Probabil ai observat de la o zi la alta schimbări la nivelul apetitului sexual, mai ales odată cu înaintarea în vârstă. Bineînțeles, în tot acest proces există un cumul de factori, dar odată cu îmbătrânirea libidoul începe în mod natural să scadă. Ce-i drept, diferențele nu sunt dramatice, dar schimbările hormonale, sarcina și creșterea responsabilităților în familie pot afecta apetitul sexual, în special în perioada 20-40 de ani. Așadar, descoperim împreună cum se schimbă libidoul la femei la 20, 30 și 40 de ani.
Așa cum în corpul nostru au loc numeroase schimbări, același lucru se întâmplă și în privința libidoului. În special în perioada 21-28 de ani, apetitul sexual este destul de crescut. Am putea spune că atinge cote maxime, din mai multe motive. Pentru început, poate relațiile sunt proaspete, noi, iar dorința este tot mai puternică. De asemenea, putem spune că și din punct de vedere biologic se stă bine la acest capitol.
În cazul în care apetitul sexual este scăzut, ar putea fi de vină anticoncepționalele. Evident, efectul nu este același la toate femeile, dar unele dintre ele se pot confrunta cu un nivel scăzut de testosteron, ceea ce înseamnă un libidou scăzut sau chiar uscăciune vaginală.
Dacă la vârsta de 30 de ani tânjești după intimitatea fizică, nu fi surprins. Testosteronul este în declin în această perioadă a vieții, ceea ce poate provoca o scădere naturală a apetitului sexual. Să luăm în calcul și că începând cu vârsta de 30 de ani deja vorbim de femei adulte, preocupate de carieră, cu responsabilități în special în viața de familie, ceea ce poate fi destul de copleșitor și obositor, iar lipsa somnului cu siguranță nu permite o noapte sălbatică.
Tot vârsta de 30 de ani este perioada în care multe dintre femei decid că este timpul să aibă un copil, iar în urma sarcinii apar schimbările hormonale, la fel și în perioada alăptării, ceea ce afectează apetitul sexual.
Schimbările hormonale din această perioadă sunt tot mai accentuate, deoarece femeile intră în perimenopauză, perioada de 5-10 ani dinainte de menopauză care face ca ovarele să nu mai producă estrogen. În timpul acestei perioade fluctuațiile hormonale afectează libidoul, dispoziția și chiar ceea ce simți în timpul sexului, iar asta pentru că producția de estrogen scade, la fel și lubrifierea naturală a vaginului. Țesuturile devin mai uscate, iar sexul poate fi mai dureros.