Stilurile de atașament și influența acestora în relațiile de cuplu

Ai observat vreodată că de obicei gândești și acționezi în anumite moduri în relațiile tale romantice? Pentru a ajunge la o stare de echilibru și armonie în relația ta de cuplu, este important să înțelegi stilurile de atașament. Descoperă care sunt acestea, cum se caracterizează și cum îți poate influența calitatea relației!
  • Publicat:
Stilurile de atașament și influența acestora în relațiile de cuplu
Înțelegerea stilurilor de atașament în relațiile de cuplu Sursa foto: Shutterstock

Cu toții ne dorim relații fericite și împlinite, însă nu întotdeauna reușim să ajungem la această stare de echilibru și armonie. Unul dintre factorii importanți care pot influența sănătatea și calitatea relației este stilul de atașament pe care îl dezvoltăm în copilărie și adolescență și pe care îl transferăm apoi în relațiile noastre adulte.

Ce este stilul de atașament?

Stilul de atașament se referă la modul în care o persoană își reglează emoțiile și comportamentul în raport cu partenerul său într-o relație. Acesta este influențat de relația pe care am avut-o cu părinții sau alți îngrijitori în copilărie, de experiențele noastre timpurii și de mediul în care am crescut. Există trei stiluri de atașament principale:

  • stilul securizat
  • stilul evitant
  • stilul anxios-ambivalent

1. Stilul securizat

Persoanele cu un stil securizat de atașament sunt cele care se simt confortabil și în siguranță în relații. Acestea au crescut într-un mediu în care au existat iubire și susținere, au avut o relație sănătoasă cu părinții și au fost învățate să-și exprime nevoile și să primească afecțiune. Aceste persoane sunt capabile să se deschidă, să fie vulnerabile și să-și împărtășească sentimentele cu partenerul lor. În general, relațiile lor sunt caracterizate de încredere, respect și angajament.

2. Stilul evitant

Persoanele cu un stil evitant de atașament sunt cele care tind să se detașeze emoțional și să evite intimitatea în relații. Acestea au crescut într-un mediu în care nu au primit multă atenție și afecțiune, iar părinții lor nu au răspuns în mod adecvat la nevoile lor emoționale. Ca adulți, aceștia tind să evite sau să minimalizeze nevoile emoționale și să nu se implice prea mult în relații. În general, relațiile lor sunt caracterizate de distanță emoțională și de evitarea angajamentului.

3. Stilul anxios-ambivalent

Persoanele cu un stil anxios-ambivalent de atașament sunt cele care tind să fie dependente și anxioase în relații. Acestea au crescut într-un mediu în care au avut experiențe inconsistente de atașament, au primit atenție și afecțiune, dar au avut și momente în care părinții lor nu au răspuns la nevoile lor emoționale. Aceste persoane tind să se teamă că partenerul lor va pleca sau îi va abandona și sunt foarte sensibile la schimbările de dispoziție ale acestuia. În general, relațiile lor sunt caracterizate de anxietate, neîncredere și de teama de a fi părăsit.

Înțelegerea stilurilor de atașament poate fi benefică pentru relația ta. Dacă înțelegi propriul stil de atașament și cel al partenerului tău, poți să ai o comunicare mai bună, să construiești mai ușor încredere și să eviți conflictele. Persoanele cu stiluri de atașament diferite pot întâmpina dificultăți în relație, deoarece au nevoi și așteptări diferite. De exemplu, o persoană cu stil securizat de atașament poate fi nevoită să înțeleagă că partenerul său cu stil evitant nu dorește să se angajeze în relații prea strânse și să învețe să-i respecte nevoile. La rândul său, o persoană cu stil evitant poate fi nevoită să învețe să-și exprime emoțiile și să se implice mai mult în relație pentru a menține o legătură sănătoasă cu partenerul său.

Surse: helpguid.com, psychcentral.com, therapyinbeverlyhills.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sarah Mușat
La început de drum, dar cu toate acestea încrezătoare în abilitățile ei, s-a alăturat echipei Ce se întâmplă doctore? în anul 2022. A început acest nou capitol cu entuziasm și cu o mare dorință de a inspira un număr cât mai mare de oameni prin informațiile de cea mai bună calitate ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”