Femeia sau bărbatul – cine are dreptate

Psihologul și psihoterapeutul Valeria Vîrlan vorbește despre cum împărțirea rolurilor între femei și bărbați a creat durere de-a lungul istoriei.
  • Publicat:
Femeia sau bărbatul – cine are dreptate
Valeria Vîrlan, psiholog și psihoterapeut, foto Ioanid Apostol

Trăim vremuri cel puțin interesante. Vremuri în care bărbatul și femeia au practic roluri egale în unele societăți. Dar cum nu există doar alb sau doar negru, de multe ori rolurile dintre femei și bărbați s-au inversat. S-au mai bine zis, s-au mixat. În fiecare cuplu, în fiecare interacțiune dintre bărbați și femei se creează propriul tip de comunicare. Și rolurile se impart. Nu rareori apare frustrare.

Pe ambele fronturi. Uneori bărbații simt că sunt ”castrați” de femeile puternice din viața lor care se descurcă minunat fără ei. Alteori, femeile sunt atât de împovărate de rolurile de femeie dar și de sarcinile ce i se atribuiau bărbatului pe vremuri și se comportă brutal cu cei din jur. Și nu doar femeile suferă din cauza acestor dezechilibre.

Deși nu arată, mulți bărbați suferă și rănesc pe cei din jur

”Simt profund, încă o dată, cât de dureros reverberează și în bărbați (nu doar în femei), Femininul și Masculinul rănite. Există multă confuzie, durere neauzită, neexprimată adesea, descumpănire în bărbatul care se trezește și înțelege că a trăit în iluzia falselor repere, reguli și povești despre ce înseamnă să fii Bărbat. Care nu-și (mai) înțelege locul, rolul, rostul, importanța sa (imensă!)” explică Valeria Vîrlan, psiholog și psihoterapeut intergrativ acreditat european.

Femeile și bărbații nu sunt concurenți sunt jumătați ale unui întreg

Între bărbat și femei, între femeie și bărbat nu ar trebuie să existe lupte de putere. Căci ei sunt meninți să se completeze nu să concureze. Însă istoria ne-a adus în alte stadii. ”Bărbatul și femeia au trăit mult prea multă vreme în deconectare, în captivitatea poveștilor, programelor și schemelor adaptative proprii. Fiecare neînțeles, în filmul său dramatic. În confuzie, durere, însingurare. Conflict.

Nu am știut mult timp că puterea și frumusețea stă în a ne completa, inspira, adora, onora reciproc.că totul devine mult mai frumos și rotund când facem echipă – precum Soarele și Pământul fac echipă, pentru a crea împreună Edenul de aici de pe Pământ. Când iubirea și devoțiunea feminină se îngemănează cu forța și protecția masculină.”  a explicat psihologul Valeria Vîrlan.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”