialistii se lupta acum sa lamureasca lucrurile: singurul organ a carui unica menire e placerea sexuala este clitorisul, iar o femeie care atinge orgasmul clitoridian, iar apoi nu mai simte mare lucru in timpul actului sexual propriu-zis, nu sufera de anorgasmie si nici nu este frigida! Ce conteaza ce anume declanseaza orgasmul, atata vreme cat el exista! Studiile arata ca un procent mic din numarul femeilor – 25% –  poate ajunge la orgasm fara stimulare clitoridiana. In plus, cercetari recente contrazic aceasta dualitate a orgasmului si sustin ca orgasmul pur vaginal nu exista, ci este doar o prelungire a celui clitoridian. 
 
Cand orgasmul nu apare…
Dorinta este, partenerul e exact asa cum iti doresti, delicat, atent, tandru si cu toate acestea orgasmul intarzie sa apara. Pentru inceput sa lamurim un lucru: sa nu crezi cumva ca ar trebui sa fie partida de sex si orgasmul. Nici vorba. Poti banui ca ceva este in neregula cand a trecut deja o bucata de vreme de cand nu mai cunosti placerea. Cel mai des, aceasta problema este legata de conflicte intrapsihice. Sexologii spun ca se confrunta mai ales cu cazuri in care femeile accepta actul sexual mai mult pentru a-i face pe plac partenerului, decat pentru placerea lor. Si, asa, incep sa priveasca experienta intima ca pe un episod stresant, o obligatie, asa ca placerea lor dispare complet, ajungand sa o mimeze. Cuplurile nu mai acorda suficienta atentie preludiului, jocurilor erotice de dinaintea penetrarii. Sexualitatea este pana la urma o activitate ludica si nu se poate concretiza altfel decat asa. Bineinteles, cauzele lipsei orgasmului sunt multe: pot fi nasterea recenta, o intamplare dureroasa care a marcat unul dintre parteneri, stresul in exces, griji peste griji, pot fi si cauze fizice sau psihice mult mai grave. Daca ati incercat din rasputeri sa reinventati placerea si tot nimic, consultati un sexolog, pentru un tratament. 

Regula 2-6-2
Se face atat tam-tam pe tema orgasmului in societatea zilelor noastre. Se vorbeste numai despre imbunatatirea orgasmelor si despre cum sa faci sa ai cat mai multe si cat mai intense. Dar intensitatea unui orgasm nu este un indicator al satisfacerii sexuale. Daca vrei un orgasm bun, il poti obtine singura. Daca vrei insa o relatie sexuala satisfacatoare, ai nevoie de mult mai mult. In psihoterapie, oamenilor li se spune despre regula 2-6-2: de fiecare 10 ori cand faci sex, sansele sunt ca de 2 ori sa fie o experienta fantastica, memorabila, de 6 ori sa ai parte de partide in regula, dar deloc speciale, iar de 2 ori sa-ti doresti sa fi facut altceva in schimb.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Raluca Cristea
Raluca Cristea este jurnalist şi redactor al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, având drept domenii de interes pe care le acoperă sănătatea, frumuseţea şi medicina naturistă. Raluca Cristea realizează materiale de interes pentru publicul larg având drept surse specialişti de top ...
citește mai mult
Cand placerea rimeaza cu sanatatea
Cand placerea rimeaza cu sanatatea
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări: