Relațiile: între muncă și joacă

Relațiile sunt foarte importante pentru starea noastră de bine.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Relațiile: între muncă și joacă

Relațiile necesită multă muncă și efort, cel puțin aș spun unii specialiști. Însă, vin alți psihologi și spun că relațiile pot fi abordate și din perspectiva mai lejeră a jocului. Și că astfel, relația nu ne mai mănâncă energie, ci ne oferă energie.

 

Munca implică de obicei aspecte de control și ierarhie și adesea lupte pentru putere și resentimente ce apar în urma acestor lupte. Într-adevăr, e nevoie să depui o muncă susținută în a descoperi universul celuilalt, în a-l descoperi și a-l cunoaște. Însă, dacă ducem prea mult conceptul de muncă în a face relația să meargă și ne bazăm pe afirmații de genul “e nevoie de muncă multă pentru ca o relație să meargă” sau “fără muncă, relația n-are nicio șansă”, e posibil să ne consumăm foarte repede energia și să ercepem relația ca pe un job, nu ca pe un parteneriat din care să ne încărcăm bateriile.

Dacă percem relația ca pe un loc în care e nevoie de multă muncă, e ca și cum trebuie să faci ceva constant, mai ales pentru a atinge ceea ce ne dorim. Însă relațiile care se simt ca o muncă ne consumă energia. Acest lucru se datorează și faptului că petrecem mult timp încercând să ajungem la cealaltă persoană pentru a ne simți înțeleși, dar și pentru a încerca să dovedim ceva, să ne arătăm valoarea, pentru a fi validați sau chiar să eclipsăm altă persoană.

 

Cum ar fi să abordăm relațiile prin joc?

 

Pe de altă parte, jocul implică libertate, experimentare, aventură, spontaneitate și creativitate. Jocul acesta nu trebuie confundat cu tot ce înseamnă ușor și distractiv, ci mai degrabă identificat cu o calitate. Jocul este ușurința încrederii, confortului, odihnei, precum și sentimentul de a cunoaște și de a fi cunoscut. Este știința că te poți baza pe partenerul tău și încrederea că acesta îți împărtășește starea.

 

Relațiile care par mai mult ca o joacă au avantajul de a se simți mai libere și mai confortabile. Ajungem să ne reconectăm cu sinele nostru autentic, chiar și cu sentimentul copilului nostru interior. Un mare beneficiu pentru o relație ludică, bazată pe joc, constă în faptul că aceasta tinde să fie construită pe afecțiune și admirație, mai degrabă decât pe dispreț, astfel încât timpul și energia pot fi direcționate către alte lucruri care contează.

Prima relație intimă la care suntem expuși este de obicei cea a părinților noștri, dar când aceasta este plină de abuz, intimitatea nu mai pare deloc plăcută ci, în schimb, pare tensionată, deconectată și alienantă.

Cercetarea psihologului Rene Proyer dezvăluie măsura în care jocul poate întări comunicarea, reziliența și satisfacția generală a relațiilor, astfel:

Prin joc, învățăm arta de a renunța la tot ceea ce este toxic. Această capacitate de renunța ne ajută să intrăm și să ieșim din relație. A avea dreptate devine mai puțin important atunci când găsim n echilbru între joc și relație.

Jocul stimulează creativitatea și la rândul său, creativitatea stimulează jocul.

Jocul ajută să menținem intimitatea în cuplu, să rămânem curioși cu privire la partenerul nostru și chiar la noi înșine, precum și cu privire la relația în care ne aflăm.

Atunci când jocul se află în centrul relației, e ca și cum el devine acea oază care hrănește, practic relația.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân