Lenjeria intimă: la cât timp trebuie să o înlocuiești cu alta nouă

Bineînțeles, lenjeria intimă nu are dată de expirare, dar deja când începe să se deterioreze acesta ar fi primul semn că este cazul să o înlocuiești cu alta nouă.
23.03.2021 | Alexandra Necsoiu
Lenjeria intimă: la cât timp trebuie să o înlocuiești cu alta nouă
Lenjeria intimă: la cât timp trebuie să o înlocuiești cu alta nouă

Nu cred că mai este cazul să explic de ce ar trebui să-ți schimbi lenjeria intimă zilnic sau că este necesar să o speli înainte de a o purta din nou. Dar pot să-ți explic, dintr-o perspectivă sănătoasă, care este ”durata de viață” a lenjeriei intime și după cât timp ar trebui schimbată cu alta nouă.

Răspunsul nu este atât de simplu pe cât te aștepți, iar asta pentru că nu există dovezi medicale care să sugereze că purtarea lenjeriei intime vechi poate duce la factori de risc sau afecțiuni ale vaginului. Dar când vine vorba de confort și reducerea anumitor probleme precum reacțiile alergice sau infecțiile, acestea trebuie schimbate cu regularitate. Bineînțeles, lenjeria intimă nu are dată de expirare, dar deja când începe să se deterioreze acesta ar fi primul semn că este cazul să o înlocuiești cu alta nouă.

Ce se întâmplă dacă porți lenjerie intimă veche?

Riscurile nu sunt mari, dar totuși pot apărea probleme de sănătate. Dacă mărimea nu se mai potrivește și este mult prea strâmtă, atunci pot apărea anumite infecții sau pot irita pielea provocând abraziuni sau mici leziuni la nivelul pielii. În plus, contează foarte mult materialul din care lenjeria intimă este confecționată. Întotdeauna asigură-te că optezi pentru un material natural și că este vopsită chimic. Bumbacul este cel care permite pielii să respire și minimizează potențialele riscuri de apariție a infecțiilor. Pe de altă parte, materialele sintetice precum nylonul sau spandexul nu se usucă repede și accelerează iritațiile și riscul de infecții.

Cum să speli lenjeria intimă să reziste mai mult

Este foarte impotant să cureți corespunzător lenjeria intimă între purtări pentru a evita riscurile de apariție a problemelor de sănătate. În primul rând, urmează instrucțiunile de pe etichetă. Nu degeaba sunt imprimate. Mai apoi, dacă porți lenjerie intimă din bumbac, poți adăuga clor la ciclul de spălare, pentru că în felul acesta vor fi îndepărtate bacterile. Dacă vorbim de lenjerie intimă din bumbac, dar colorată, crește temperatura pentru a ucide germenii.