Contraceptie inselatoare: nu va bazati pe metoda calendarului!

Potrivit specialistilor, poti ramane insarcinata in oricare zi a lunii, indiferent de menstruatie. “Zilele sigure” sunt o iluzie, nu o metoda contraceptiva viabila.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Contraceptie inselatoare: nu va bazati pe metoda calendarului!
Contraceptie inselatoare: nu va bazati pe metoda calendarului!

Nu va bazati pe metoda calendarului atunci cand ati renuntat la prezervativ! Asta pentru ca numai 30% dintre femei sunt fertile doar intre cea de-a 10-a si cea de-a 17 -a zi a ciclului menstrual. Restul nu pot fi sigure cu privire la perioada fertila, astfel ca nu pot preintampina vreo sarcina nedorita.

Potrivit specialistilor, poti ramane insarcinata in oricare zi a lunii, indiferent de menstruatie. „Zilele sigure” sunt o iluzie, nu o metoda contraceptiva viabila. Cercetatorii americani au ajuns la aceasta concluzie dupa ce au studiat un grup de 213 femei cu varstele intre 25 si 35 de ani (intervalul in care sunt cel mai fertile de-a lungul vietii), avand menstruatie regulata.

Femeile au fost monitorizate pe o perioada de 700 de menstruatii, iar concluzia a fost una singura: nici in cazul celui mai regulat ciclu nu se poate stabili cu siguranta data la care incepe ovulatia. „Le-am analizat zilnic urina, pentru a observa eventualele fluctuatii ale estrogenului si progesteronului care ar fi indicat perioada ovulatiei”, au spus reprezentantii National Institute of Environmental Health Sciences din USA, completand mai apoi ca o femeie poate fi fertila chiar si in prima zi a menstruatiei.

In ciuda faptului ca nu se confruntau cu tulburari ale ciclului, expertii nu au putut sa stabileasca un algoritm coerent dupa care sa calculeze perioada fertila a tuturor. Practic, nimic nu e sigur cand vine vorba despre zilele fertile si cele sigure in viata unei femei, situatia fiind si mai imprevizibila in cazul adolescentelor si al femeilor aflate la premenopauza.

2% dintre femeile participante la studiul amintit s-au dovedit a fi fertile inainte de cea de-a 4-a zi a ciclului si 17% s-au dovedit a fi fertile inainte de cea de-a 7-a zi. Mai mult de 70% dintre acestea erau fertile inainte de cea de-a 10 zi si dupa cea de-a 17-a zi a ciclului. Femeile avand menstruatii regulate au 6% sanse sa ramana insarcinate in prima zi a ciclului menstrual. Prin urmare, nu va bazati pe metoda calendarului daca nu vreti sa aveti surprize!

Citeste si: Cu sexul nu-i de joaca! Uite ce usor poti ramane insarcinata!

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân